Korona

Zaprtje vrtcev: starši oproščeni plačila, izjeme določajo župani

Ljubljana, 23. 10. 2020 08.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 12 min
Avtor
Danijela Levpušček, STA, Urša Vrečar
Komentarji
118

Vrtci bodo naslednji teden zaprti, še vedno pa bodo otroke v varstvo lahko vozili vsi, "ki hodijo v službo, ki ne morejo delati od doma oziroma niso naslednji teden doma", je včeraj napovedal premier Janša. Danes pa je ministrica za izobraževanje Simona Kustec dejala, da izjema velja le za starše, ki "opravljajo nujne, za državo in družbo potrebne dejavnosti in poklice", kar krog upravičencev precej zoži. Odločitev je v rokah županov, ki so za ukrep izvedeli iz medijev. Starši, ki zaradi zaprtja vrtcev ne bodo mogli delati, bodo dobili 80-odstotno nadomestilo plače.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: S ponedeljkom se vrtci zapirajo
    03:33
    Iz 24UR: S ponedeljkom se vrtci zapirajo
  • Starši naj sami presodijo, ali potrebujejo vrtec
    00:18
    Starši naj sami presodijo, ali potrebujejo vrtec
  • Ljubljanski vrtci bodo odprti
    00:55
    Ljubljanski vrtci bodo odprti
  • Nujno varstvo bo zagotovljeno
    01:51
    Nujno varstvo bo zagotovljeno
  • 80-odstotno nadomestilo za varstvo otrok
    00:52
    80-odstotno nadomestilo za varstvo otrok
  • Janez Janša o ukrepih, ki bodo veljali od sobote
    08:50
    Janez Janša o ukrepih, ki bodo veljali od sobote

V ponedeljek se "počitniški" teden ne začenja le za šolarje, ampak tudi za vrtčevske otroke. Čeprav je ukrep razumljiv, pa številne starše postavlja pred težko odločitev, kako poskrbeti za najmlajše in hkrati opravljati delo od doma.  

"Naslednji teden bodo zaprti tudi vrtci, ker se je število okužb med vzgojiteljskim osebjem drastično povečalo. Bodo pa izjeme, tam, kjer starši delajo in ne morejo sami zagotoviti varstva," je v včerajšnjem nagovoru, v katerem je napovedal delno zaprtje države, dejal premier Janez Janša. Na dodatno novinarsko vprašanje o izjemah pa je odgovoril: "Cilj je, da se zagotovi varstvo vsem, ki hodijo v službo, ki ne morejo delati od doma oziroma niso naslednji teden doma.

Spodaj objavljamo odločitve posameznih mestnih občin glede tega, kateri vrtci bodo ostali odprti oziroma kje bo nudeno nujno varstvo otrok. 

Janša je poleg tega pozval župane, naj organizirajo varstvo za otroke, katerih starši so zaposleni in varstva ne morejo zagotoviti na drug način. 

Toda: premier je odločitev sporočil včeraj v poznih popoldanskih urah, tako župani kot vodstva vrtcev pa so zanjo izvedeli iz medijev. Še več, danes naj bi z ministrstva za izobraževanje poslali okrožnico s podrobnimi navodili. Kot je povedala ravnateljica Vrtca Galjevica Barbara Novinec, je do 15. ure še niso prejeli.

Vrtci bodo odprti le za izjeme. Katere so, bodo odločili župani.
Vrtci bodo odprti le za izjeme. Katere so, bodo odločili župani. FOTO: Shutterstock

Vlada odločitev o tem, kdo bo otroke še lahko pošiljal v vrtec, prevalila na župane

Starši, ki zaradi varstva otrok ne bodo mogli v službo, bodo upravičeni do 80-odstotnega nadomestila plače zaradi višje sile, je povedal minister za delo Janez Cigler Kralj. Pojasnil je, da to omogoča peti paket protikoronskih ukrepov (PKP 5), ki bo danes objavljen v Uradnem listu. Nadomestilo bo strošek proračuna in ne delodajalca, je še dodal. 

"Za starše, ki morajo v naslednjem tednu delati, delodajalec pa jim dela ne more omogočiti na daljavo, lahko župani sprejmejo sklep, s katerim določijo izjemo od zaprtja vrtcev in organizirajo delovanje vrtca v minimalnem obsegu, ki je namenjen samo staršem, ki nujno potrebujejo varstvo otrok. Pri odločanju o izjemah je treba upoštevati trenutno epidemiološko stanje  v občini in dosedanje epidemiološko stanje v vrtcu, prav tako pa tudi vse predvidene ukrepe za preprečevanje širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2, ki jih je izdal Nacionalni inštitut za javno zdravje," so danes naknadno sporočili z vlade. 

