Korona

V enoti vrtca Mojca številne okužbe med zaposlenimi: 'Potrebe, da jo zapremo, ni'

Ljubljana, 28. 10. 2020 16.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Urša Vrečar
Komentarji
71

V ljubljanskem vrtcu Mojca, natančneje v enoti Muca, se soočajo s širjenjem koronavirusa med zaposlenimi. V tej enoti je bilo v torek zaradi okužbe ali karantene odstotnih 13 zaposlenih. K zaprtju enote je tako v pismu ravnateljici pozvala sindikalna zaupnica. Vodstvo vrtca pravi, da se soočajo s pomanjkanjem kadra, a da bi zaprtje za starše predstavljajo veliko stisko. Zaradi prijave je izredni nadzor opravil tudi inšpektorat, ki nepravilnosti ni odkril. So pa zaznali težave zaradi neizdanih karantenskih odločb. Na ljubljanski občini pravijo, da potrebe po zaprtju enote ni.

Na resnost situacije in vse večjo zaskrbljenost, ki se širi med zaposlenimi v vseh enotah vrtca, je v nedeljo, 25. oktobra, v pismu opozorila tudi sindikalna zaupnica in vodstvo pozvala k zaprtju enote Muca, da se prepreči nadaljnjo širjenje okužbe. Zapisala je tudi, da bi morali biti v skladu z navodili NIJZ v karanteni ali samoizolaciji vsi zaposleni. Pa tudi, da bi moral vrtec obvestiti starše, saj ti verjetno niso seznanjeni s celotno situacijo. 

Da se soočajo s problematiko pomanjkanja strokovnih delavcev, priznava ravnateljica vrtca Mojca, Jovi Vidmar

V torek je bilo tako zaradi tesnega stika ali zaradi okužbe s covidom-19 odsotnih kar 13 od 29 zaposlenih v tej enoti. Ob tem so štiri zaposlene na bolniškem staležu za nego otroka, pet pa zaradi drugih obolenj. 

Skupno je tako v torek doma ostalo 22 zaposlenih, sedem pa jih je bilo na delovnem mestu in skrbelo za 10 otrok, ki so včeraj prišli v vrtec. Razporejeni so bili v štirih igralnicah, na treh traktih. Dan pred tem je bilo prisotnih na delu deset strokovnih delavcev in trinajst otrok, razporejenih v petih igralnicah na treh traktih, pove Vidmarjeva. 

Dodaja, da je bil vsak oddelek, v katerem je bila strokovna delavka pozitivna na covid-19, o tem tudi obveščen, "hkrati pa tudi vsi zaposleni preko naše sodelavke Organizatorke zdravstveno higienskega režima". V ponedeljek so enoto Muca tudi v celoti dezinficirali. 

Tudi v vrtcih se soočajo s kadrovsko stisko.
Tudi v vrtcih se soočajo s kadrovsko stisko. FOTO: Damjan Žibert

Inšpekcijski nadzor ni pokazal nepravilnosti,  a bile so težave zaradi neizdanih karantenskih odločb

Enoto so v torek obiskali tudi inšpektorji in opravili nenapovedan izredni nadzor s področja upoštevanja ukrepov za zmanjševanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2, na področju vzgoje in izobraževanja. 

Na pristojnem ministrstvu pravijo, da z dogajanjem v vrtcu seznanjeni, zadevo pa so odstopili Inšpektoratu RS za šolstvo in šport. Od koder so jim sporočili, da so "prejeli pobude zaradi neupoštevanja odlokov in določb Zakona o nalezljivih boleznih, ker naj ravnateljica ne bi pravilno ravnala. Inšpektorat je že opravil izredni nadzor, pri čemer ni ugotovil odstopanj oziroma nepravilnosti v skladu z zakonodajo, ki ureja omenjeno področje. Je pa bilo zaznati težave zaradi neizdanih karantenskih odločb, kar pa je v pristojnosti NIJZ." 

MOL: Ni potrebe, da se zapre enoto Muca 

Pri vsem tem se zastavlja vprašanje, zakaj enota kljub širjenju virusa in kadrovski stiski ostaja odprta. Še posebej v tednu, ko bi morali vrtci po Sloveniji zaradi preprečitve širjenja epidemija, tako ali tako zapreti svoja vrata  oziroma nuditi le nujno varstvo. 

