Korona

WHO svari pred omikronom, v Franciji v enem dnevu potrdili več kot 208.000 okužb

Paris, Washington, 29. 12. 2021 07.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, A.G., D.L., K.K.
Komentarji
113

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) v novem tedenskem poročilu opozarja, da nova različica koronavirusa omikron še vedno predstavlja zelo visoko tveganje za to, da bi naraščajoče okužbe preplavile zdravstvene sisteme. V Franciji in Italiji so jih v torek potrdili največ v enem dnevu doslej, v Franciji več kot 208.000. Trend padanja okužb se je ustavil tudi v Avstriji, kjer se je število v dveh dneh več kot podvojilo, porast pa so zabeležili tudi na Hrvaškem.

WHO opozarja, da bi lahko različica omikron preplavila zdravstvene sisteme.
WHO opozarja, da bi lahko različica omikron preplavila zdravstvene sisteme. FOTO: Dreamstime

Medtem ko iz številnih držav zaradi večje kužnosti omikrona poročajo o rekordnem številu okužb, so iz WHO v torek zvečer sporočili, da je bilo v svetu v tednu od 20. do 26. decembra 11 odstotkov več okužb kot teden pred tem. Število smrti zaradi covida-19 je medtem ostalo podobno. V omenjenem tednu so po svetu potrdili skoraj pet milijonov novih primerov okužbe, umrlo pa je 44.000 ljudi. Covid-19 j doslej po svetu zahteval 5,4 milijona življenj.

Zaradi naraščanja števila okužb so številne države znova uvedle omejitvene ukrepe, med njimi tudi Kitajska, Nemčija in Francija. Iz Nizozemske in Švice pa so v torek sporočili, da je omikron postal prevladujoča različica.

Nekatere študije kažejo, da omikron povzroča covid-19 z milejšimi simptomi in da je zato manj hospitalizacij, vendar na WHO pozivajo k pazljivosti, saj ostaja tveganje zaradi hitrega širjenja zelo visoko. Menijo tudi, da so potrebni dodatni podatki za boljše razumevanje različice. Opozorili so, da dokazi kažejo, da se omikron širi hitreje kot delta in da se število okužb podvoji v dveh do treh dneh.

Predstavnica WHO za Evropo Catherine Smallwood je opozorila, da bo zaradi hitrega širjenja omikron še vedno povzročal veliko hospitalizacij še posebej med tistimi, ki se niso cepili proti covidu-19, in tako povzročil obsežne motnje v zdravstvenih sistemih in drugih kritičnih storitvah.  

Tedros Adhanom Ghebreyesus o cunamiju okužb

Na to je v današnji izjavi za javnost opozoril tudi generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. "Zelo sem zaskrbljen, da omikron, ki je bolj prenosljiv in kroži hkrati z delto, vodi v cunami primerov. To je in bo še naprej povzročalo ogromen pritisk na izčrpane zdravstvene delavce in zdravstvene sisteme, ki so na robu zloma," je dejal. Dodal je, da pritisk na zdravstvene sisteme ni posledica le novih okužb, temveč tudi velikega števila zdravstvenih delavcev, ki zbolijo za covidom-19. 

Ob tem je ponovno pozval države, naj pravičneje porazdelijo odmerke cepiv proti covidu-19, in opozoril, da bi poudarek na poživitvenih odmerkih v bogatejših državah lahko povzročil pomanjkanje cepiva v revnejših državah. Spomnil pa je tudi, da so "necepljeni veliko bolj izpostavljeni nevarnosti smrti zaradi katere koli različice".

Koronavirus v Franciji
Koronavirus v Franciji FOTO: Dreamstime

Evropa ostaja žarišče sedanjega vala pandemije, v Franciji več kot 208.000 okužb

V torek so o rekordnem številu okužb poročali iz Italije, Francije, Velike Britanije, Grčije in Portugalske. V Italiji so poročali o 78.313 novih primerih okužbe, kar je bilo enkrat več kot v ponedeljek, ko so jih potrdili 30.810. Gre za največji porast okužb v enem dnevu od izbruha pandemije v državi. 

Kljub temu je italijanska vlada sporočila, da načrtuje omilitev karantenskih predpisov za tiste, ki so bili v tesnem stiku z okuženimi z novim koronavirusom. Milejši karantenski predpisi naj bi veljali za cepljenje proti covidu-19 in prebolevnike, je sporočil italijanski premier Mario Draghi.

Francoski zdravstveni minister Olivier Veran je prejšnji teden napovedal, da bo dnevno število novih primerov okužbe z novim koronavirusom po božiču v državi verjetno doseglo 100.000, a so številke bistveno presegle njegove napovedi. V torek so potrdili več kot 208.000 okužb, poroča The Spectator Index. Trenutno se v francoskih bolnišnicah zaradi covida-19 zdravi 17.405 bolnikov, v torek so na novo sprejeli 2110 covidnih bolnikov. 