Ministrica za izobraževanje Simona Kustec pričakuje, da bodo v vrtce pripeljali otroke le tisti "zaposleni, ki opravljajo nujne, za državo in družbo potrebne dejavnosti in poklice". Kar pa krog upravičencev veliko bolj omejuje, kot je včeraj napovedal Janša in kot so danes sporočili z vlade.  

Če se bo izkazalo, da obstajajo tudi drugi starši, ki ne najdejo drugega načina za varstvo otroka, bodo njihovo potrebo preverili in o njej odločili vrtci oziroma lokalne skupnosti, je še dodala ministrica. V okrožnici, ki je bila danes poslana ravnateljem vrtcev in županom, je namreč ministrstvo izpostavilo, da se preveri, ali je potreba staršev, da otroka pošljejo v vrtec, res nujna. "Na kakšen način bodo to preverjali, je v rokah županov," je povedala.

A ne le odločitev, čigavi otroci bodo sploh lahko šli v vrtec, ob pomanjkanju natančnih smernic, je vlada na župane prevalila tudi breme odločitve, kateri vrtci bodo odprti in v kakšni obliki. 

V času zaprtja bodo starši otrok, ki ne bodo v vrtcu, plačila oproščeni.

 

Starši, ki zaradi varstva otrok ne bodo mogli v službo, bodo upravičeni do 80-odstotnega nadomestila plače. Nadomestilo bo strošek proračuna in ne delodajalca. 

SVIZ opozarja na nedorečenost ukrepov, ki bo povzročila kaos 

Nad nedorečenostjo vladnih odločitev ter na dejstvo, da so odločitev o odprtosti oziroma zaprtju vrtec prepustili županom, so ogorčeni v Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ). Vlada ob tem županom ni zagotovila niti osnovnih, jasno opredeljenih kriterijev "za sicer že tako ali tako vprašljivo odločanje". "Če ni jasno niti to, kdo so zaposleni, ki opravljajo za "državo in družbo nujno potrebne dejavnosti", ni jasno nič," opozarjajo v sporočilu za javnost. 

Pravijo, da bo prav nedorečenost povzročila kaos , zato od vlade zahtevajo, "da jasno in takoj pove, katere dejavnosti so tiste, ki so po njeni oceni potrebne za delovanje države, in hkrati pove, kdo so tisti zaposleni, ki so še upravičeni do varstva otrok v vrtcih".  Oziroma, da naj nemudoma jasno opredeli skupine zaposlenih, ki so upravičene do oskrbe otrok v prihodnjem tednu. 

"Na SVIZ prihajajo informacije, da v nekaterih občinah (na primer v mestni občini Novo mesto) zaposlenim že sporočajo, »da bodo v prihodnjem tednu vrtci zaradi potrebe po varstvu predšolskih otrok v večini odprti.« Iz tega je mogoče sklepati oziroma je že povsem očitno, da je lahko prav vsaka dejavnost 'potrebna za državo in družbo', da bodo kriteriji za odločitve županov lahko povsem različni ter da niti zaposleni niti vodstva vrtcev še danes, v petek popoldne, ne vedo, kdo bo moral prihodnji teden delati." 

Različne občine, različne odločitve

Župani mestnih občin so na današnji videokonferenci, na kateri so usklajevali delovaje v času ponovno razglašene epidemije, spregovorili tudi o delovanju vrtcev. "Glede obratovanja vrtcev župani zagotavljajo, da bodo lahko vsi starši, ki morajo biti naslednji teden nujno fizično na svojih delovnih mestih, svoje otroke pripeljali v vrtce. Pri tem se vse ostale starše, katerih prisotnost na delu ni nujna, poziva, da otrok ne vozijo v vrtce. Organizacija posebnega režima delovanja vrtcev bo prilagojena lokalnim značilnostim," so sporočili. 

Župani so vse ostale starše, katerih prisotnost na delu ni nujna, pozvali, da otrok ne vozijo v vrtce. Ob tem so v sporočilu za javnost pojasnili, da bo organizacija posebnega režima delovanja vrtcev prilagojena lokalnim značilnostim.

