Korona

Vlada delodajalcem priporoča, naj v oceno tveganja dodajo nevarnost okužbe s koronavirusom

Ljubljana, 21. 09. 2021 09.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Urša Zupan, STA
Komentarji
744

Minister Koritnik je potrdil, da je v navodilih državnim organom navedeno priporočilo vlade, naj delodajalci spremenijo oceno tveganja in vanjo dodajo nevarnost okužbe z novim koronavirusom. Kot pravi, je to samo napotek delodajalcem, kako naj bodo odgovorni. A dejstvo je, da bi se to iz državne uprave lahko preselilo tudi na druga področja in bi lahko bilo podlaga za disciplinske ukrepe ali pa celo odpuščanje tistih, ki pogoja PC ne bi izpolnjevali.

Od 1. novembra bo za zaposlene v organih državne uprave veljal le pogoj prebolevnosti in cepljenja (PC). Testiranje torej odpade, razen za tiste, ki imajo zdravstvene razloge, zaradi katerih se ne morejo cepiti. To sicer ne velja za celoten javni sektor, v katerega denimo spadajo šole in zdravstvo, temveč le za državno upravo, ki zajema okoli 31.500 zaposlenih. Ukrep bo pričel veljati 1. oktobra, s tem da morajo zaposleni v državni upravi do prvega oktobra sprejeti prvi odmerek cepiva, najkasneje do prvega novembra pa morajo biti polno cepljeni. 

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik poudarja, da pri tem ne gre za siljenje k cepljenju, temveč le za zagotavljanje varnega delovnega okolja, s tem pa želijo biti zgled ostalim delodajalcem. 

Bistveno vprašanje, ki se postavlja, vse odkar je vlada naznanila ta odlok, je, kaj bo z zaposlenimi, ki pogoja PC ne bodo izpolnjevali. Zdaj je vlada delodajalcem poslala navodila. V njih je med drugim zapisano, naj spremenijo oceno tveganja in vanjo dodajo nevarnost okužbe z novim koronavirusom, poroča portal N1.

Minister Koritnik je na vprašanje, ali bi to lahko bila podlaga za disciplinske ukrepe ali odpuščanje zaposlenih, ki pogoja PC ne izpolnjujejo, odvrnil: "To je samo napotek oz. nasvet delodajalcem, naj ne pozabijo na svoje dolžnosti po zakonu o varnosti oz. zaščiti pri delu. To je tisto, s čimer je vlada delovala kot odgovoren delodajalec – ne kot oblast, pač pa kot odgovoren delodajalec – za državne organe, za prostore državnih organov, za katere je sama odgovorna." 

Odlok nikakor ni podlaga za odpoved. Pogoj PC je zapovedan zato, da zaščitimo delavce in ustvarimo varno delovno okolje. Kadar zaposleni ne izpolnjuje pogoja PC, je naloga delodajalca oz. predstojnika, da organizira delo na način, ki taki osebi omogoča tudi delo od doma. V nasprotnem primeru ima vse možnosti, ki jih določa veljavna zakonodaja. minister Boštjan Koritnik

Kot primer je navedel: "Tudi do zdaj je veljalo, da je bil delavec, ki na gradbišču ni imel čelade, opozorjen, da čelado mora imeti, pa je šlo za njegovo glavo, v nasprotnem primeru so lahko sledili disciplinski ukrepi. Je pa to stvar konkretne organizacije, konkretnega predstojnika in upoštevanja vseh delavnopravnih pravil, ki obstajajo, odkar je bil sprejet ZDR." 

V odgovoru na vprašanje, ali niso to na nek način tudi smernice delodajalcem v ostalih sferah, pa je dejal, da se Slovenija zgleduje po tujini. "Vidimo čez mejo, kaj delajo druge države, ki nimajo te vlade, pa so ukrepi takšni ali še strožji. Lahko tudi neposredno – ali se boš cepil ali pa boš brez službe. Tega nikakor ne zagovarjam, ampak vidimo, da v tujini sprejemajo podobne ukrepe," je dejal. 

