Slovenija

'Slovenci finančno stabilnost delodajalca postavljajo pred svojo'

Ljubljana, 05. 04. 2021 07.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Zaradi koronavirusa je prišlo do korenitih sprememb temeljnih vrednot in preferenc pri delu, kaže raziskava Global Talent Survey 2020, v kateri je sodelovalo tudi 1617 Slovencev. V Sloveniji sta v ospredju predvsem dober odnos s sodelavci ter usklajevanje zasebnega in poklicnega življenja, nižje na lestvici pa plača in dopust. Slovencem pa sta pomembna tudi dober odnos z nadrejenimi ter možnost učenja in razvijanja veščin.

Po raziskavi o mobilnosti in preferencah iskalcev zaposlitvenih priložnosti, ki sta jo v Sloveniji izvedla zaposlitveni portal MojeDelo.com in družba Boston Consulting Group, so Slovenci v letu 2020 na prvo mesto vrednot postavili dober odnos s sodelavci, kar se še v prejšnji raziskavi leta 2018 ni pojavilo na lestvici desetih najpogosteje izpostavljenih vrednot. Ravno tako med prvimi desetimi prioritetami ni bilo vrednote usklajevanje zasebnega in poklicnega življenja, ta vrednota se je v letu 2020 povzpela na drugo mesto.

Sledili so dober odnos z nadrejenimi ter učenje in razvijanje veščin. Slednje sicer Slovencem ostaja pomembnejše kot udeležencem raziskave na globalni ravni, kjer opažajo, da pomembnost pridobivanja tovrstnih veščin upada.

Slovencem je pomemben tudi dober odnos z nadrejenimi.
Slovencem je pomemben tudi dober odnos z nadrejenimi. FOTO: Dreamstime

"Presenetljivo bi bilo, če se prioritete glede na gospodarsko in eksistencialno krizo, ki smo jo vsi doživeli, ne bi spremenile," je povedala izvršna direktorica in partnerica v Boston Consulting Group Melanie Seier Larsen. "Med pandemijo so ljudje veseli zaposlitve in stabilnega dohodka. Hkrati ostajajo pomembni odnosi in uravnoteženost življenja. Delodajalci morajo zagotoviti, da bodo te mehkejše potrebe izpolnjene tudi pri delu na daljavo," je dodala.

V primerjavi z odgovori na globalni ravni sta Slovencem manj pomembna varnost delovnega mesta in občutek, da so na delovnem mestu cenjeni. Za Slovence je manj pomembna tudi finančna kompenzacija, uvrstili so jo na osmo mesto, na svetovni ravni je na četrtem.

Slovenci v nasprotju z globalnim povprečjem finančno stabilnost delodajalca postavljajo pred lastno finančno kompenzacijo. Pri Slovencih se ugled in družbeni vpliv zaposlovalcev ter privlačnost panoge ne pojavljajo več med desetimi najbolj zaželenimi vrednotami. Prav tako Slovencem ni več tako pomembno, da jim delovne naloge predstavljajo izziv, da je njihova služba raznolika in da imajo dovolj plačanega dopusta.

Narašča pomen odgovornosti do okolja

Aktivizem v povezavi z okoljsko in družbeno problematiko na globalni ravni že spreminja delovna mesta ter odnose med zaposlenimi in njihovimi podjetji. V raziskavi so ugotovili, da na globalni ravni pri 69,6 odstotka vprašanih v zadnjih letih narašča pomen odgovornosti do okolja in bi pri iskanju zaposlitve zavrnili podjetja, ki niso v skladu z njihovimi vrednotami do okolja (52 odstotkov). V Sloveniji pomembnost okoljskim vprašanjem pripisuje 59 odstotkov vprašanih, med mladimi pod 30 let je takšnih 58 odstotkov. Pri iskanju zaposlitve bi 42 odstotkov Slovencev zavrnilo podjetje, ki ni v skladu z njihovimi vrednotami o okoljski odgovornosti, pri mladih je ta odstotek nižji, in sicer 33 odstotkov.

