Korona

Vlada sprejela odločitev, da se aktivirajo vrtci in osnovne šole za prvo triado

Ljubljana, 13. 05. 2020 15.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 11 min
Avtor
U.Z., STA, A.K.
Komentarji
94

Zdaj je tudi uradno: vlada je na seji sprejela načelno odločitev, da se aktivirajo vrtci in osnovne šole za prvo triado. Ministrica za izobraževanje je sicer potrdila, da letos ne bo valet. Zoisove štipendije ostajajo, bodo pa po besedah ministrice za njihovo pridobitev spremenjeni pogoji, če bo to treba. V vrtcih po državi pa je te dni po dveh mesecih od zaprtja spet živahno, saj se zaposleni intenzivno pripravljajo na napovedan prihod malčkov. Za zdaj kaže, da se bo v vrtce vrnila več kot polovica otrok.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Jelko Kacin o vrnitvi v čas pred epidemijo
    07:26
    Iz 24UR ZVEČER: Jelko Kacin o vrnitvi v čas pred epidemijo
  • Iz 24UR: V vrtce več kot polovica otrok
    04:16
    Iz 24UR: V vrtce več kot polovica otrok
  • Iz 24UR: Intenzivne priprave v šolah
    03:54
    Iz 24UR: Intenzivne priprave v šolah
  • Iz SVETA: Odpiranje vrtcev in šol
    03:00
    Iz SVETA: Odpiranje vrtcev in šol

Vlada je sprejela načelno odločitev, da se aktivirajo vrtci in osnovne šole za prvo triado, je sporočil vladni govorec Jelko Kacin. Vlada je na današnji seji tako sprejela načelno odločitev za postopno odpiranje vrtcev in šol. Tako je iz prepovedi združevanja v vzgojno- izobraževalnih ustanovah z odlokom izvzela vse tiste, ki naj bi se 18. in 25. maja spet vrnili v šole.

Prepoved zbiranja ne velja več za učenke in učence 1. do 3. razreda osnovne šole in osnovne šole s prilagojenim programom ter za tiste učence od 4. do 8. razreda, za katere je organiziran dopolnilni pouk, za učenke in učence 9. razreda osnovne šole in osnovne šole s prilagojenim programom ter za dijakinje in dijake zaključnih letnikov srednje šole ter za posameznike, ki bodo v šolskem letu 2019/2020 opravljali maturo ali zaključni izpit ter dijake od 1. do 3. letnika, ki imajo pravico do dodatne strokovne pomoči. Odlok se začne uporabljati 18. maja, z nekaterimi izjemami. Učenci 9. razreda, na primer, se bodo v šolo lahko vrnili 25. maja, so sporočili z Urada vlade za komuniciranje. 

Kako se šole pripravljajo na sprejem šolarjev? 

V šolah po Sloveniji je vse bolj živahno. Šolske prostore so zasedli zaposleni, ki se intenzivno pripravljajo na vnovičen prihod učencev prve triade. Na osnovni šoli Janka Modra v Dolu pri Ljubljani so tla skupnih prostorov že polepili s trakovi za lažje vzdrževanje razdalje, v šolski kuhinji so namestili zaščitno steklo. Še vedno pa niso rešili vprašanja kadrov, za ustrezno delo manjka osem učiteljev. Hišnik je tla šolske avle in hodnikov že sinoči polepil s talnimi oznakami, ki označujejo meter in pol predpisane razdalje.

Učenci bodo razporejeni v manjše razrede, ki pa se med seboj ne smejo srečevati. Podobno velja tudi za učitelje.
Učenci bodo razporejeni v manjše razrede, ki pa se med seboj ne smejo srečevati. Podobno velja tudi za učitelje. FOTO: AP

Namesto 80 bo po novem skupaj jedlo le še 25 učencev. V vrsti za kosilo jih bo hkrati lahko čakalo le šest ali sedem. Kot pojasnjuje Gregor Pečan, ravnatelj: ''Večina jih ima tudi kosilo v šoli, tako da to bo kar zahteven zalogaj, ker bo treba precej izmen za to kosilo, če želimo vzdrževati to razdaljo. Pleksi steklo imamo že od prej, vso kuhinjsko osebje bo nosilo maske kot tudi vsi zaposleni."

