Korona

WHO: Covid bi lahko do februarja 2022 v Evropi terjal še pol milijona žrtev

Koebenhavn, 04. 11. 2021 12.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Dnevne koronanovice iz naše soseščine si v teh dneh postajajo podobne kot jajce jajcu. Iz številnih držav namreč poročajo o najvišjem številu novih okužb od začetka pandemije. Po neslavnem slovenskem rekordu enaki podatki prihajajo tudi iz Nemčije in Hrvaške. Tudi Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je izrazila zaskrbljenost zaradi naraščanja števila okužb v Evropi. Ocenjujejo, da bi lahko bolezen do februarja na celini terjala še pol milijona žrtev. Poudarjajo, da bi lahko številna življenja rešila dosledna uporaba mask.

"Evropa je znova epicenter pandemije," je opozoril direktor WHO za Evropo Hans Kluge. "Če se bo zdajšnji ritem širjenja okužb nadaljeval, bo v regiji do februarja umrlo še pol milijona ljudi," je dodal. Po oceni WHO je širjenje okužb posledica nezadostne precepljenosti v kombinaciji z rahljanjem ukrepov.

V samo enem tednu se je v Evropi število hospitalizacij zaradi covida-19 več kot podvojilo. Že šest tednov zapored v Evropi narašča število okužb, medtem ko se število smrti zvišuje že sedem tednov zapored. Dnevno tako v Evropi naštejejo 250.000 primerov okužb in 3600 smrti.

WHO je znova pozval k uporabi mask.
WHO je znova pozval k uporabi mask. FOTO: AP

Glavni delež pri zviševanju števila smrti gre na račun Rusije, kjer je v zadnjem tednu umrlo več kot 8000 ljudi, sledita Ukrajina s skoraj 4000 smrtmi in Romunija, kjer so jih v enem tednu našteli 3100.

Večina ljudi, ki so danes v bolnišnicah ali umrejo zaradi covida, ni cepljenih, je še dejal Kluge. Po podatkih WHO je v regiji, ki poleg evropskih držav obsega tudi Rusijo, Turčijo in več srednjeazijskih držav, cepljenih le 47 odstotkov ljudi. V osmih državah precepljenost presega 70 odstotkov, medtem ko je v dveh cepljenih manj kot desetina ljudi.

WHO je danes znova pozval k uporabi mask. "Projekcije kažejo, da lahko, če bomo v Evropi in osrednji Aziji dosegli 95-odstotno uporabo mask, rešimo 188.000 življenj od pol milijona, kolikor jih lahko izgubimo do februarja 2022," je zatrdil Kluge.

Na Hrvaškem daleč največ okužb od izbruha epidemije

Pri naših južnih sosedih so v zadnjih 24 urah ob 14.374 testih potrdili 6310 novih okužb z novim koronavirusom, kar je daleč največ od izbruha epidemije februarja lani. V zadnjem dnevu je umrlo še 32 covidnih bolnikov, skupno že 9364, je  sporočil nacionalni štab civilne zaščite.  

Danes objavljeno število okužb je občutno višje, kot je bilo doslej rekordno dnevno število na novo okuženih. Doslej jih je bilo največ 10. decembra lani, in sicer 4620.

Nekatere članice EU se lahko pohvalijo z visoko precepljenostjo, Hrvaška pa ostaja na repu.
Nekatere članice EU se lahko pohvalijo z visoko precepljenostjo, Hrvaška pa ostaja na repu. FOTO: AP

V bolnišnicah na Hrvaškem se trenutno zdravi 1680 covidnih bolnikov, med njimi jih 219 potrebuje podporo medicinskih ventilatorjev.

Novi val epidemije covida-19 je v preteklih dneh nekoliko okrepil zanimanje ljudi za cepljenje, a Hrvaška ostaja med državami članicami EU z najmanjšim deležem cepljenih prebivalcev. Do srede zvečer je bilo polno cepljenih 53,42 odstotka odraslih prebivalcev, je še objavil štab.

V Srbiji zaradi epidemioloških razmer podaljšali počitnice

V Srbiji bodo zaradi slabšanja epidemioloških razmer podaljšali jesenske počitnice. Poleg tega bo po novem že po 20. uri obvezno covidno potrdilo za obisk gostinskih obratov in igralnic, so odločili po zasedanju kriznega štaba. Jesenske počitnice bodo tako trajale od sobote do 14. novembra, je pojasnila ministrica za delo Darija Kisić Tepavčević.