Anketirani večji pomen pripisujejo tudi vprašanjem raznolikosti in vključenosti, ki jih odpirajo družbena gibanja, kot sta MeToo ali BlackLivesMatter. 68,7 odstotka vprašanih je zatrdilo, da sta družbena raznolikost in vključenost za njih v zadnjem letu postali pomembnejša tema, 51,4 odstotka bi jih zavrnilo delovno mesto, ki na tem področju ni v skladu z njihovimi prepričanji. Pri Slovencih je ta tema skorajda enako pomembna (67 odstotkov), pri iskanju zaposlitve bi skoraj polovica Slovencev (48 odstotkov) izključila podjetje, ki ne upošteva raznolikosti in vključenosti na delovnem mestu. Med mladimi bi zaradi tega delo zavrnilo 41 odstotkov vprašanih.

Leto 2020 je izpostavilo vrednoto usklajevanja poklicnega in zasebnega življenja.
Leto 2020 je izpostavilo vrednoto usklajevanja poklicnega in zasebnega življenja. FOTO: Shutterstock

Raziskava je pokazala tudi, da na globalni ravni po koncu pandemije 89 odstotkov udeležencev pričakuje možnosti kombiniranja fleksibilnega in stalnega delovnika, pri Slovencih je ta odstotek nižji, in sicer 72 odstotkov. Takšnemu delovniku dajejo prednost predvsem zaposleni na delovnih mestih s področja digitalizacije in avtomatizacije, kadrovanja, administracije in tajništva ter IT-tehnologij. Prav tako se je kombinacija dela na daljavo in na lokaciji podjetja izkazala za najbolj zaželen način dela pri 72 odstotkih Slovencev, toda le 27 odstotkov jih je tako delalo med pandemijo.

Raziskava je pokazala, da je imela pandemija velik vpliv na delovno okolje pri vseh dejavnostih in delovnih mestih. Močno sta se povečali uporaba digitalnih orodij in fleksibilnost opravljanja dela. Sodelujoči so kot največjo negativno spremembo izpostavili poslabšanje počutja. Pri tem so Slovenci na splošno zaznali večje poslabšanje stanja na delovnih mestih kot na globalni ravni. Največje poslabšanje počutja je bilo pri nas med zaposlenimi v pravu, socialni oskrbi in storitvenem sektorju. Zaradi ukrepov za zajezitev širjenja virusa se je tako v Sloveniji kot po svetu zmanjšalo sodelovanje v ekipah, porušilo se je ravnovesje med poklicnim in zasebnim življenjem, poslabšala se je tudi kakovost vodenja.

