Korona

Za prebolevnike namesto dveh le en odmerek cepiva

Ljubljana, 21. 04. 2021 08.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Vesna Lambergar, STA, Ti.Š.
Komentarji
216

V posodobljeni Nacionalni strategiji cepljenja proti covidu-19, ki jo je vlada sprejela 15. aprila, je zapisano, da se cepljenje oseb, ki so dokazano prebolele bolezen, lahko opravi samo z enim odmerkom. Osebe, ki so dokazano zbolele za covidom-19 po cepljenju s prvim odmerkom, pa prejmejo drugi odmerek cepiva istega proizvajalca šest mesecev po začetku bolezni, lahko preberemo na straneh NIJZ.

Kot je znano, spremenjena strategija vključuje tudi prednostno cepljenje maturantov in zaposlenih, ki neposredno sodelujejo pri izvedbi mature ter še niso bili cepljeni. Cepljeni bodo v petek, 23. aprila. Cepljenje je po novem omogočeno tudi staršem posebej ranljivih, kronično bolnih otrok. Sicer pa se nadaljuje cepljenje starejših od 60 let in kroničnih bolnikov, ki so starejši od 18 let.

V Sloveniji imamo trenutno na voljo tri cepiva. Cepljenje se pri vseh dostopnih cepivih opravi z dvema odmerkoma (torej če še niste preboleli covida-19); priporočen presledek med odmerkoma je pri cepivu Pfizer/BioNTech (Comirnaty) tri tedne, pri cepivu Moderna štiri tedne in pri cepivu AstraZeneca (Vaxzevria) 12 tednov. Cepivi AstraZeneca (Vaxzevria) in Moderna sta registrirani za uporabo pri osebah starih 18 let in več, cepivo Comirnaty (Pfizer/BionTech) pa je registrirano za osebe, stare 16 let in več.

Zelena luč za Johnson & Johnson

Na uporabo še čaka cepivo Johnson & Johnson, ki je sicer že v Sloveniji. Posebnost tega cepiva je, da je za zaščito dovolj le en odmerek. Tudi Slovenija je čakala odločitev Evropske agencije za zdravila (EMA), ki je sporočila, da je povezava med zelo redkimi primeri krvnih strdkov in cepivom možna, a da koristi še vedno pretehtajo morebitna tveganja.

Svetovalna skupina je nedavno podobno kot še sedem drugih evropskih držav odločila, da se tiste, ki so covid-19 že preboleli, cepi le z enim odmerkom. Cepivo bi prejeli po šestih mesecih od prebolele bolezni. Takšna odločitev je posledica tudi smotrne uporabe cepiva, saj ga še vedno ni dovolj za vse državljane.

Slovenski minister za zdravje Janez Poklukar podpira, da je stroka znova preučila varnost cepiva, saj se s tem krepi zaupanje v varnost cepiva, so sporočili z Ministrstva RS za zdravje (MZ). Namerava pa minister za mnenje zaprositi še posvetovalno skupino za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), preden bo Slovenija uveljavila stališče EME. Ob predvideni dogovorjeni dobavi tega cepiva bi bilo lahko v Sloveniji do konca junija sicer cepljenih dodatnih 250.000 prebivalcev.

Beovićeva ne pričakuje kakšnih omejitev glede uporabe cepiva Johnson & Johnson

Vodja svetovalne skupine za cepljenje proti covidu-19 Bojana Beović meni, da v četrtek ne bodo sprejeli posebne omejitve glede uporabe cepiva Johnson & Johnson. Smiselno pa se ji zdi, da bi v posameznih cepilnih centrih lahko nadaljevali cepljenje po strategiji, če bi jim ostajalo cepivo po tistem, ko bi precepili prednostne skupine.

Če ste preboleli covid-19, lahko prejmete le en odmerek cepiva.
Če ste preboleli covid-19, lahko prejmete le en odmerek cepiva. FOTO: Shutterstock

Glede na to, da svetovalna skupina tudi pri cepivu AstraZenece, glede katerega je EMA dala enako mnenje, ni sprejela posebnih omejitev, Beovićeva meni, da bo tako tudi v primeru cepiva Johnson & Johnson.

