Korona

Prva pošiljka naj bi vsebovala 5000 odmerkov cepiva, najprej bodo cepljeni najranljivejši

Washington/Bruselj, 16. 12. 2020 10.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
STA, Neža Pušnik, T.V., Urška Šestan
Komentarji
52

Vse države članice naj bi v prvi pošiljki dobile 5000 enot cepiva, pravijo na Ministrstvu za zdravje. Kakšna bo količina pošiljke, ki bo sledila, pa je odvisno od proizvajalca. In ta teh podatkov državam članicam še ni sporočil. Predsednica Evropske komisije napovedala, da bodo lahko države članice s cepilnimi kampanjami začele na isti dan. "Začnimo izkoreninjenje tega groznega virusa skupaj in enotni," je dejala v Evropskem parlamentu.

Iz ministrstva za zdravje so sporočili, da je Slovenija pripravljena na začetek cepljena proti covidu-19. Doroteja Novak Gosarič z ministrstva je na vprašanje, zakaj se število odmerkov spreminja, odgovorila, da se te spreminjajo, ker še proizvajalec sam ni naredil dokončnega razdelilnika. Se pravi nimajo še določene številke, koliko cepiv bo proizvajalec dejansko zagotovil za vse članice EU. "Zadnjo številko pričakujemo, da bomo dobili do konca decembra; pred najavljenim cepljenjem bomo zagotovo vedeli," je pojasnila Gosaričeva. Prva, t.i. simbolična pošiljka cepiva, bo vsebovala 5000 odmerkov. Temu naj bi sledile še dodatne količine, kako velike, nam še niso mogli zagotoviti.

Pojasnila je še, da bo cepljenje potekalo tako, kot je to določeno v strategiji. "Cepivo mora biti najprej zagotovljeno najbolj ranljivim. In najbolj ranljivi so oskrbovanci doma starejših občanov. Seveda poleg njih so tudi drugi, ki so v prvih vrstah. To so zdravniki in zdravstveno osebje, ki so v tesnem stiku s pacienti s covidom-19. Sledijo starejši nad 60 let, ki ne živijo v dovomih starejših občanov, pa tudi kronični bolniki. To strategijo smo naredili po vzgledu evropske strategije cepljenja."

Cepljenje bodo opravljali izvajalci zdravstvene dejavnosti na primarni ravni. "V domovih starejših občanov so zdravniki in mdicinsko osebje, v kolikor pa oni ne bodo zmogli pa bodo prejeli pomoč od kolegov iz zdravstvenih domov." Načrti in navodila za zdravstveno osebje za cepljenje so v pripravi.

Ker je logistika transporta tega cepiva zelo zahtevna, saj je treba zagotoviti ustrezno temperaturno območje, minus 80 stopinj celzija, bo proizvajalec cepiva sam zagotovil dostave do prevzemnih mest v vseh državah članicah EU. V Sloveniji bo logistiko razdeljevanja cepiv prevzel Nacionalni inštitu za javno zdravje zdravja (NIJZ), "ker ima dolgoletne izkušnje s cepljenjem in rokovanjem s cepivi".

Shranjevanje cepiva za prve odmerke v Sloveniji je že zagotovljeno.
Shranjevanje cepiva za prve odmerke v Sloveniji je že zagotovljeno. FOTO: AP

Shranjevanje cepiva za prve odmerke v Sloveniji je že zagotovljeno. Ustrezna hladilna omara je že locirana v Kliničnem centru Ljubljana. "Za prve količine, ko bo malo cepiv je to zdaj zaenkrat ena od najprimernejših lokacij," je še dodala Gosaričeva. "Cepivo je lahko 5 dni v temperaturnem območju med 2 in 8, se pravi v običajni hladni verigi," dodaja Gosaričeva. V razredčeni obliki pripravljeno za cepljenje pa je stabilno 6 ur. In temu časovnemu oknu se bo morala prilagoditi tudi dinamika cepljenja. Prvih 5000 enot cepiva bodo sicer porabili za stanovalce domov za starejše. Prednost bodo imeli tisti, ki covida 19 še niso preboleli.

Interes za cepljenje je v domovih starejših občanov v Sloveniji izrazilo 64 odstotokov oskrbovancev in 30 odstotkov zaposlenih. Ta številka pa presega količino prvih odmerkov. Zato se algoritem za prve primerke še pripravlja, "ker moramo imeti plan ne samo za teh prvih 5000, ampak tudi za morebitnih naslednjih nekaj tisoč". Nekoliko večje je zanimanje med zdravstvenimi delavci. V UKC ljubljana, kjer je zaposlenih 8300 ljudi, od tega 5300 zdravstvenega kadra, se jih je za cepljenje opredelilo približno 3000.