Od 181 učencev prve triade se jih bo v ponedeljek na osnovno šolo Janka Modra vrnilo 170. Učenci bodo razporejeni v manjše razrede, ki pa se med seboj ne smejo srečevati. Podobno velja tudi za učitelje, ti se bodo na matično šolo vrnili v polni postavi, saj nihče ne sodi v rizične skupine, a jih je za delo pod novimi pogoji še vedno premalo.

Pečan pojasnuje: "Mi smo sicer naredili nek razpored, ampak ob predvidevanju, da bo osem ljudi takih, ki bodo delali delo na daljavo, ob tem, da bodo najprej tu izvajali pouk. In to seveda ni vredu, to je dvojno delo, dvojna zaposlitev."  

Učiteljico Kajo Toplišek sicer skrbi, kako bodo poučevali z masko.  Namesto ene bosta dopoldne za higieno skrbeli dve čistilki. K bolj doslednemu umivanju rok pa bodo učence spodbujali tudi učitelji. Kot opisuje Topliškova: "Se pravi pred vsakim obrokom, tako kot smo v bistvu skrbeli že do sedaj. Bomo pa še bolj pozorni na to, dobili smo sredstva za razkuževanje in bomo skrbeli tudi za to, da si bodo učenci razkužili roke."

Valet ne bo, posebni pogoji za Zoisove štipendije

Ministrica za izobraževanje Simona Kustec je v oddaji Izodrom na TV Slovenija sicer danes odgovarjala na vprašanja učencev. Med drugim je povedala, da običajnih valet za devetošolce letos ne bo, pri čemer verjame, da si bodo učenci zaključni dan kljub temu znali narediti poseben. Merila za pridobitev Zoisove štipendije pa bodo po potrebi prilagojena.

Kot je povedala ministrica, je pri odločitvi, da se 18. maja v šolo vrnejo učenci prvih treh razredov osnovne šole ter zaključnega letnika srednjih šol, 25. maja pa še devetošolci, prevladal predvsem varnostni vidik. "To, kar je predlagano, je najbolj varen način. Vračajo se tisti, ki najbolj potrebujejo šolo," je dejala.

Devetošolci se po njenih besedah v šolo vračajo predvsem, da se na lep in prijazen način poslovijo od pomembnega poglavja v svojem življenju. Kljub temu pa valet "v običajnem pogledu" po besedah ministrice letos ne bo. "Verjamem pa, da boste našli način, da si naredite valeta žur na nek nov način, ki je dovoljen. Ne z večerjo, plesom in starši, ampak da si boste naredili poseben dan. Verjamem, da vam bodo v šolah pomagali, da si boste lahko organizirali zaključek, kot se spodobi," je odgovorila na vprašanje učenke devetega razreda.

18. maja se bodo lahko v šole vrnili tudi učenci, ki imajo negativne ocene. Slednje bodo v šolo po besedah Kustečeve povabili učitelji, na povabilo pa se morajo odzvati: "To bo namreč priložnost, da svoje ocene popravijo in gredo v naslednji razred."

Kljub temu da bodo razredi razdeljeni, pouk po besedah ministrice ne bo deljen na dopoldanskega in popoldanskega. V vsakem oddelku bo po en učitelj, pouk bo potekal na običajen način, le v nekoliko drugačnih razmerah. Za otroke s posebnimi potrebami, ki ostajajo doma, pa bodo učitelji pripravili poseben program, je dejala ministrica.

Dejavnosti, kot so kolesarski izpit ali šola v naravi, bodo letos prestavljene na jesen, ko naj bi bilo za njihovo izvedbo dovolj varno. Poletne organizirane počitniške dejavnosti pa bodo lahko potekale, če bo pri tem mogoče upoštevati vsa varnostna navodila. "Vlada v teh dneh sprejema odlok, ki bo to omogočal," je povedala Kustečeva.

