Korona

Za posledicami covida na Hrvaškem umrl 11-letni deček

Zagreb, 21. 01. 2022 16.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, M.P.
Komentarji
0

Na Hrvaškem je za posledicami covida-19 umrl komaj 11-letni deček, so sporočili iz zagrebške infekcijske klinike dr. Frana Mihaljevića. Dečka so tja prepeljali v četrtek, umrl pa je danes zjutraj.

Kot so pojasnili zdravniki, deček po doslej znanih podatkih ni imel pridruženih bolezni. Za covidom-19 je zbolel z običajno klinično sliko, imel je vročino, glavobol in bolečine v grlu. "Smrt je nastopila hitro," je povedal predstojnik Inštituta za nalezljive bolezni otrok na infekcijski kliniki Goran Tešović.

Pojasnil je, da so dečka sprejeli v četrtek, umrl pa je danes ob 5.20 zjutraj. "Takšni izidi so zelo redki, a se na žalost lahko zgodijo," je dejal. Natančen vzrok smrti bo sicer ugotovila obdukcija.

Deček je umrl ob 5.20 zjutraj.
Deček je umrl ob 5.20 zjutraj. FOTO: Shutterstock

Pediater na intenzivni negi v zagrebški bolnišnici Milivoj Novak ob tem poudarja, da je covid-19 za večino otrok blaga bolezen, pogosto asimptomatska ali s klasičnimi simptomi večine virusov. "Po vseh dosedanjih izkušnjah otroci večinoma nimajo hujših posledic zaradi okužbe. Malo jih potrebuje bolnišnično zdravljenje, smrtni primeri pa so izjemno redki, sploh če je bil otrok pred tem zdrav," je dejal.

Da so takšni primeri izjemno redki, kažejo tudi podatki hrvaškega inštituta za javno zdravje. Do 16. januarja so zaradi posledic okužbe umri trije otroci do devetega leta in še štirje, ki so bili stari med 10 in 19 let. Le dva, današnji deček in 11-letnik izpred enega leta, pa po informacijah nista imela pridruženih bolezni in sta veljala za zdrava otroka.

Šola, ki jo je deček obiskoval, je medtem po poročanju Jutarnjega lista zaradi tragedije njegovim sošolcem ponudila psihološko pomoč.

Po podatkih hrvaškega inštituta za javno zdravje je bilo do 16. januarja na covid-19 pozitivnih 36.145 otrok, mlajših od devet let, in 92.697 otrok, starih od 10 do 19 let. Na Hrvaškem je sicer v četrtek za posledicami covida umrlo 35 ljudi, potrdili pa so skoraj 17.500 novih okužb, poročajo hrvaški mediji.

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.