Korona

Iz Španije se je vrnilo še 318 maturantov, 87 se jih za testiranje ni odločilo

Ljubljana, 08. 07. 2021 09.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Maja Pavlin, K.K.
Komentarji
637

V Slovenijo se je vrnila še ena skupina dijakov, ki je v Španiji preživljala maturantski izlet. Tudi tokrat gre za skupino več kot 300 udeležencev. Se bo ponovila zgodba dolenjskih dijakov, med katerimi so do zdaj odkrili 58 okuženih oseb? Rezultati testov tistih dijakov, ki so se pred vrnitvijo odločili testirati, so bili sicer negativni.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Vrnitev nove skupine maturantov
    02:40
    Iz 24UR: Vrnitev nove skupine maturantov
  • Iz SVETA: Maturanti ostajajo v karanteni
    03:03
    Iz SVETA: Maturanti ostajajo v karanteni

Organizator maturantskega izleta je Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) obvestil, da se iz Španije v četrtek vrača nova skupina dijakov, ki prihaja z Gorenjske. Tisti, ki izpolnjujejo pogoj PCT, ne bodo poslani v karanteno.

Organizator Collegium Mondial Travel (CMT) je dejal, da je 231 udeležencev v torek zvečer opravilo test, na katerem so bili vsi negativni. Vendar pa vsi dijaki testiranja niso opravili. "87 udeležencev testiranja ni opravilo. Po naših informacijah se skupina vrača iz Katalonije, ki je uvrščena na oranžni seznam, kar pomeni, da lahko udeleženci v Slovenijo vstopijo brez napotitve v karanteno na domu, če predložijo negativni test PCR ali HAGT, potrdilo o prebolelosti, potrdilo o cepljenju ali potrdilo o cepljenju za prebolevnike," so sporočili z NIJZ.

Skupina gorenjskih dijakov se vrača iz Katalonije.
Skupina gorenjskih dijakov se vrača iz Katalonije. FOTO: Shutterstock

CMT je sporočil, da je bilo že za sobotno skupino dogovorjeno, da se vsem 334 udeležencem izda odločba o karanteni, ki se lahko po petih dneh prekine z negativnim PCR-testom. "Identičen postopek velja za vse maturante, ki se iz Španije vračajo v naslednjih dneh," je za 24ur.com dejal vodja maturantskega oddelka pri CMT Matic Slabe. Odločba o karanteni naj bi torej veljala tudi za današnjo skupino dijakov z Gorenjske.

Vendar pa je zdravnica Eva Grilc dejala, da, dokler so dijaki zdravi, ni nobenega razloga za kakršne koli ukrepe. "Organizatorju smo naročili, naj udeležence izleta opozori, da naj se, če je to le mogoče, zadržujejo doma in naj omejijo svoje stike. Vendar pa jih, dokler se med njimi ne pojavi okužba, ne moremo napotiti v karanteno. To se lahko zgodi samo na meji," pravi.

A dijaki na meji karantenske odločbe niso dobili. "Kontrolnih točk na notranjih mejah več ni. Vprašanje je, zakaj organizator izleta, ko je ugotovil, da se določeni maturanti niso želeli testirati, ni obvestil policije, ki bi lahko izvedla namensko kontrolo," so dejali na Policiji. Da za to prvič slišijo, medtem pravijo na agenciji. "Če bi vedeli, da moramo policijo o našem prihodu obvestiti, bi to seveda storili," so dejali. Seznam netestiranih dijakov so posredovali NIJZ.

"Ne glede na to, da karantena ni bila odrejena, jo lahko tudi naknadno odredimo," pa je dodal direktor NIJZ Milan Krek.

V Španiji so se epidemiološke razmere v zadnjih dneh občutno poslabšale, saj se je izrazito povečalo število novih okužb z novim koronavirusom, zlasti med mladimi. "V obdobju načrtovanja in ob začetku izvedbe potovanja je Španija spadala med evropske države, v katere so bila potovanja ob upoštevanju pogojev za prehajanje državnih meja v celoti dovoljena. Pri načrtovanju in izvedbi turističnih programov vse agencije sledimo evropskemu 'semaforju' držav, in če so potovanja na določeno območje glede na epidemiološke razmere mogoča in opredeljena kot varna, potem tovrstna potovanja agencije tudi izvajamo," pravi Slabe.

