Korona

Vrhovno sodišče proti obveznemu cepljenju v večjih zasebnih podjetjih

Washington, 14. 01. 2022 07.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Ameriško vrhovno sodišče je s šestimi konservativnimi glasovi proti trem liberalnim blokiralo uredbo vlade predsednika ZDA Josepha Bidna o obveznem cepljenju proti koronavirusu za vse zaposlene v zasebnih podjetjih z več kot sto zaposlenimi. Uredba je tistim, ki zavračajo cepljenje, nalagala redno tedensko testiranje.

Večina vrhovnih sodnikov pa je hkrati podprla uredbo Bidnove vlade o obveznem cepljenju vseh zdravstvenih delavcev, kjer so sicer prav tako kot pri zasebnih podjetjih omogočene izjeme iz verskih ali zdravstvenih razlogov.

Odločitev vrhovnega sodišča je bila pričakovana glede na izjave in vprašanja sodnikov med argumenti ene in druge strani prejšnji teden.

V ZDA se je doslej cepilo 63 odstotkov prebivalcev, Bidnova vlada pa je želela cepljenje pospešiti z uredbo o obveznem cepljenju v velikih zasebnih podjetjih.

Odločitev vrhovnega sodišča je bila pričakovana.
Odločitev vrhovnega sodišča je bila pričakovana. FOTO: AP

Konservativni sodniki so sklenili, da je vlada z uporabo zakona o varnosti na delovnem mestu za zasebna podjetja prekoračila pooblastila. Z uveljavitvijo uredbe bi se moralo cepiti 80 milijonov ljudi. Proti so bila poslovna združenja z mnenjem, da bi obvezno cepljenje povzročilo še več težav pri iskanju delavcev.

Trije liberalni sodniki pa so bili mnenja, da je konservativna večina vrhovnega sodišča tista, ki je prekoračila pooblastila s tem, da je svoje mnenje postavila nad mnenje zdravstvenih strokovnjakov.

Vrhovno sodišče je potem s sedmimi glasovi proti dvema potrdilo obvezno cepljenje zdravstvenih delavcev, pri čemer sta bila proti le dva najbolj konservativna sodnika Clarence Thomas in Samuel Alito.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikhrast
14. 01. 2022 16.33
-4
Vidim da večina folka tu nima veze z biznisom. Podjetja podpirajo cepljenje, precej jih je pa proti obveznemu, pričakujejo pa zdravo pamet pri svojih delavcih, tako jih je tudi precej izgubilo službo zaradi necepljenja. Pa saj polno disrupcij zaradi pomanjkanja delovne sile.
24urbutalci
14. 01. 2022 14.26
+3
To je bilo v ZDA edino pričakovano... sodišče ni navdušeno, da oblast gospodarstvu vsiljuje cepljenje; posredno sporoča, naj zadevo uredi v zdravstvu...
vvvilice
14. 01. 2022 08.45
+22
Če politika v imenu Interesa hoče vojno, jo bo imela. Najlažje z zahtevo po obveznem cepljenju s tem zvarkom, ki deluje edino kot generator dolarjev. Sedanji ni več čas za to, ker so ljudje končno spregledali te igrice.
Stauffenberg
14. 01. 2022 08.16
+21
Fauci je zdravstveni strokovnjak? Bill je zdravstveni strokovnjak? Kljukec je zdravstveni strokovnjak? Kaj imajo skupnega? Sami si odgovorite. Tudi 2. sv. vojna ni bila končana v dveh letih, a zločince, ki si niso sodili sami je roka pravice privedla pred sodišče.
24urbutalci
14. 01. 2022 14.35
+1
Od vseh največji pa je Bill Gates... da imamo vsakič, ko prižgemo računalnik, občutek, da smo v sprejemnici za specialističnega zdravnika :D.
dolenjska
14. 01. 2022 08.09
+24
Statistike in stvarno stanje mu nic ne pomenijo. Naj pride v nase bolnice pogledati koliko ljudi je po odmerkih obolelih za strdki, poskodbe mozganov, kapi,….
MOTB
14. 01. 2022 08.06
+28
Biden je bil proti obveznemu cepljenju preden pred volitvami, pol pa takole obrnil ploščo po izvolitvi. podn
24urbutalci
14. 01. 2022 14.38
+1
Na koncu pa na naslednjih volitvah spet izvolijo Trumpa, ko bo izpadlo, da ni bil tako slab predsednik, je predvsem imel smolo, ko je ta Covid veter z vso silo pihal v nasprotno smer. Če se samo spomnimo, kakšnega pritiska je bil deležen prvi epidemilog na Švedskem...