LJUBLJANA

Meščanke in meščane pozivamo, naj upoštevajo navodila Vlade RS, naj ravnajo samoodgovorno in samozaščitno ter tako zaščitijo sebe in druge. Bodimo strpni, sočutni in solidarni; ne ustvarjajmo panike po nepotrebnem. Mestna občina Ljubljana

Ravnatelji ljubljanskih vrtcev so se z županom Zoranom Jankovićem na današnjem sestanku dogovorili, da ljubljanski vrtci v času trajanja ukrepa zagotavljajo varstvo za otroke staršev, ki nujno potrebujejo varstvo zaradi narave svojega dela oziroma ne morejo opravljati dela od doma. "Če boste presodili, da vaš otrok v naslednjem tednu varstvo nujno potrebuje, ga z veseljem pričakujemo v vrtcu," sporočajo staršem.

Podrobnosti je pojasnila ravnateljica Vrtca Galjevica Barbara Novinec. Kot je povedala, bo vseh 23 ljubljanskih vrtcev odprtih, ravnatelji pa bodo odločili, katere enote in o tem tudi obvestili starše. "Otrok praviloma ne bomo združevali, če bodo kadrovske zmožnosti to omogočale, bo pa to organizacijska odločitev vsakega vrtca posebej," je dejala. 

Na starših je, da presodijo, ali potrebujejo varstvo, je še poudarila. "Vsi starši, ki nimajo varstva in morajo delati, pričakujemo, da bodo otroke pripeljali v vrtce," je povedala in dodala, da staršev v že tako težkih časih nočejo spravljati še v dodatno stisko. 

Barbara Novinec
Barbara Novinec FOTO: POP TV

MARIBOR

"Varstvo predšolskih otrok bo še naprej zagotovljeno na vsem območju občine, povsod v po eni enoti, vendar bo namenjeno le družinam, kjer starši delajo v takšnih dejavnostih oziroma na delovnih mestih, da dela ne morejo opravljati na domu," so sporočili z mariborske občine. 

V prihodnjem tednu bodo v MO Maribor delovale naslednje vrtčevske enote: 

– Vrtec Borisa Pečeta Maribor, Tomšičeva ulica 32,

– Vrtec Ivana Glinška Maribor, Gledališka ulica 6,

– Vrtec Jadvige Golež Maribor, Betnavska cesta 100,

– Vrtec Jožice Flander Maribor, Focheva ulica 51,

– Vrtec Otona Župančiča Maribor, Oblakova ulica 5,

– Vrtec Pobrežje Maribor, Cesta XIV. Divizije 14/a,

– Vrtec Studenci Maribor, Groharjeva ulica 22, in

– Vrtec Tezno  Maribor, Dogoška cesta 20.

Vrtci so oziroma bodo starše, ki so upravičeni do nujnega varstva, neposredno obvestili, v katero enoto lahko pripeljejo svoje otroke.

NOVO MESTO

Da bodo vrtci naslednji teden v večini odprti, so sporočili tudi iz Novega mesta. "Mestna občina Novo mesto sporoča, da bodo v prihodnjem tednu vrtci zaradi potrebe po varstvu predšolskih otrok v večini odprti. Vodje novomeških vrtcev so se organizirale in pridobile informacijo od vseh večjih zaposlovalcev v Mestni občini Novo mesto, ki so sporočili, da bodo predvidoma v počitniškem času vsa večja podjetja delovala nemoteno. To posledično pomeni, da v večini starši in skrbniki spadajo v kategorijo tistih, ki za varstvo nimajo drugih možnosti, kar je v skladu z vladnimi priporočili o tem, po kakšnem ključu se starši in skrbniki odločajo o potrebi za varstvo otrok v času epidemije," so zapisali. "V skladu s tem bodo zaradi potrebe po varstvu novomeški vrtci delovali nemoteno.

Dodali so, da je glede na informacije ravnateljev vrtcev širše regije v jugovzhodni Sloveniji stanje v vrtcih dobro, zato v tem trenutku ni potrebe po večinskem zaprtju vrtcev. 

CELJE 

Iz Mestne občine Celje sporočajo, da bodo prihodnji teden organizirali nujno varstvo za otroke, katerih starši opravljajo delo, ki je pomembno za delovanje družbe in države v izrednih razmerah. "Pogoj za sprejem otroka v varstvo je, da nujno delo opravljata oba starša in da je otrok zdrav. Starši morajo predložiti tudi potrdilo delodajalca o upravičenosti do nujnega varstva, ki je objavljeno na spletnih straneh vseh treh javnih vrtcev."