Vodja maturantskega oddelka je še dejal, da je letošnja maturantska sezona zelo podobna lanski: "V sklopu načrtovanja smo pripravili serijo varnostnih protokolov in ukrepov, ki temeljijo na priporočilih pristojnih organov in naših izkušenj iz preteklih sezon, še posebej lanske, ko smo izlete ob strogih ukrepih izvajali na hrvaškem otoku Obonjan."

Slabe pravi, da se ukrepi in protokoli med destinacijami praktično ne razlikujejo. "Varnost naših potnikov in ekipe je vselej na prvem mestu, zato ukrepi, kot so vzdrževanje medsebojne razdalje, razkuževanje ter organizacija dnevnega in večernega programa in vseh ostalih aktivnosti, veljajo za vse naše potnike, ne glede na končno destinacijo," pravi.

Pri skupini dolenjskih dijakov do zdaj potrdili 58 okužb, v karanteni tudi ožji družinskih člani okuženih

V skupini 334 dolenskih dijakov so do zdaj potrdili 58 okužb z novim koronavirusom. "Z območne enote NIJZ na Dolenjskem smo prejeli obvestilo, da naj bi bilo nekaj maturantov na hitrih testih po vrnitvi v Slovenijo pozitivnih, zato smo jih nato napotili še na PCR-testiranje, kjer se je izkazalo, da je pozitivnih dijakov kar nekaj," je na današnji izjavi za medije dejala zdravnica.

"Vse maturante v tej skupini smo napotili v karanteno, saj so bili praktično vsi maturanti rizični kontakti," je dejala in dodala, da testiranje v takšnem primeru niti ni bistveno: "Ne želimo, da oseba, ki je v karanteni, hodi naokoli. Če se pa se kasneje pri takšni osebi pojavijo znaki bolezni, se dogovori z zdravnikom za testiranje."  Grilčeva je razložila, da družina dijaka, ki je v karanteni, ni nujno, da je tudi sama v karanteni in nima omejitve gibanja, saj da gre tu za "kontakt kontakta". "V karanteni je samo zdrava oseba, ki ima neposredni rizični stik z obolelo osebo." Pri okuženih osebah pa so seveda v karanteni tudi ožji družinski člani, saj gre za neposreden rizičen kontakt.

Ali je kateri izmed dijakov okužen z različico delta, na NIJZ še ne vedo. Grilčeva je dejala, da je postopek sekvenciranja vzorcev še v teku. "Med okuženimi bi lahko bila tudi kakšna nova različica. V Španije je namreč kar precej različice delta, ki kroži."

"Glede na to, da je v nekaterih predelih Španije teh okužb kar precej, bi bilo seveda bolje, da se v te predele ne potuje," je dejala in dodala, da pa zaenkrat uradno ni omejitev potovanj. "Če pa se potuje, naj se dobro razmisli o vseh možnih ukrepih. Zlasti je tu na prvem mestu cepljenje, tako dijakov kot tudi spremljevalnega osebja. To je edina glavna zaščita, edini pomemben ukrep," še poziva zdravnica. Tudi priporočila NIJZ-ja so, da se čim več dijakov, ki potuje na takšne cilje, precepi, pravi.

Prav tako pa pravi, da je treba upoštevati tudi druge ukrepe, kot je nošnja zaščitne maske, razkuževanje rok, vzdrževanje medosebne razdalje.

"Porast okužb v zadnjih dneh je bil predvsem posledica te skupine dijakov. Kako bo šlo naprej, pa bomo videli," je še dejala zdravnica.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (637)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