Ocenjujejo, da so trenutno epidemiološke razmere precej neugodne. "Spet moramo reči, cepljenje, cepljenje, cepljenje," je pozvala državljane.

Do sedaj se je v državi sicer cepilo 56 odstotkov odraslih. V zadnjem dnevu pa so potrdili še 6126 novih okužb, umrlo je 64 covidnih bolnikov. V bolnicah se zaradi covida-19 zdravi 6767 ljudi, od tega jih je 277 na ventilatorjih.

Nemčija razmišlja o nadaljnjih ukrepih

Tudi v Nemčiji so našteli rekordno število novih okužb z novim koronavirusom na dan od začetka epidemije covida-19 marca lani. Po podatkih nemškega inštituta Roberta Kocha so v zadnjih 24 urah v Nemčiji potrdili 33.949 novih okužb. Pred tednom dni so jih 28.037. Nazadnje so v Nemčiji rekordno število novih dnevnih okužb zabeležili 18. decembra lani, in sicer 33.777.

Sedemdnevna incidenca novih okužb na 100.000 prebivalcev je 154,5. V sredo je bila 146,6, pred tednom dni 130,2. Število covidnih bolnikov v nemških bolnišnicah na 100.000 prebivalcev v tednu dni, ki je kriterij za morebitno uveljavitev zaostrenih protikoronskih ukrepov, je trenutno 3,62 (v torek je bila 3,29).

Nemčija želi že cepljene prebivalce spodbuditi še k prejemu poživitvenega odmerka.
Nemčija želi že cepljene prebivalce spodbuditi še k prejemu poživitvenega odmerka. FOTO: AP

Objava najnovejšega podatka o največjem številu novih okužb v enem dnevu v Nemčiji sovpada z začetkom dvodnevne konference ministrov za zdravje 16 nemških zveznih dežel v bavarskem mestu Lindau. Ministri se bodo na konferenci posvetovali o nadaljnjih ukrepih za zajezitev okužb v zimskem času.

Med drugim naj bi govorili o kampanji za poživitveni odmerek cepiva proti covidu-19 in možnostih obveznega testiranja na okužbo v domovih za oskrbo.

V Avstriji za petek napovedan krizni sestanek, na Dunaju dostop do lokalov in frizerjev le za cepljene in prebolevnike

Tudi v Avstriji število okužb z novim koronavirusom hitro narašča. V zadnjih 24 urah so jih glede na uradne podatke našteli 8593, kar je daleč največ letos. Obenem se zaostruje položaj v bolnišnicah, saj se je število pacientov s covidom, ki se zdravijo na oddelkih intenzivne nege, v enem tednu povečalo za tretjino – zdaj jih je 352.

Zaradi tega se v državi obetajo novi ukrepi. Za petek je napovedan krizni sestanek zveznih in deželnih oblasti, na katerem bodo govorili o poenotenju ukrepov, ki se zdaj razlikujejo od dežele do dežele. Po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA bi se lahko na sestanku tudi odločili za hitrejše uveljavljanje večstopenjskega načrta za uvedbo ukrepov, ki temelji na številu zasedenih intenzivnih postelj.

Glede na dosedanje načrte naj bi v ponedeljek v veljavo stopila druga stopnja ukrepov, a verjetno bo zasedenih že 400 postelj, kar pomeni uveljavitev tretje stopnje ukrepov. Ta med drugim predvideva, da hitri testi ne bodo več veljali kot dokazilo o testiranju, temveč bodo potrebni testi PCR.

Dunaj pa se je medtem že odločil za zaostritev ukrepov. Župan Michael Ludwig je danes napovedal, da bo od konca prihodnjega tedna dostop do lokalov in storitev, kot so frizerji, mogoč le za cepljene in prebolele. Enak pogoj bo veljal za druženje skupin več kot 25 ljudi.

Dodatno bodo omogočili cepljenje otrokom, ki so stari od pet do 12 let.

