Korona

Z novim koronavirusom okužen mariborski osnovnošolec, gre za prenos v družini

Maribor, 02. 06. 2020 10.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.P., D.L., A.K.
Komentarji
1066

Tretješolec mariborske Osnovne šole Ludvika Pliberška je okužen s covid-19, kar je po mesecu dni prva okužba v občini. Tretješolec ni kazal znakov okužbe. Prav tako sta pozitivna njegov brat in eden izmed staršev, gre torej za tri nove okužbe znotraj ene družine na območju Maribora. Kot je povedal direktor NIJZ, je število okuženih še vedno enako. Na šoli so se odločili, da bodo preventivno v karanteni razred okuženega šolarja in njihova razredničarka, ostali oddelki pa bodo v šolo prihajali normalno. V 14-dnevni karanteni sta pristala tudi dva sodelavca potrjeno okuženega starša.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Okužba v mariborski osnovni šoli
    08:20
    Iz 24UR ZVEČER: Okužba v mariborski osnovni šoli
  • Iz 24UR: Okužen mariborski tretješolec
    02:40
    Iz 24UR: Okužen mariborski tretješolec
  • Iz 24UR: Ukrepi ob okužbah šolarjev
    01:40
    Iz 24UR: Ukrepi ob okužbah šolarjev
  • Iz SVETA: Pomembna je samozaščita
    02:56
    Iz SVETA: Pomembna je samozaščita
  • Iz SVETA: Okužen tretješolec
    03:06
    Iz SVETA: Okužen tretješolec
  • Iz SVETA: Tri nove okužbe v Mariboru
    01:34
    Iz SVETA: Tri nove okužbe v Mariboru

 

Mariborski tretješolec  z Osnovne šole Ludvika Pliberška je, kot so potrdili na Mestni občini Maribor, okužen z novim koronavirusom.  Prav tako sta na novi koronavirus pozitivna eden izmed njegovih staršev in brat. Direktor NIJZ Milan Krek je za oddajo 24UR ZVEČER povedal, da število okuženih ni naraslo in da je še vedno enako, še vedno znotraj te družine. "Treba je pohvaliti šolo, ker je bila dobro organizirana in zato ni potrebno širše zapiranje. To je zelo ugodno, vsa šola razen tega razreda lahko zdaj normalno deluje naprej,"  je izpostavil. 

Ravnateljica  Lidija Todorović je pojasnila, da je bil njen prvi odziv, da se je malo ustrašila, a je takoj začela preučevati protokole, da so lahko delovali v skladu z navodili. Posebnih ukrepov ni bilo priporočenih, zdaj čakajo na nadaljnja navodila, je pojasnila. Krek staršem svetuje, da zaupajo stroki, ki je dobro analizirala situacijo v šoli. Sporoča, da se zahvaljuje staršem, učencem in delavcem. Glede na to,kar je povedala epidemiologinja, so prepričani, da je šola varna.

Na vprašanje, kaj nas čaka v prihodnosti, je Krek dejal, da se bo verjetno to še zgodilo: "Lahko da se bo zgodilo v kakšnem podjetju, manjši športni skupini in bo takrat treba tam opraviti epidemiološko delo." 

Ni kazal znakov okužbe

Kot so poročali v oddaji Svet,  je Sanja Vuzem, epidemiologinja NIJZ, pojasnila: "Ta otrok je včeraj bil v šoli, s tem, da je bil povsem asimptomatski, torej ni kazal nobenih znakov bolezni."  Poleg njega sta pozitivna tudi njegov starš in brat, gre namreč za tri potrjene okužbe v družini. 

Razred na OŠ Ludvika Pliberška
Razred na OŠ Ludvika Pliberška FOTO: Svet

NIJZ postopa po usklajeni poti, v teku je epidemiološko poizvedovanje. "To pomeni, da smo poiskali vse kontakte v družini, iščemo kontakte na delovnem mestu in obravnavamo kontakte v šoli. V primeru, da so ti kontakti visoko tvegani za prenos okužbe, se bo zanje predlagala karantena," je pojasnil. "Če v šoli ukrepi delujejo tako, kot bi morali, to pomeni, da je to število omejeno in da so taki tvegani stiki samo najbližji in mogoče cel razred," je še dejal Fafangel. Tako je bilo tokrat, če bi bila situacija drugačna, bi karanteno lahko odredili tudi za celotno šolo. 