Predstojnica infekcijske klinike na UKC Ljubljana, Tatjana Lejko Zupanc je dejala, da "bi si želeli, da bi se predvsem tiste poklicne skupine, ki so najbolj izpostavljene, to so medicinske sestre, zdravstveni tehniki in zdravniki, pa tudi oskrbovalno osebje, ki čisti sobe, ki transportira bolnike, javilo v čim večjem številu". 

Lejko Zupanc napoveduje, da bi prvo skupino zdravstvenih delavcev lahko cepili že pred novim letom, če bo Evropska agencija za zdravila v ponedeljek res prižgala zeleno luč. Z večjo pošiljko, ki bo sledila tisti simbolični, upajo, da že pred novim letom, bi tako lahko že cepili celotno prvo prioritetno skupino.

Nekatere države ze začele s cepljenjem

V upanju, da bi se pandemija covida-19 čimprej končala, so v Veliki Britaniji, ZDA in tudi Združenih arabskih emiratih že začeli s cepljenjem prebivalstva. Da bi si zagotovile dostop do vsaj enega cepiva, pa so mnoge države pohitele z rezervacijami že med njegovim razvojem. Številne so si rezervirale cepiva več različnih proizvajalcev. Francoski predsednik vlade Jean Castex pa je sporočil, da bo Francijado konca leta dobila 1,16 milijona odmerkov cepiva proti covidu-19. 

Bogatejše države, v katerih živi zgolj 14 odstotkov svetovnega prebivalstva, so že zakupile več kot polovico predvidene proizvodnje cepiv 13 glavnih proizvajalcev za prihodnje leto. Revnejše države pa bi lahko tako ostale brez odmerkov.

Četudi bi vsi farmacevti uspeli razviti učinkovita in varna cepiva proti covidu-19 in če bi uporabili maksimalne proizvodne zmogljivosti, bi še vedno petina svetovnega prebivalstva ostala brez dostopa do cepiv vse do leta 2022, ugotavljajo raziskovalci z univerze Johnsa Hopkinsa.

V študiji, ki so jo objavili v britanski znanstveni medicinski reviji BMJ, so preučili uradne podatke do sredine novembra in ugotovili, da je rezerviranih že 7,48 milijarde doz, kar ustreza za približno 3,76 milijarde imunizacijskih ciklov, saj večina cepiv za visoko učinkovitost potrebuje dva odmerka. Maksimalne skupne proizvodne zmogljivosti za leto 2021 pa ocenjujejo na 5,96 milijarde cepljenj z dvema odmerkoma.

V Veliki Britaniji, ZDA in ZAE so že začeli s cepljenjem.
V Veliki Britaniji, ZDA in ZAE so že začeli s cepljenjem. FOTO: AP

V študiji so tudi ocenili, da bodo revnejše in manj bogate države morda lahko prišle do 40 odstotkov cepiv, vendar pa bo odvisno, kako bodo bogatejše države pripravljene deliti, kar so same naročile.

Kanada je na primer naročila približno štiri doze na prebivalca. ZDA so rezervirale za eno cepljenje s po dvema odmerkoma, medtem ko je npr. Indonezija rezervirala manj kot en imunizacijski ciklus na dva prebivalca.

Von der Leynova: 'Začnimo z izkoreninjenjem tega groznega virusa skupaj in enotni'

Kot je poudarila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, je pred EU velika naloga, saj je treba precepiti do 70 odstotkov prebivalstva, da bi končali pandemijo covida-19. Pozvala je k hkratnemu začetku cepljenja v vseh državah članicah. "Začnimo z izkoreninjenjem tega groznega virusa skupaj in enotni," je dejala v Evropskem parlamentu.

Napovedala je še, da bo v enem tednu v EU odobreno prvo cepivo, tako da se bo cepljenje lahko začelo takoj in se nadaljevalo po novem letu. "Kupili smo več kot dovolj cepiva za vse v EU, z njim pa bomo lahko prek pobude Covax podprli tudi svoje sosede in partnerje po svetu, da nihče ne bo ostal zadaj," je še sporočila von der Leynova.

21. december je sicer nov datum, ko naj bi evropski regulatorji potrdili cepivo naveze Pfizer-BioNTech. To so sporočili po precejšnjem pritisku Nemčije, naj pohitijo z odobritvijo, potem ko so to že storili regulatorji več drugih držav.

Predsednik vlade Janez Janša je objavil tabelo s podatki, koliko odmerkov cepiva družbe Pfizer naj bi Slovenija dobila letos in v začetku prihodnjega leta. Kot je razvidno iz tabele, naj bi v tem letu tako prejeli 58.500 odmerkov, januarja 5850, februarja 83.850 in nato marca še 99.450 odmerkov.