V Franciji je sicer polno cepljenih 51,7 milijona prebivalcev, kar je 76,6 odstotka celotne populacije. V torek je odmerek cepiva proti covidu-19 prejelo okoli 700.000 Francozov. Ob tem pa ostaja glede na njihove uradne podatke 5,3 milijona Francozov, starih vsaj 12 let, ki še niso prejeli nobenega odmerka cepiva.

Po božičnem koncu tedna se je trend padanja števila okužb z novim koronavirusom ustavil tudi v Avstriji – od tam poročajo o 3251 novih okužbah, s čimer se je število v dveh dneh več kot podvojilo. Za vse višjim številom okužb v Avstriji tako kot v drugih evropskih državah najverjetneje stoji različica omikron. Obenem zaenkrat še vedno pada število covidnih bolnikov, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje.

Trenutno je v bolnicah 1147 obolelih s covidom-19, kar je 52 manj kot dan pred tem. Intenzivno nego jih potrebuje 353 oziroma 19 manj kot dan prej. Umrlo je v zadnjem dnevu 17 covidnih bolnikov, kar je tudi povprečje zadnjega tedna dni.

O porastu števila okužb poročajo tudi iz Hrvaške, kjer so jih v zadnjih 24 urah potrdili 5768, medtem ko so jih denimo pred tednom dni 4226, pred dvema tednoma pa 4671. Med obolelimi se jih 1868 zdravi v bolnišnicah, od tega jih pomoč ventilatorja potrebuje 237. Umrlo je še 42 covidnih bolnikov, je sporočil nacionalni štab civilne zaščite.

Na Poljskem največ smrtnih žrtev covida od aprila

Iz Poljske pa danes poročajo o najvišjem številu smrtnih žrtev med covidnimi bolniki v enem dnevu od aprila. V zadnjih 24 urah je umrlo 794 ljudi, je sporočilo zdravstveno ministrstvo v Varšavi. V istem časovnem obdobju so potrdili še nekaj manj kot 15.600 novih okužb.

Po ocenah poljskih oblasti gre trenutni val epidemije v državi še skoraj v celoti pripisati koronavirusni različici delta. Uradno so doslej potrdili najmanj 25 primerov nove različice omikron, ki naj bi se še hitreje širila.

Kljub temu se bodo od sredine meseca zaprte diskoteke in klubi na silvestrsko noč lahko izjemoma odprli. Število necepljenih obiskovalcev je pri tem omejeno na 100.

Na Poljskem je glede na podatke Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) trenutno v celoti cepljenih 55 odstotkov prebivalcev. 16 odstotkov jih je prejelo tudi poživitveni odmerek.

ZDA v odpravo prepovedi potovanj iz nekaterih delov Afrike

Ameriški predsednik Joe Biden je potrdil, da bo v petek odpravil prepoved potovanj iz osmih afriških držav v ZDA, ki je bila uvedena po odkritju nove koronavirusne različice omikron. ZDA so namreč prepovedale potovanja iz Bocvane, Zimbabveja, Namibije, Lesota, Esvatinija, Mozambika in Malavija, kar je naletelo na ostre kritike WHO in Združenih narodov. A zdaj prepoved potovanj za zaščito javnega zdravja po Bidnovih besedah več ni potrebna.

Omikron je že postal prevladujoča različica koronavirusa tudi v ZDA, kjer se posledično močno krepi število okužb, vsaj med cepljenimi pa ne narašča število hospitalizacij in smrti. Biden je priznal, da so raziskovalci v zadnjih tednih naredili velik napredek v razumevanju omikrona. "Znanstveni strokovnjaki so ugotovili, da so cepljeni proti covidu-19 pri okužbi z omikronom zaščiteni pred resno boleznijo," je sporočil ameriški predsednik.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (113)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