Sošolci okuženega v karanteni, v karanteni tudi dva zaposlena Petrolove črpalke na Tržaški

Kot so zapisali na spletni strani osnovne šole, je NIJZ opravil epidemiološko oceno tveganja, in ker so njihova navodila glede preventivnih ukrepov v celoti upoštevali, nevarnosti za druge učence ni. Zaradi varnosti so se odločili, da bosta razred in njihova razredničarka v karanteni. Navodila za izvajanje karantene bodo dobili tudi starši učencev. Vsi ostali osnovnošolci pa lahko ob upoštevanju preventivnih ukrepov v šolo še naprej normalno prihajajo. "Razumljivo je, da smo vsi zaskrbljeni, saj se le počasi navajamo na drugačen način življenja in dela, ki ga je povzročil virus in s tem postal del našega vsakdanjika," je še zapisala ravnateljica Lidija Todorović. Zagotovila je, da bodo upoštevali vsa navodila in priporočila ter nadaljevali medsebojno obveščanje. 

Sta pa v 14-dnevni karanteni pristala tudi dva delavca Petrolove črpalke na Tržaški, eden od potrjeno okuženih staršev je bil namreč njihov sodelavec. Črpalka je bila dopoldne še zaprta, po temeljitem razkuževanju pa so jo okoli poldneva znova odprli. Kot so poročali v oddaji 24UR je neuradno mama otroka preko čistilnega servisa čistila črpalko, stika s strankami pa ni imela. Izvor okužbe še ni potrjen, predvidevajo, da je bil prinešen iz tujine, neuradno preko njenega partnerja. 

Starši sošolcev lahko hodijo v službo

Fafangel je še dejal, da bodo nadaljnje stike iskali le, če bi zbolel še kateri od sošolcev. Glede na to, da so sedaj očitno zdravi, pa njihovi kontakti trenutno niso epidemiološko relevantni. Tudi starši otrok lahko še naprej hodijo v službo. Kje se je otrok okužil, še ugotavljajo. 

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

11.45

Razmere v državah zahodnega Balkana

Za državljane tretjih držav, ki v Sloveniji nimajo stalnega ali začasnega prebivališča, je obvezna karantena, NIJZ pa posebej spremlja razmere v državah zahodnega Balkana, saj od tam k nam prihaja veliko število ljudi, je dejal vladni govorec Jelko Kacin. V dveh so epidemiološke razmere manj ugodne.

11.27

Karantena za sošolce, starši lahko hodijo v službo

V primeru učenca, ki zboli v šoli, začne epidemiološka služba takoj iskati visoko tvegane kontakte. Če so v šoli upoštevali ukrepe, bi moralo biti teh malo, v tem primeru njegov razred, je dejal Fafangel. Učenci bodo morali v karanteno, za starše, ki niso bili v stiku z okuženim, pa ta ni potrebna. Stikov od sošolcev dalje ne bodo iskali, saj lahko, glede na to, da so bili v šoli, sklepamo, da so zdravi in zato ni nevarnosti, da bi okužbo prenesli dalje. Kje se je učenec okužil, ni znano. Informacij, da naj bi bila v Mariboru zaprta bencinska črpalka, kjer naj bi delala mama okuženega učenca, na novinarski konferenci niso želeli komentirati.

11.14

Epidemiologinja Flavia Ricardo o razmerah v Italiji

Italija je bila prva evropska država, ki je 20. januarja zaznala lokalni prenos okužbe. Ugotovili so, da je virus krožil že v tednih pred tem, je povedala epidemiologinja Flavia Riccardo iz italijanskega Istituto Superiore di Sanità. Z restriktivnimi ukrepi so uspeli širjenje virusa zajeziti, tako da so razmere trenutno primerljive s tistimi v številnih evropskih državah, je dejala. Država je od začetka maja v fazi postopnega odpiranja dejavnosti in doslej se to še ni poznala pri večjem širjenju virusa, je dodala.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
11.13

Okužena družina

V Sloveniji smo imeli včeraj dva potrjena primera, epidemiološko poizvedovanje je v teku, je povedal Fafangel. En primer je bil v ljubljanski, drugi v mariborski regiji. "Po informacijah zadnjih ur gre v zadnjem primeru okužbe za prenos okužbe v družini," je dejal. Epidemiološko poizvedovanje je v teku, obravnavajo kontakte v šoli in na delovnem mestu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
11.10