Nujno varstvo bo organizirano za otroke, vpisane v tri javne celjske vrtce: Vrtec Anice Černejeve, Vrtec Tončke Čečeve in Vrtec Zarja. Potekalo bo brez organiziranih dejavnosti, v mešanih starostnih skupinah, in sicer v Vrtcu Tončke Čečeve, enota Gaberje (rumena hiša), na Mariborski cesti 43.

KRANJ

Varstvo otrok bo zagotovljeno v minimalnem obsegu in je namenjeno izključno tistim, ki ga nujno potrebujejo, ker jim delodajalec ne more zagotoviti opravljanja dela na daljavo. Nujno varstvo otrok bo tako organizirano v dveh dežurnih enotah Kranjskih vrtcev, in sicer v enoti Najdihojca in enoti Čira čara. Trenutno podatki kažejo, da bo varstvo potrebovalo približno 250 otrok, so sporočili z Mestne občine Kranj. 

KOPER

Mestna občina Koper bo v naslednjem tednu v Vrtcu Koper, enota Ribica, po potrebi pa tudi v Vrtcu Semedela, enota Markovec organizirala nujno varstvo za predšolske otroke, katerih starši morajo delati in jim delodajalec ne more omogočiti dela na daljavo.

Nujno varstvo bo zagotovljeno za vse otroke, ne glede na to, v katero obliko predšolskega varstva so vključeni, če ima eden od staršev stalno prebivališče v Mestni občini Koper, in za vse otroke, ki so vključeni v Javne vrtce Mestne občine Koper, četudi starši nimajo stalnega prebivališča v Mestni občini Koper.

Za prijavo otroka v nujno varstvo in vsa dodatna vprašanja starši lahko pokličejo na telefonsko številko 030 370 596, in sicer danes do 18. in jutri od 8. do 12. ure. Starši lahko prijavo oddajo tudi prek maila info@vrteckoper.si oziroma izpolnijo prijavnico na spletni strani www.vrteckoper.si.

VELENJE

Nujno varstvo bo zagotovljeno v enoti Tinkara Vrtca Velenje. "V vrtec bodo sprejemali le zdrave otroke staršev, ki so dolžni opravljati delo, pomembno za delovanje družbe in države (npr. zdravstveni delavci, zaposleni v civilni zaščiti, vojski in policiji ter v službah, ki so pomembne za oskrbo prebivalstva), in bodo to izkazali s pisnim potrdilom/izjavo delodajalca obeh staršev. V primeru, da je eden od staršev doma (porodniška, bolniška, dopust, brezposelnost, možnost varstva zaradi nenujnih del), drugi pa v navedenih poklicih, mora biti otrok doma," so sporočili z Mestne občine Velenje. 

Starše naprošajo, naj najkasneje do sobote ob 12. uri o morebitni prisotnosti otroka vzgojitelje obvestijo po eAsistentu.

PTUJ

Na Ptuju ugotavljajo, da varstvo za svoje otroke potrebuje le 13 odstotkov staršev, zato bo v ponedeljek odprta samo enota Mačice na Potrčevi cesta 9i.
"V enoti Mačice je mogoče otroke dodeliti po enotah v oddelke, ki bodo imeli ločene vhode, zato ne bo prihajalo do mešanja otrok različnih enot," so pojasnili. O podrobnostih bo starše obveščalo vodstvo vrtca.  

MURSKA SOBOTA

Zagotovljeno bo nujno varstvo otrok v Vrtcu Murska Sobota (informacije: Vrtec Murska Sobota, tel.: 02 530 12 34), po potrebi bo dežurni oddelek tudi v Vrtcu Lavra (informacije tel.: 02 530 04 01). 

KAMNIK

Skladno z današnjim sklepom Civilne zaščite bodo v vrtce sprejemali le otroke, katerih oba starša sta zaposlena v enotah zaščite in reševanje (zdravstveni delavci, zaposleni v civilni zaščiti, vojski in policiji) ter v službah, ki so pomembne za oskrbo prebivalstva (gasilstvu, sektorju energetike, prometa, preskrbe s pitno vodo, financ, varovanja okolja, informacijsko-komunikacijskih omrežij in sistemov ter prehrane).