Zoisove štipendije ostajajo, bodo pa po besedah ministrice za njihovo pridobitev spremenjeni pogoji, če bo to treba. Tisti, ki jih želijo prejeti, morajo namreč doseči določene rezultate na tekmovanjih, ki pa jih zaradi epidemije ni. Ministrstvo se zato v teh dneh po besedah ministrice sestaja z organizatorji tekmovanj v znanju in išče načine, da bi katera izmed njih še izpeljali. "Tam, kjer tekmovanja ne bodo izvedena, bomo morali kriterije oz. merila prilagoditi," je dejala.

Vrtci se intenzivno pripravljajo na sprejem malčkov

V vrtce pa se v teh dneh vračajo zaposleni, da se pripravijo na ponovni prihod malčkov, ki je napovedan za ponedeljek. Zaposleni skladno s priporočili pristojnih pripravljajo prostore, igrače, didaktične pripomočke in drugo. Glede na prejete podatke od staršev so že pristopili tudi k oblikovanju vrtčevskih skupin, pri čemer bo vsaka predstavljala zaključeno celoto.

Po podatkih šolskega ministrstva imajo vrtci do konca današnjega dne čas, da od staršev zbrane podatke v zvezi z namero vključitve otroka v vrtec vnesejo v posebno aplikacijo. Končno število o tem, koliko je napovedanih vključitev v vrtec, bo tako po napovedih ministrstva znano v četrtek. Do današnjega dopoldneva vneseni podatki kažejo, da naj bi se vključilo 55 odstotkov vseh otrok 1. starostnega obdobja in 52 odstotkov otrok 2. starostnega obdobja, so pojasnili na ministrstvu.

Štrukelj: Od ministrstva dobili zagotovila, da bodo šole in vrtci v ponedeljek pripravljeni

Od ministrstva za izobraževanje je šolski sindikat Sviz dobil zagotovilo, da bodo šole in vrtci v ponedeljek ustrezno pripravljeni na sprejem otrok, je dejal generalni tajnik Branimir Štrukelj. Poudaril je, da še ni dorečeno dodatno plačilo pedagoškim delavcem, o čemer se bodo pogovorili v petek.

Sindikat še ureja vprašanja v zvezi z možnostjo pomanjkanja kadra oz. preobremenitev tako učiteljev kot tudi vzgojiteljic v vrtcu, pa tudi z zagotavljanjem ustreznih prostorov glede na predvideno delitev skupin v vrtcih. Iz vrtcev je sindikat po Štrukljevih navedbah dobil številna opozorila, da bo to zelo težko oz. celo nemogoče izvesti na način, da bi zdravstvena priporočila ob tem upoštevali.

"Če bo to odpravljeno, potem so vprašanja zreducirana na ponovno varnostno oceno in na vrednotenje tega dela, ki ga bodo tako v vrtcih kot v šolah strokovni delavci opravili nad normativi," je poudaril. Spomnil je, da so na sestanku postavili tudi vprašanje dodatnega plačila učiteljem oz. dodatkov, ki so povezani s tveganji in dodatnimi obremenitvami, ki jih interventni zakon navaja - torej v kakšni meri bi lahko bili do tega upravičeni tudi zaposleni v šolah in vrtcih.

Dogovorili so se, da se bodo o tem pogovorili v petek. "Pričakujemo odgovor ministrstva, kako bo dodatno delo vrednoteno pri učiteljih in vzgojiteljicah ter drugih zaposlenih v vrtcih. O tem se moramo dokončno dogovoriti v petek, da potem seznanimo naše članstvo pred ponedeljkovo otvoritvijo dela," je dejal Štrukelj.

Ob tem je zagotovil, da bodo učitelji in vzgojitelji storili vse, kar je v njihovi moči, da bo delo potekalo kakovostno. Opozoril je namreč, da je delež staršev, ki se je odločil za vrnitev otrok v vrtce, presenetljivo velik, kar da po eni strani izraža stisko staršev, ki verjetno že delajo, na drugi strani pa tudi izjemno visoko zaupanje v slovenske javne vrtce in šole.

