Korona

Za maturante predvidena izjemna prekinitev karantene s PCR-testom

Ljubljana, 21. 04. 2021 12.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Kaya Kamenarič, STA
Komentarji
85

"Matura v tem šolskem letu seveda bo," je dejala ministrica Kustec in dodala, da koledarja obeh matur ostajata nespremenjena. Predvidene so tudi nekatere druge prilagoditve, med drugim bodo lahko dijaki ob odreditvi karantene, ki je posledica stika z okuženo osebo, največ 24 ur pred maturitetno obveznostjo izvedli PCR-test in se mature vseeno udeležili. Maturanti, ki bodo v času opravljanja mature v spomladanskem roku imeli potrjeno okužbo z novim koronavirusom, pa bodo z ustreznimi dokazili imeli možnost opravljanja mature v jesenskem roku s priznavanjem za nazaj.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Matura bo potekala po načrtu
    02:47
    Iz 24UR: Matura bo potekala po načrtu
  • Iz SVETA: Letošnja matura
    02:28
    Iz SVETA: Letošnja matura

 

Kustečeva je pojasnila, da je na maturo prijavljenih nekaj več kot 17.000 dijakov in dijakinj, od tega nekaj več kot 10.000 na poklicno, okoli 7.000 pa na splošno maturo. Med njimi je 2106 poklicnih dijakov, ki opravljajo peti predmet, je dodatno pojasnil direktor Državnega izpitnega centra Darko Zupanc.

Koledarja obeh matur ostajata nespremenjena, kar pomeni, da se splošna matura za šolsko leto 20/21 začenja v torek, 4. maja, s pisanjem eseja iz materinščine, poklicna matura in osrednji del splošne mature pa v soboto, 29. maja, s pisnim izpitom iz angleščine. V torek, 4. maja, bo izpit pisalo 6624 kandidatov, je pojasnil Zupanc. "Za ta dogodek je vse še posebej dobro organizirano in pripravljeno," je dejal in pojasnil, da bodo na podlagi tega izpita lahko med potekom mature še kaj izboljšali.  

Rešitev, ki so jo dogovorili za dijake, ki bodo v času pisanja mature v karanteni, predvideva, da jo lahko prekinejo in k maturi pristopijo tisti z negativnim izvidom PCR testa na okužbo z novim koronavirusom, ki ne bo starejši od 24 ur, je pojasnil državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar.

Ti maturanti bodo maturitetne obveznosti opravljali v ločenih učilnicah pod nadzorom učiteljev, ki so covid-19 že preboleli oz. so bili ustrezno cepljeni. Šole jim bodo morale zagotoviti tudi ločene vhode in poti za dostop do učilnic. Vindišar je napovedal, da bo ministrstvo za zdravje izvajalce testiranj pozvalo, naj maturantom dajo prednost, da bodo pravočasno prišlo na vrsto. Testiranje bo zanje brezplačno, nanj pa se bodo lahko naročili prek izbranega osebnega zdravnika.

Med opravljanjem mature bo za maturante s prekinjeno karanteno potrebna tudi uporaba zaščitne maske, pri čemer za maturitetne obveznosti, ki bodo trajale manj kot dve uri, priporočajo uporabo kirurške maske, pri dalj časa trajajočih pa uporabo tipa FFP2.

Glede maturantov, ki bodo v času spomladanskega roka mature okuženi in ki k maturi v tem roku ne bodo mogli pristopiti, pa je Zupanc povedal, da imajo rešitev, ki je tudi že preizkušena, in sicer da bodo po predložitvi dokazil imeli možnost opravljanja mature v jesenskem roku s t.i. priznavanjem za nazaj. Kustečeva je po Zupančevih besedah že sprejela ustrezne sklepe po protikoronski zakonodaji, da bo lahko državna komisija odločila odobritev opravljanja v jesenskem roku.

Sicer pa so glede na vse vire in vzroke za širjenje okužbe z novim koronavirusom v maturitetnih krogih prepričani, da je sama izvedba splošne in poklicne mature razmeroma majhna dodana nevarnost za širjenje okužb, je dejal Zupanc.

Matura je v Sloveniji že več kot 25 let zelo podrobno organizirani šolski podsistem, kjer je sledljivo praktično vse, sama matura pa je po mnenju Zupanca veliko manj rizična aktivnost, kot je izvajanje pouka v šolah. Pa tudi pouk v šolah po njegovih besedah najbrž ni eden glavnih virov širjenja okužbe.

Učilnica
Učilnica FOTO: Dreamstime

Ravnateljem priporočajo, naj dan pred esejem, 3. maja, pouk organizirajo tako, da rizični kontakti ne bodo mogoči. "Zato smo resnično prepričani, da bo število dijakov v karanteni res minimalno. Karantena je mogoča zaradi okužbe v družinskih krogih, ne pa v šolskih prostorih," je še dodal Zupanc.