štajerski janezek
30. 12. 2021 08.27
+1
eh banda prodana. samo tiho bodite... če bi bilo tako kot ste napovedali 1 mesec nazaj bi zdaj že pol slovenije moralo met omikron... :) nič od tega se ni zgodilo, kaj ste do sedaj napvedali :)
Tomy Bananas
30. 12. 2021 08.11
+1
Zanimivo je to da ni nobenega politika ali zdravnika ki bi imel vsaj malo dvoma o cepivih ampak jih vsi tako goreče zagovarjajo.
štajerski janezek
30. 12. 2021 08.29
+1
še bolj zanimivo je to da nas je toliko znanih oseb zapustilo. špotniki, glasbeniki in še in še zaradi covida... medtem ko politik noben :D je tu kaka razlaga?
roberto1234
30. 12. 2021 08.10
+1
sem v Egiptu, kjer živijo čisto normalno življenje brez mask sami smo si krivi,da je tako pri nas kot je.Slovenija je postala komunistična država
Potouceni kramoh
30. 12. 2021 08.10
+2
Ne svari svet, ampak nekaj globalnih, perverzno bogatih stricev ki vodijo cel svet.
vvvilice
29. 12. 2021 21.44
Nima smisla, psi lajajo karavana gre dalje. Preko vsega, preko zdrave pameti.
Uporabnik1921539
29. 12. 2021 21.43
+3
Pa dobro no....omikron je skoraj neprepoznaven-tako je rekla danes v Dnevniku zdravnica Kopcavar Gucek.Torej?????Ok,so pozitivni in kaj pitem?Znaki nikakrsni.skide nobene....res,oprostite ampak ne vidim problema.Ali mi lahko kdo to pojasni?
beeman
29. 12. 2021 21.41
+1
Kje je Paloma zdaj? Lahko bi prehiteli farmacevte po dobičkih. Veste kakšna potreba po robčkih je v EU.
Wahl
29. 12. 2021 21.41
+3
Srečen tisti, ki nima interneta, ne signala stare strešne antene.
tech
29. 12. 2021 21.41
+2
Če že strašite z omikronom, dajte vsaj v ospredje slabo precepljene države, ker pol niste več kredibilni z nujnostjo cepljenja.
Prihaja
29. 12. 2021 21.41
+3
Omikronu pravijo tudi "pol prehlada"
vvvilice
29. 12. 2021 21.39
+2
Nihče ne bo odgovarjal, ker ne bo več civilizacije, konec je. Ljudje spijo. Ne vidijo. Ne slišijo. Škoda. Mislijo samo, da bo cep.ivo kaj rešilo. To je past .
Wahl
29. 12. 2021 21.38
+7
Propaganda 100 na uro.
S K E L E T O R
29. 12. 2021 14.07
+7
Prevara vesolja!🤑🤑🤑 #sampovem
komarec
29. 12. 2021 13.47
+15
A ni Italija kar z visokim odstotkom precepljena? Kako torej toliko okužb? A ta cepiva sploh kaj delujejo ali so samo farsa?
PetraM4
29. 12. 2021 16.49
-4
Josip_L
29. 12. 2021 21.43
+3
.. in boš ugotovil, da v najbolj precepljenih državah, okužbe najbolj naraščajo.
osancta simplicitas
29. 12. 2021 13.36
+12
prjatu 2 ceplen, zbolel za koronco! asimptomatičen, ne ve kje za vraga dobil tega vraga! pecivo ni učinkovito! potem mi pokaže 2 qr kode, samo smejal sem se!
JFMAMJJASOND
29. 12. 2021 14.05
+1
PetraM4
29. 12. 2021 16.50
-2
Itak da ni ucinkovito ce je jedel PECIVO namesto da bi se sel cepit s CEPIVOM
osancta simplicitas
29. 12. 2021 13.34
+5
a ne, full precepljeni!za cepivo vrgli stran 44 evrčkov! pfizer z 9 milijardam,i dobička!
komarec
29. 12. 2021 13.51
+9
No, za denar gre, tudi naši trije predsedniki so podpisali pogodbo, da se bo v določenem času precepilo najmanj 70% ljudi in bo država dobila zajeten kupček denarja, za to se jim mudi cepiti, a kot kaže te kvote ne bodo dosegli in za to je možna varianta obveznega cepljenja, na njihovo žalost pa narod ni tako gl up kot so mislili.
Astalaviva1958
29. 12. 2021 13.07
+5
Omikron je blažji in "pametnejši". noben virus ki je takoj ubil gostitelja ni dolgo preživel saj mu to ni v interesu. Pameten virus ostane z gostiteljem, neumen ga ubije in se tako ne širi naprej.
DR. RNR
29. 12. 2021 12.23
+15
Vec cepljenih ,vec okuzb. Se vec cepit ,da bo se vec okuzb. Na ogenj se vec ognja,da bo ugasnil. Prevelika znanost zame.
kranjski janezz
29. 12. 2021 12.21
+6
pa saj ni nobenemu nič..pa kaj če so okužbe
Zivetihocemsvoboden
29. 12. 2021 11.46
+11
WHO placanci bill gatesa nas vodijo v pogubo pocasi vendar zagotovo vsakic ko popustijo odloke jih ne toliko kolikor prabiv so nam odvzeli in tako zaostrujejo ,popuscajo navidezno ukrepe dokler ne zgubi clovek voljo ostane brez pravic ali pa im vsi skupaj recemo odlocno NE!