Tudi v Italiji stanje vse boljše

Na NIJZ ocenjujejo tveganje v sosednjih državah in ugotavljajo, ali je to tveganje primerljivo z našim. To je pomembno, da zmanjšamo nevarnost vnosa v državo, je pojasnil Fafangel. Stanje v sosednjih državah je ugodno, v to novo fazo vstopa tudi Italija, je dejal. NIJZ nato vladi priporoča ukrepe, vlada pa jih sprejme ali ne.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1066)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Gardon Game
07. 08. 2020 10.25
+2
Fafangel je še dejal, da bodo nadaljnje stike iskali le, če bi zbolel še kateri od sošolcev. Glede na to, da so sedaj očitno zdravi, pa njihovi kontakti trenutno niso epidemiološko relevantni. Tudi starši otrok lahko še naprej hodijo v službo. Kje se je otrok okužil, še ugotavljajo. Kako pa ta pacient ve, da se še nihče drug ni okužil? so testirali cel razred? mutavci eni
zibertmi
04. 06. 2020 10.51
+1
v zasavju so maske obvezne ,tam kjer je varnostnik pred vrati,unikredit banka,celo merijo temperaturo
FAUSTOS1
03. 06. 2020 14.30
+0
Vedno se je in se bo da bo kdo okužen ali z ošpicami ali kateri drugim virusom,tako sds spet dela paniko upam da ne spet izolacije celotne slovenije-2019 je umrlo za gripo 168 ljudi ali letos nihče več oz so jih prišteli kar za covid 19 politika strahu sds prireja podatke in seveda na veliko laže samo da lahko še dalje pleni državno blagajno in deli milijone svojim članom sds.
crazymoto
03. 06. 2020 12.32
+3
Zakaj pa je nekdo testiral otroka... ki ni kazal znakov okužbe...? Je bratov razred v karanteni...? so vse učiteljice v karanteni? Je potem cela šola v Karanteni... ?družine zaposlenih v Karanteni? Ali samo fopate državljane... o nekem namišljenem virusu...? prehitro smo nazaj v normalno življenje... pa so mogli še malo podaljšati pa prestrašiti narod... Vsaki dan corone.... se je Kakšen miljonček odtujil davkoplačevalcem... zato pa je potrebno podaljševati razmere... (umetno)...
Gardon Game
07. 08. 2020 10.26
pridi dete da ti zakašljam v glavo... boš prec tiho!
Hc4life
03. 06. 2020 12.10
+1
Arsenovič si se vgrizno v jezik zaj....mb prvo mesto v slo covid19 free area
jutri_pa_res
03. 06. 2020 10.25
+3
Ata verjetno hodi delat v Avstrijo, tako kot četrt Maribora, in je okužbo prinesel domov.
nemo1
03. 06. 2020 09.50
+2
In kaj bojo zdaj spali da zboli še pol Maribora ali bojo zavihali rokave in primer omejili
severnik
03. 06. 2020 09.47
+14
Jaz nič ne razumem. Otrok ni kazal nobenih znakov bolezni in so ga testirali? Okužena še mati in brat, virus pa je prinesel oče iz tujine?
RamzesII
03. 06. 2020 09.53
+8
Saj, zgodba brez glave in repa, polna lukenj.
Carpediem32
03. 06. 2020 11.01
+8
Kdo še temu verjame? In če so bili domači že okuženi, zakaj je šel otrok v šolo? Je kdo že odgovoril na to vprašanje?
mirko42
03. 06. 2020 15.21
+1
So iz Kosova in ne razumljejo slovensko, samo albansko imajo dugo letongo .
Woltan
03. 06. 2020 09.14
+4
A pomp okoli covida še ne bo pojenjal ?
RamzesII
03. 06. 2020 09.03
+6
Kaj pa bratov razred, ali že je ven iz šole, če, potem služba?
RamzesII
03. 06. 2020 09.02
+3
"Lahko da se bo zgodilo v kakšnem podjetju, manjši športni skupini in bo takrat treba tam opraviti epidemiološko delo." Res, zakaj pa potem v šoli ne, česa se bojijo.
RamzesII