V raziskavi Global Talent Survey 2020 je sodelovalo 209 tisoč ljudi iz 190 držav, med njimi prek portala MojeDelo.com 1617 Slovencev, starih med 17 in 65 let.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (128)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ana Sols
10. 04. 2021 19.04
+1
balkanskinarod
05. 04. 2021 16.28
+6
Podjetja izkoriscajo. Si na cakanju, potem pa ne dobis poziva na delo ampak te v nedeljo zvecer poklicejo, ces da moras delati naslednji dan. Se vedno si na cakanju. Torej, zastojn delam? Dela se pa za podjetnike, zasebne druzbe lastnika. Kako je to leta 2021 se mogoce? Da se zlorabljajo polozaji, da ljudje, ki tako ali tako ze imajo dovolj, lahko gredo jest v restavracijo, v toplice, na masaze, navadna raja pa ne? Zakaj potem moram kot marljivi slovenski delavec takoj dvigniti telefon in se na veliko nocno nedeljo javiti, ker mu seveda niso uspeli prej povedati, da se pa le dela? Ker si menil, da smo v strogem lockdownu pac vsi zaprti? In prosim ne mi s tipicnimi slovenskimi forami: bodi srecen da imas siht. Ker tukaj je najvecji problem, da so vsi tiho kot male miske. Noben se ne postavi zase, vsak se boji svoje sence. Delodajalec pricakuje vse od tebe, še, da se pripeljes v sluzbo samo mu spect en STEAK, ker si ga pac sam ne zna. Da mu prides odklenit hladilnik, da bo lahko ven vzel svoje najljubse vino. Da bo lahko imel zabavo za svoj rojstni dan (in povabil ugledne slovence, ki se zacuda takrat niso bali korone), vendar drugje pa je nosil masko in prijemal vse okorg sebe z rokavicami. Dvolicnost? Presranost? Razvajenost? Groza od groze. Nismo kraljevina, ali se motim?
Fulano in Beltrano
05. 04. 2021 15.02
+1
Tudi v tem obdobju so podjetja, ki svojim zaposlenim plačujejo premalo glede na trenutne dobičke in zagotovljen posel v prihodnjih dveh letih. In tudi zaradi tega gredo zaposleni na boljše. Večinoma taki, ki jim 200 evrov neto pomeni odločilno razliko. Kaj pa z zasluženim denarjem počnejo, je pa drugo vprašanje. Žal gre marsikdaj tudi samo za boljši avto na leasing...
Uporabnik2066124
05. 04. 2021 15.19
-1
Bucefalo........ Vec kot 50% podjetij dela vsako leto z minusom...... Samo Ormoski optyl so zaprli zaradi povisanja minimalnih plac..... Najprej pred par leti so pol delavcev odpustili iz 1200 pod 600..... Sedaj pa jo bodo zaprli, ker jim ni rentabilna........ Delodajalci ne placajo samo minimalne place ki jih dobite na racun ampak se marsikaj drugega...... In delavec na minimalki v Sloveniji delodajalca stane mesecno vsaj 1200 eur.....
Fulano in Beltrano
05. 04. 2021 15.28
+2
Hvala, da si razpihal meglo okoli moje glave in mi dal lekcijo iz osnovne matematike. Jaz, hvala bogu, delam v podjetju, ki trenutno zelo dobro posluje in nima likvidnostnih težav. Poznam pa primer, kjer kadrovska vztraja na določenem številu "minimalcev" samo iz principa in se jim to že negativno obrestuje. Res mi ni jasno, zakaj nekateri izhajate izključno iz samih sebe in svojih prepričanj? Saj ni samo ena sama realnost v Sloveniji, pa čeprav je majhna...
Uporabnik2066124
05. 04. 2021 15.52
-1
Bucefalo........ Saj to sem ti hotel povedati, da ni samo ena realnost ampak so situacije tudi skrajne v eno ali drugo stran..... Ce ena hoce imeti toliko delavcev na minimalki se to ne pomeni, da je vsepovsod
JohannDoe
05. 04. 2021 12.41
+2
@svetice Kdaj se boste bunili da hočete nižje cene pa to.... ni se kaj buniti za nižje cene. Saj nismo v planskem gospodarstvu. Cene so, kakršne so. Nevidna roka, pa to. Tudi nižji davki na plače in prispevki ne bodo magično dali večjih plač... smo enkrat že nižali to pri nas pred leti, pa so šle razlike v jahte in avtomobile, niso baš neki višje plače na račun tega. In kaj se bomo bunili za nižje cene.... nižje cene, manj za plačat delavce... nevidna roka je zgleda od vseh, razen od delavcev, pa to. Al kaj?