Nujno varstvo se bo izvajalo v naslednjih enotah: 

– Vrtec Antona Medveda Kamnik – v enoti Pestrna,

– Zasebni vrtec Peter Pan – v Zasebnem vrtcu Peter Pan,

– Zasebni vrtec Sonček – v enoti Trobentica,

– Zasebni vrtec Zarja – v Zasebnem vrtcu Zarja.

Potrebe po nujnem varstvu naj starši sporočijo v svoj vrtec, obvestilo, kam naj pripeljejo otroka, bodo dobili tekom današnjega dne. Glede na potrebe se bodo vrtci sami odločali o organizaciji in morebitnem odpiranju dodatnih enot. 

SLOVENJ GRADEC

Prihodnji teden bodo odprti le vrtci za tiste otroke, katerih starši morajo biti nujno na delovnih mestih, delodajalec pa jim dela ne more omogočiti na daljavo, oziroma, ki si ne morejo zagotoviti drugih oblik varstva ali slednje nujno potrebujejo. 

V vrtcu
V vrtcu FOTO: Dreamstime

'Posamezni župani izigravajo odlok vlade' 

V Združenju zasebnih vrtcev Slovenije pa ugotavljajo, da posamezni župani popolnoma izigravajo odlok vlade o zaprtju vrtcev. Vrtci vabijo starše, da pripeljejo otroke v nujno varstvo, brez vsakršnega dokazila, kar posledično pomeni, da vrtci pravzaprav ostajajo odprti, so zapisali v sporočilu za javnost.

To se po navedbah združenja dogaja na območju ljubljanske in novomeške občine, kot tudi v Medvodah, pa najbrž še kje drugje. Nad takšnim neodgovornim ravnanjem je predsednica združenja Taja Steblovnik ogorčena, saj obstajajo vrtci in župani, ki se trudijo ohranjati zdravje ljudi v širšem lokalnem okolju, in se bodo strogo držali odloka vlade in ne bodo poskušali izigrati sistema. Vlado pa združenje poziva, da odločno ukrepa in ne dovoli takšne samovolje županov. Opozarjajo, da se s takšnimi ravnanji postavlja starše v neenak položaj.

Kako je bilo spomladi?

Spomnimo, spomladi so bili vsi starši plačila oproščeni, kar je veljalo tudi za nujno varstvo. Organizirano je bilo za otroke, katerih starši opravljajo delo, ki je pomembno za delovanje družbe in države v izrednih razmerah. To so zdravstveni delavci, zaposleni v civilni zaščiti, vojski in policiji ter drugih službah, ki so pomembne za oskrbo prebivalstva. Tokrat je, če sodimo po Janševih besedah, nabor tistih, ki bodo kljub zaprtju otroke lahko vozili v vrtce, precej daljši. 

Pa še nekaj je drugače. Spomladi so lahko starši zaradi varstva otrok ostajali doma in prejemali nadomestilo plače. Tokrat Janša te možnosti ni omenil. Številni se bodo zato najverjetneje zatekli k preverjeni metodi: varstvu otrok pri dedkih in babicah. Pri čemer pa ne smemo pozabiti, da starejšo generacijo novi koronavirus ogroža veliko bolj kot mlajšo.  

In še: marca so z zaprtjem vrtcev prepovedali tudi opravljanje varstva predšolskih otrok na domu.  

80-odstotno nadomestilo plače, če je otroku odrejena karantena

Peti paket protikoronskih ukrepov je uredil položaj staršev, ki ne morejo delati, ker je otroku odrejena karantena. Od 1. septembra jim pripada 80-odstotno in ne več 50-odstotno nadomestilo plače. To velja za starše otrok do 5. razreda osnovne šole. Ukrep torej velja retroaktivno, minister za delo Janez Cigler Kralj pa ob tem starše poziva, naj v vsakem primeru vložijo vlogo za nadomestilo plače zaradi višje sile (karantene) v roku osmih dni, potrdilo pa lahko priložite tudi kasneje. 

