Korona

WHO začasno prekinila testiranja hidroksiklorokina za zdravljenje covida-19

Ženeva, 25. 05. 2020 20.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, U.V.
Komentarji
5

Po študiji, ki nakazuje, da bi lahko jemanja hidroksiklorokina pri bolnikih s covid-19 povečalo njihovo možnost za smrt, je Svetovna zdravstvena organizacija začasno prekinila klinična testiranja. Hidroksiklorokin se običajno uporablja za zdravljenje malarije in artritisa.

Svetovna zdravstvenega organizacije je sporočila, da je kot previdnosti ukrep začasno prekinila klinična testiranja hidroksiklorokina kot potencialnega zdravila za covid-19, ki ga izvajajo v nekateri državah.

Kot je na virtualni tiskovni konferenci pojasnil prvi mož WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus, je organizacija odločitev za začasno prekinitev kliničnih testiranj hidroksiklorkina sprejela, ko je bila minuli teden v reviji Lancet objavljena študija, ki nakazuje, da bi lahko jemanja tega zdravila v primeru covida-19 pri bolnikih povečalo njihovo možnost za smrt.

Hidroksiklorokin se običajno uporablja za zdravljenje malarije in artritisa.
Hidroksiklorokin se običajno uporablja za zdravljenje malarije in artritisa. FOTO: AP

V klinično testiranje je bilo vključenih več sto bolnišnic iz nekaj držav sveta. Doslej je bilo v klinična testiranja vključenih 3500 bolnikov iz 17 držav.

Testiranje je del širšega projekta pod vodstvom WHO, katerega namen je ugotoviti, ali lahko obstoječa zdravila, ki so jih razvili za zdravljene v primeru malarije, okužbe s hiv in ebolo ter za zdravljenje multiple skleroze, lahko pomagajo tudi v primeru covida-19.

Hidroksiklorokin se običajno uporablja za zdravljenje malarije in artritisa. WHO je že doslej odsvetoval uporabo zdravil, ki se uporabljajo za zdravljenje malarije, tudi v primeru okužbe z novim koronavirusom, dokler testiranja še niso končana.

Več znanih osebnosti, vključno s predsednikom ZDA Donaldom Trumpom, je nedavno razkrilo, da hidoksiklorkin o jemljejo kot preventivo pred okužbo z novim koronavirusom. Brazilsko ministrstvo za zdravje je prav tako minuli teden dovolilo uporabo hidoksiklorkina za zdravljenje covida-19. V študiji, ki so jo objavili v reviji Lancet, so ugotovili, da ima lahko to zdravilo hude stranske učinke, predvsem aritmijo srca.

Tedros je ob tem danes poudaril, da sta hidroksiklorokin in klorokin varna za zdravljenje bolnikov z malarijo in nekaterimi avtoimunimi boleznimi.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hirajem
25. 05. 2020 21.57
+7
Stari dobri Klorokin je prepoceni zdravilo zato ga kenslajo!
hirajem
25. 05. 2020 21.58
+5
In ni patentiran tako da ga lahko vsak proizvaja! Farmako mafija bando pokvarjena!
G8J
25. 05. 2020 21.36
+1
COVID-19 sploh ne obstaja ampak je izmišljotina, a kaj ko folk tega ni sposoben in noče dojeti Farmacevtskim lobijem ostajajo viški zdravil in jih morajo nekako porabiti. Zbudite se in pustite kreljote, ki verjamejo v razne kvazi viruse!
hirajem
25. 05. 2020 21.52
+1
G8J vcasih je boljse molčati kot na usta srati. Osnovno šolo nisi uspel dokončat a pišeš o vurusih in farmacevtskih lobijih.....????? Sedi ena!