Uporabnik2066124
05. 04. 2021 15.06
-1
JohannDoe........ Si v zmoti..... Recimo pri nas so delali pomurski vodovod in pol pokradli.... In kaj so na koncu naredili.....? Poloznico dvignili za 300% in narod to lepo placujemo a narod krivi delodajalce, da dajejo prenizko placo, ker ni niti za poloznice vec
Uporabnik2066124
05. 04. 2021 15.13
-1
Pa se lep primer ti bom napisal...... Spomnis se pravgotovo Rada Pezdirja in koliko smo nekoc placevali poloznice...... Vse se da, ce se hoce. Jaz se tega dobro spomnim in vem, da imam dandanasnje poloznice vsaj za 10-20% nizje kot nekoc pa se vec eletrike porabim
Uporabnik2066124
05. 04. 2021 12.08
+5
Kdaj se boste zaceli bunit hocemo nizje poloznice, nizje stroske zivljenja, nizje cene in davke........... Kdaj se boste zaceli bunit hocemo delujoc javni sektor in z postenimi placami glede na zasebni sektor..............to je predpogoj
lnterReflections
05. 04. 2021 12.18
+0
Jaz dajem prihranke v bitcoin, edina rešilna oaza. Jamramje ne pomaga. Ko bodo cene šle gor, bo tudi cena bitcoina šla gor, tako to gre. Ovce tega ne bodo nikoli razumele.
Zverina56
05. 04. 2021 13.02
-2
Ta tvoj fafcoin se bo razpoču kot prenapihnjen balon, če ti misliš da lahko nek fafcoin nadomesti plemenite kovine (zlato, pa ladij) si se pač močno uštel 😉😁
DonotquestionOBEY
05. 04. 2021 15.47
+1
lnterReflections
05. 04. 2021 12.07
+5
Ljudje definicijo sužnja slabo razumejo. Suženj je v osnovi nekdo, ki nima lastnega stanovanja. Na drugem je šele to, da nima lastnega podjetja. Danes je na tem svetu praktično največ sužnjev v vsej človeški zgodovini. Bojim se, da je taka revolucija, kit je bila francoska, neizogibna.
DonotquestionOBEY
05. 04. 2021 12.27
+0
Nimaš prav. Poznam več multu milijonarjev brez svojega stanovanja ker so tako bolj mobilni in imajo s tem dejansko manj stroškov.
DonotquestionOBEY
05. 04. 2021 12.27
-1
lnterReflections
05. 04. 2021 12.29
+3
Lepo, da imajo to moč, da se lahko celo odrečejo stanovanju.
DonotquestionOBEY
05. 04. 2021 12.40
+0
Ni to moč ampak ekonomska računica. Če nimaš ambicij biti podjetnik oz. doseči višje sfere hierarhije je stanovanje pametna ideja, v nasprotnem primeru pa velikokrat ovira.
JohannDoe
05. 04. 2021 13.02
+2
Vseno ne pije vode. Če damo vse multimiljonarje na kup, bomo bržkone ugotovili ne le, da jih ima 99% svojo streho nad glavo, temveč da jih imajo celo več.
lnterReflections
05. 04. 2021 11.49
+4
Moj delodajalec išče zaposlene za dobro plačo. Zatika se mu, ker na Goriškem primankuje stanovanj. In tudi če bi delodajalcu to uspelo dobiti, se ljudem ne splača priti delat, saj bo dal pol plače za najemnino.
Uporabnik2066124
05. 04. 2021 11.55
+3
Interreflections........ Splaca se tistemu, ki nima lastnega stanovanja in se hoce preselit v Novo Gorico............ Torej mora tvoj delodajalec poleg place obljubiti se stanovanje
lnterReflections
05. 04. 2021 11.56
+2
Tako je in to bi bili veliki stroški zanj, če ne zanj, pa za tistega, ki bo delal.
nekodnas
05. 04. 2021 12.47
včasih je to veljalo za zdravnike in zobozdravnike da so jim zagotovili stanovanje, če to še velja pa ne vem?
JohannDoe
05. 04. 2021 13.08
Če nekoga zelo hočeš ali potrebuješ, boš sprejel njegovo ceno. Ponudba in povpraševanje. Lahko pa je vse skupaj tudi izigravanje in povpraševanje. V tem primeru je idealni izplen, če pripelješ delavce iz kake Bolgarije pa jim vzameš telefone in potni list.
SLObunkeljn
05. 04. 2021 11.45
+0