Od 1. oktobra za čas odrejene karantene tudi ne bo več treba plačati vrtca. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kar nekaj težav je bilo sicer tudi zaradi neizdajanja karantenskih odločb. Tako so v oddaji 24UR  včeraj predstavili zgodbo mame, ki so ji iz vrtca sporočili, da je vzgojiteljica pozitivna, vrtec pa po novem nima pravne podlage, da otrokom odredi izolacijo oziroma karanteno. V tem primeru je pediatrinja, čeprav uradno ne bi smela, otroka brez simptomov poslala na odvzem brisa, da je mama potem lahko upravičena do nadomestila za nego otroka. Da bi se izognili takim situacijam, je ministrstvo za zdravje poslalo šolam in vrtcem dopis, da bo nastajajoči Zakon o začasnih ukrepih za omilitev posledic covida-19 uredil nadomestila staršem, ki so doma zaradi karantene otrok. Ravnatelj bo NIJZ poslal seznam staršev, NIJZ pa jim bo poslal potrdilo.

Pasica koronavirus oktober
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (118)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RamzesII
24. 10. 2020 12.36
"starši oproščeni plačila, izjeme določajo župani" Kakšne izjeme, plačila ali neplačila?
Dabon
24. 10. 2020 08.22
+1
ŽAL NEBO NOBENE KORISTI OD DELNEGA ZAPIRANJA SE VEDNO BO GUZVA POVSOD V NAKUPOVALNIH SREDIŠČIH KAJ SO NAREDILI ZBRKO POPOLNOMA NICCCC VSE BI MORALI ZAPRET KOT MARCA.
JAZsemTI
23. 10. 2020 21.28
Vedeli so, tole ne bo šlo skozi. V štartu bi morali odpreti samo vrtce in šole do 6. razreda. Tako bi zmanjšali pretok prebivalstva za 30% in posledično širjenje virusa. Otroci se ne vlačijo vsepovsod in so bolj ali manj v bližini staršev.
Tone1234
23. 10. 2020 20.56
+1
Vrtci so vedno bili in bodo epicenter prenašanja okužb!!!
Tone1234
23. 10. 2020 20.48
+2
Ali so vrtci zaprti ali niso? ...naj se golobučnež neha norčevati...to ni nobeno zaprtje, če ostanejo potencialna žarišča z velikim tveganjem odprta!!!
dejc1
23. 10. 2020 19.04
+2
V primeru,da bosta mogla delat oba starša čez vikend bo otroke čuval Jelko, peljal jih bo na Krk pucat bazen
evasle
23. 10. 2020 16.30
-7
Kadar smo šli po vnukinji v vrtec, so bili vzgojitelji poleti in jeseni brez mask. Saj veste, virusa ni! Sedaj so otroci doma, ostali smo pa v službah! Super!! In doma bodo zelooo dolgo! Pravljičarke brez mask s pomočjo svojega združenja so se doma ali v vrtcu okužile ena od druge, froci so pa zaradi njih, Fajonove (Za šole brez mask) doma!! Pred enim mesecem, ko se je začela gonja SD, Fajon, združenje vseh ravnateljev Za šole brez mask, je ena ravnateljica vrtca izjavila, da ni to nič takega, pač 10 dni karantene, če si okužen in se svet vrti dalje. Se vrti, ja, sedaj so otroci so doma, ker imajo ogromno okuženih vzgojiteljic, vsepovsod po majhnih krajih pa ne bodo organizirali varstva, starši so pa v službah!! Ne morejo vsi kar ostati doma kot Fajonova, vzgojiteljice in ravnatelji!!
vsnsvt
23. 10. 2020 18.16
+2
Točno tako! Tudi jaz vem za primer neodgovornosti v smisu.....eh, kaj se bojite, to je navadna gripa...pa brez maske! Zdaj je v karanteni.
nemod
23. 10. 2020 15.59
+1
večina naroda potem sedi doma in coha jajca? glede na to da tisti ki hodjo v sluzbo majo vrtce odprte? kak bolnik... sploh ne ve kaj govori
NakokiranPahor
23. 10. 2020 15.55
+9
A bomo tud oprosceni dodatnega zdravstvenega zavarovanja,saj namrec ne nores do zdravnika razrn ce mas tale korona prehlad,da te hitr loh vrzejo v statistiko za strasenje ovac
hudobija
23. 10. 2020 15.12
+10
A lahko dam zdej dol masko da mal zadiham, da me neboste spet snemal brez maske..hahah
hudobija
