9°C
Podatki za dan: 19. 4. do 24.00
Oboleli
233,007
+718
+0.3%

Z drugim odmerkom AstraZenece bodo cepili 12 tednov po prejemu prvega

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
Tadeja Voščun /
KOMENTARJI
47
Potem, ko je Evropska agencija za zdravila (Ema) v zvezi s cepivom AstraZenece sporočila ugotovitev, da je treba neobičajne krvne strdke v kombinaciji z nizko ravnijo trombocitov opredeliti kot zelo redke stranske učinke cepiva, so pristojni pri nas sporočili, da se cepljenje z omenjenim cepivom nadaljuje po načrtu. Iz Zdravstvenega doma Ljubljana zato vsem, ki so bili cepljeni s prvim odmerkom cepiva AstraZeneca, sporočajo, da bodo na cepljenje z drugim odmerkom vabljeni po 12 tednih od prejema prvega odmerka.

Iz Zdravstvenega doma Ljubljana so sporočili, da bodo vse osebe, ki so bile cepljene s prvim odmerkom cepiva AstraZeneca, na cepljenje z drugim odmerkom vabljene po 12-ih tednih od prvega cepljenja oziroma "skladno s strokovnimi priporočili NIJZ in Ministrstva za zdravje". "Na cepljenje z drugim odmerkom cepiva AstraZeneca bodo osebe vabljene prek SMS-sporočila ali klica na stacionarni telefon," so še sporočili iz SD Ljubljana.

Evropska agencija za zdravila (Ema) je včeraj odločila, da je krvne strdke treba opredeliti kot redke stranske učinke tega cepiva, a so njegove koristi še vedno večje od tveganj, zato so pozvali k nadaljnji uporabi cepiva.

PREBERI ŠE
Ema: Krvne strdke je treba opredeliti kot redke stranske učinke cepiva AstraZenece

Številni strokovnjaki pod okriljem Eme so odločili, da starost, spol ali predhodno zdravstveno stanje niso dejavniki tveganja za nastanek redkih krvnih strdkov po cepljenju z AstraZeneco."Večina primerov se je zgodila pri posameznikih, mlajših od 60 let, in pri ženskah. Ker pa države cepivo uporabljajo različno, odbor ni zaključil, da bi bila starost in spol jasen dejavnik tveganja za te zelo redke stranske učinke," so pojasnili na Emi. Izpostavili so še, da so na splošno koristi cepiva še vedno večje od tveganj. 

Za cepljenje v Sloveniji, kjer ta trenutek s cepivom AstraZenece cepijo starejše od 60 let, se nič ne spremeni, je sporočila vodja posvetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović"Zaenkrat bomo ostali pri pristopu, ki je trenutno v veljavi," je dejala. 

Koronavirus pasica nova