Če je to res, da v večini postavljamo finančni položaj delodajalcev pred lastnega, potem ni čudno, da nas "vozijo" vsi ... od naših vrlih "podjetnikov in menedžerjev" pa tja do vlade , PV in Barbike ...
lnterReflections
05. 04. 2021 11.35
+7
Svetice, mi imamo stanovanja in cene iste kot Nemci, s 50% nižjo plačo.
Uporabnik2066124
05. 04. 2021 11.46
+1
Interreflections.......... Tudi v Nemciji so velike razlike v cenah stanovanj in najemnin......... Se vecje kot pri nas..... Samo vi eni radi primerjate z njihovimi boljsimi predeli z nasimi slabsimi................ Delaj primerljive primerjave............ Ti napisem izkusnje nasih soferjev, ker jih v Nemciji ogromno primankuje...... Nemski privatniki po avtocestnih postajaliscih novacijo nase soferje in jim ponujajo po 1300-1500 eur place.......... Se slabse kot pri nas......... In ce nek sofer iz Slovenije pride v Nemcijo s kamionov je to dovolj izkusenj za nemca in mu rece, da ce si to sposoben bos tudi za mene iz ene iste firme vozil neprestano v drugo......... Se stanovanje ti zrihta............
Uporabnik2066124
05. 04. 2021 11.49
+1
Interreflections........ Pa se to. V Nemciji imas tudi take predele, da mislis, da si v Srbiji, predvsem nekdanja vzhodna Nemcija
lnterReflections
05. 04. 2021 11.52
+2
Stanovanje si pač ne kupiš v centru Munchena.
Uporabnik2066124
05. 04. 2021 11.58
+2
Interreflections............. V Nemciji se zaposlis tam, kjer bos dobil ugodno stanovanje glede na placo in ne tam, kjer bos dobil vecjo placo........... Vi eni vidite samo placo in se vam nic drugega ne da dopovedati, ceprav imate ze slabe izkusnje z visjo placo v Ljubljani
igor1
05. 04. 2021 11.27
+4
delavci so suznji in ne morejo drgac ker imajo kredite otroke..
Uporabnik2066124
05. 04. 2021 11.26
-3
Nemci lepse od nas zivijo zato, ker imajo v trgovinah priblizno 20% vse ceneje od nas in ne zato, ker imajo visje place od nas........... Ce bi mi imeli iste cene kot nemci v trgovinah bi tudi mi lepse ziveli......... Vi pa krivite delodajalce ker vam ne dajo visje place
Mr. Cat
05. 04. 2021 11.28
+2
Pridi kaj pamtnega napisat se pod zavihek motoGP....te nestrpno pricakujemo
Uporabnik2066124
05. 04. 2021 11.34
-1
Mc. Cat........... Ce pa imate na motogp same dosadne otroske prepire
JApajaDAja
05. 04. 2021 11.39
+1
odvisno v katerem delu nemčije živiš....če najem 1-sobnega stanovanja stane preko tisoč € + stroški......normalen človek se pa ne seli v kvarte, ki so ga zasedli tujerodni!
Mr. Cat
05. 04. 2021 11.56
+1
Svetice...sej v teh otrocjerijah tudi sam sodelujes z svojim izjavami.
nekodnas
05. 04. 2021 12.50
+1
Kaj pa obdavčitev vseh plač? se motim če napišem, da so plače obdavčene v Sloveniji z najmanj 38 % ?
nebel
05. 04. 2021 11.25
+5
Ja, vse narobe. Delavci morajo biti lojalni do delodajalca in kapitala, ta pa do njih ni. Volivci morajo voliti poslance, ti pa na njih potem pozabijo do naslednjih volitev. Obljube in laži.
Uporabnik2066124
05. 04. 2021 11.15
+3
Imate ze osnovno napacno razmisljanje, ko mislite, da ljudje lepse zivijo v ljubljani z visjimi placami, kot mi v Murski Soboti
lnterReflections
05. 04. 2021 11.19
+6
Bil sem v Ljubljani, pa se hitro vrnil nazaj na Goriško, ko sem videl, da mi tam niti dobra plača ne bo pomagala, če nimam tam lastnega stanovanja.
Uporabnik2066124
05. 04. 2021 11.29
-1
Interrefections.......... Torej ni resitev v visji placi ampak kje drugje.......... To ti ze poskusam cel cas dopovedati
lnterReflections
05. 04. 2021 11.32
+2
En Ljubljančan s 700€ se ima lepo, ti pa boš s 1500€ živeli isto kot on.
urosbk
05. 04. 2021 11.11
+3
S sodelavcem sva mela zadnjič debato, v desetih letih v firmi se mu je plača zvišala za 100€, ker pač to tko je, blablabla, za kolko so se pa stroški dvignli v zadnjih desetih letih, grozno za kake pare delamo..