V Srbiji zaradi epidemioloških razmer podaljšali počitnice

V Srbiji bodo medtem zaradi slabšanja epidemioloških razmer podaljšali jesenske počitnice. Poleg tega bo po novem že po 20. uri obvezno covidno potrdilo za obisk gostinskih obratov in igralnic, so odločili po zasedanju kriznega štaba. Jesenske počitnice bodo tako trajale od sobote do 14. novembra, je pojasnila ministrica za delo Darija Kisić Tepavčević.

Ocenjujejo, da so trenutno epidemiološke razmere precej neugodne. "Spet moramo reči, cepljenje, cepljenje, cepljenje," je pozvala državljane.

Do zdaj se je v državi sicer cepilo 56 odstotkov odraslih. V zadnjem dnevu pa so potrdili še 6126 novih okužb, umrlo je 64 covidnih bolnikov. V bolnicah se zaradi covida-19 zdravi 6767 ljudi, od tega jih je 277 na ventilatorjih.

Na Danskem največ novih okužb letos 

Na Danskem so v zadnjem dnevu potrdili skoraj 2600 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največ v enem dnevu letos. Se je pa medtem zmanjšalo število covidnih bolnikov v bolnišnicah. V zadnjih 24 urah so na Danskem, ki ima 5,8 milijona prebivalcev, zabeležili 2598 novih okužb z novim koronavirusom, kar je približno 600 več kot dan pred tem, kažejo podatki pristojnih danskih oblasti. Dnevno število okužb je najvišje od 30. decembra lani. Umrlo je še pet covidnih bolnikov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Se je pa medtem znižalo število covidnih bolnikov v danskih bolnišnicah, upadlo je za 18, na 246. Po podatkih Evropskega centra za obvladovanje in preprečevanje bolezni (ECDC) je na Danskem v celoti cepljenih okoli 76 odstotkov prebivalcev. Danske oblasti so 10. septembra odpravile vse ukrepe za zajezitev novega koronavirusa. To so utemeljile z velikim deležem cepljenega prebivalstva in tudi s tem, da imajo epidemijo pod nadzorom. Število okužb je kljub sprostitvi ukrepov začelo naraščati šele sredi oktobra.