Pozval je k združitvi ljudi na tej točki, saj "tukaj ne gre za vprašanje všečnosti vlade, pač pa za vprašanje preprečitve ponovnega zapiranja države in vrnitve v normalno življenje". 

Boštjan Koritnik
Boštjan Koritnik FOTO: Bobo

Spomnimo. Pobudo za presojo ustavnosti omenjenega vladnega odloka so že vložili v obeh policijskih sindikatih, enako so napovedali tudi v drugih sindikatih, ki zastopajo zaposlene v državni upravi.

Prav danes so sicer pravniki v okviru razprave z naslovom Obveznost cepljenja ali pravica do necepljenja, ki se je je udeležil tudi Koritnik, opozorili, da bi morala biti odločitev o obveznem cepljenju najprej strokovna, šele nato politična. Nataša Pirc Musar je kot napačno ocenila odločitev vlade, ki "se je bolj kot delodajalec odločila, da je treba zaradi zgleda precepiti državne uslužbence". Po njeni oceni bi bilo z vidika vzdržnosti zdravstvenega sistema obvezno cepljenje bolj smiselno uvesti za zaposlene v zdravstvenih institucijah in domovih za starejše.

Z vladnim odlokom o PCT-ju ni mogoče omejevati dostopa do sodišč

Medtem pa Sodni svet opozarja, da z odlokom vlade o obveznem izpolnjevanju pogoja PCT ni mogoče omejevati dostopa do sodišč in njihovega dela. Vsakršno poseganje v ustavno in zakonsko ureditev položaja sodstva s podzakonskimi predpisi je namreč nedopustno, saj lahko ureditev sodišč skladno z ustavo določa le zakon, so zapisali.

Ministrstvo za pravosodje glede zahtevanih pogojev PCT za stranke in zaposlene na sodiščih opozarja, da ti ne veljajo za nujne postopke socialne in družinske problematike. Poudarjajo pa, da je za nemoten potek sodnega postopka potrebno konstruktivno sodelovanje vseh strank in udeležencev.

Sodni svet je namreč prejšnji teden na seji razpravljal o veljavnosti odloka o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja (PCT) za zajezitev širjenja okužb z novim koronavirusom, ki med drugim zahteva izpolnjevanje pogoja PCT za stranke oziroma druge udeležence v postopkih in obiskovalce sodišč.

V sprejetem stališču so člani opozorili, da lahko ureditev sodišč v skladu z ustavo določa le zakon. Tudi omejevanje in določanje načina izvrševanja ustavnih pravic do sodnega varstva, do pravnega sredstva in javnosti sojenja je mogoče le z zakonom. Zato je vsakršno poseganje v ustavno in zakonsko ureditev položaja sodstva, sodnih postopkov in poslovanja sodišč s podzakonskimi predpisi, ki jih izdaja izvršilna veja oblasti, nedopustno, so zapisali.

Z vladnim odlokom o pogoju PCT ni mogoče omejevati dostopa do sodišč.
Z vladnim odlokom o pogoju PCT ni mogoče omejevati dostopa do sodišč. FOTO: Bobo

V skladu z zakonom o sodiščih namreč poslovanje sodišč urejata zakon in sodni red, ob razglašenih izrednih dogodkih pa še predsednik vrhovnega sodišča z odredbo. "Ob upoštevanju načela neodvisnega, nepristranskega in učinkovitega sodnega varstva mora biti zagotovljeno, da navedene pravice niso niti začasno dejansko izvotljene ali nesorazmerno težko uresničljive ali celo onemogočene," še piše v stališču Sodnega sveta.