V vrtec se lahko vrnejo le zdravi otroci in zaposleni, starši pa bodo morali pred vstopom otroka v vrtec oddati podpisano posebno izjavo.
V vrtec se lahko vrnejo le zdravi otroci in zaposleni, starši pa bodo morali pred vstopom otroka v vrtec oddati podpisano posebno izjavo. FOTO: Shutterstock

Iz oddelka za predšolsko vzgojo in izobraževanje na Mestni občini Ljubljana so sicer  sporočili, da se bo v ponedeljek v vrtec vrnilo najmanj 8100 otrok. Vodja oddelka Marija Fabčič je medtem za Radio Slovenija dejala, da so prejšnji petek preliminarni podatki pokazali, da se bo v vrtce vrnilo približno 60 odstotkov otrok, v nekaterih pa je namero izrazilo 76 odstotkov staršev, kar je po njenih besedah zelo veliko, višje od povprečja.

V omenjenem občinskem oddelku so sicer zapisali, da podatki o številu strokovnih delavcev še niso dokončni, ocenili pa so, da jih bo približno 10 odstotkov ostalo doma zaradi zdravstvenih omejitev ali varovanja otroka.

Na posamezno vrtčevsko skupino bosta po navedbah ljubljanske občine po dva strokovna delavca, vsi vrtci v prestolnici pa bodo omogočili enoten deveturni poslovni čas od 7. do 16. ure. Sporočili so še, da po devetih tednih zaprtja pričakujejo nekaj prilagoditvenih težav, saj otroci še nikoli niso bili tako dolgo odsotni iz vrtcev. Zagotovili so, da se strokovni delavci intenzivno pripravljajo na te razmere.

"Vsi vrtci se bodo zelo potrudili, da olajšajo ponoven vstop v vrtec vsem otrokom," so zagotovili na ljubljanski občini in dodali, "da se bo v ponedeljek začelo uvajalno obdobje tako za otroke kot za zaposlene, ki so pred številnimi izzivi, saj se bodo soočali s številnimi prilagoditvami". Starše najmlajših otrok, ki bi v ponedeljek sploh prvič stopili v vrtec, zato prosijo, naj, če je le mogoče, počakajo, saj bo uvajanje malčkov zelo oteženo.

Manj napovedanih vključitev v Slovenj Gradcu in Velenju

Nekoliko manj je napovedanih vključitev v enote Vrtca Slovenj Gradec, ki deluje na območju občin Slovenj Gradec in Mislinja. V tekočem šolskem letu je v ta vrtec vpisanih 847 malčkov, od teh se jih bo prihodnji teden po napovedih v vrtec vrnilo 287, kar predstavlja nekaj manj kot 34 odstotkov vseh, za teden dni pozneje, to je od 25. do 29. maja, pa so starši napovedali vključenost v vrtec za 290 otrok, kar je nekaj čez 34 odstotkov vseh, kažejo podatki vrtca oz. slovenjgraške občine.

"Glede na število zaposlenih in glede na prijavljeno število otrok predvidevam, da bomo imeli dovolj kadra in da se zna zgoditi tudi, da bo še kdo ostal na čakanju naslednjih 14 dni," je povedala ravnateljica slovenjgraškega vrtca Ivica Vaukan. Skupno imajo v vrtcu 105 vzgojiteljev in pomočnikov. V prihodnjih dveh tednih glede na napovedi predvidoma tudi ne bodo zasedeni vsi vrtčevski prostori, tako da ravnateljica ocenjuje, da bi se lahko oblikoval še kakšen oddelek, če bo treba.

Po podatkih Vrtca Velenje je za naslednji teden prijavljenih 561 otrok, za teden pozneje pa 572 otrok. V ta vrtec je sicer trenutno vpisanih 1458 otrok. Informacijo o tem, koliko vzgojiteljev bo prišlo na delo, bodo sporočili naknadno, so povedali na velenjski občini. Kot so še opozorili, gre za trenutne podatke, ki pa se spreminjajo.

V Vrtec Murska Sobota bo po podatkih, sporočenih do torka popoldne, v ponedeljek prišlo 390 otrok od 715 skupno vpisanih, torej okoli 55 odstotkov. Nekaj vzgojnega kadra je napovedalo odsotnost (nosečnice, kronični bolniki), vendar ravnatelj vrtca Borut Anželj danes točnih podatkov o tem še ni imel, ker si zaposleni status še urejajo pri zdravnikih oz. pri medicini dela.

