Korona

Hoteli, terme in kampi lahko odprejo vrata. Pa se jim ob tako strogih omejitvah sploh splača?

Ljubljana / Maribor / Izola / Nova Gorica, 26. 04. 2021 14.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, T.V., Ti.Š.
Komentarji
113

Nastanitveni obrati lahko znova odprejo vrata. Ne glede na velikost pa to pomeni največ 30 sob. Hotelirji so pri odpiranju nastanitev sicer še zadržani. V turistični panogi so dodatno odpiranje dejavnosti pozdravili, kritični pa so do pogojev delovanja.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Zahteve po omilitvi ukrepov
    03:26
    Iz SVETA: Zahteve po omilitvi ukrepov
  • Iz 24UR ZVEČER: Zelena luč za turizem, šport
    03:09
    Iz 24UR ZVEČER: Zelena luč za turizem, šport
  • Iz 24UR: Začetek turizma na obali
    02:13
    Iz 24UR: Začetek turizma na obali
  • Iz 24UR: Začetek turistične sezone
    03:22
    Iz 24UR: Začetek turistične sezone
  • Iz SVETA: Odpiranje hotelov
    04:43
    Iz SVETA: Odpiranje hotelov

Tudi nastanitveni obrati po vsej državi lahko z današnjim dnem znova sprejmejo goste, a lahko ne glede na velikost odprejo največ 30 sob. Za koriščenje nastanitve mora potrošnik predložiti negativen test na okužbo z novim koronavirusom ali pa dokazilo o prebolelosti oziroma cepljenju. S tem je znova mogoče koristiti tudi turistične bone.

Hoteli se spet odpirajo.
Hoteli se spet odpirajo. FOTO: Dreamstime

Dokazila, da niso okuženi oziroma da so covid-19 že preboleli ali bili cepljeni, morajo gostje osebju predložiti, ko se prijavijo za bivanje v nastanitvenem obratu. Ta pogoj ne velja za goste, ki še niso dopolnili 15 let in v nastanitvenem obratu bivajo s svojimi starši ali skrbniki. Nastanitveni obrati lahko ponujajo tudi storitve za dobro počutje, denimo uporabo bazena, a le za svoje goste.

V turistični panogi so dodatno odpiranje dejavnosti pozdravili, kritični pa so do pogojev delovanja. Vlada je to odločitev sprejela v sredo zvečer, sektor pa je opozoril, da je bilo za operativne postopke zelo malo časa in da ponudniki v tako kratkem času niso sposobni pripeljati gostov. Zaradi omejitve pri številu sob večji ponudniki razmišljajo, ali se jim odpiranje sploh splača.

Hotelirji pri odpiranju nastanitev še zadržani

Hotelirji so medtem pri odpiranju nastanitev, čeprav jim to vladni odlok v omejenem obsegu omogoča z današnjim dnem, še zadržani. Novogoriška družba Hit v naslednjih dneh načrtuje le odprtje hotela Sabotin v Solkanu. Družba Sava Turizem pa odpira nekaj nastanitev v Moravskih Toplicah in Radencih.

V hotelu Sabotin z 62 sobami se bodo po besedah Jureta Boltarja iz kabineta predsednika uprave Hita na odprtje začeli pripravljati v naslednjih dneh. To pa bo poleg hotela Lipa v Šempetru pri Gorici trenutno tudi edini hotel, ki ga nameravajo odpreti. Brez odprtja igralništva se hotelskih kapacitet v hotelih Park in Perla, pa tudi drugih po Sloveniji po njihovi oceni ne splača odpreti. Šempetrsko Lipo je družba Hit ob tem odstopila v uporabo šempetrski bolnišnici. Ker je v neposredni bližini bolnišnice, je namreč primerna za počitek zdravstvenih delavcev, ki imajo dolge delavnike zaradi zdravljenja bolnikov s covidom-19.