Ministrica, kot je dejala, ve, da so maturantke in maturanti v zelo zahtevnem položaju, da se zavedajo teže in odgovornosti, ki jo prinaša matura, in da so zreli. "Zavedam se tudi, da je že v običajnih razmerah ta zrelostni izpit velika skrb in pomembna prelomnica, v teh nepredvidljivih časih pa je skrbi in nejasnosti pričakovano še več," je dodala.

31. marca je bilo v 4. letnikih v 187 srednjih šolah 75 okuženih in 1.311 dijakov v karanteni. Predvčerajšnjim, 19. aprila 2021, je bilo v 4. letnikih v 187 srednjih šolah samo 27 okuženih in 199 dijakov v karanteni. Stanje v drugi polovici letošnjega aprila in napovedi za mesec maj niso primerljive s covidno situacijo v istem času lani. Lani so bile v tem času šole zaprte za vse dijake, tudi za zaključne letnike. Učitelji še v mesecu maju nismo smeli biti v šolah, je pojasnil Zupanc.

"Število okuženih je že sedaj zelo majhno, na vsaki sedmi gimnaziji eden! Vsako leto, tudi ko ni epidemije, se po prvomajskih praznikih nekaj maturantov poškoduje ali jih zboli. Zato gredo na maturo jeseni. Letos se bo okuženim opravljanje mature jeseni priznalo 'za nazaj'," je še pojasnil Zupanc.

Maturante uvrstili v prednostno skupino za cepljenje

Na osnovi pobude Državne izpitne komisije za splošno maturo, ki je bila podprta tudi s pozivom ravnateljev gimnazij, smo predlagali uvrstitev maturantov in zaposlenih v četrto prednostno skupino Nacionalne strategije cepljenja proti covidu-19, je dejal Vindišar. Pojasnil je, da je cilj zmanjšati možnost širjenja okužb in dodatno psihično obremenitev za maturante. 

Zaščita po cepljenju se vzpostavi po prejemu cepiva proizvajalcev Pfizer in BioNTech najmanj 7 dni po drugem odmerku (28 dni po prvem), po prejemu cepiva proizvajalca Moderna po najmanj 14 dneh, po cepivu AstraZenece pa 21 dni od prejema prvega odmerka. Izbira cepiva ne bo možna, kar velja tudi za ostale prebivalce, je dejal Vindišar. Cepljenje bo potekalo v petek, 23. aprila, tako da bodo maturantje pred glavnim delom mature že zaščiteni. "Treba je poudariti, da je cepljenje le eden od ukrepov za omejitev širjenja virusa," je še dejal in maturante pozval, naj se držijo vseh ukrepov – nošenje mask, uporaba razkužila in zračenje prostorov.  

Vračanje študentov na fakultete je v pristojnosti univerz in fakultet

Kustečeva je še povedala, da je glede na zadnje epidemiološke podatke celotna država v oranžni fazi, kar glede na semafor sproščanja ukrepov pomeni možnosti odpiranja vseh vzgojno-izobraževalnih ustanov, vključno s fakultetami. To bodo tudi predlagali na današnji seji vlade vlade, na kateri bodo pretresali protikoronske ukrepe. Sicer pa je, kot je izpostavila ministrica, vračanje na fakultete po tem, ko se njihova vrata lahko uradno odprejo, v pristojnosti samih univerz in fakultet.