V Mestni občini Kranj je v vrtce vključenih 2280 otrok. 1222 otrok, kar predstavlja skoraj 54 odstotkov otrok, se bo s ponedeljkom vrnilo v vrtce. Na delo se bo vrnilo tudi 219 vzgojiteljev. V nekaterih vrtcih težav ne pričakujejo, v Kranjskih vrtcih pa bo vzgojiteljev primanjkovalo. V koncesijskem vrtcu Dobra teta si bodo pomagali s študenti. V vrtcu pri osnovni šoli Simona Jenka pa več težav pričakujejo s prostori.

V Mestni občini Nova Gorica bodo imeli danes popoldne sestanek z ravnatelji vrtcev in osnovnih šol. Takrat bo tudi znano, koliko otrok bo prišlo v vrtce in šole. Večja težava bo predvsem za otroke z druge strani državne meje. Precej mladih slovenskih družin je namreč kupilo stanovanja v sosednji Italiji, saj so tam bistveno cenejša, otroke pa vozijo v vrtce in šole na slovenski strani. Prav tako nekaj slovenskih otrok obiskuje šole v Italiji.

Zaradi epidemije novega koronavirusa bodo vrtci skladno s priporočili prilagajali hišni red, poslovni čas in vzgojno-izobraževalno delo v oddelkih. O tem, kako bo delo potekalo, vrtci v teh dneh tudi obveščajo starše.

V vrtec se lahko vrnejo le zdravi otroci in zaposleni, starši pa bodo morali pred vstopom otroka v vrtec oddati podpisano posebno izjavo. V času prilagojenih razmer otroci v vrtec ne smejo prinašati igrač in knjig od doma, otroci jasličnih oddelkov pa lahko prinašajo ninice oz. dude v vrečki, ki jih bo strokovna delavka shranila ločeno od ostalih.