03. 06. 2020 09.01
+10
Če ni kazal nobenih znakov, kako so potem vedeli, da je okužen. Jih je obvestila družina, ko so testirali, kako je prišlo do tega.
KrEna007
03. 06. 2020 08.51
+0
Do konca tedna pa bo treba spet šole zapret, ker se vam je tko mudilo za par dni odpret. In zdaj? Bo kdo od odgovornih tudi odgovarjal???? Seveda ne, ker to pa ni bilo predvidljivo. En sam kurjek vas je tam na vrhu ki vodijo našo državo.
loznjak
03. 06. 2020 11.53
+1
CDROM
03. 06. 2020 08.46
+16
Lepo bi bilo, da se obvesti kako je do okužbe prišlo in vnos je bil iz katere države, če so člani potovali izven meja?
RamzesII
03. 06. 2020 09.04
+6
Uporabnik261021
03. 06. 2020 08.43
+20
Zakaj točno ste otroka, ki ni kazal znake okužbe testirali za covid? Ker v prejšnjih objavah je bilo rečeno da so testiranja ukinjena, razen za starejše od 60let, ki kažejo znake okužbe. Ali je to namerno ustvarjanje panike in drame?
RamzesII
03. 06. 2020 09.05
+5
Mogoče je to bilo s strani družine, ne šole. Res je, manjka ta podatek.
MaksiLopez
03. 06. 2020 08.40
+1
Bugari od Hana?!
Info@
03. 06. 2020 08.20
+8
Te dve okužbe so sezgodile, zato ker ni vsaj 7 dnevne karantene za prihod nazaj v Slovenijo
TolstojV
03. 06. 2020 08.18
+19
Družina je okužil oče ki je prišel iz Kosovi. Za otroka so starši podpisali izjavo da ni okužen, kaj pa zdaj! Očitno tudi na meji ni prave kontrole, če prihajajo ljudje iz rizičnih območij pa štrubnk v Slovenijo! Ej Kek iz NIJAZA je butala, kaj pa obvezna karantena!
RamzesII
03. 06. 2020 09.06
+2
Kaj je počel na Kosovu, kdaj se je vrnil, po prihodu otroka v šolo, takrat, ter ob podpisu izjave, morda otrok še ni bil okužen.
Tone Mihel?i?
03. 06. 2020 10.29
+0
Tudi soseda je bila pred kratkim na Kosovuv okviru naših vojakov
jesenvoyo
03. 06. 2020 08.05
+15
Nikoli ne gre samo za prenos virusa v družini ampak se mora zgoditi najprej prenos v družino. Prav slednjega pa se očitno ne želi pojasniti javnosti, ker je seveda vzrok okužbe v družini, posledica tega pa je razumljiva vsem. Malo se je zareklo pri poročanju, da oče dela v tujini, kar bi lahko na nek način seveda padla temna senca na sproščeno odpiranje mej med državama. Če se je torej virus pri nas začel z vnosom preko meje, ker se ni takoj ukrepalo, se torej njegovo nadaljevanje obeta prav tako preko mej, katere se odpirajo ena za drugo. Smo torej spet pred zapiranjem v občinske meje, ker ne smemo kontrolirati vstop na državni meji ali z potrdilom o testiranju ali z ustreznim časom v karanteni. Če se nekdo odloči za dopust zunaj svoje države naj si opravi pred potovanjem ustrezno testiranje, da ne bo prenašal virusa po svetu, ali pa ostane doma.
RamzesII
03. 06. 2020 09.07
+2
Krotilec ognja
02. 06. 2020 21.55
+2
a niso starši podpisali izjavo da ni okužen in da se ni gibal z okuženimi kdo bo sedaj odgovarjal za to...
RamzesII
03. 06. 2020 09.08
+4
Takrat morda še ni bil, ne vemo kdaj se je oče vrnil iz tujine, niti kdaj so družino testirali, kdaj obvestili šolo, očetovo službo. Kaj pa brat, je šolar ali v službi? Koga so tukaj obvestili?
Tone Mihel?i?
03. 06. 2020 10.33
-2
Verjetno v družini niso vedeli da je kdo okužen ...lahko je pisati izjave stvarnost je pa drugačna od okužbe do poterditve le te mine pač določen čas..to se bo še dogajalo sigurno