glasNI
09. 07. 2021 18.26
-1
Vsi, ki v življenju potrebujete strog nadzor države, izvolite in se prijavite, vedno se bo našel kdo, ki bo imel čas. Nas ostale, prosim pustite pri miru.
GlasResnice
09. 07. 2021 09.21
+1
Že to je dokaz, da je virus ena velika blamaža. Cepljenje zgolj zaradi prehajanje mej in testiranje je samo "informativne narave" Nekak "vzvod" za kontrolo množice in še profit zraven. Na svetovnem nivoju seveda.
AlexReal
09. 07. 2021 08.40
+4
"87 se jih za testiranje ni odločilo" pa kakšna je to zakonodaja, ki omogoča, da se odloča vsak po svoje ?? Jaz bi se na primer odločil za hojo po avtocesti, mi tako bolj paše !
Težeklojz
09. 07. 2021 15.34
+1
7 jih je bilo obtoženih na 30 let zapora. 4 zaporniki se za to niso odločili....al kako je pri nas?
bojer
08. 07. 2021 21.36
+7
Pa "porkafiks" dajte že enkrat kaj razumnega na plano, ali pa spokatje. To res ni, že kar nekaj časa, normalno, se že vleče v letih.
singer177
08. 07. 2021 21.35
+4
Manipulacija in laži z temi testi
Nimasmisla
08. 07. 2021 21.34
+3
Poiskat napisat karantene brez možnosti predčasne prekinitve in ukiniti tisto vaško agencijo
maske-so-padle
08. 07. 2021 20.49
+8
Skupina gorenjskih dijakov se vrača iz Katalonije.FOTO: Shutterstock. Če niste sposobni zagotoviti dejanskih fotografij, ne zavajajte s fiktivnimi. Ali pa vsaj napišite, da je slika simbolična. Pokvarjenci. Klasičen fa-ke ne-ws portal. Če bi bil moj otrok na tem izletu bi vas tožil. Zdaj pa le brž brišite komentar.
slater
08. 07. 2021 20.38
+7
Aja niso se želeli testirat a jaz se za na hrvaško moram testirat da mi potem na meji samo mahajo naprej češ.. samo prođi nvm no.
schrodingerScat
08. 07. 2021 20.45
+0
@slater kdo pravi, da se moras testirat za na hrvasko? Ce ti samo mahajo, se ti ocitno ni treba.
slater
08. 07. 2021 21.58
+1
Ker je zakonsko obvezno,no vsaj trenutno in jaz pač spoštujem zakone.če ga nebi imel bi me pa garant preverili.... Realen komentar ampak ne moreš preko sebe ane.raje brez mask protestirat da smo vsi na slabšem potem...
PrettyBird
09. 07. 2021 08.41
+1
Tudi schrodingerScat se testira, njega le veseli misel na to da bi nekoga drugega napeljal, da se ne testira in je potem na meji zavrnjen ali pa celo plača kazen.
milan-hisan
08. 07. 2021 20.33
+0
Žal bo potrebno razmišljati kako čim preje uvesti obvezno cepljenje!
Zentrum
08. 07. 2021 20.50
+7
Res? Jaz se bolj nagibam k temu, da se paničarje zašvasa v stanovanja.
RayManzarekDoors
08. 07. 2021 21.45
-1
@zentrum; jaz častim elektrode. Pa da bodo dvojni vari, da smo ziher, da ven ne prilezejo.
1236
08. 07. 2021 20.23
+0
To jw vse Ištvan.lriv ker mu paše Da se okužijo
PrettyBird
08. 07. 2021 20.13
-4
Pri dijakih je cepljenje glavni in verjetno edini smotrni ukrep, namreč vzdrževanje razdalje, nošenje maske in razkuževanje rok je na maturantskih izletih utopija, ki je niti nima smisla predlagati.
Zentrum
08. 07. 2021 20.25
+7
Za tako mlade cepljenje ni smiselno, ker virus v ogromni večini prebolijo kot blagi prehlad.
milan-hisan
08. 07. 2021 20.29
-8
Zentrum
08. 07. 2021 20.48
+11
Ker navajam dejstva? V očeh ultra paničarja mogoče res.
Salomon
08. 07. 2021 21.11
-1
pametnjakovič, ne gre za to, da mladi enostavno prebolijo, ampak da širijo okužbe. leto in pol po začetku epidemije še vedno niste dojeli smotra izolacije. pa ne me hecat, mate negativen IQ ali kaj
Zentrum
08. 07. 2021 21.17
+5
Širijo okužbe na koga? Na cepljene? Pa saj vi ste zaščiteni, celo doživljenjsko, pravi stroka, tako da se nimate česa bati.
Cila
08. 07. 2021 19.44
+4
Haha, kakšni teoretiki. Nošnja mask in medosebna razdalja NA MATURANTSKEM IZLETU! 😂
RayManzarekDoors
08. 07. 2021 19.47
+0