Koronavirus pasica nova
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (85)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Primozjj
21. 04. 2021 21.15
+2
Jaz osebno nevem kako pričakujejo da bomo letos lahko normalno izvedli maturo,okej ustni pa pisni del še gre,doma se lahko dosti stvari sami naučimo,samo za praktični del pa enostavno nimamo dovolj znanja.V zadnjih dveh letih nam je odpadlo vse skupaj skoraj 10 mesecov prakse.Sami doma zelo težko vadimo,ker če sam delaš je čisto drugače kot pa če z profesorjem v šoli delaš,kjer ti lahko vse razloži ter pomaga.Že tak in tak smo pod stresom,ker nas v šoli profesorji napadajo z ocenami,ker ko smo se šolali doma "niso smeli ocenjevat",profesorji od prakse pričakujejo od nas vrhunsko znanje,ki bi ga naj nevem od kod pridobil.
Sajeta5
21. 04. 2021 16.23
+2
Ubogi otroci, pustite jih pisati to maturo, pa tale vaš prehlad gor ali dol!!!!
dej no
21. 04. 2021 15.23
+3
a to z temi testi, na katerih piše, niso za covid-19.
V SHESHELJ
21. 04. 2021 14.55
+6
Najprej kazni pol pa prosnja za strup v mladostnime...ma nimate sans, ce ste le malo pri pameti. Z maskami boste tako ali tako pisali. NE CEPITE SE!!!🤫
Build NEK2
21. 04. 2021 14.52
+11
Bogi letošnji maturanti...
kekec_pokec
21. 04. 2021 14.43
+4
No ste končno le dojeli, da imate tudi kakšne obveznosti do dijakov iz naslova svojih pozicij in svoje službe in ne samo da se afnate naokrog in smehljate v DZ medtem, ko se odvija interpelacija napram vam.
pomlad 2020
21. 04. 2021 14.30
+10
Pa ti ljudje res niso normalni? PCR testi niso zanesljivi za dokazovanje okužbe na covid-19!! Kaj nas res imate za take bebčke, da ne spremljamo, kaj se dogaja po svetu in kakšne so ugotovitve za pcr teste??? Starši, boste res dopuščali to?? Se bodo mar res spet morali dijaki sami boriti za svoje pravice???
pravakritika
21. 04. 2021 13.58
+4
S ceplenjem z Astra Ženevo sem dobil strdek v nogo. Borim se za preživetje!
AlenkinaBratovš?ina
21. 04. 2021 14.03
-5
žal vas moram obvestiti, da je medtem strdek že prišel do možganskega debla in povsem zaprl dotok kisika v možgane. srečno!
pravakritika
21. 04. 2021 14.09
-2
Bolje tako kot pa da umrem kot tvoja mama zaradi triperja!
Covidus
21. 04. 2021 15.15
+0
Bjonda13
21. 04. 2021 13.57
+21
Glede na celotno situacijo sem iz dna srca vesela, da nisem maturantka ...
dej no
21. 04. 2021 15.25
-2
taki pač smo slovenci. hebeš druge. ko sam potrebuješ pa prosiš.
Bjonda13
21. 04. 2021 16.28
Vsak gleda s svoje plati. Kje ste zaznali v zapisu karkoli, kar ste sami napisali?
Xipsilon
21. 04. 2021 13.57
+21
V Sloveniji je nesposobnost vrlina. Recimo si nesposoben predsednik vlade in za nagrado postaneš predsednik. Si nesposoben predsednik vlade in za nagrado si že tretjič na oblasti. Si nesposobna ministrica za izobraževanje in za nagrado greš nazaj predavat na faks. Čas je, da se Slovenci malo pogledamo v ogledalo, ker tole ne pelje več nikamor.
dej no
21. 04. 2021 15.26
+2
če so se pa učitelji cepili kao izobraženi.
pravakritika
21. 04. 2021 13.55
+8
NM bolnica sprejme na kardiološki oddelek v torek žensko s KOVID. Danes spet sprejmejo moškega okuženega s Kovič. Kardiološki oddelek je do NASLEDNJEGA PETKA v sivi coni. Kdo namenoma ali iz malomarnosti - ali celo po direktivi širi NAMENOMA OKUŽBO????? Širi dalje!
indal
21. 04. 2021 13.52
+14
Mene zanima kdo bo Simono Justec še zaposlil po tem fijasku? #podenpersonal#trstenjakovaincest
indal
21. 04. 2021 13.53
+6
medus
21. 04. 2021 14.19
+9
Na žalost jo že čaka služba na fakulteti
Uporabnik1175947
21. 04. 2021 15.05
+3
Javnim uslužbencem se ne more zgoditi to, kar se lahko dogodi zaposlenim v privatnem sektorju. So zaščiteni bolj kot kočevski medvedi.
dej no
21. 04. 2021 15.27
+3
jspatipaon
21. 04. 2021 13.49
+12
Halo??? Kaj se gredo???? 27.4.
Xyh
21. 04. 2021 13.44
+20
Zakaj jih zdej sploh še buzerirat z maturo? Une, ki so odklonili cepljenje se spusti naprej, ker znajo malo s svojo glavo razmišljat, une, ki bi se cepili, pa drugo leto še enkrat v srednjo šolo, da jih pamet sreča.
dej no
21. 04. 2021 15.28
+1
Build NEK2
21. 04. 2021 13.41
+7
prekinitev s prc testom bi mogla bit na voljo za vse
tron3
21. 04. 2021 13.41
+6
Šele cepljenjem zbolite za teto koronco, prvi simptomi se Vam pokažejo po 3. mesecih, testiranja so pa itak brez veze, ker niso verodostojna!!!!
AlenkinaBratovš?ina
21. 04. 2021 13.58
-1
to verjetno velja za trupla? imunski odziv po 3 mesecih? (alenka zmajuje z glavo)
dej no
21. 04. 2021 15.29
+1
ah kje. ti zbolevajo in so negativni na testu. verjetno simulirajo. alenka ne zna misliti z glavo.
ni_mi_vse_eno
21. 04. 2021 13.40
+3
Nezanesljivi testi bodo pokazali, kdo je mora biti in kdo ne bo zaprt v hišnem zaporu.
Pimplc
21. 04. 2021 13.38
+15
kaj zdaj to pomeni... virus ni enak za vse?
KrEna007
21. 04. 2021 13.37
+6
A Kustečka še ni odstopla???? Aja, je dobila še enga pomočnika, zdaj bo zmogla....
heroj2000
21. 04. 2021 13.37
+6
Vlada bi rada prednostno cepila najbolj zdrav del populacije???? Ja itak, če ima pa preveč cepiva, ki ga noben noče.