23. 10. 2020 15.50
+5
Kaj mi dajes minus? A sm js to izjavla al ona na koncu izjave. Zgleda, da ni vedla, da je prenos v živo. Govorim o tej ravnateljici vrtca.
dadinho10
23. 10. 2020 15.09
+10
Varstvo predšolskih otrok bo tako še naprej zagotovljeno na vsem območju občine, povsod v po eni enoti, vendar bo namenjeno le družinam, kjer starši delajo v takšnih dejavnostih oziroma na delovnih mestih, da dela ne morejo opravljati na domu, kaj to pomeni, ce ne mores delati opravljati od doma* ce ga lahko, pa imej otroka doma, ali kako je to zamisljeno? torej, dvoletnega otroka naj imam 8 ur moje sluzbe od doma, lepo doma. ko mu bom pripravljal zajtrk, kosilo, malico, se z njim igral, bo moj delodajalec verjetno ponosen na mene, da mu takarat ne delam.
Fredi34
23. 10. 2020 17.41
-1
Kaj si hecn... cel dan s svojim otrokom doma bit... najhujša mora ne?....
Ajjdemipopushi
23. 10. 2020 14.50
+11
Kaj pa proizvodnja?Mi ki se gnetemo v delavnici,sicer oboroženi z maskami in raskužili ampak samo eden če zboli bomo mogli doma ostat,bomo tudi mi dobili kakšno nadomestilo al pa ko nas j**e.
Geniusslo
23. 10. 2020 15.10
+4
Vsi zaposleni, ki jim je odrejena karantena dobijo nadomestilo.
TistoPravo
23. 10. 2020 17.07
+2
Proizvodnja lahko stoji po njihovem...eure je treba pa še zmerej štet, pa mobilne pakete sklepat
komel123
23. 10. 2020 14.46
+8
Na župani enkrat delajo in razmišljajo, da se ne bodo ukvarjali samo z polnjenjem lastnih žepov.
Moncsa
23. 10. 2020 14.43
+7
Bravo, Kamnik. Prvi, ki so pogruntali, da tudi finance in IT sodijo v nujne službe... spomladi ste nas pustili na cedilu.
TistoPravo
23. 10. 2020 17.05
+0
Kaj pa proizvodnja..v financah in telekomunikacijah nujen suport pri varstvu, delavci naj pa proizvodnjo zaustavijo...in kaj bodo kasirali in servisirali informacijske linije, če bo proizvodnja stala...fizikalce na domovih bo itaq par it strokovnjakov na centralah poservisiralo...dnarja upokojenci lahko v štunf stlačijo za en teden, do dva....
Offizier
23. 10. 2020 14.34
+7
Albatrosi so že sedaj oproščeni plačila.😂
Offizier
23. 10. 2020 14.57
+4
Important notice
23. 10. 2020 16.58
+3
Njihovi otroci so vsak dan v vrtcih in tudi bodo, čeprav so njihove mame doma.
Netajkun
23. 10. 2020 14.09
+8
Nisem si mislil , da imamo v Sloveniji toliko opravilno nesposobnih na vodilnih položajih . . . skoraj za vsako zadevo potrebujejo JASNA navodila . Upravljanje vrtcev je v pristojnosti občin , zato pa imamo SVET VRTCA ( predstavniki ustanovitelja - občine , ravnatelj , predstavniki zaposlenih in predstavniki staršev ) . . . bodo pa že dorekli o lokalnih problemih . . . koliko je nujnega varstva in kako se bodo organizirali , kdo bi to vedel bolje od njih .
Antonia aus Tirol
23. 10. 2020 14.14
+5
TheEarthIsFlat
23. 10. 2020 13.57
-2
Vsi s podobnimi težavami se organiziranje prvo v male, pa v večje in največje skupine, v slogi je moč, pa vsi na ulice, rešena stvar,
polnostabla
23. 10. 2020 13.57
-1
Veliki vodja bluzi eno, njegovi podaniki drugo...pa dajte se zmenite kaj boste dali ven iz sebe...potem se pa čudite zakaj vas nihče ne jemlje resno....čudno ne?!? Če sta starša pri vzgoji otrok neusklajena otroci ne ubogali nobenega.
VAREN
23. 10. 2020 13.44
-1
V tej neumni Sloveniji so povsod neke izjeme.
mojcd
23. 10. 2020 13.30
-4
Ok sedaj naj senotroka vozim s sabo, najbolje da damnodpoved pa grem na soncno upravo. Itak je korona, saj nimam vec kaj delat, zivela bom pa od vojske, je dobila miljardenda bo brezdomcem pomagala
komel123
23. 10. 2020 14.48
+0