Korona

Vrata bodo lahko odprle vse trgovine, strežba tudi v notranjih prostorih ...

Ljubljana, 13. 05. 2020 19.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Vlada se je ob umirjanju epidemiološke situacije odločila s ponedeljkom spet omogočiti opravljanje vseh dejavnosti na področju ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom razen nekaterih storitev na področju turizma. Med drugim bodo lahko tako odprte vse trgovine, nastanitve do 30 sob in kampi, mogoča bo strežba v gostinskih lokalih. "Čim prej želimo aktivirati turizem in si prizadevamo, da bi domači turisti pomagali pri njegovem oživljanju," je za 24UR ZVEČER povedal Kacin.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Jelko Kacin o sodelovanju s Hrvaško in o turizmu
    04:57
    Iz 24UR ZVEČER: Jelko Kacin o sodelovanju s Hrvaško in o turizmu
  • Iz 24UR ZVEČER: Jelko Kacin o vrnitvi v čas pred epidemijo
    07:26
    Iz 24UR ZVEČER: Jelko Kacin o vrnitvi v čas pred epidemijo

Vlada je na seji sprostila številne ukrepe, ki so jih uvedli v času epidemije. Epidemiološka situacija v Sloveniji se umirja, zato je sprejela Odlok o omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji, s katerim se ponovno omogoči opravljanje vseh dejavnosti na področju ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom razen nekateri storitev na področju turizma, so sporočili z Urada vlade za komuniciranje. 

Odprle se bodo lahko vse trgovine

Po 18. maju se bo življenje vedno bolj normaliziralo. Odprle se bodo tako lahko med drugim vse trgovine, restavracije, notranji prostori gostinskih lokalov, nastanitve z do 30 sobami in kampi ter glampingi. Vladni govorec Jelko Kacin je za oddajo 24 UR ZVEČER omenjal še storitve turističnega vodenja in turističnih prevozov, vodne aktivnosti, kot je rafting, poslovna srečanja in dogodki ter turizem avtodomov. Na seznamu ukrepov za sproščanje v turizmu so bile tudi igralnice. 

Kot je za 24UR ZVEČER potrdil Kacin, se odpirajo tudi trgovine v velikih nakupovalnih centrih. Z odlokom je vlada ohranila minimalni obratovalni čas prodajaln z živili, in sicer najmanj od 8. ure do vsaj 18. ure (pri čemer to ne velja za trgovine, katerih obratovalni čas pred 12. marcem ni bil daljši od 10 ur), bodo pa od ponedeljka v prodajalnah vsi potrošniki pri opravljanju nakupov izenačeni. Trenutno so prvi dve in zadnja ura odprtja prodajaln rezervirane za upokojence, invalide in nosečnice.

Odprtje trgovin z oblačili-1
Odprtje trgovin z oblačili-1 FOTO: Aljoša Kravanja

Odpirajo se torej tudi nastanitvene kapacitete do 30 sob, ne pa še planinski domovi in večji hoteli ali hostli. "Čim prej želimo aktivirati turizem in si prizadevamo,  da bi domači turisti pomagali pri njegovem oživljanju," je za 24UR ZVEČER povedal Kacin. Povedal je tudi, da karantena pri potovanju iz Hrvaške v Slovenijo še vedno velja in da s Hrvaško poteka usklajevanje. Zadržani so zgolj do italijanskih turistov, je pojasnil. 

Gostinci pa bodo lahko od ponedeljka stregli tudi v notranjih prostorih, a ob upoštevanju strogih zaščitnih ukrepov, svari Kacin. Kljub sproščanju ukrepov za zamejitev širjenja virusa bodo morali namreč ponudniki blaga in storitev pri opravljanju dejavnosti strogo upoštevati pogoje za zajezitev in obvladovanja epidemije; tako bodo lahko blago in storitve ponujali le, če bodo zagotovili minimalen stik s potrošniki in upoštevali navodila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

"Opravljanje dejavnosti je mogoče le ob upoštevanju že obstoječih navodil, ki so objavljena na spletni strani NIJZ, saj gre pri vseh navodilih za spoštovanje enakih splošnih ukrepov, že obstoječa in objavljena priporočila pa se lahko smiselno uporabljajo tudi širše," je navedla vlada.

Prepovedano ostaja ponujanje naslednjih storitev:

- nastanitvenih obratov nad 30 sob,

- nastanitvenih obratov za potrebe zdraviliškega zdravljenja,

- wellness in fitness centrov,

- bazenov in vodnih aktivnosti,

 - diskotek in nočnih klubov.