Tudi v tem tednu namreč ostajajo odprte vse enote vrtca, kljub pomanjkanju kadra. Kljub temu, da je v usmeritvah ministrstva jasno zapisano, da mora vrtec sam presoditi ali "izpolnjuje pogoje za zagotovitev nujnega varstva otrok glede na izpad kadra zaradi bolniških odsotnosti in odrejenih karanten zaposlenih". 

Na Mestni občini Ljubljana odgovarjajo, da "glede na kadrovske in organizacijske zmožnosti posameznega vrtca, ravnatelji vzgojno–izobraževalno delo organizirajo v matičnih oddelkih otrok, oz. otroke premišljeno združujejo v manjše oddelke".

Delo je organizirano na način, ki je kadrovsko vzdržen v posameznem vrtcu, hkrati pa je usklajen s priporočili NIJZ, "kar velja tudi za vrtec Mojca in enoto Muca, za katero ni nobene potrebe, da jo zapremo", dodajajo.

Na ministrstvu poudarjajo, da je zdravje otrok in zaposlenih na prvem mestu. Na NIJZ pa odgovarjajo, da o zapiranju vrtcev ne odloča NIJZ, ampak MDDSZ in župan. Ter da je vrtev z njihove strani dobil priporočila za preprečevanje širjenja okužbe.

Na občini ob tem starše pozivajo, da v vrtec pripeljejo le zdrave otroke. Do konca tedna bodo na enak način izvajali nujno varstvo za otroke tistih staršev, ki morajo delati na svojih delovnih mestih. 

V vseh enotah v torek le 51 otrok 

Na včerajšnji dan je bilo tako v vseh petih enotah vrtca Mojca 51 otrok (od 789 vpisanih otrok), od skupno 166 zaposlenih pa jih je bilo na delovnem mestu 89 - torej več kot otrok. Skupno je bilo v karanteni ali odsotnih zaradi tesnega stika 27 zaposlenih, 35 na bolniškem staležu, 11 na dopustu štirje pa so delali od doma. 

Situacija v enoti Muca se odvija že dlje časa, zaposlene vrtca pa naj bi po naših informacijah skrbelo predvsem, da jih bodo iz drugih enot poslali v Muco, nadomeščati manjkajočo delovno silo. Bojijo se namreč, da bi se sami okužili. 

Ravnateljica sicer odgovarja, da si pri nadomeščanju odsotnosti pomagajo predvsem s študenti, najtežje pa je bilo v petek, ko sta na pomoč pa je priskočila tudi svetovalna delavka in pomočnica ravnateljice. Po naših informacijah naj bi sicer pretekli teden v to enoto poslali dve strokovni delavki iz drugih enot vrtca. Da se je to lahko zgodilo v enem primeru, ko je bilo stanje kritično, in da so lahko le za pokrivanje sočasnosti za "kakšno uro" vskočile, priznava tudi Vidmarjeva. 

Ravnateljica še pravi, da se, tako kot tudi drugje, soočajo s pomanjkanjem kadra, zaradi karanten, izolacij, okužb v družinskem krogu... Ukrep zaprtja vrtcev predstavlja veliko stisko za starše, dodaja. Glede navodil, da naj otroke v vrtec pripeljejo starši, ki opravljajo dela, ki so pomembna za delovanje družbe in države, pa pravi, da je vsako delo pomembno. "Želimo si, da kljub izrednim razmeram delo poteka tako, da otroci in starši ter sodelavci čutijo varno in spodbudno učno okolje." 

Poleg tega bi, po njenih besedah, združevanje vseh enot v centralni enoti (za kar so se odločili v nekaterih drugih občinah) pomenilo večjo izpostavljenost tveganju z okužbo in širjenje virusa.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je na podlagi sprejetega odloka ravnateljicam in ravnateljem vrtcev posredovalo naslednje osnovne usmeritve za odločanje o zagotavljanju nujnega varstva otrok, ki jih preverijo z župani:

