Korona

SZO bo nadaljevala klinična testiranja hidroksiklorokina za zdravljenje covid-19

Ženeva, 04. 06. 2020 06.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, M.S.
Komentarji
9

Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) je napovedala, da bo nadaljevala klinična testiranja hidroksiklorokina za zdravljenje covid-19. Kot je pojasnila, so po varnostnem pregledu podatkov ugotovili, da ni razloga za spremembo načina izvajanja kliničnih testiranj. Revija Lancet je namreč pred kratkim objavila študijo, ki nakazuje hude stranske učinke zdravljenja s tem zdravilom.

Organizacija je klinična testiranja v okviru t. i. solidarnostnih testiranj 25. maja preventivno začasno prekinila. Za to se je odločila po objavi študije v znanstveni reviji Lancet, ki nakazuje, da bi lahko jemanje hidroksiklorokina v primeru covid-19 povečalo možnost bolnikov za smrt. Med hudimi stranskimi učinki zdravljenja s hidroksiklorokinom je študija izpostavila aritmijo srca.

Odbor za varnost in nadzor podatkov pri solidarnostnih testiranjih je po varnostnem pregledu podatkov sporočil, da ni razloga za spremembo načina izvajanja kliničnih testiranj.

"Izvršna skupina je prejela ta priporočila in odredila nadaljevanje vseh kliničnih testiranj, tudi hidroksiklorokina," je na današnji novinarski konferenci na daljavo dejal prvi mož SZO Tedros Adhanom Ghebreyesus. Dodal je, da bo odbor za varnost in nadzor podatkov še naprej nadzoroval varnost vseh zdravil, ki jih preverjajo v okviru solidarnostnih testiranj.

Organizacija je klinična testiranja v okviru t. i. solidarnostnih testiranj 25. maja preventivno začasno prekinila.
Organizacija je klinična testiranja v okviru t. i. solidarnostnih testiranj 25. maja preventivno začasno prekinila. FOTO: AP

Testiranje je del širšega projekta pod vodstvom SZO, ki ugotavlja, ali lahko obstoječa zdravila, ki so jih razvili za zdravljenje okužbe z virusom hiv in ebolo ter za zdravljenje multiple skleroze, lahko pomagajo tudi pri covid-19. V klinična testiranja je bilo vključenih več sto bolnišnic iz 35 držav po vsem svetu ter več kot 35.000 bolnikov.

Hidroksiklorokin se običajno uporablja za zdravljenje malarije in artritisa. Več znanih osebnosti, vključno s predsednikom ZDA Donaldom Trumpom, je naznanilo, da hidroksiklorokin jemljejo kot preventivo pred okužbo z novim koronavirusom. Tedros je ob tem danes poudaril, da sta hidroksiklorokin in klorokin varna za zdravljenje bolnikov z malarijo in nekaterimi avtoimunimi boleznimi.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

User1280007
04. 06. 2020 10.17
Kurativno nima efekta. Preventivno pa deluje če ga kombiniraš z litijem.
Zentrum
04. 06. 2020 09.24
+1
SZO? Mislite WHO?
Stauffenberg
04. 06. 2020 08.49
+8
Dno akademske prostitucije je doseženo, ko zdravniki pomagajo proizvajalcem pri nezakoniti promociji neodobrene rabe zdravil, ki neposredno škodi bolnikom. To je stalna praksa. Korupcijska naveza zdravnik-farma je največje korupcijsko leglo v vseh sistemih javnega zdravstva po celem svetu, še posebej pri nas, kjer so zaradi politike vedno bolj oslabljeni regulatorni organi. Vlade niso več sposobne narekovati pravil igre ter pred tržnimi silami zaščititi tako bolnike in tudi zdravstveni sistem. Skoraj vse je podkupljeno.
Damjan Qwertz
04. 06. 2020 08.37
+3
v zgodnjih fazah covida nizke doze HCQ niso problematične in pacient hitreje okreva, ne pa v času, ko zaliva pljuča
lluckyss
04. 06. 2020 08.40
+2
Ja, resnica je tu nekje..++++++++++++++++++
Jak Tobim
04. 06. 2020 08.27
+7
toliko pljuvanja, posmehovanja, toliko človeške nizkotnosti in popolne religioznosti (in zanikanja vsega znanstvenega), kot jo je povzročila novica, da Trump in tisti dotični brazilski predsednik na B (sem pozabil ime, je pa osovraženo), širita novico, da zdravilo protimalariji v zgodnji fazi wuhanske pljučnice lahko prepreči resnejše oblike obolenja, ni bilo pred karanteno niti zamisliti. potem pa je patologija infektivnih idej v prenatrpanem in nenadoma karanteniziranem umu dobila krila in eni ta isto so pričeli molitve, ki jih prej ni izrekel ne vodja al kaide, ne vodja ISS-a,.. in novinarski ceh je to podpihoval in podpihoval in podpihoval,.vse se je smelo in lahko proti ameriškemu, brazilskemu ali švedskemu,..vse. in vse kar je zagovarjalo znanost, vse kar je zagovarjalo svobodo, vse kar je zagovarjalo posameznik in njegove osnovne človekove pravice je bilo izbrisano.. tole zdravilo ni nobeden čudež, uporabljali so ga v Franciji, Turčiji,..in vsepovsod je dalo več pozitivnega, kot negativnega. ampak, novinarji in eni ta isti malikovalci infektivnih idej o tem, da smo vsi enaki v neznanju, vsi enaki v podpovprečju,..vsi ti malikovalci neznanja so to zdravilo predali sveti inkviziciji novinarskega ceha, da je za njih delil razsodbo, ki si jo sami želeli brati - razsodbo o neumnih voditeljih, ki da niso razumeli, da je virus tukaj samo in izključno zato, da nas vse naredi enake v podpovprečnosti in vsakega, ki zagovarja znanost in misli drugače obsodi na simbolno smrt večne ignorance zadovoljne množice.
Millady
05. 06. 2020 09.21
lluckyss
04. 06. 2020 08.11
+11
To neumno "poslovenjanje" tam kjer ni treba..cel svet to pozna kot WHO, kot bi hoteli povedati, da smo Slovenci prebutasti in nam je treba vse prevesti in po svoje povedati...Kot pri seriji "Na granici", ki jo prevedete v "šverckomerc"...v čem je tu smisel ?!
Millady
05. 06. 2020 09.22