Glede na aktualne epidemiološke razmere v državi v zvezi s širjenjem okužb z novim koronavirusom Sodni svet sicer opozarja na pravico do zdravja tako sodnikov in vseh zaposlenih na sodišču kot tudi strank in drugih udeležencev sodnih postopkov ter podpira dosledno upoštevanje vseh higienskih navodil in priporočil pristojnih institucij. A ob tem opozarjajo, da z njimi ni mogoče omejiti dostopa do sodišč ali omejevati njihovega dela in odločanja.

Zato Sodni svet ugotavlja, da je spoštovanje določb odloka za stranke oziroma druge udeležence v postopkih in obiskovalce sodišč povzročilo okoliščine, ki bistveno otežujejo oziroma preprečujejo običajen potek sodnih postopkov.

Koronavirus pasica nova
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (744)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kostorog
23. 09. 2021 11.56
Še en prisklednik,, Koritnik,, se rine v prve vrste, pa kaj mu tega treba, ojri so v igri.
vinchi
22. 09. 2021 21.58
+0
Če bi delodajalci to storili , bi bilo skrajno neetično , bedno, podlo in še kaj , kar sploh nočem napisati . Najbrž bodo poslušali, saj v tej državi ( skoraj ) ni več odločnih dedcev , ker so ( skoraj ) vsi izgubili lešnke
Uporabnik1884804
22. 09. 2021 17.38
+0
Hinavci diktatorski !
Gorje
22. 09. 2021 16.12
+1
Ritnik in Koritnik - pomenljivo!🤣
Gorje
22. 09. 2021 16.01
+2
V oceno tveganja mi morali dodati: nevarnost, da se ti na delovnem mestu lahko zmeša, zaradi nerealnih zahtev delodajaca, oziroma njegovih rabljev.🤯
Mother Russia
22. 09. 2021 15.00
+2
Tisti ki se čohajo po jajcih in visijo na medmrežju med delovnim časom naj bi bili upravičeni do povečanja plače zaradi povečanega tveganja, tistim ki v gospodarstvu garajo na 45°C z maskami čez ksihti pa so pobrali 10 % dodatka na pogoje dela. Tisti ki se čohajo po jajcih in visijo na medmrežju med delovnim časom naj bi bili upravičeni do povečanja plače zaradi povečanega tveganja, tistim ki v gospodarstvu garajo na 45°C z maskami čez ksihti pa so pobrali 10 % dodatka na pogoje dela. Sam sem bi zaprisežen simpatizer SDS več kot 30 let, a to bando ne bom volil nikoli več! Obljubljali so pomoč gospodarstvu, a bolj ko se bližajo volitve bolj lezejo v rit javnem sektorju. Stranka SDS se je pošteno osramotila. Govorili so za Cerarja in Šarca da sta njihovi stranki - stranki javnega sektorja, poldrugo leto pozneje pa so njihove predvolilne poteze enake. Fuj in fej! Na izbiri imamo le še Pirate, pa to...Obljubljali so pomoč gospodarstvu, a bolj ko se bližajo volitve bolj lezejo v rit javnem sektorju. Govorili so za Cerarja in Šarca da sta njihovi stranki - stranki javnega sektorja, poldrugo leto pozneje pa so njihove predvolilne poteze enake. Fuj in fej!
No pasaran
22. 09. 2021 12.32
+5
Danes VSI NA PROTESTE!
No pasaran
22. 09. 2021 12.31
+2
Vsi ti nerazumni ukrepi zasledujejo le en cilj: ustrahovati ljudi, da bi se v izogib odpuščanja iz služb, cepili To je PRIKRITO prisilno cepljenje! Upam da jih US ustavi v tem kriminalnem početju, tožilstvo pa proti takim osebkom uvede kazenske postopke.
No pasaran
22. 09. 2021 12.26