  •  - ali so v vašem okolju starši, ki delajo pri delodajalcih, ki opravljajo dela, ki so pomembna za delovanje družbe in države (kot npr. zdravstveni delavci, zaposleni v civilni zaščiti, vojski in policiji ter v službah, ki so pomembne za oskrbo prebivalstva), kar je upoštevano tudi pri ukrepih Vlade RS, kot dovoljeno odstopanje od splošnih omejitev zbiranja in gibanja ljudi ter opravljanja posameznih dejavnosti, oziroma starši, ki potrebujejo nujno varstvo,
  •  - ali vrtec izpolnjuje pogoje za zagotovitev nujnega varstva otrok glede na izpad kadra zaradi bolniških odsotnosti in odrejenih karanten zaposlenih,
  •  - ali epidemiološka slika v občini omogoča, da organizacija nujnega varstva ne predstavlja dodatnega tveganja za širitev okužbe z virusom SARS CoV-2.
Pasica koronavirus oktober
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (71)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

txoxnxy
28. 10. 2020 20.28
+1
Če Sherifin Mol tako recepta pol močvirje ki sploh ne smete komentirat. Ste mu podaril 29 mil € a s celo cifro 29.000.000 € in še z besedo devetindvajset milijonov evrov, sedaj vam lahko plača pa vsakemu posebej pri at varstvo v zameno za glas.
+1
Janez smo podarili 55 milijard € pa še nagrado v obliki vladanja je dobil.
heris
28. 10. 2020 19.40
Baje se tudi v Koseski enoti sprehajajo uslužbenke z manjšimi simptomi pa je vse v redu.
Xyh
28. 10. 2020 19.38
+2
Logike ni nobene, kot pri marsikateri stvari v zadnjem času. Sistem je popolnoma odpovedal za izdajanje karanten. LJudje, ki bi morali nujno biti v karanteni, ker živijo z nekom, ki je pozitiven, enostavno ne dobijo karantene ali bolniške, če nimajo simptomov. Tako lahko otroci kamot hodijo v vrtce in pa ostali družinskih člani v šolo, službo, itd... Vem iz prve roke, ker je bilo tako v naši družini ravno v prejšnjem tednu. S tem, da smo mi otroka doma obdržali, ker je bila ta možnost. Kaj nam pomagajo ne vem kakšni ukrepi pa policijska ura, če je to področje čisto nepokrito, odkar NIJZ ne kliče več stikov in določa karanten?
TistoPravo
28. 10. 2020 18.08
+8
Vsepovsod podmizne igrice...ogrožanje zdrsvja delavcev pa itaq. Koliko ravnateljev po osnovnih šolah pošilja v nadomeščanje v razrede kjer sprva odkrijejo pozitivno učiteljico, čez nekaj dni ko se pa zvrsti že kar nekaj učiteljic v nadomeščanje pa odkrijejo še okuženega učenca...učiteljice pa lepo še v svoje razrede raznesejo...pač sistem se dela poštenega navzven, dejansko pa hočejo na silo prekužit narod...ddzat se je treba pa doma, samo da se prepaid zdravstveni sistem ščiti poleg preostalega sistema.,,državi do posameznka ni nič
biggbrader
28. 10. 2020 18.33
-7
TistoPravo
28. 10. 2020 18.45
+3
Vem, da resnica boli...samo da pride na dan, potem tistega pravega...ane, izvoli
Carpediem32
28. 10. 2020 17.54
-1
Pravkar poslušam na nemški ZDF govor župana Berlina. Posebej je poudaril, kakšne hude socialne posledice je imelo zapiranje šol in vrtcev spomladi. Ogromno nasilja v družinah nad ženskami in otroci, pa veliko otrok, ki niso imeli redne prehrane. V eni bogati Nemčiji? Halo?
oba tri sm te vido
28. 10. 2020 17.57
+3
kameltrajbar
28. 10. 2020 18.02
+2
biggbrader
28. 10. 2020 18.34
+3
biggbrader
28. 10. 2020 17.38
+26
Pravkar prišel iz Lj. Ljudje, mlajši, šetajo kot na navadne delovne dni, na Stožicah otroci na igralih kot v poletnih dneh,...ne razumem ljudi,....ali jim res ni nič več do svojih družin, ali je res egoizem preplavil zdravo pamet.
