Korona

WHO: Pandemija v Evropi najhujša v zadnjih mesecih, cepljenje nesprejemljivo počasno

Koebenhavn / Aman, 01. 04. 2021 15.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, Ti.Š.
Komentarji
14

V zadnjem tednu je bila večina evropskih držav priča hitrejšemu širjenju novega koronavirusa, potrjenih je bilo skupno 1,6 milijona novih primerov in skoraj 24.000 smrti, svari Svetovna zdravstvena organizacija. Zato poziva k nujni takojšnji pospešitvi cepljenja, a obenem poudarja, da moramo vsaj za zdaj tudi ohraniti stroge zajezitvene ukrepe.

WHO poziva k pospešitvi cepljenja.
WHO poziva k pospešitvi cepljenja. FOTO: Shutterstock

Še pred mesecem dni je tedenski porast okužb v evropski regiji padel pod milijon, zdaj pa so razmere najbolj zaskrbljujoče v zadnjih mesecih. Številne države zato uvajajo nove ukrepe, ki so nujni in bi jih morali vsi spoštovati, kolikor je le mogoče, v sporočilu za javnost poudarja evropski urad Svetovne zdravstvene organizacije (WHO). Delno ali popolno zaprtje velja v 27 evropskih državah, v 21 je v veljavi nočna policijska ura.

Upad okužb in smrti med starejšimi od 80 let je dober znak, da cepljenje pomaga

Novejše in nevarnejše različice novega koronavirusa se še naprej hitro širijo, britanska različica je v Evropi zdaj že prevladujoča, pritisk na bolnišnice se povečuje, velikonočni prazniki pa prinašajo povečano mobilnost in druženja. Nujno je pospešiti cepljenje proti covidu-19, saj število okužb narašča v vseh starostnih skupinah z izjemo ene same – pri ljudeh, starejših od 80 let, ob tem opozarja WHO.

Samo v tej posebej ranljivi skupini, ki je bila zato kot prva cepljena proti covidu-19, WHO od začetka letošnjega leta beleži stalen upad okužb in smrti. To je po njihovem dober prvi znak, da cepljenje resnično pomaga v boju s pandemijo. Enako kažejo podatki iz Velike Britanije in Izraela, kjer cepljenje najhitreje napreduje.

"Cepiva predstavljajo najboljšo možnost za izhod iz pandemije. Ne le da učinkujejo, so tudi visokoučinkovita pri preprečevanju okužbe. A razdeljevanje teh cepiv poteka nesprejemljivo počasi," je izpostavil vodja evropskega urada WHO Hans Kluge ter opozoril, da moramo, dokler bo precepljenost majhna, ohraniti stroge zajezitvene ukrepe.

V minulem tednu je bila večina držav EU priča hitrejšemu širjenju okužb z novim koronavirusom, svari WHO. Zato poziva k nujni pospešitvi cepljenja, a obenem poudarja, da moramo vsaj zaenkrat tudi ohraniti stroge ukrepe za omejitev širjenja okužb.

Kluge je posebej posvaril pred nevarnim "lažnim občutkom varnosti", ki ga številnim – tako oblastem kot posameznikom – daje cepljenje. To namreč resda poteka, a smo še daleč od cilja. V evropski regiji so po podatkih WHO doslej cepili okoli 10 odstotkov prebivalstva z enim ter štiri odstotke z dvema odmerkoma. Vse bogatejše države cepljenje izvajajo, a med državami s srednje visokimi in nizkimi dohodki, ki se v veliki meri zanašajo na cepiva iz pobude Covax, to za zdaj velja le za 80 oziroma 60 odstotkov.

"Naj bom povsem jasen: pospešiti moramo proces (cepljenja) z okrepitvijo proizvodnje, zmanjševanjem ovir pri razdeljevanju cepiv in uporabo vsake posamezne viale, ki jo imamo na zalogi, zdaj in takoj," je še izpostavil vodja evropskega urada WHO in obenem opozoril, da je "moralna odgovornost vseh", da cepivo prejmejo vsaj zdravstveni delavci in starejši v vseh in ne le v nekaterih državah.

