Korona

Kacin napovedal nove ukrepe: Uvoza iz Hrvaške je vse (pre)več

Ljubljana, 14. 08. 2020 09.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Urša Zupan, Maja Račič
Komentarji
1183

Sveži podatki vlade kažejo, da so v zadnjih 24 urah ob 937 testiranjih potrdili 37 novih okužb s koronavirusom, kar je največ, odkar smo preklicali epidemijo. "Uvoza iz Hrvaške je vse (pre)več, zdaj še iz juga Dalmacije. Mladi, več in več," je na Twitterju zapisal vladni govorec in napovedal, da bo vlada ukrepala. Tudi notranji minister Aleš Hojs že namiguje na zaostritev režima na meji. Končna odločitev bo padla v torek?

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Bo karantena veljala samo za mlajše?
    06:04
    Iz 24UR ZVEČER: Bo karantena veljala samo za mlajše?
  • Iz 24UR ZVEČER: Kakšni so možni scenariji?
    03:18
    Iz 24UR ZVEČER: Kakšni so možni scenariji?
  • Iz 24UR: Vlada bo ukrepala
    06:57
    Iz 24UR: Vlada bo ukrepala

 

V četrtek je bilo v Sloveniji opravljenih 937 testov na okužbo z novim koronavirusom, pozitivnih je bilo 37 primerov. V zadnjih 24 urah je bilo hospitaliziranih 18 ljudi, trije so na intenzivni negi. Nihče ni umrl, štirje so bili odpuščeni iz bolnišnice, je vlada objavila na Twitterju

Po podatkih Sledilnika Covid-19 so v četrtek največ novih primerov okužb odkrili v Ljubljani, in sicer 11. Po dva so našteli v občinah Brezovica, Kamnik in Novo mesto, po enega pa v občinah Ajdovščina, Kranj, Šenčur, Komenda, Grosuplje, Ribnica, Hrastnik, Sevnica, Šentjur, Braslovče, Žalec, Celje, Vojnik, Rogaška Slatina, Rogatec, Prevalje, Muta, Maribor in Gornja Radgona. Potrdili so tudi eno okužbo pri tujem državljanu. Največ novih okužb je v starosti od 15 do 34 (20), ena okužba je potrjena pri osebi, stari med 5 in 14 let, v skupini med 35 in 54 je okužb 11, višje starostne skupine pa imajo po eno ali dve okužbi. 

Do zdaj smo v Sloveniji potrdili 2369 okužb, aktivnih primerov je 213. Za covidom-19 je umrlo 129 ljudi.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kacin: Rezultati testiranj skrbijo vse

Vladni govorec Jelko Kacin, ki danes zaradi svojega dopustovanja na Krku krasi naslovnico hrvaškega Jutarnjega lista, je tvitnil, da rezultati testiranj za covid-19 skrbijo vse. "Uvoza iz Hrvaške je vse (pre) več, zdaj še iz juga Dalmacije. Mladi, več in več. Vlada bo ukrepala, da se šolsko leto začne pravočasno in v celoti. Nihče, ne otroci, dijaki, ne starši in učitelji ne bodo talci neodgovornih (nočnih) zabav," je zapisal.

Napovedi niso dobre, je še dodal. "Vlada in NIJZ sta opozorila sosedo, a največ zase in vse nas storimo sami. Spoštujmo in izvajajmo priporočila NIJZ. Samoomejitev, nočne zabave lahko počakajo, to poletje ni zadnje. Koliko bomo pridelali do septembra? Vse je odvisno le od nas."

Za oddajo 24UR je povedal, da bo imela vlada ob uvedbi novih ukrepov v mislih predvsem začetek šole, saj si nihče ne želi, da bi se okužbe razširile znotraj takšnih zavodov.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Končna odločitev v torek?

Da je bilo od včerajšnjih 37 okužb kar 20 uvoženih iz Hrvaške, pa je povedala vodja strokovne skupine za covid-19 pri Ministrstvu za zdravje Bojana Beović. "To jasno pomeni, da je treba nekaj narediti na meji in strokovna skupina je predlagala, da se za vse povratnike uvede obvezna karantena," je dejala. Še enkrat bodo stanje sicer ocenili v začetku prihodnjega tedna. "Ampak razvoj dogodkov in tudi dejstvo, da okuženi potniki, ki se vračajo iz Hrvaške, vendarle niso le iz nočnih klubov, ampak tudi od drugod, kaže da so pač te razmere nevarne in da bomo epidemijo v Sloveniji bistveno lažje obvladovali, če ne bomo imeli vnosov," je še povedala.

Da so številke o novih okužbah v zadnjih dneh višje, kot jih še premore slovenska epidemiološka služba, ki se sicer trudi, da še pravočasno zameji posamezna žarišča, je pojasnila vodja strokovne skupine. "Tukaj bi res apelirala na vsakega posameznika, ki je bolan ali mu je bila odrejena izolacija in karantena, da to strogo upošteva. Le na tak način bomo lahko te vnose omejili," pravi Beovićeva.