Temu se reče Tematska čaga. En ima masko Jode, deuga princeske, medoswbna razdalja pa je -15cm. Buahaha. Tisti svečkar, ki je šel zraven pa sigurno sedi nekje sam, in po ukazi fotra, ne čaga in raje piše na tem forumu ter promovira “vlada dela dobro”. Pa lp
sinhron
08. 07. 2021 19.34
-1
Ne tisti , ki niso cepljeni , tisti , ki za vsako ceno morajo iti na dopust v zamišljene destinacije , pa čeprav je grožnja z okužbo velika , druga krivda je na državi , ki dovoljuje agencijam , da vodijo ljudi na rizične destinacije in ko se vračajo prinašajo virus . Zato ne govoriti in groziti , prej bi državni aparat uporabil pamet in ne sedaj , ko je prepozno in sedaj se bodo znašali nad drugimi in s prstom kazali na druge , da so ti krivi za to situacijo ! Glede precepljenosti bi bila slika drugačna , če ne bi Janša odpovedal milijon odmerkov cepiva Moderne in Pfeizer Bionteh v jeseni , ko so ljudje še verjeli tej vladi , sedaj pa ko s prisilo želijo od Madžarov uporabiti podarjeno cepivo AstraZeneco , KI JIM JE POTEKEL ROK , SE LJUDJE NOČEJO CEPITI , KER NE ZAUPAJO TEJ VLADI !
Dr.Rugelj
08. 07. 2021 19.33
+4
Dajte se koronaverniki brigati za svoje zdravje in ne za naše - ker bo to zelo ugodno za vaše zdravje in zobe ! ...JASNO ?? ..Ne boste vi meni diktirali kaj jaz moram in ne !!! ...
koral45
08. 07. 2021 19.42
-5
Dr. psiho potem pa plačaj iz svojega žepa zdravljenje in ne iz socialne JASNO??!!
RayManzarekDoors
08. 07. 2021 19.48
+7
@koral; velja tudi za predebele, kadilce, pivce alkohola, športnike, …???
aljoteam
08. 07. 2021 19.49
+4
Kdo je tu psiho bi se dalo razpravljati. Ti je pa dr.Rugelj placal cepljenje iz davkov da bos lahko zasciten in miren. Zdaj pa se pomiri egoiist.
Naiven_od_rojstva
08. 07. 2021 19.32
-8
Obvezno cepljenje, ker očitno nekateri mislijo, da si lahko vse dovolijo.Dovolj je izigravanja nekih imaginarnih osebnostnih pravic.
Zentrum
08. 07. 2021 19.37
+13
Severna Koreja in Kitajska sta par tisoč kilometrov vzhodno. Srečno.
TurbinaOdStargaGolfa
08. 07. 2021 20.05
+1
Dr.Rugelj
08. 07. 2021 19.31
+4
Nihče od njih ne bi smel pristati na testiranje,..pa bi bil mir ! ...
PrettyBird
08. 07. 2021 20.15
-3
Če se ne testiraš se ti zavrne vstop v državo, preprosto.
Zentrum
08. 07. 2021 20.23
+2
Požeruh, tudi tebi, S. Koreja in Kitajska sta na vzhodu. Matična država ti vstopa ne more zavrniti, razen če tako odloči sodišče.
Uporabnik1921539
08. 07. 2021 19.25
-5
Niso se odlocili za testiranje???????Ok.14 dnevna karantena brez moznosti testiranja.Pravice sem in tja...zaradi vseh takih bo jeseni spet slo vse v maloro
Dr.Rugelj
08. 07. 2021 19.31
+5
Pojdi se analno cepit,..mogoče ti bo pa pasalo,..
Zentrum
08. 07. 2021 19.32
+15
Nič ne bo šlo v maloro. Oni so mladi in ti zdravstva ne bodo obremenili. Če si pa ti star in v kritični skupini, pa izvoli, cepivo imaš na voljo. Baje, da si zaščiten doživljenjsko. Naredi kaj zase.
jutri_pa_res
08. 07. 2021 20.32
+2
Mladina se bo po priporočilu sedaj sigurno držala doma v karanteni, ne bodo se družili med seboj, tudi na morje ne gredo in virusa ne bodo celo poletje trosili naokrog.
User1832247
08. 07. 2021 19.19
-14
če se niso hoteli testirati pa z njim za 14 dni v karanteno!in v personalno kartoteko zaznamet.
Zentrum
08. 07. 2021 19.30
+13
Pa rumeno zvezdo zašit na obleke, ne? Pa v taborišča poslat.
RayManzarekDoors
08. 07. 2021 19.33
+10
Belčke še kar srbijo prstki in še kar bi se izživljali nad lastnimi. Naši pradedje so jih takrat naterali, mi jih bomo pa dandanes.
aljoteam
08. 07. 2021 19.19
+10
Pa dobro pustite te maturante na miru. Tisti ki se je zelel zascititi in cepiti se je zdaj pa nehajte.
ivan res grozni
08. 07. 2021 19.12
+4
Niso se odločili za testiranje??? Pa bi jih dali v karanteno.