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (93)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dante
05. 11. 2021 11.05
+2
Igre brez meja
vecpani
05. 11. 2021 08.49
+3
Celotna covid zgodba temeli na predvidenem matematičnem modelu mrtvih, ki bi se naj zgodil - do zdaj se ni še eden ureničil.... V Sloveniji leta 2020 nismo imeli 90 000 mrtvih...
Čmrlek
04. 11. 2021 21.59
+0
A se kr ne misli bit konec? Pa se nam bo ja skeglalo.......
Legal
04. 11. 2021 21.56
-1
periot22
04. 11. 2021 21.33
+4
Na žalost je mrtvih zaradi cepiva več kot od covida ampak o tem ni za pisat a ne!
Dildoslav
04. 11. 2021 21.25
+6
Jaz bi naredil tako : kdor se hoce cepit naj se. Imamo en teden casa, en mesec bomo zaprli drzavo, potem pa kar bo, pa bo. Kdor umre, umre, potem pa gremo dalje. Dovolj je tega. Jaz ne pridem do zdravnika zaradi vsega drugega ne.
Uporabnik1948590
04. 11. 2021 21.25
+1
500k? Uau...kok nas je pa vseh natrpanih v tej evro luknji?!
predator999
04. 11. 2021 20.59
+2
Igra številk in malo igranja by Beović in Kacin💩🖕💸
MUNGATUMBA
04. 11. 2021 20.14
+5
Nekdo je opisal Faze cepljenja: 1. "Cepljeni se ne okužijo." 2. "Cepljeni se okužijo, a ne zbolijo." 3. "Cepljeni zbolijo, a v blažji obliki." 3.1 "Tisti, ki po cepljenju resno zbolijo, so lažno cepljeni." 4. "Cepljeni resno zbolijo, vendar ne končajo na intenzivni negi." 5. "Cepljeni gredo na intenzivno nego, a ne umirajo." 6. "Cepljeni umrejo, vendar v blagi obliki." 7. "Cepljeni umirajo v agoniji, a mirne vesti." 8. "Cepljeni bodo šli v raj, ostali pa bodo preprosto umrli."
eva_v_raju
04. 11. 2021 21.30
+0
Virus mutira, zato nihče ni več popolnoma varen.
Generacija56
04. 11. 2021 20.07
+3
Retorika v Sloveniji gre, prav tako, kot v svetu, v smer: "necepljenim bomo strli jajca!".
Toncka13
04. 11. 2021 20.01
+4
Epidemiološki podatki spremljanja gripi podobne bolezni in akutnih okužb dihal v sezoni 2017/2018 Od začetka sezone v oktobru 2017 je bila tedenska incidenčna stopnja akutnih okužb dihal od približno 800-900/100.000 prebivalcev. V 2. tednu 2018 je porasla na 1033/100.000 in dosegla vrh v 5. tednu 2018 (29.1.–4.2.2018) z obolevnostjo 1846/100.000. (vir e NBOZ junij 2018)
tisovec
04. 11. 2021 19.30
+5
BMJ-BRITISH MEDICAL JOURNAL, ugledna strokovna revija s področja medicine je objavila šokantne dokaze o šarlatanstvu pri preizkušanju Pfizerjevega cepiva. Nezaslišano.
MUNGATUMBA
04. 11. 2021 17.34
+6
Tipično zaq 24 zastaršujeoče grozeče dvomljivo: ...lahko terjal še... Enako je že Krek napovedoval 90 taužnt Dejstvo pa je, da so denar dajali napačnim lkjudem za napačne ukrepe. Vse bi bilo poštimano, če bi dali denar resnično v zdravstvo ??
Millady
04. 11. 2021 17.05
+8
Kakšno je stanje v Afriki, a tam nimajo kovida?
defodil
04. 11. 2021 17.42
-6
imajo vse, covid, HIV, ebolo, malarijo, virus zahodnega nila, lakoto…si kako prispeval, da bi jim bilo bolje, ko te ze zanima?
MUNGATUMBA
04. 11. 2021 17.54
+3
100% je prispeval preko djatev pri nas, ki pa niso samo naše- razne kvazi članarine !
WolfeWoof
04. 11. 2021 16.40
+0
Samo pol miljona na celi Evropi? Ma to ti ni nič. Po Februarju bo pa use šlo na bolje itak. Sej so to skos govorili da virusi slabijo.
Tretji kamen
04. 11. 2021 21.15
+2
Ni nujno. Je nekaj možnosti, da nas čanka 2. runda marca.
ttrree
04. 11. 2021 15.10
-3
Najslabše Rusija, Ukrajina in Romunija cepljeni pod 40%.... cepiva ne delujejo!
PrettyBird
04. 11. 2021 15.07
+4
Škoda vsakega po nepotrebnem izgubljenega življenja saj je v teh časih vsem na voljo cepivo. Nekateri žal še vedno živijo v srednjem veku in se zatekajo k vraževerju.
mario7
04. 11. 2021 17.26
-2
defodil
04. 11. 2021 17.44
+4
ne, kaj pa na mlado mamico, ki ni videla svojega otroka, sedaj podoben primer se na Hrvaskem, zal tudi otrocicek ni prezivel
MUNGATUMBA
04. 11. 2021 17.55
+3
Po ne potrbene NE umirajo samo zardi nesprejetja zastonj kemičnega koktejla
maksimsi
04. 11. 2021 20.40
+1
Indija - Utar Pradesh , tam bolje vozijo brez cepiva kot cela EU s cepivom :)
resenik
04. 11. 2021 14.54
+4
več cepljenih več pokojnih posebej starejših,ki so nekomu v breme
ttrree
04. 11. 2021 15.11
-4
MUNGATUMBA
04. 11. 2021 17.55
+1
maksimsi
04. 11. 2021 20.41
Zmaga pa sočasno cepljenje proti covid in gripi...
jaso6 1
04. 11. 2021 14.31
+9
evropejce treba razrečit da bojo lahko arabve pa africane tu naseljevali
MUNGATUMBA
04. 11. 2021 17.56
+1
Žal je tako ! Kovid hara samo med eblo pupilacijo- po tam naslejenih po0 celmi Svetu !
TistoPravo
04. 11. 2021 14.30
+3
Podnebne spremembe si bo narava kar po svoje uredila...bomo videli, če bo pol milijona zadost