Beovićeva je danes v izjavi medijem pojasnila, da se bodo v četrtek na svetovalni skupini za cepljenje pogovorili glede uporabe cepiva Johnson & Johnson po tistem, ko je EMA v torek sporočila, da je treba krvne strdke opredeliti kot zelo redke stranske učinke tega cepiva, a da so dobrobiti cepiva še vedno večje od tveganj.

Poudarila je, da ni predvidenih nobenih posebnih skupin, da bi se morali cepiti s cepivom Johnson & Johnson. Edina izjema glede starostne omejitve je cepivo Pfizerja in BioNTecha, ki je registrirano za starejše od 16 let, medtem ko so ostala cepiva registrirana za starejše od 18 let.

Po mnenju Beovićeve je pametno, da nadaljujejo cepljenje v skladu s sprejeto cepilno strategijo in naj cepijo prednostno starostne skupine, ki so opredeljene za možen hud potek covida-19, in naj poteka cepljenje čim hitreje.

Kot je dejala, je očitno precejšni logistični problem razdeliti cepivo po različnih cepilnih centrih, saj ponekod niso bili cepljeni niti starostniki, drugje bi lahko že cepili starejše od 50 let. "Idealno bi bilo, da bi imeli enakomerno precepljenost po državi, ampak to v praksi verjetno ni popolnoma izvedljivo. Zato bi bilo verjetno smiselno, da se v vsakem cepilnem centru cepi naprej s strategijo, ko so precepljene prednostne skupine," je dejala. Na tak način bi namreč v krajšem času prišli do večjega števila cepljenih.

Glede na strategijo cepljenja namreč trenutno cepijo starejši od 60 let, na vrsti so še kronični bolniki. Beovićeva meni, da bi bilo smiselno potem preiti na prednostno cepljenje starejših od 50 let, če pa bi v posameznem cepilnem centru ostajala cepiva, bi namesto, da cepivo stoji, lahko cepili vse tiste, ki si tega želijo, je še dodala.

Državni sekretar na MZ Franc Vindišar pa je danes na vladni novinarski konferenci ocenil, da bi glede na število cepljenih v posameznih starostnih skupinah in spodbudnih podatkih o dobavah cepiv lahko posegli v cepilno strategijo in cepljenje omogočili nadaljnjim rizičnim skupinam, najverjetneje starejšim od 50 let. V prihodnjem tednu v Sloveniji sicer pričakujemo 12.000 odmerkov cepiva Johnson & Johnson, je še dejal Vindišar.

Diplomati, ki so s sklepom vlade uvrščeni med prednostne skupine s sklepom vlade in za katere je bilo v navodilu zapisano, da bodo cepljeni s cepivom AstraZenece, bodo po besedah državnega sekretarja cepljeni s cepivom, ki bo takrat na voljo. Cepiva pa ne bodo mogli izbirati.

Beovićeva je dejala, da uvrstitev diplomatov med prednostne skupine ni bila strokovna odločitev. Naloga svetovalne skupine je, da pove, katere skupine morajo biti zaščitene iz zdravstvenih razlogov.

Nekatere prebolevnike bodo morda cepili tudi drugič.
Nekatere prebolevnike bodo morda cepili tudi drugič. FOTO: Dreamstime

Beovičeva je sicer še dejala, da bo treba razmisliti, kako cepiti tiste, ki so blago preboleli covid-19, in tiste, ki se slabše odzovejo na cepljenje, saj so hudo imunsko oslabeli. Kot je dejala, bodo glede na raziskave, ki se pojavljajo praktično vsak dan, morda nekatere prebolevnike cepili tudi drugič, a z določenim zamikom.