Uporabnik2066124
05. 04. 2021 11.17
+1
Urosbk........ja 10 let levih vlad se pozna, pa si nali zagrizeni lepo podporniki tega ne priznajo
lnterReflections
05. 04. 2021 11.09
+2
Svetice, če sem prav razumel, morajo obstajati nesposobni delodajalci, ki dajo 750€ plače, da bi lahko tisti s 1000€ plače imeli normalno ceno položnic?
Uporabnik2066124
05. 04. 2021 11.13
+1
Interrefections........... Ja si zadel bistvo, samo ga ne razumes
lnterReflections
05. 04. 2021 11.15
+2
Razumem bolje kot ti misliš. Da imamo opravka z "anti-ekonomijo" in ne ekonomijo.
Uporabnik2066124
05. 04. 2021 11.23
+0
Interrefections............ Ti gledas samo tistih 10% ki tebi ustrezacjo ostalih 90% pa ignoriras......... Spodaj si to lepo demostriral, ko vidis, da bi 14 dni na leto lepse zivel na hrvaskem morju z 2000 euri, kot z 1000.......... Torej ti raje 250 dni placujes vse drazje samo da pol lepse 14 dni prezivis na Hrvaskem
Uporabnik2066124
05. 04. 2021 10.56
-2
A mi bo kdo dal izracun, koliko pijac mora ena kelnarca prodat, da bo toliko prilivov, da bo dovolj za njeno placo.... Pa v neto prosim
puspan
05. 04. 2021 11.01
+0
DianaMul
05. 04. 2021 10.54
+5
Ni pa raziskave, da tam, ko je največ Kruhoborcev, ((( Kulturnikov za narod, malega človeka, delavca delavci nimajo ničesar, če so kje dobro plačan so pa tam kjer teh Kruhoborcev ni .Torej naterat te raziskovalce, kruhoborce, skrbnike sistema in delavstva v 3pm PA BO BOLJŠE..Problem je Slovenski FDV tam so pacienti ki dan na na dan leto za letom poneumljajo narod in širijo bacile propadle filozofije rdečega Jugoslovanskega sistem..Iznašli so Transpolni cekret, roza marelo, 50 spolov vedo kako živijo opice v Afriki niso sposobni preživeti pa sebe na trgu dela na pošten način in pustiti tuje otroke in narod na miru..
Delatipametno
05. 04. 2021 11.29
+2
ja, pa tudi kakšne biotehnične fakultete in razni raziskovalci tam. kaj kako raziskujejo, katere produkte so naredili me res zanima. ogromno mešanja megle. za ene kao raziskovalne projekte. rezultati ljudje, samo to šteje.
RamzesII
05. 04. 2021 10.54
+2
Kakšen naslov, seveda so, ker so se bali za službe.
revolucija_mb
05. 04. 2021 10.48
+2
To je strah in nezaupanje v sebe, ki se naseli z odraščanje v bolanem in nepravičnem sistemu. "More imet delodajalec čim več, da bom imel službo....", ker je ljudi strah sprememb in ne mislijo da je to edina služba. Žalostno...
revolucija_mb
05. 04. 2021 10.48
+1
Mislijo da je edina, ne da Ne mislijo da je edina. :)
lnterReflections
05. 04. 2021 10.42
+9
Moje mnenje je tako. Če sem sposoben dati delavcu vsaj 1000€ plače, takoj odprem podjetje. Če je nisem sposoben dati, ne odprem podjetja, da si ne delam sramote. Žal večina slovenskih ni sram lastne nesposobnosti, ampak sramotijo zaposlene.
Uporabnik2066124
05. 04. 2021 10.49
-3
Interrefections........ Ti nimas pojma kaj je podjetnistvo, zato pises take nebuloze........ Po drugi strani pa tudi ne razumes, da ce se jutri dvigne minimalna placa na 1000 eur se bodo tudi poloznice, cene v trgovini.......... najemnine, stroski zivljenja dvignili in tos isto tezko z 1000 euri prezivel kot sedaj z 700 euri
lnterReflections
05. 04. 2021 10.54
+4
Torej je sistem tako narejen, da mora nekdo delati za minimalca, da ostali ne bi imeli velikih položnic. Temu je treba dati 1 velik aplavz.
Uporabnik2066124
05. 04. 2021 11.03
+0
Interrefections.......... Cene se zmeraj prilagodijo temu, kolikor ima narod denarja........... Zakaj je kava v Ljubljani enkrat drazja kot v Lendavi............. Zakaj je stanovanje 3x drazje v Ljubljani, kot v Lendavi......... Pa v Lendavi je tudi LEK tovarna, Lidl, Hofer, Spar, Tus, Mercator............trgovine