Bajkerrado
28. 10. 2020 17.57
-5
folke se ne ozira več...covid religija pa dela paniko tako je z vsako religijo hhh
WishYouAllTheBest
28. 10. 2020 17.57
-6
Res ste odlicen primerek ustrahovanih mozganov s strani politikov in pristranskih novinarjev. Zdaj pa lepo na kavc z masko na ustih in nosku in prijetno absorbiranje vecurnega nakladanja o Covidu na TV dnevniku na vseh moznih kanalih. Za lahko noc pa se en pregled Covid clankov na internetu ;)
seloveroni
28. 10. 2020 18.46
+2
wishyou kaka ironija ko si mislis da si neki pametn a novice dobis na fejsbuku :)
mmickica
28. 10. 2020 17.37
+0
...in ootem vzgojiteljice okuzijo otroke otroci, ki so asimptomatski, okuzijo starse in stare starse, potem smo pa tam... Vsi maske gor, vzgojiteljice in otroci, ali pa naj ostanejo doma! Ce je prislo tako dalec, pac drugace ne gre in ne jamrat za vsako gigo, ker otroci sploh niso problematicni glede nosenja mask, se posebej, ce so te domiselne, razne Miki miske in podobno. Problem je v vzgojiteljicah.
Antoniozmaj
28. 10. 2020 17.41
+5
@mmickica ne pametuj! Ti povem primer, ko je v družini okužen oče, otroka so pa veselo vozili v vrtec.
Eloisa
28. 10. 2020 17.44
+19
Ni samo problem v vzgojiteljicah. Problem je v delodajalcih. Problem je v Združenju ravnateljic in ravnateljev. Problem je v Skupnosti vrtcev Slovenije... In niso samo vzgojiteljice tiste, ki prenašajo okužbo. Poznam tudi primere, ko so se okužile od otrok v skupini, ki so jih neodgovorni starši z blažjimi simptomi pripeljali v vrtec.
mmickica
28. 10. 2020 17.45
+9
Oba potrjujeta, maske gor vsi po spisku, sicer pa doma ostat!
Bajkerrado
28. 10. 2020 17.58
+0
kaj pa sej zdravstveni delavci so tudi dobili navodila da pridejo delat ce nimajo simptomov...preverjeno iz prve roke...dejte glavo ven iz svoje riti pa ne mislit da je vse kot v filmu !
fairplayy
28. 10. 2020 17.28
+0
Hrvati imajo glede na st prebivalcev manj mrtvih kot mi pokazatelj da se nase zdravstvo sesuva.
biggbrader
28. 10. 2020 17.39
+9
Gantar si je dal preveč dela s Pivčevo in zanemaril bistvo poslanstva.
85391
28. 10. 2020 17.15
+7
Vrtce in sole zapret. Otrok se ne testira, ker nimajo hudih znakov, prenasajo pa se najvec ravno oni
Old_geezer
28. 10. 2020 17.32
-1
Seveda jih testirajo. Kar nekaj na pamet. Velik delež testiranih je otrok.
Carpediem32
28. 10. 2020 17.44
+3
Katere otroke testirajo? V vrtcu moje vnukinje je okužena mama enega otroka. Klic na dom so dobili starši v soboto, do danes pa ostali dtat
Eloisa
28. 10. 2020 17.47
+4
Predšolske otroke se glede na ostalo populacijo testira zelo malo. Zato je statistično gledano med to populacijo odkritih zelo malo okužb.
Carpediem32
28. 10. 2020 17.47
+1
....do danes pa nobenega obvestila, kako naj starši ravnajo, se morajo testirat oni in otroci.... Skratka, ne vem za druge otroke, naša je doma pri meni, pa ne bi smela biti, ker spadamo v rizično skupino.
Old_geezer
28. 10. 2020 17.48
+3
Moje so testirali. In tam se videl veliko drugih otrok. Ko so 14 prej mene testirala, je bilo tudi polno otrok tam.
aljoteam
28. 10. 2020 21.24
+1
Otroci so zelo slabi prenašalci... Narediš pa ogromno škode družbi, če se spraviš na otroke. Absolutno bi morali biti vsi vrtci in šole 100% odprti. Bolni pa ostajati doma, kot je običajno pri izbruhih bolezni... Odkrivajo toplo vodo v boju z respiratornimi boleznimi med otroki in gredo v ekstreme, kar nikoli ni dobro. Seveda delajo s tem več škode kot koristi družbi kot celoti.
85391