Starši morajo ob prihodu v vrtec nositi svoje zaščitne maske, si ob vhodu v vrtec razkužiti roke in vzdrževati razdaljo 1,5 do dva metra od drugih. Otroci si v vrtcu rok ne bodo razkuževali, ampak si bodo roke večkrat dnevno temeljito umivali, v oddelku otroci in zaposleni ne bodo nosili mask, veliko časa naj bi preživeli tudi na prostem, so v obvestilih staršem med drugim zapisali v ljubljanskih vrtcih.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (94)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RamzesII
14. 05. 2020 10.55
+1
Aktivirajo, čuden izraz.
Napake
14. 05. 2020 10.45
+0
Starši se z podpisom strinjamo, da se lahko otrokom kršijo temeljne svoboščine in človekove pravice. Tega ne razumejo tisti, ki jim je pohlep bolj pomemben od zdravega otroka in sami doma izvajajo nasilje nad otroki.
zibertmi
14. 05. 2020 11.37
+1
ja in tudi odgovarjali boste v slučaju,bog ne daj,okužbe kogarkoli v ustanovah.vi boste odšli v službe starostnikom,se pravi ranljivim skupinam bo pa prepuščen podmladek.na drugi strani pa ukrepov kaj ne smeš kolikor hočeš.ja pa res ,da predvsem mladina ne upošteva nobenih načel ,nadzira jih nihče. včeraj videno v zasavju,prodaja hitre hrane prodajalec z masko namesto šala notri pa štirje mladci kar se niso šli orgije seveda brez mask ,lokal pa velik kaki 15 kvadratov
Smeile
14. 05. 2020 10.23
+1
A smo res tako primitivna bitja ala kaj? Tri mesece so otroci preživeli doma, se učili in se tudi naučili. Preko rač. so lahko pridobivali ocene ( le norci od staršev so jim suflirali, ker se ne zavedajo, da je oceni nična, če otrok snovi ne razume), katera ti pove samo to ali otrok snov razume ali ne in je signal kje naj malo več dela. Ali res morajo otroci za en mesec v šolo? Dragi starši, tisti, ki ste tak utrujeni od učenja in želite da otroci takoj grejo v šolo - naj vas bo sram. Otroke pošiljate v neznano na bojišče, če se bo pa kaj zalomilo, pa bo spet drug kriv za to. Tisti, ki se zgovarjate, da se ne morete organizirati ker nimate kam z otrokom, pa mi ovejte kam jih date v času počitnic (dva meseca)??? Tukaj natucavate da se otroci morajo družiti zaradi ne vem česa- se strinjam, da so medsebojni odnosi zeloo pomembni, vendar a mislite, da jih bodo sedaj v šoli imeli?? Poglejte si navodila in pol komewntirajte pa lep in sočen dan vam želim predvsem pa naj vam malčki ostanejo v tej totalni noriji zdravi
mchamer
14. 05. 2020 10.36
+10
Tako si usekal mimo da joj. Si se morda vprašal, koliko je recimo staršev, ki svojim otrokom ne more pomagat pri šoli, ker pač ne znajo? Ali pa morda nimajo dovolj računalnikov? Niso vsi tako lepo na toplem v lepem domu preskrbljeni do zadnjega, kot pri vas. In nekateri otroci komaj čakajo it v šolo. Tudi zaradi tega. Zdej se pa še enkrat zamisli nad svojim zapisom (nimam otrok še v šoli ampak znam logično razmišljat in tudi kaj prebrat, razumet. Tako pišem v imenu teh določenih otrok in staršev).
Moncsa
14. 05. 2020 10.40
+10
Smeile da ti odgovorim na vprašanje glede poletja: ja, ne boš verjela, že ta dva meseca pomenita velik izziv. Otroci so delno pri eni babici (letos odpade), delno pri drugi babici (letos odpade), delno pa v plačljivih privat varstvih (letos bo zelo omejeno, če ne celo odpade). Družinsko pa gremo na en teden dopusta, kar se bojim, da tudi odpade letos. Tako da po eni strani pričakujem tvoje revolucionarne rešitve glede poletja, po drugi strani pa je lahko tebi sram, da na slepo obsojaš ljudi, o čigavih situacij nimaš pojma.
Napake
14. 05. 2020 10.46
-1
maxspeed
14. 05. 2020 11.10
+3
Če so ti otroci res takšen nenormalen izziv, pol pa jih ne delat... Samo jamranje, kako je težko to in ono v vezi s froci🤮
aviktora
14. 05. 2020 11.39
+6
Vsi naj gredo v šolo. Šola je stavba, učitelji in učenci. Vse ostalo ni šola in nihče teh šolarjev se v jeseni ni vpisal na tak način, ki je sedaj.
August
14. 05. 2020 09.25
+12