Po njenem mnenju te situacije ne bi imeli, če bi uvedli karanteno ne meji s Hrvaško že prejšnji teden. "A po bitki je lahko biti general," je dejala in dodala, da bo končna odločitev najverjetneje znana v torek.

Podobno tudi notranji minister Aleš Hojs, ki je prek Twitterja napovedal skorajšnjo zaostritev režima na slovensko-hrvaški meji.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V DSO Novo mesto vsi testi negativni

V Domu starejših občanov Novo mesto so medtem izvedli še drugo testiranje pri vseh 57 stanovalcih na oddelku, kjer je delala zaposlena, pri kateri so potrdili okužbo z novim koronavirusom. Danes so z veseljem sporočili, da so bili vsi testi negativni. Prav tako so vzeli bris vsem 13 zaposlenim, ki so bili v stiku z okuženo sodelavko in tudi ti testi so negativni. 

"Po priporočilu epidemiologinje bodo iz preventivnih razlogov na oddelku še en teden veljali zaščitni ukrepi, spremljali bomo zdravstveno stanje stanovalcev, zaposlenih in ravno tako bo dom še en teden zaprt za obiskovalce," so po veseli novici sporočili iz Doma starejših občanov Novo mesto. 

Če se v tem času ne bodo pojavile nove nepredvidene situacije, bodo predvidoma 24. avgusta dom znova odprli za obiskovalce. Vse pa bo potekalo v skladu s strokovnimi priporočili in navodili, kar pomeni, da bodo morali biti obiski napovedani in časovno omejeni ter ob upoštevanju vseh preventivnih, zaščitnih ukrepov. 

Novih potrjenih okužb v DSO Novo mesto ni bilo.
Novih potrjenih okužb v DSO Novo mesto ni bilo. FOTO: Kanal A

Sporočili so tudi, da so v času, v katerem je bilo vsem skupaj zelo težko in sta bila strah in skrb zelo velika, poskrbeli, da so stanovalcem krajšali čas na najrazličnejše načine (pogovor, miselne naloge, razgibavanje …) in težke razmere pogumno prebrodili. "Stanovalcem smo dan, ko smo skupaj težko pričakovali rezultate testov, popestrili z dobrosrčnim dobrodelnim nastopom našega rojaka in znanega glasbenika Marjana Novine, ki je na lastno pobudo včeraj dopoldne igral pod domskimi balkoni. To je stanovalce zelo razveselilo in jim vlilo dodatno upanje v boljši jutri. Veliko je nastop pomenil tudi zaposlenim, ki so v danih razmerah še dodatno obremenjeni." 

Izpostavili so tudi odgovorno ravnanje njihove sodelavke, ki je upoštevala preventivne ukrepe in takoj, ko je pri sebi opazila znake koronavirusa, obiskala zdravnika. Pomembno je tudi, da so ukrepali pravilno, hitro in učinkovito, da so imeli ekipe izobražene za preprečevanja okužb in da so imeli dovolj zalog kakovostne osebne varovalne opreme za zaposlene, še pravijo. 

"Zavedamo se, da bo tudi v bodoče bistvenega pomena spremljanje osebnega počutja in počutja stanovalcev ter da ob ugotovljenem sumu takoj reagiramo in razjasnimo dvome. Najpomembnejši so pravočasni prvi ukrepi, če želimo preprečiti, da se okužba razširi." 

Izrazili so upanje, da bodo ob vseh naporih, ki so jih vložili v zajezitev možnosti širjenja okužbe, tako oni kot ostali domovi, ki se srečujejo s podobno situacijo, deležni ustrezne sistemske in finančne podpore države. 

V Domu starejših Hrastnik nova okužba pri oskrbovancu 

Iz občine Hrastnik pa so sporočili, da so bili včeraj odvzeti štirje brisi, eden od njih je bil pozitiven. Dva so odvzeli v Domu starejših Hrastnik, pozitiven bris je bil ugotovljen pri enem oskrbovancu.

Spodbudna novica pa je, da je deset ljudi v Domu starejših Hrastnik, uradno ozdravelih, so sporočili.