S ponedeljkom nekateri učenci v šole 

Kot je za 24UR ZVEČER potrdil vladni govorec Jelko Kacin, je vlada prižgala tudi zeleno luč, da se aktivirajo tako vrtci kot prve triade osnovne šole, poklicne šole, dijaški domovi. 

Učenci 9. razreda, na primer, se bodo v šolo lahko vrnili 25. maja.
Učenci 9. razreda, na primer, se bodo v šolo lahko vrnili 25. maja. FOTO: AP

Danes je vlada torej izdala Odlok o začasni prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja. Prepoved zbiranja ne velja za učenke in učence 1. do 3. razreda osnovne šole in osnovne šole s prilagojenim programom ter za tiste učence od 4. do 8. razreda, za katere je organiziran dopolnilni pouk, za učenke in učence 9. razreda osnovne šole in osnovne šole s prilagojenim programom ter za dijakinje in dijake zaključnih letnikov srednje šole ter za posameznike, ki bodo v šolskem letu 2019/2020 opravljali maturo ali zaključni izpit ter dijake od 1. do 3. letnika, ki imajo pravico do dodatne strokovne pomoči. 

Odlok se začne uporabljati 18. maja, z nekaterimi izjemami. Učenci 9. razreda, na primer, se bodo v šolo lahko vrnili 25. maja. Vlada pa je odpravila tudi prepoved športne vadbe v športnih objektih, ki so sestavni del vzgojno-izobraževalnih zavodov. Športna vadba je dovoljena tudi vsem udeležencem v programu prostočasne športne vzgoje otrok in mladine. Dovoljeno bo izvajanje športnih tekmovanj do vključno državne ravni, in sicer v panogah, ki imajo evidentiran uradni tekmovalni sistem. Začetek veljavnosti odloka je predviden za 23. maj.

Po Kacinovih navedbah poteka še razprava glede dodatnih sprostitev športnih aktivnosti, tudi glede kolektivnih športov in fitnes centrov. 

Znova se bodo odprle avtošole

Po dveh mesecih se bodo znova odprle avtošole. Vlada je do 30. junija podaljšala veljavnost vozniških dovoljenj, ki zaradi dosedanje prepovedi potečejo od 18. marca do 17. maja.  Odlok namreč tudi določa, da se z upoštevanjem priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje od 18. maja lahko izvajajo nekatere naloge, in sicer usposabljanje kandidatov za voznike motornih vozil, izvajanje programa dodatnega usposabljanja voznikov začetnikov, programa dodatnega usposabljanja za varno vožnjo in programa izobraževanja ter dodatnega usposabljanja izvajalcev programov dodatnega usposabljanja voznikov začetnikov in za varno vožnjo.

Med naloge, ki jih bo ob omejitvah mogoče opravljati, sodijo tudi izvajanje usposabljanja in preizkusa znanja za pridobitev temeljne kvalifikacije za voznike motornih vozil v cestnem prometu, rednega usposabljanja za podaljšanje veljavnosti temeljnih kvalifikacij, začetnega in obnovitvenega usposabljanja voznikov za prevoz nevarnega blaga, osnovnega in obnovitvenega strokovnega usposabljanja ter preizkusa usposobljenosti spremljevalcev izrednih prevozov, usposabljanja in preverjanja usposobljenosti za varno delo s traktorjem in traktorskimi priključki.

Dovoljeno bo tudi izvajanje izobraževanja in dodatnega usposabljanja učiteljev vožnje, učiteljev predpisov in strokovnih vodij šol vožnje, usposabljanja za ocenjevanje na vozniškem izpitu in dodatnega usposabljanja ocenjevalcev na vozniškem izpitu, edukacijskih in psihosocialnih delavnic, osnovnega in obdobnega strokovnega usposabljanja ter preverjanja usposobljenosti presojevalcev varnosti cest, preventivnih programov, kampanj in akcij za varnost cestnega prometa na javnih krajih ter vozniških izpitov.

Obvezno razkuževanje bo zamenjalo čiščenje

Sprejeta je tudi odločitev o prenehanju razkuževanja skupnih prostorov v večstanovanjskih stavbah, je še povedal Kacin. Vlada je vsem upravnikom večstanovanjskih stavb naložila, da zagotovijo redno čiščenje skupnih prostorov večstanovanjskih stavb.