Predvideni odmerki cepiva

"Lahko sicer še pride do sprememb (upajmo, da navzgor), a tole so količine obljubljenih odmerkov cepiva Pfizer zoper covid-19 za Slovenijo iz skupnih naročil EK. Za učinkovito cepljenje ene osebe potrebujemo dva odmerka. Prvo cepivo Moderne pa bo na voljo najkasneje do 12. 1. 2021," je dodal.

 

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (52)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JApajaDAja
16. 12. 2020 19.57
+1
med prvimi ne cepite zdravstvenega kadra...stranskih učinkov ne pozna nihče...če nam uničite med.kader nam vsaj dovolite nakup pištole!
DAEMONIUM
16. 12. 2020 19.31
-3
Sveckarji se bodo vsi cepili in potem jim virus nic ne more pa ce tudi ga dobijo. No potem bomo skupaj z mitingasi rajali na bicikl mitingih a ne komunjare!
RamzesII
16. 12. 2020 16.20
+3
"države članice naj s cepljenjem začnejo istočasno" Zakaj le, diši po nekem planu, oz. del večjega plana.
OneEarth
16. 12. 2020 13.02
+5
PERMAFROST SE ODTAJA v njem so globoko zamrznjeni nam nepoznani VIRUSI pripravite se zemlja nam bo vrnila, kar delamo zadnjih sto let z njo
spider2050
16. 12. 2020 12.48
+7
za strupeno svinjarijo ne rabiš rezervacije, skušajo ustvariti vtis, da cepiva ni dovolj, kar je laž, samo zato da bi lahko dvignili cene. ovce navalite, v Angliji 2 mrtva zaradi cepljenja in 2 zdravstvena delavca imata hude alergijske reakcije zaradi cepiva, plus 2 paralizi obraza, o tem na pop tv seveda niti besede......in naša kvazi stroka laže da so cepiva varna in zanesljiva. laž na laž, sram naj vas bo, prikrivate resnico in jo blokirate in brišete
ho?emVšolo
16. 12. 2020 12.43
+1
čakam na Moderno
spider2050
16. 12. 2020 12.52
-1
to je isto kot če bi čakal, da ti pade cegu na glavo.
iq00
16. 12. 2020 12.11
+9
še dobro da obstajamo dobri ljudje ki bomo prostovoljno odstopili svoje odmerke drugim ki si tega res želijo :)
Invazija2020
16. 12. 2020 12.06
+7
Seveda , saj so vse drzave eu dogovorjene da pocistijo upokojence, ker gre veliko denarja za njih. V tem svetu ni vec nobene pravice in svobode. Raje vidim da nas vesoljci napadejo in drzijo za ujetnike kot pa nase in tuje vlade! Ker tole je visek sramote ki jo gledamo in dozivljamo!
Covidus
16. 12. 2020 12.17
-3
testosteron
16. 12. 2020 12.02
+6
ADMIN ŠE 1X - VEČ KOT OČITNO JE, DA NISTE SPOSOBNI POISKATI POSNETKA , KJER TA GOSPA IZJAVI TOLE KAR SEM PRILEPIL V KOMENTAR !!!!!! testosteron 16.12.2020, 11:46:13 Von der Leynova - oseba,ki je izjavila,da so starostniki breme družbe v vseh pogledih in jih je potrebno evtanazirati ?..in takšna oseba predlaga simultano cepljenje po državah ? ...
magura
16. 12. 2020 12.03
+3
magura
16. 12. 2020 12.05
+4
Imam ta posnetek - škoda da ga ne morem tu gor ga objavit,...sicer pa KOLIKO pa je stara ta gospa ? ---mogoče je tud ona na listi za odstrel ? --neee ona je pa ELITA !!!
real....
16. 12. 2020 12.25
+2
spam1
16. 12. 2020 12.37
+0
Nikjer ne omenja evtanazije, to si si izmislil.
spider2050
16. 12. 2020 12.56
+0
von Lejerca ima božji kompleks, kot naš Gantar. navadna NWO smet, kot vsi naši vladni svečkarji
Minimoj
16. 12. 2020 12.00
+2
A se bo naš predsednik in predsednik vlade ter ministri tudi cepilo v javnosti pred tv.
terenec 2
16. 12. 2020 11.38
-5
Meni ni jasno zakaj bodo cepili prvo starejše. Logično bi bilo da se cepi prej medicinsko osebje. Kdo te bo v bolnici porihtal če zboliš