Bravo g. Štrukelj Torej boste z 1/4 učencev preobremenjeni tako, da zahtevate dodatna plačila? kako vas ni sram, vsaka blagajničarka in pismonoša ki delata ves čas pandemije sta od vas daleč bolj obremenjena in izpostavljena kot vi! A boste učitelji in profesorji za čas, ko niste bili v šolah in ste bili manj obremenjeni (nedvomno so del vašega dela prevzeli starši in učenci (ali dijaki sami) imeli odtegljaj-80% plače na čakanju? Najlažje se je napajati iz državnih jasli, saj zapitek itak plačala gospodarstvo-brezpravna raja! Upam da bo levica to sprevidela in odločno glasovala proti takšnim zahtevam saj gre pri tem za legalizacijo ropanja dežavne blagajne, ali morda ne???
KavčStrokovnjak
14. 05. 2020 09.16
+19
Ste videli posnekte s Francije, kako izgleda pouk po tem modelu? Kaj počnejo z otroki?! Pa tako ni bilo niti v koncentracijskih taboriščih! Adijo zdrava pamet.
VF
14. 05. 2020 09.00
+3
Konkreten, zivljenjski komentar
VF
14. 05. 2020 08.59
+16
Jest bi pa rada njihov komentar glede 9, 10 in 11 letnikov, ki bodo sami 9 ali vec ur sami doma se ucili nekaj tednov. Zanima me kako razmisljajo glede tega.
Sabina Palmer
14. 05. 2020 09.08
+3
To tudi mene zanima. In v času, ko je treba končne ocene pridobit ter kup izdelkov narest, kateri so, roko na srce, v večji meri naloga za starše. Če že to ne, jih morajo pa vsekakor izdelovati pod nadzorom, katerega bi v normalnih okoliščinah imeli v šoli.
August
14. 05. 2020 09.27
+4
Predvidevam da jih to prav nič ne briga saj imajo preveč skrbi s skrbjo za svojo r...
Koronavirusovec
14. 05. 2020 16.38
+0
noben, ki je v četrtem razredu ni star 9 let, razen če je preskočil razred
un4seen
14. 05. 2020 08.29
-2
O študentih pa spet nič!
JAZsemTI
14. 05. 2020 08.22
+8
Probajmo ostat normalni. Če bo šla glava v maloro bo šlo še vse ostalo.
Dany75
14. 05. 2020 08.17
-1
ti itak samo sprasujes.... ker ti ocitno ni nic jasno... al pa ne znas brat ali gledat tv-a....
Nimasmisla
14. 05. 2020 08.16
+8
in prvo se želijo pogovarjat učitelji o višjih plačah
hotchilipoper
14. 05. 2020 08.06
-2
A bodo morali otroci nositi maske al skafandre,sam vprašam
Abica
14. 05. 2020 08.04
+26
Zakaj ne bi mogli ucitelji sporta, gospodinjstva, likovne uciti recimo 2. razreda? Pa valjda znajo, saj so pedagogi? To ni kemija, fizika, matematika visjih razedov, kjer pac ni vsaj usposobljen. Itak grd bolj za varstvo. Ce smo bili vsi starsi zdaj dva meseca dovolj dobri, bodo pa tudi oni? Pa ne mi z dvojnim delom ucitelja telovadbe zdaj...
... 1
14. 05. 2020 08.01
+6
Nevem kako si predstavljajo da bojo vrtci odprti od 7 do 16 pri nas žena začne ob 6 jaz pa ob 7 tako da so v vrtcu od 6:10 dalje
Slobodan Cvijetinovic
13. 05. 2020 21.58
+11
Do ponedeljka je še dolgo.... Bog si ga vedi kaj si še namisli ta banda do 18.05
Pesek20
13. 05. 2020 21.57
+4
KAJ JE Z ZAKLJUCNIMI LETNIKI IN 9. RAZREDU?! NIC NE OMENITE!!
Fery Zaka
14. 05. 2020 08.01
+9
V bistvu piše. Ker pa ti nisi zaključil šole, tega ne znaš dešifrirati. Lahko greš v ponedeljek še enkrat v zaključni letnik, skupaj z učenci ali dijaki, pa ti bo mogoče zdaj uspelo.
Radoveden
13. 05. 2020 21.53
+1
Učitelji imajo previsoke plače glede na efekte in seveda dejasnko opravljene ure.samo napihujejo.Vzgojiteljicam pa bi morali zvišati plače.Ne vem, zakaj imajo starši sploh otroke, ker so nekaterim očitno v breme in bi morala po njihovo vse država urejati?
85391
13. 05. 2020 21.43
+5
Zakaj pa ostali ne!? Za tiste, ki so ze vecji, ki se bolj znajo drzati distance in bolj razumejo - a za njih pa ni varno? Triada so torej poskusni zajci in grejo torej v solo samo zato, da bodo starši lahko sli v sluzbo! Meni se to zdi diskriminatorno do triade in hkrati do ostalih razredov!
štajerc9
14. 05. 2020 10.00
+4
Kaj ti pomaga, da se znajo držat distance, če pa šole nimajo prostorov. Nekatere so že pred epidemijo "pokale po šivih"
85391
13. 05. 2020 21.42
+1
Zakaj pa ostali ne!? Za tiste, ki so ze vecji, ki se bolj znajo drzati distance in bolj razumejo - a za njih pa ni varno? Triada so torej poskusni zajci in grejo torej v solo samo zato, da bodo starši lahko sli v sluzbo!
Ajlina
13. 05. 2020 21.45
+6
Ker večina šol še za te standarde nima prostorov. A naj bi v par dneh prizidali par razredov, da bi se lahko vseh 9 razredov delilo?
Ajlina
13. 05. 2020 21.37
+38
Jaz imam občutek, da so ta navodila pisali tako, kot piše študent seminarsko zadnjo noč, preden jo mora poslati. Nekaj napaca skupaj, ne prebere, kaj je spacal in si misli, da bo tako ali tako nekdo drug prebiral njegove umotvore. Tako nekako se berejo ta priporočila.