28. 10. 2020 17.11
+2
Bosta morala kaksnemu otroku oba starša umret od Covida, da se bo kdo zganil
macek_garfield
28. 10. 2020 17.06
+11
in zoki taksen kot je, vazno da vrci delajo, ker prinasajo eurcke, naj zoki gre za varusko v tak vrtec, pokvarjenec pa to
devlon
28. 10. 2020 17.06
-4
Otroci so najvecje bogastvo. Zakaj se jih dedki in babice tako otepajo..
Diabloss
28. 10. 2020 16.57
+14
In potem se čudimo številkam
mokasinka
28. 10. 2020 16.50
+17
Ali je potem kaj čudno da je preko 2000 okuženih? Ravnateljico kazensko preganjat. Egoistka.
Eloisa
28. 10. 2020 17.07
+10
Hja. Sam ni edina izmed ravnateljev, ki misli in dela tako. Oni so lepo zaprti na varnem, v svoji pisarni. In od tam je lahko bit pameten ter ogrožat zdravje svojih zaposlenih, otrok in njihovih svojcev. Zanimivo je tudi, da inšpektor ni odkril nepravilnosti, pa ne rabiš bit pravnik da vidiš, da ravnatelji kršijo kar precej členov Zakona o varnosti in zdravju pri delu. Vzgojiteljice pa si lahko ogledajo 92. člen Kolektivne pogodbe v Viz.
Old_geezer
28. 10. 2020 17.25
+4
Kaj pa je naredila narobe? V tem vrtcu imam tudi jaz otroke. Tistih zqposlenih, ki so okuženi pač ni v vrtcu. Ne vem v čem je problem. Če pa jim zmanjka kadra naj pa zaprejo, prej je pa brezveze ker potem tudi mi nebomo mogli več v službo.
Eloisa
28. 10. 2020 17.49
+0
Kršila je najmanj 5.člen Zakona o varnosti in zdravju pri delu. In 11. člen.
Old_geezer
28. 10. 2020 17.53
+2
Lepo piše, da je imela inšpekcijo, ki ni ugotovila nepravilnosti.
Tone1234
28. 10. 2020 19.36
Ravnatelji nimajo nobenih pristojnosti. Če bi jih imeli bi vrtece zaprli ....to lahko smatrate za informacijo iz prve roke. Gre za to, da jih nekateri župani silijo v apokaliptično delovanje, da bi se prolizovali volilcem, ki bodo potem z roko zamahnili ob informacijah o korupciji, iziljevanju spolnih uslug v zameno za službe ...
Eloisa
28. 10. 2020 19.52
+0
Tudi to je res. Vendar pa imajo ravnatelji tudi pristojnosti. Nijz je izdal priporočila, kako pa se ta priporočila izvajajo so pa razlike od vrtca do vrtca, od ravnatelja do ravnatelja. Govori se o družbeni odgovornosti do staršev in otrok. Pozablja pa se na odgovornost do vseh deležnikov v vzgoji in izobraževanju, torej tudi do zaposlenih. Vsak bi naj nosil svoj del odgovornosti. Ravnatelji bi morali zagotavljati varnost in zdravje pri delu. Strokovni delavci imajo odgovornost hodit zdravi na delovno mesto. Starši imajo odgovornost pripeljat v vrtec zdravega otroka. Ampak v praksi seveda to ni tako, zato je v vrtcih pred zaprtjem vrtcev, ki ostajajo odprti, naraščalo število okužb.
cebelica-maja
28. 10. 2020 20.20
+0
Če je okužena vzgojiteljica ali pomočnica je treba celo skupino otrok poslat v karanteno in po neki kmečki logoki v tem vrtcu skoraj ne bi smelo biti otrok glede na to koliko vzgojnega katra je pozitivnega.
Old_geezer
28. 10. 2020 21.10
Saj so jih poslali v karanteno. Mojemu otroku iz tega vrtca se je 10 dnevna karantena že iztekla.
aljoteam
28. 10. 2020 21.26
+1
Največji egoisti so ravno mokasinka in podobni, ki bi vse zaprli in uničili... Ter vmes ko bi 5 ljudi ubili, bi enega rešili in se tolkli po prsih. In to vse samo zato, da bi se sami počutili malenkost varneje. Hipohondri so v tej zgodbi največji egoisti, precej večji kot tisti, ki se zavzemajo za milejše ukrepe in bolj normalno življenje.
mertseger
28. 10. 2020 16.45
+9
Saj ni panike itak jih bodo z vrtca vzeli ko bodo vsi okuženi, pa še starši zraven. Upam da tudi pri varstvu niso tako neodgovorne.