V nekaterih domovih za starejše se pojavljajo izbruhi okužbe pri tistih, ki so bili že cepljeni. Pfizerjevo cepivo je v kliničnih raziskavah okoli 95-odstotno učinkovito, vodja svetovalne skupine za cepljenje proti covidu-19 pa pravi, da se lahko pričakuje, da je pri starejših nekoliko manjša učinkovitost. In če je v domu 100 stanovalcev, je za pričakovati, da jih bo 10 zbolelo, če bodo vsi izpostavljeni virusu. Zato je po njenih besedah tako pomembna kolektivna imunost, saj če bi bili tudi zaposleni v domovih tako dobro precepljeni, kot so stanovalci, bi bila verjetnost izbruha bistveno manjša, saj virus praktično ne bi mogel priti do tistih posameznikov, pri katerih je cepivo slabše prijelo.

Koliko časa cepivo ščiti posameznika, še ni točno jasno. Po besedah Beovićeve je možno, da bomo letos morali ponoviti cel krog cepljenja – bodisi zato, ker bo učinek cepiva manjši, ali pa ker bodo nove različice novega koronavirusa in jim bodo prilagodili cepivo kot pri gripi.

Komentirala je tudi odločitve nekaterih Slovencev, ki odhajajo na cepljenje v Srbijo. Dejala je, da zdravstveni turizem vedno prinaša s seboj določeno tveganje. Najprej je vprašanje, kakšno cepivo ponekod ponujajo za tuje državljane, vprašanje pa je tudi glede oskrbe, če se pojavijo kakšni neželeni učinki takoj po cepljenju, saj naši državljani tam nimajo zdravstvenega zavarovanja.

Glede sproščanja ukrepov je izpostavila, da je treba iskati pravo ravnovesje, kako jih sproščati dovolj počasi, da ne bi prišlo do vnovičnega hitrega dviga števila okužb, hkrati pa omogočati bolj normalno življenje.