Kacin je v oddaji 24UR ZVEČER napovedal tudi sproščanje ukrepov v kulturi, omenil je možnost, da bo v kratkem možno spremljati gledališke ali kino predstave. Kot je pojasnil, za zdaj razmišljajo o 50 udeležencih takšnih prireditev, zagotoviti bi seveda morali dovolj veliko razdaljo med njimi. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (217)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Walter Pravicek
14. 05. 2020 10.52
+5
Sem šel kupit v PEPKO baterije za migajoče lučke na grobu,brez MASKE-Imam eno v avtu,ena visi pred izhodnimi vrati,a sem pozabil-šel sem peš.-POSLOVODJA JE NAROČENO PRINESEL K VRATOM,VZEL DENAR,PORAVNAL ON NA KASI!TO JE IZRAZ KAKO SE POSLUJE-DRUGI PA KAKOR KJE!IN V PEPCO(POLJSKA TRGOVINA,KI NA SKRIVA DA JE ROBA KITAJSKA) SE BOM ŠE REDNO VRAČAL --JE ODLIČEN PARTNER NAM POTROŠNIKOM!
SLObunkeljn
14. 05. 2020 08.05
+26
Streže se lahko v notranjosti gostinskih obratov, je pa v zaprtih prostorih obezno nošenje maske ... kako potem poješ in popiješ naročeno? Ali samo plačaš lahko , pogledaš in greš?
RamzesII
14. 05. 2020 09.39
+6
Enako kot pri malci v službi, tudi tam nimaš maske gor, med tem ko ješ in piješ.
Slobodan Cvijetinovic
13. 05. 2020 21.59
+6
Walter Pravicek
14. 05. 2020 10.58
-1
Če smo že bili v"KARANTENI"NE PO UKAZU JANŠE,AMPAK KER SAMI SEBE "ČUVAMO"SMO NEKAJ MANJ TROŠILI-TUDI ELEKTRIKA JE BILA CENAJŠA-POTEM NE PRAVITI:DENARJA NI,JE, A ZA SLABE ČASE!A JE ŠE LAHKO SLABŠE-ČITAJ VERNI ČASOPIS;DRUŽINA IN IZJAVO JANŠE O TEM:KAKO SE BO NAROD "PORIHTALO"SLABŠE BO,NEKATERI NOČEMO V SDS.NE V CERKEV,NE V POLITIKO,KI JE GOLJUFIVA,LAŽNIVA KOMUNISTIČNA TORAJ KMALU BO TO "POSLOVNA ENOTA MADŽARSKE"ORBANOSTAN-UPRAVNIK JANŠA!!!
batom@pinkponk.com
13. 05. 2020 21.59
+13
Se prav u stacunah se lahk gnetemo, ne smemo se pa zuni pred parlamentom?
Uporabnik543728
13. 05. 2020 21.59
+6
V Sloveniji smo trenutno tako dobri pri sproščanju ukrepov in trenutnem stanju epidemije, da si nas celo mnoge države po svetu jemljejo za zgled, kako se odpirati. Zagotovo je še veliko stvari, ki bi se jih dalo izboljšati, vendar smo lahko zelo ponosni, da si nas drugi jemljejo za zgled in smo kjer smo.
Walter Pravicek
14. 05. 2020 10.59
+4
Če bo in KO bo VDARILO še kot DRUGI val BO PLES!
tali?ni tom
13. 05. 2020 21.55
+1
še en blef brezveznikov v politiki! kaj je zafural janez in co v dobrih dveh mesecih je skoraj neverjetnio in meji na znanstveno fantastiko! folk po "vseslovenskem" testiranju ni prekužen nič,virus bojda je,verjetno ga ni,vsaj ne tako podivjanega in vse je šlo v maloro za pet minut slave!
Adminjef
13. 05. 2020 21.53
+39
Prej ste jokali zaradi ukrepov, zdaj pa spet jocete ker se ukrepi sproscajo. Pa vi ste navadni majmuni..
Radoveden
13. 05. 2020 21.55
+6
Tone Mihel?i?
14. 05. 2020 10.21
-2
Ukrepe sproščajo ...gostinski lokali a še vedno je obvezno nošenje mask v zaprtih prostorih ..naročiš hrano jo pogledaš in povonjaš skozi MASKO in plačaš ter odideš !!!
Walter Pravicek
14. 05. 2020 11.01
-1
AMPAK ONI KUHAR NIMA MASKE,SLINE LETIJO V TVOJO HRANO!!ZA VSE KUHARJE BIM MORALE BITI MASKE OBVEZNE,KO KUHAJO-ALI STEKLENA STENA,DA VIDIM ĐUROTA,KO PLESKAVICO"OKREČE"NA ŽAR!SLINI SE TI ČOVO DOMA!
Diegol14
13. 05. 2020 21.52
+16
Nujno rabim gate od H&M..
Antoniozmaj
13. 05. 2020 21.52
+14