V družbi Sava Turizem, ki upravlja s hotelskimi namestitvami po vsej državi, so se z današnjim dnem odločili odpreti hotel in prekmursko vas Ajda, apartmajsko naselje Prekmurska vas v Termah 3000 v Moravskih Toplicah ter hotel Izvir v Zdravilišču Radenci. "Te nastanitve so odlično zasedene, gostje kličejo že za termine v drugi polovici tedna, najde se še nekaj prostih sob," je povedala Ana Praprotnik iz Save Turizma in dodala, da so vsi gostje danes prišli dobro pripravljeni in so imeli s seboj potrebna potrdila. V Moravskih Toplicah, kjer so bili sicer vseskozi odprti za potrebe zdraviliškega zdravljenja in imeli tako odprt tudi bazen in wellness center, je ta ponudba zdaj na voljo tudi turističnim gostom, medtem ko v ostalih nastanitvah v tako kratkem času ne morejo pripraviti kopalnih površin in wellness centrov. V sredo so načrtovali še odprtje dveh hotelov v izolskem turističnem naselju San Simon (hotela Haliaetum in Mirta), a so si na podlagi povratnih informacij gostov, ki ocenjujejo, da so ukrepi preveč omejujoči, premislili. Ostale nastanitve, ki jih imajo tudi v Portorožu, na Bledu in Ptuju, bodo odprli v skladu z odlokom vlade o nadaljnjih odpiranjih, predvidoma v drugi polovici maja, trenutno pa zanje že sprejemajo rezervacije. So se pa zaradi povečanega povpraševanja po kampiranju na slovenski Obali odločili odpreti Kamp Lucija, in sicer v četrtek.

V Grand hotelu Sava v Rogaški Slatini se glede na trenutne pogoje in čas, ki ga potrebujejo za pripravo hotela na goste, še niso odločili za odprtje v prvomajskem terminu. Kot je povedal vodja marketinga Aleš Topolšek, bodo počakali na nadaljnje informacije v zvezi z odpiranjem turističnih zmogljivosti s strani vlade in takrat organizirali odprtje.

Večina mariborskih hotelov ta teden kljub praznikom za običajne goste še ne namerava odpreti vrat, pač pa bodo še naprej gostili poslovne goste in športnike. V mestnem hotelu City, ki se osredotoča predvsem na poslovne goste, tako danes in v torek še ostajajo zaprti, vrata za vse odpirajo v sredo, praznični konec tedna pa bodo spet zaprti. Od ostalih hotelov bosta goste sprejemala manjši hotel Maribor Inn, na Pohorju pa tudi tamkajšnja apartmajska vas z nekdanjim hotelom Bolfenk.