slim386
28. 10. 2020 16.39
+8
Bodoče vzgojiteljice nič bat. Boste vse dobile službe samo prej boste morale malo preurediti kable pod mizo Zokija de
revolucijakorupcijafasizem
28. 10. 2020 16.39
-8
@malimedo ne spet moj sosed je dobil e-odličbo da je pozitiven brez testa pa človek pri zdravniku ni bil že eno leto diabetično stopalo ima in ne hodi nikamor žena je bla čist šokirana da je dobil odgovor pozitiven
NotMe
28. 10. 2020 16.41
+3
Ej, se dogaja, nori časi so. Mojega soseda, ki je na vozičku, je pa tovornjak zgazu v tretjem nadstropju.
SaAbERO
28. 10. 2020 16.57
+6
Ime, Priimek ali pa vsaj slika te odločbe...
revolucijakorupcijafasizem
28. 10. 2020 17.11
-2
kam da ti pošljem sliko? imena priimka ti ne pišem tu
adonai
28. 10. 2020 16.36
+17
Otroci v tej starostni dobi imajo na sluznici 100x več virusnih delcev, kot pa odrasle osebe. Otroci so glavni vir okužb z novim korona virusom, zato ker samo ne zbolevajo z hujšimi simptomi in se jih ne testira. Dokler ne boste zaprli vrtcev in šol je povsem nesmiselno izvakati ukrepe v državi, ker so glavni vir okužb otroci in mladina.
85391
28. 10. 2020 17.13
+3
Old_geezer
28. 10. 2020 17.33
+2
aljoteam
28. 10. 2020 21.29
+1
Vse študije iz tujine te demantirajo. Večina okužb na otroke pride od odraslih, medtem ko obratno okužb praktično ni in tudi otroci se med sabo redko okužijo s tem virusom. To pa zato, ker covid za njih res ni ni nevaren, to ni gripa, ki je res nevarna za majhne otroke, kjer lahko dobijo visoko vročino. Ker so otroci tako odporni na novi koronavirus, ga tudi zelo hitro predelajo, večinoma brez simptomov in tisti otroci brez siptomov praktično niso kužni...
NotMe
28. 10. 2020 16.26
+13
Mene samo zanima, kakšne sorte "starš" pošlje svojega otroka v vrtec, kjer je okužena polovica vzgojiteljev.
FH540
28. 10. 2020 16.28
+3
NotMe
28. 10. 2020 16.33
+10
Glede na to, da je samo 10% otrok še v vrtcu, sem popolnoma prepričana, da bi vsak, ki res mora poslat otroka v vrtec, našel opcijo varstva otroka ali pri enem od vrtčevskih sošolcev, ali najel varuško. V prvem valu je krasno funkcioniralo varstvo enega sošolca, tveganje je še vedno mnogo manjše kot v vrtcu
Eastman
28. 10. 2020 16.43
+0
TV-MindControl
28. 10. 2020 16.51
+0
Old_geezer
28. 10. 2020 17.33
+3
Petra ?eh 1
28. 10. 2020 17.44
-1
Taki, ki nima otroka kam. Pa moji do doma, da ne bo pomote. Pa ne obsojam vse povprek. Zgleda, da je vedno več prepametnih na tem svetu
Tone1234
28. 10. 2020 19.37
-1
Takšen, ki sam računa na minimalne simptome, ko se bo okužil.
aljoteam
28. 10. 2020 21.31
+1
Oprosti, ampak moraš biti nor, da ne pošlješ otroka tudi če je vse okuženo od novega korona virusa. Ta virus za majhne otroke NI NEVAREN. To ni gripa, ki je nevarna za male otroke, kjer dejansko lahko dobijo zelo visoko vročino. Malih otrok z vročino ali kakršnimi nevarnimi simptomi zaradi covida pač ni. In tudi zato, ker so mali otroci dejansko praktično odporni na ta virus (hvala bogu), tudi niso prenašalci, ker nimajo nekih simptomov...
Angelina145
28. 10. 2020 16.25
+12
neeeee sploh ni potrebe po tem da se zapre. Saj ni čudno da je toliko okužb, če se tako obnašate.
aljoteam
28. 10. 2020 21.33
+1
Zelo neodgovorno razmišljanje Angelina... Vsak, ki podpira zapiranja in spodbuja globalno recesijo, ki vemo, da bo prinesla več smrti kot jih bomo rešili ker se bo manj ljudi okužilo, je zame popolnoma neodgovoren in egoist. Ne vem od kje se vzemate vsi taki...