Do danes so bile v omenjenem domu potrjene okužbe pri 50 stanovalcih in 11 zaposlenih. Umrlo je devet stanovalcev. Ozdravelo je šest zaposlenih in 13 stanovalcev. Aktivne okužbe beležijo pri 28 stanovalcih in petih zaposlenih.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1183)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Internacionalac
15. 08. 2020 11.40
-1
Avstrijci morajo od ponedeljka predložiti test, Al pa ga v roku dveh dneh opraviti v Avstriji..... Pa mislim da na lastne stroške.... In tako bo tudi pri nas..... Tak da vsi ki ste na Croatia coast, hitro domov......
Iniesta
15. 08. 2020 09.28
+4
Kaci se je zgleda vrnil s Krka ...
picolin
15. 08. 2020 09.24
+1
drugac pa kacin pazi se ko prides domu iz krka ,ker ti med narodom nebo lusno .se vidi da bol ko si star ,bol si nor
picolin
15. 08. 2020 09.21
+4
pravjo da kacin ni kriv ? kako ni kriv?kak je pozval vlado naj ukrepa,so zaceli takoj ukrepat.in tako nas bodo zj....i da vsi tisti ki smo med korono trdo delali in si rezervirali par dni dopusta konc avgusta ,da gremo malo z otroci na oddih ,in sedaj kar na enkrat je zelo poraslo stevilo okuženih. to tocno v obdobju ko je politikom zmankalo dopusta . a ni to malo cudno ???? stevilke pa v nebo . zakaj ze ??.??? tukaj nekaj zelo smrdi .
MariaAna
15. 08. 2020 09.49
+2
In ta Kacin bo narodu pametoval ....sam pa ravnokar s Krka.... Da ga sram ni ! Kaj je Jelko, maš vest dati Hrvaško na rdečega ? Puj te bodi.
kolesampotravi
15. 08. 2020 09.11
+2
Največja fora je da če ne bi se ta virus omenjal oziroma povedal da je priso kao ven noben sploh ne bi nič opazo da se kaj dogaja... Tak pa točno vejo točni datum in kraj nastanka vse simptome takoj.. Larifari
AlexReal
15. 08. 2020 08.51
+10
Dajte no , naša vlada ne bo naredila ničesar, dokler jim to ne naročijo Hrvati. Preveč očitno je, da naše ne naredijo ničesar, kar bi morali, pač pa gre vse v prid hrvaškemu turizmu !
Wahl
15. 08. 2020 08.49
+6
Za vsakega sogovornika, ki se vam javlja iz tujine preko skypa dodate na ekran opombo iz kje se javlja. Včeraj, ko ste v večerni oddaji 24 ur gostili Kacina, sem zaman iskal 'Hrvaška, Krk'.
provni
15. 08. 2020 08.47
+11
A je Kacin že v karanteni ? On je bil toliko časa po Hrvaškem, da ima prav gotovo koronavirus.
hotchilipoper
15. 08. 2020 08.37
+16
Kacin ne smeši se,itak te nobeden več ne jemlje resno
Dejan Keuc
15. 08. 2020 08.31
+12
Hud virus... hrvati cca 100 okuženih na dan, pa 1-2 mrtva na dan... pa še za ta dva vemo, da sta umrla s korono, stara 100 let, in bi umrla s ali brez korone... buuuu, bojmo se... :)
Dejan Keuc
15. 08. 2020 08.37
+8
Pa še malo statistike... 100 potrjeno okuženih, pomeni realno 1000 okuženih.... 1-2 mrtva... 0,1-0,2% smrtnost.... isto kot gripa.... pa tu nismo upoštevali, da jih vsaj pol ne umre zaradi covida, ampak s covidom... . torej smrtnost 0,05%-0,1%.... buuu
casinio
14. 08. 2020 21.56
+24
Prepozni ste, v vsakem primeru so spet zmagali hrvati, ljepa naša haha haha
borec91
14. 08. 2020 21.45
+14
zaradi celih 18 v bolnici zaradi gripce taka panika res niste normalni z to obsedenostjo eni pac okuzeni drugi se pozdravijo res hudo hudo zdravstvo pa preplaseno pociva in steje nezasluzen denar res ne razumem kako nobenega ni nic sram
melhijad1
14. 08. 2020 21.33
+58
kaj kacin grozi,sam pa namaka rit pri hrvatih...
maliB
14. 08. 2020 21.25
+36
Upam da so hrvati toliko pametni da tega parazita izženejo za vedno.
Koral
14. 08. 2020 21.24
+37
Politični virus že od samega začetka,ko ga je marca vlada napovedala,nobene veze nima z boleznijo,nič od nič.
Alojz69
14. 08. 2020 21.22
+10
Jaz sem za direktno demokracijo Referendum KDO HOCE MET TE UKREPE...KDO JE ZA MAKARESKO DEKLARACIJO? Itd
marveb
14. 08. 2020 21.15
+31
Kacin med dvema ognjema..vse se placa, vse se vraca v zivljenju. Imet za norce ljudi, se pac na dolgi rok izkaze za zgreseno politiko. Predstavlja pa vlado..naj..na kvadrat..
lustracija
14. 08. 2020 21.12
-18
Kaj pa begosumni Šarec, je v egzilu ali azilu ??
hobotnica1
15. 08. 2020 08.54
+3
Jaz se sprašujem kaj počne JJ zadnji mesec ?
JBT
14. 08. 2020 21.05
+25
Vile, kose na ramo...
Trembalajek
14. 08. 2020 21.00
+33
Kacin in podobni vladni glasnogovorniki so zagotovo ušli iz Klemen Klemnove pesmi z naslovom "Keš .i.ke.
Trembalajek
14. 08. 2020 21.08
+22
Moderator, od kdaj je prepovedano citirati originalne naslove pesmi, kot je naprimer Klemnova pesem "Keš ..... " , saj trdiš, da komentar vsebuje prepovedano besedo?