"Na to, koliko ljudi bo v prihodnjih tednih okuženih in koliko jih bo umrlo, bo najbolj vplivalo to, kaj bomo ali ne bomo naredili kot posamezniki. Vsakič znova smo priča dokazom, da je širjenje virusa mogoče ustaviti. Zato vladam v regiji sporočam, da zdaj ni čas za omilitev ukrepov. Ne moremo si privoščiti, da ne bi zajezili nevarnosti. Vsi smo že veliko žrtvovali, a ne smemo dovoliti, da nas premaga izčrpanost. Virus moramo še naprej brzdati," je zaključil.

Svarila tudi pred morebitno okrepitvijo epidemije med veliko nočjo in ramazanom

Pisarna WHO za Vzhodno Sredozemlje pa je danes posvarila tudi pred morebitnim porastom števila okužb na Bližnjem vzhodu v času velikonočnih praznikov in muslimanskega prazničnega meseca ramazan. Te praznike se namreč običajno praznuje v večjih družbah.

Koronavirus, splošna
Koronavirus, splošna FOTO: AP

Nekateri kristjani bodo veliko noč praznovali že ta konec tedna, drugi, med njimi kopti, pa v maju. Ramazan, ko se muslimani čez dan postijo, se bo začel v sredini aprila.

Regionalni direktor WHO za Vzhodno Sredozemlje Ahmed Al Mandhari je posvaril, da 14 držav v regiji že sedaj poroča o visokem porastu števila okužb z novim koronavirusom, med drugim v Jordaniji in Iranu. "Razmere se ne izboljšujejo in smer, v katere gredo številne države, je zaskrbljujoča," je povedal.

Pred ramazanom in veliko nočjo obstaja bojazen pred nadaljnjim porastom števila okužb, kot je bilo to konec lanskega leta med prazniki. "Zavedamo se, da so to pomembne priložnosti, ki si zaslužijo praznovanja, ampak vas pozivamo, da zaščitite sebe in druge," je poudaril al Mandhari.

Več držav v regiji, med njimi Egipt in Združeni arabski emirati, je že napovedalo, da bo prepovedalo javne dobrodelne pojedine.

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ate_ist
02. 04. 2021 14.06
-2
korona kriza je dimna zavesa za prikritje ogromne finančne luknje. padec standarda je zagotovljen. cepivo se v ta namen izdeluje počasno, tak isto je tempo ceplenja, med tem pa bodo kitajci poleg svojega cepiva izdelali 160 M doz sputnika v
dark horse
01. 04. 2021 17.33
+6
Na Kitajskem so hitro opravili s tem ostali svet pa zavohal zaslužek
kaktusar1
01. 04. 2021 17.44
+3
So bli na njega pripravljen in tud mislim, da imajo največjo ekonomsko korist od tega...
Metalllca
01. 04. 2021 16.52
+8
Zahvalte se Bruseljskim elitam ko nam bo zarad gospodarske škode standard krepko upadel. EU je živi mrtvec na aparatih, kaput!
jspatipaon
01. 04. 2021 16.52
+7
Gemma 1961
01. 04. 2021 16.36
+7
Zdaj vidite dragi moji da je stem cepljenjem nekaj narobe , na vse nacine nas hocejo cepit ,
sb_north
01. 04. 2021 17.04
+7
zelooo narobe in bodo odgovarjali vsi ki silijo v cepljenje
Pia lea
01. 04. 2021 16.22
+10
Svetovna manipulacija
Bolfenk2
01. 04. 2021 16.22
-7
Vse to vemo, samo cepiva nam zrihtajte.
turojen
01. 04. 2021 16.19
+4
Hans, pridi, boš videl kaj je spremeljivo..
lnterReflections
01. 04. 2021 15.50
+6
Če komu lahko zaupam na tem svetu, do neodvisni znanstveniki na drugi strani luže. Rekli so mi: "Če se ne cepijo tisti, ki jih virus res ogroža, bo na njih mutiral in postal nevaren še za tiste, ki jih sedaj ne ogroža. Če pa se cepijo tisti, ki jih virus ne ogroža, je to dobro za marketing." Komu potem verjeti, če ne njim?
Sortegilio
01. 04. 2021 15.32
+13
Cilj jim je, da dokler ne bo cepljena večina, bodo stalno zapirali in zaostrovali.