testosteron
16. 12. 2020 11.47
+5
Logično že - pa se v zdravstvu ne bomo cepili - vsaj 80-90 % nas bo takih , ki se ne bomo ! ...
Covidus
16. 12. 2020 12.18
-1
Krepki 2
16. 12. 2020 11.34
+16
Dajte že enkrat začet z tem ceplenjem,da se ti prestrašeni pocepijo potem bo pa mir.
marston
16. 12. 2020 11.52
+4
cilj Gates je cepiti vse, zato taka reklama za cepiva
Invazija2020
16. 12. 2020 11.34
+4
Mislim sa sedaj bo prava stvar prisla ko bomo videli nase politike ki komaj cakajo na cepiva da gredo kot prvi vsi po vrsti na cepljenje . Slavolok bo ziher ko boste sli. Cela slovenija je z vami!
Kras21
16. 12. 2020 11.34
+0
Vsi so reve ki se neupajo cepit so navadni telebajski....😂😂
Krepki 2
16. 12. 2020 11.39
+3
To cepljenje je enako kot bi dal v gips zdravo nogo,zakaj bi nosil gips če mi nič ne fali,ljudje ki so slabšega zdravja se že leta cepijo proti gripi eni se niso nikoli in ne vem zakaj zdaj taka histerija glede cepljenja kdor se hoče naj se cepi kdor ne se ne rabi simpl ko psulj.
sandroso
16. 12. 2020 11.27
+1
Veš kdaj se bom cepil?? Ko bodo vsi v parlamentu odstopili!!!
terenec 2
16. 12. 2020 11.40
+1
123maradona
16. 12. 2020 12.17
+2
Brez skrbi, v ambulantah je pritisk na zdravnike za cepiva. Tisti iz parlamenta po bodo med prvimi se zavarovali, prek vez. Cepivo je varno in vsi ga hočejo.
jspatipaon
16. 12. 2020 11.20
-3
Nikoli se ne cepim, raje si vrat prerežem na tem gnilem svetu!
machines
16. 12. 2020 11.28
+3
to da se ti neboš cepu prou nobenga ne zanima
spaceair
16. 12. 2020 11.32
+1
žal si del tega gnilega sveta.Prav tako se voziš z avtomobilom,imaš pametni telefon,smetiš po tej zemlji..kaj se vlečeš ven..
real....
16. 12. 2020 11.39
+2
...jspatipaon...ne to ne kaksen vrat neki...ne se pa pstit svetu kater je gniu....
terenec 2
16. 12. 2020 11.43
+0
Ja to. Pred parlamentom. Bomo še TV NORO in ostale TV poklicali. Pa CNN in ostale tuje TV. Nič se ne sekiraj ,ti bomo ploskali
spam1
16. 12. 2020 11.56
-1
123maradona
16. 12. 2020 12.18
-1
jutri_pa_res
16. 12. 2020 11.15
+8
Čemu se mučka? Zaradi EU birokracije bomo izgleda zadnji na svetu. Cepijo že v ZDA, Rusiji in na Kitajskem. EU pa bo cepivo odobrila verjetno konec decembra, najpozneje januarja, sigurno pa do 1.maja.
Covidus
16. 12. 2020 11.30
+0
ohc62
16. 12. 2020 11.46
-2
EU birokracija in njena EMA je gnila na vsej fronti, ker bodo zadnji na svetu odobrili cepivo bo umrlo na tisoče starostnikov, ni nobenega rizika če cepijo takoj v dso ,kjer je smrtnost izredno visoka
Joza Novak
16. 12. 2020 11.12
+13
zdej se pa hitro cepite vsi, ki ste ga nestrpno pricakovali, pa politiki in zdravniki. cimprej.
rock on !!!
16. 12. 2020 11.12
+8
123maradona
16. 12. 2020 12.19
+1
Joza, v ambulantah je ze vsak dan najmanj 20 klicov o cepivu. Ne žalijo ostati zadnji.
Mađioničar
16. 12. 2020 11.05
+6
123maradona
16. 12. 2020 12.19
+0
Rožice so zacvetele
16. 12. 2020 11.03
+15
In zakaj naj bi bila ta istočasnost pomembna? Saj si tako ali tako še zdaleč nismo enaki. Tu naj bi pa bili, zakaj?
jesenvoyo
16. 12. 2020 11.10
+6
Sigurno ne zato, da bi se lahko tisti, ki bi se pozneje cepili lahko pravočasno ustavili, če bi pri ta prvih se pokazalo, da gre kaj narobe.
rock on !!!
16. 12. 2020 11.13
-1
marston
16. 12. 2020 11.24
+2
da bomo v vseh državah imeli enake stranske učinke in za to ne bo nikoli krivo cepivo ampak posameznik