Koronavirus pasica nova
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (113)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jožajoža
27. 04. 2021 12.33
+3
težko odpret,ko enkrat uničiš. gledam hotel v radencih.ta kraj je popolnoma uničil in zbankrotiral skrajni desničar roman leljal,velik podpornik ustaštva.vse je razprodal,dosor,občinska stanovanja,občinsko zemljo.........občina je na kantu. državi in bankam je še pa vedno osebno dolžan nekaj milionov evrov,ki jih je od pridobil s kriminalnimi dejanji-poneverbe. ferariji ,s katerimi se je ta prevaran prevažal, niso bili nikoli plačani. plačujeti jih vi,slovenci,koliko slovenskih mladih deklet je "izkoristil",ko je bil zraven pri izboru miss slovenije. imel je najeta stanovanja,v katera so mu vozili dekleta............
CIGU MIGU
27. 04. 2021 12.24
+3
v bazenu z 60 metri kvadratnimi lahko plava le eden zjutraj in eden popoldan,vmes je treba bazen izprazniti in razkužiti,pa seveda ogreti na 30 stopinj, bo vse to uredil, nekdo ki obvlada bazensko tehniko,,,.
CIGU MIGU
27. 04. 2021 12.23
+4
v bazenu z 60 metri kvadratnimi lahko plava le eden zjutraj in eden popoldan,vmes je treba bazen izprazniti in razkužiti,pa seveda ogreti na 30 stopinj,bade majster bo vse to uredil,,,,.
CIGU MIGU
27. 04. 2021 12.23
+3
v bazenu z 60 metri kvadratnimi lahko plava le eden zjutraj in eden popoldan,vmes je treba bazen izprazniti in razkužiti,pa seveda ogreti na 30 stopinj,bade majster bo vse to uredil,,,,koma d.o.o.
Kopriva007
27. 04. 2021 11.50
+2
Ma kaksni hoteli neki...
Bibilu
27. 04. 2021 11.18
+2
Odprite vse gor, pa nehute testirat pa bo zivljenje glih isto kak prej, rizicni in starejsi pa se naj cepijo po svoji lastni zelji. Pa delajte v parlamentu kaj bol pametnega mesanje. Recimo obnovitev solstva, dvig plac, pomoc socialno ogrozenim, zdravstvene cakalne dobe..... Dela klko ces, oni pa ze leto dni se igrajo igro odpret - zapret, pa vlivajo depresijo med ljudi... Kam gre to vse skup.. Bolse da dajo karte na mizo pa spilajo poker, bo vec pametnega naretega ko to.... Bedarija
Bibilu
27. 04. 2021 11.11
+3
Vse zaprto zarad enega prehlada. Ki ne recem, da ni hud za doloceno populacijo. Al 98% jih prezivi z blagimi simptomi ali brez njih. Kdo bi razumel, razumljivo bi blo vse zapirat za virus ki bi bil kriticen vsej populaciji. To pa jeze popolnoma norcevanje iz ljudi. V parlamentu si res nimajo kaj bol pametnega zazacet, pa mesajo vsak dan drek... Ukrepi gor ukrepi dol mesanje mesanje, danes tak jutri tak.... Pa to je res totalna norost 21 stoletja :)
smoljo
27. 04. 2021 10.12
+6
Pogovor čez dober mesec: Rezerviral bi apartma v avgustu. Ste preboleli, cepljeni, testirani? Nič od tega. Potem pa vam ne oddamo apartmaja! V redu, hvala, bom dal zaslužit tistemu, ki to ne sprašuje, pa bomo videli kdo bo prej odnehal (zelo dober komentar ,se strinjam z njim )....
dante
27. 04. 2021 09.40
+6
Bojim se da bodo hoteli prazni
Uporabnik2066124
26. 04. 2021 21.59
+2
Pametjakovici a mi bi vsaj eden ze obrazlozil zakaj ima velik hotel z 120 sobami vecje stroske ob obprtju samo 30 sobami bistveno vecje kot hotel z 30 sobami........pa vsi vemo, da v notranjosti niso mozne druge aktivnosti le spanje............vse ostalo pa terase
ForzaJuve
26. 04. 2021 21.48
-11
Prijaviš se za cepljenje. Te cepijo in nimaš omejitev. Preprosto za normalnega človeka, za vas, ki znate samo nergat in šimfat je to pač prevelika znanost
abmam
26. 04. 2021 21.51
+7
26277
26. 04. 2021 21.51
-1
Nick.Mason
26. 04. 2021 21.27
+2
kaj se trudite karkoli odpirat,če so pogoji ?????
Entip?ek
26. 04. 2021 21.25
+9
neumnost nima mej pri tej vladi...godtilne in restavracije odprte do 19 ure...a trgovine do 20, 21.....hotel ima lahko sprejme goste v 30 sobah..pol naprej pa že razsaja virus.....pa še povečerjat morajo vsi do 19 ure...katastrofa od teh snovalcev ukrepov..
Uporabnik2066124
26. 04. 2021 21.50
-5
Neumnost je levaska, ker ne razume, da ukrepe doloca zdravstvena stroka, ki so vedno strozji, kot jih sprejme vlada
medus
26. 04. 2021 21.13
+14
Ne mislim se cepit/testirat da grem v hotel.
pomlad 2020
26. 04. 2021 21.22
+11
Medus, točno tako. Ni ga dopusta, ne kraja, ne hotela, gostilne in ne države, ki bi me prepričal, da se zaradi tega testiram, še manj cepim. Pripravljena sem tudi na omejitev pri vhodu v določene trgovine, v kinodvorane, sejme, prireditve- pripravljena sem na vse vrste pogojevanja. NE!
Uporabnik2066124
26. 04. 2021 21.52
-5
Pomlad..........si glasna, ker tvojih komentarjev ne berejo tisti, ki so umrli za covidom........BEREMO PA SVOJCI
Wahl
26. 04. 2021 21.12
+14
Skrajni čas #državljanskaneposlušnost.
hondoid
26. 04. 2021 21.11
+4
Odgovor je...da.
Alexsander6
26. 04. 2021 21.04
+10
To je tako,če nas vodi psihopat.
Indigo Pingvin
26. 04. 2021 21.02
+18
Torej lani smo lahko brez testov in cepljenj bivali v Termah, letos pač ne. Prav, 4 leta zapored je naša družina letovala v termah, zdaj bomo pač na verandi, z mini jakuzijem.
Paco Rabanne
26. 04. 2021 21.00
+15
Imas vavcher, placal bos pa testiranjeza celo familijo a? Fu..off!
Moj?ica123
26. 04. 2021 21.00
+17
Vse je šlo v tri lepe krasne. Lp