Se pravi, lahko smo v barih, v trgovinah in v vseh zaprtih prostorih med množico ljudi, ne smemo pa protestirat proti tej skorumpirani "vladi" NA PROSTEM, NA ZRAKU, POD MILIM NEBOM? To je totalitarizem!
Antoniozmaj
13. 05. 2020 21.53
+9
Radoveden
13. 05. 2020 21.56
+10
Michel Franco HD
14. 05. 2020 09.33
+0
Walter Pravicek
14. 05. 2020 11.03
+0
MEDVED7
13. 05. 2020 21.49
+12
Če vam je vseeno za ukrepe, zakaj jih spoštujete? Kršite vse po vrsti in plačujte globe, pa še full šans mate, da se okužite, ker to itak za vas ni nič razen en majhen prehlad. Močan prehlad pa je v vaših glavah.
najram
13. 05. 2020 21.48
-8
hehe...se je banda vsrala..se bojijo napovedanih protestov
Radoveden
13. 05. 2020 21.57
+5
banda lenuhov ne veste kaj bi radi, delat bo treba
tinitoni
13. 05. 2020 21.46
+5
Kdaj pa bomo lahko priredili rojstnodnevno zabavo?
romeob
13. 05. 2020 21.47
+11
MEDVED7
13. 05. 2020 21.50
+7
romeob
13. 05. 2020 21.51
-1
jolanka
13. 05. 2020 21.41
+16
kaj zdaj spet ni prav?
Gagg
13. 05. 2020 21.44
-22
Najmanj en mesec prepozno in načrtno uničevanje gospodarstva te vlade, drugače je vse bp.
Antoniozmaj
13. 05. 2020 21.47
-7
jolanka, ni pravto, ker se ne smemo zbiratina primer pred DZ-jem
inside1
13. 05. 2020 21.40
+32
več ali manj bodo vsa oblačila v dnevu ali dveh pošla oz bodo ležala v karanteni. trgovina bo lahko samo še prazna, saj zaloge ni toliko, da bi si to "ležanje" lahko privoščili...... ni nekega pravega smisla, zakaj sploh tak ukrep. v teh ukrepih marsikaj ni za razumeti. iz ene skrajnosti v drugo
Milivojecobi
13. 05. 2020 21.45
+12
o verjemi, oblacil je vec kot dovolj pa ceprav gredo za dva dni v karanteno
MEDVED7
13. 05. 2020 21.40
+25
Najbolj smešna stvar je da se med sabo golobradci prerekajo med levimi in desnimi. In se zmerjajo s komunisti, pa blage nimajo kaj to pomeni.
Škrinca
13. 05. 2020 21.39
+26
a arestanti se lahko zdaj vrnejo v zapor, če je sploh kdo še ostal ker očitno je janša že vse zaposlil na raznih funkcijah......menda bo celo bavčar počivalška zamenjal......
Radoveden
13. 05. 2020 21.58
+1
ne še, ker morajo imeti rezervacijo prostora za člane in strokovno ekipo Šarca
periot22
13. 05. 2020 21.37
+22
Dokler si oblačil ne moreš pomerit je brezveze da so sploh odprte!!!!!
SenecaLucius
13. 05. 2020 21.47
+14
V Lidlu in Hoferju si jih vedno lahko pomeril brez razkuževanja in karantene....dvojna merila...
alicante123
13. 05. 2020 21.33
-3
Tisti, ki verjamejo, da virusa sploh ni bilo so sami postali žrtve te teorije zarote. Po njihovem je bil namišljeni virus spuščen z namenom, da nam vzamejo človekove svoboščine in da nas čipirajo. Čipov še nimamo, in spet boste lahko šopingiral in kofetkal. Zakaj potem sproščanje ukrepov ? Če povzamem iz zgodovine: Kar je Dolfi vzel ni več dal nazaj.
kapetan
13. 05. 2020 21.33
+41
Ko spremljam te ukrepe nečesa ne razumem. Določeni javni delavci v vatki skriti pred delom in tem virusom, za ostale pa kot da ni nic zunaj. Kaj je ali ni? Zakaj za ene ukrepi veljajo za druge pa ne? Bolj očitno kot tako, da zmanjkuje financ iz naslova upada pobranih davkov se ne da. Hodim normalno delat, žena gre delat, zakaj pa otroci ne smejo normalno v šolo, jaz ne k zdravniku... Kaj rajo v vatko delavca pa kot zajca testirat?
ANDRO2004
13. 05. 2020 21.32
+24
Iz Hrvaške pa še vedno 7 dni karantene???
Tone Mihel?i?
14. 05. 2020 10.22
+2