Korona

WHO: Začetek množičnega cepljenja verjetno sredi prihodnjega leta

Ženeva, 19. 10. 2020 21.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Maruša Slana, STA
Komentarji
3

Število potrjenih okužb s koronavirusom na svetu je preseglo 40 milijonov. Razvoj cepiva je v polnem teku, Svetovna zdravstvena organizacija pa pričakuje, da se bo množično cepljenje proti covidu-19 začelo sredi prihodnjega leta. Pri organizaciji so medtem zagnali novo kampanjo proti pandemiji covida-19, v središču katere bo spodbujanje solidarnosti.

Tedros Adhanom Ghebreyesus
Tedros Adhanom Ghebreyesus FOTO: AP

Po podatkih svetovnih števcev za covid-19 smo na svetu že presegli nov mejnik - 40 milijonov okužb s koronavirusom. Po poročanju Reutersa smo na svetu v zadnjih 32 dneh zabeležili 10 milijonov okužb, med najhuje prizadetimi pa ostajajo ZDA, Brazilija in Indija. Strokovnjaki sicer ocenjujejo, da je dejansko število okuženih verjetno še večje, saj v nekaterih državah primanjkuje testov ali pa države o primerih premalo poročajo. 

Pri WHO medtem do začetka prihodnjega leta pričakujejo rezultate tretje faze testiranj cepiva, temu pa bi sledila odločitev o začetku cepljenja, je dejala strokovnjakinja WHO. Podjetja, ki so trenutno v tretji fazi testiranj cepiva, že proizvajajo odmerke cepiv, tudi po več milijonov odmerkov. Kot prve bi cepili tiste, ki sodijo v rizične skupine.

Vodja WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus pa je danes predstavil spevno kampanjo proti pandemiji. S pesmijo We are family ameriške skupine Sister Sledge želi WHO spodbuditi ljudi, naj bodo bolj solidarni. Obenem je WHO sprožila akcijo, naj družine skupaj zapojejo pesem, se posnamejo in posnetek delijo na družbenih omrežjih.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Direktor WHO je znova opozoril na upoštevanje osnovnih zaščitnih ukrepov, kot so nošenje maske, higiena rok in kašlja, varna distanca in izogibanje gnečam. Kot je poudaril, je severna polobla vstopila v obdobje hladnejših mesecev, število novih primerov pa že narašča, še posebej v Evropi in ZDA. Državam je svetoval dobro in učinkovito komunikacijo z državljani o novih ukrepih in opozoril, da vse več bolnikov potrebuje hospitalizacijo. 

Čeprav zdravstveno osebje virus pozna že veliko bolje, pa moramo preprečiti kolaps zdravstvenega sistema, je še dejal direktor WHO. 

Pasica koronavirus oktober
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Generacija56
19. 10. 2020 21.35
+5
Organizacije, ki jih financirajo farmacevtska podjetja iz ZDA, apelirajo na prebivalstvo, naj bo bolj solidarno in se pusti cepiti, vkljub katastrofalnim stranskim učinkom... Vnetje hrbtenjače. Če se ne zgodi vam, ne bo nič hudega... Torej, vsa testiranja so ustavljena zaradi "nepredvidenih" stranskih učinkov. Kaj sedaj? A morda komu ni jasno, da so v slepi ulici? POTREBUJE KDO DETALJE, KAJ POČNEJO?
Sajeta5
20. 10. 2020 15.41
+1
Ne, če se jim kdo pusti cepit prostovoljno, naj izvoli, imamo dovolj prestrašenih ovc, ki bodo to storile
Saloreich
22. 10. 2020 08.07
+1