Razmišljajo tudi o tem, da bi, ko bo epidemiološka situacija boljša, postopno omogočali tudi več dejavnosti in združevanja z negativnim testom in potrdilom o prebolevnosti in cepljenosti.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (216)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Krepki 2
21. 04. 2021 21.32
+2
A ni bilo rečeno da se v EU ne bo več cepilo z Astro in Johnson cepivom,torej Slovenija ni več v EU če imajo naši kvazi strokovnjaki svija mnenja.
Omas1313
21. 04. 2021 21.10
+4
Bolj ko pišete v tej temi manj vam verjamem !!!
VAREN
21. 04. 2021 20.47
+4
Res so kvazi mojstri. Prebolevnik ma svojo zaščito večjo kot vsa cepiva skupi.
Gemma 1961
21. 04. 2021 20.06
+1
Jast nevem kdo je bolj nadlezen beovicka ali ta prehlad(coviid).
mario7
21. 04. 2021 19.57
+5
Zakaj se cepit,če vseeno lahko zboliš za tem prehladom? Zakaj se cepit proti kovid prehladu,če je možnost da zaradi njega umrem praktično 0. Zakaj se cepit .če morajo tudi cepljeni nosit masko ,držat distanco itd...?
Rock8
21. 04. 2021 20.07
+2
"Če je možnost,da zaradi njega(COVIDA)umrem,praktično nič(0)??? hmm
PrettyBird
21. 04. 2021 20.17
+1
mario7 ene in iste zahojene izjave, dan za dnem. Miljardokrat je bilo teoretikom zarot razloženo zakaj se cepit pa se nič ne prime.
Andrej Kos2
21. 04. 2021 20.57
Nivo komentarja na nivoju pisočega. Zohojeno :D
Rock8
21. 04. 2021 19.39
-2
carradine
21. 04. 2021 19.03
+4
Dajte že nehat s tem cirkusom!
ni_mi_vse_eno
21. 04. 2021 18.56
Le kaj pravijo tile doktorji: Schiffmann, Wodarg, Bhakdi?
ni_mi_vse_eno
21. 04. 2021 18.54
+7
Namesto, da bi gledali na problem covida čisto iz znanstvenega stališča, je postal politično vprašanje. Iz znanstvenega stališča bolezen ni nič bolj nevarna od navadne gripe (statistični podatki umrlih). Veliko nevarjnejši je še vedno rak in bolezni srca in ožilja. Primer nemški zdravnik Sucharit Bhakdi.
nnanna
21. 04. 2021 18.47
+11
dijakov, ki se bodo cepili je slabih 20%, toliko kot je staršev, ki so v sds in slepo sledijo zblojenemu!
nnanna
21. 04. 2021 18.45
+11
naši "kvazi" strokovnjaki se hočejo kar nekaj poigravati z nami! ne bo jim uspelo! več nas je takšnih, ki še vedno mislimo s svojo glavo!
ni_mi_vse_eno
21. 04. 2021 18.33
+3
Smo videli, da tudi dva odmerka cepiva nista učinkovita. "V DSO Trbovlje zbolelo 28 ljudi, 26 od teh cepljenih z dvema odmerkoma"
defodil
21. 04. 2021 18.41
-3
Satoshi Nakamoto
21. 04. 2021 18.48
+2
Tisti ki so bili v bolnici so že vsi umrli. Od gripe. Od prehlada še nihče ni prišel v bolnico.
Satoshi Nakamoto
21. 04. 2021 18.49
+5
V Bergamu se vsak ki je šel v bolnico, od tam več ni vrnil. Preživetje je bilo znatno višje med onimi ki so jih pustili doma kao umret.
Satoshi Nakamoto
21. 04. 2021 18.49
+2
Ne moreš ti gripo zdravit s tako invazivnimi metodami.
Joza Novak
21. 04. 2021 19.23
Rock8
21. 04. 2021 19.41
-2
Satoshi Nakamoto
21. 04. 2021 20.13
+1
V bistvu zdravijo gripo le da jim PCT test pokaže še da si prehlajen
PrettyBird
21. 04. 2021 20.18
-3
Kaj imate od laži? Vam paše trenutna situacija?
Satoshi Nakamoto
21. 04. 2021 20.38
+1
Tisti ki v cerkvi časti vstajenje od mrtvih - nekaj o lažeh
shonchek
21. 04. 2021 18.30
-3
kaj pa asimptomatski
ni_mi_vse_eno
21. 04. 2021 18.34
+4
Ti so najhujši, hehe. Virus prenašajo na vse okoli sebe , sami pa ne zbolijo. Seveda aktivnega virusa ne more biti v zdravem človeku, ampak učijo pa vse mogoče pravljice, zaradi povečevanja strahu.
Uporabnik215111
21. 04. 2021 18.24
+6
Ni mi jasno,da.se jim se vedno da ukvarjati s tem. Vsi,razen izjem,se jim ze smejijo. Tisti prestraseni bodo ostali prestraseni
Wrako
21. 04. 2021 18.09
+3
Kire komedije😂😂 ma bolano, zakaj bi se cepil ce ceplheni isto zbolevajo??? 😂😂
defodil
21. 04. 2021 18.42
-2
da te ni treba priklopiti na aparat, dovolj?
LOVELIFE
21. 04. 2021 17.55
+7
Ne vem zakaj bi se jaz cepil, če sem že imel kao Covid. Ni šans.
walter2
21. 04. 2021 17.40
+14
Sem prebolel korono na srečo v blagi obliki in mi na kraj pameti ne pade,da bi se cepil!
Arabella111
21. 04. 2021 17.25
+10
kwa.dugaja
21. 04. 2021 17.21
+8
ne veste več kaj vse bi si še zmislili... pravite da recimo da cepljenje zagotavlja neumnost, prebolelost pa ne? super potem pa razložite zakaj je v trboveljskem DSO zbolelo 28 stanovalcev, pd tega 26 cepljenih in 1 prebolevnik? se mi zdi da tukaj govori prebolevnost v RAHEL prid sebi z 26:1.
zibertmi
21. 04. 2021 17.19
+7
dajte ne nabijate,ker imate viška astre ,vsakega ,ki se prijavi za cepljenje že v dveh dneh pokličejo.verjetno vam bo slabo od viška cepiv.