+4
Kakšen tepec! A delodajlci naj bi zdaj prevzeli vlogo infektologov in epidemiologov pri oceni tveganja od okužb s covid-19. A je ta model diht?
EnKandidatDosmrtniMandat
22. 09. 2021 11.51
+5
Razumno ljudstvo delodajalcem priporoča, naj v oceno tveganja dodajo nevarnost pred neumnimi odloki komunistične SDS.
ervirus
22. 09. 2021 11.46
-2
Nosite zaščitna sredstva
LOS - T
22. 09. 2021 11.11
+2
priporočila...se bojo najdle ovce, ki bodo to naredile, ne gre pa za nobeno zdravje, ampak za podlago za odpuščanja, ki bi splašila ljudi, da bi se šli cepiti...pa kao prostovoljno, cepi se ali pa pojdi, kolk so ti ljudje res brez sramu, da tako reče!
kritikjanos
22. 09. 2021 10.23
+1
ovce nosijo maske, ovcice se cipijo ker so janśisti in njegovi podporniki
blazter
22. 09. 2021 10.14
+2
Jooj, kako imamo zanič čistilke v parlamentu.
Amasakul
22. 09. 2021 10.25
To pa res...se popolnoma strinjam. So pa še zmeraj kosila poceni, lahko bi mal odkorakali kdaj med KRAVATARJE na malico. Danes je kar primeren dan, ogromno ljudi je prav na današnji dan na ogledu Ljubljane in ker se bodo zbirali v popoldanskem času v velikem številu pred parlamentom bi bilo prav, da pridejo na malico.
User1538643
22. 09. 2021 10.08
+2
Ukrepanje proti NeC, kmalu "čiščenje" družbe, pridržanja, nasilje, razlaščanja, nerealne kazni, zločini, taborišča. Plinjenje?
big_foot
22. 09. 2021 10.54
Ne pretiravaj. Večina cepljenih je tudi proti tem represijam. Tega NE BO.
Lolo1
22. 09. 2021 09.51
+4
Ta Koritnik ima ze v priimku osebnostne karakteristike, a pri koritu bo obstal le se do volitev ostal pa bo ljudski gnev in to za vedno.
GMajky
22. 09. 2021 09.19
+10
zakaj se ne zgledujejo se po cem drugem iz tujine?! recimo place v gospodarstvu!!!
Damjan Qwertz
22. 09. 2021 09.14
+9
v nevarnosti so necepljeni, saj so cepljeni asimptomatični, če cepivo deluje se cepljeni imajo česa bati, če ne deluje ??
caspera1
22. 09. 2021 09.06
+5
Delodajalec mora že zdaj kar naprej seznanjat zaposlene z vladnimi priporočili in ukrepi. To je čisto dovolj. Poleg tega ocene tveganja delajo Pooblaščene osebe, kar je šeen nov strošek na račun virusa. A bo končno kakšen zasležek lahko šel raje v boljše plače?
bimmbolina
22. 09. 2021 10.21
casperaa, ustno seznanjanje delavcev žal ni dovolj. Če nimaš vsega črno na belem ni vredno nič. Torej, če ne želiš problemov ne z delavci, ne z inšpekcijo je dobro, da se vsako morebitno spremembo, priporočilo in ne vem kaj še zapiše. Seveda gre pa tu na račun zunanjih izvajalcev. Pa da ne bo pomote, itak se mi vse skupaj zdi blesavo. V našem primeru, družinsko podjetje, itak da se vse zmenimo in dogovorimo ter tega držimo, je zadnjič prišlo vprašanje, če potrebujemo spremembo ocene tveganja za sars-cov, katero bo vsebovalo še pogoj PCT. Ker ta dodatek imamo že od poletja, ko pač še ni bilo govora o teh pogojih.
Mirko41
22. 09. 2021 09.03
+13
S čim si je ta koritnjak zaslužil, da zaseda tako pomembno pozicijo? Kakšne zasluge ima, s čim se lahko pohvali?
No pasaran
22. 09. 2021 12.39
V pravo špranjo, kamor sonce ne seže se je zbasal.