Korona

Za starše: kaj pomeni 'višja sila', kdaj ste upravičeni do nadomestila za varstvo?

Ljubljana, 06. 11. 2020 10.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Maja Račič
Komentarji
28

Vsi otroci, tudi iz prve triade, se bodo od ponedeljka šolali od doma, vrtci pa še vedno organizirajo le nujna varstva. Kaj to sploh pomeni in kaj lahko storijo starši, ki morajo vseeno hoditi v službo? Kdaj ste upravičeni do nadomestila za varstvo in kako ga uveljaviti? Ali to velja tudi za starše, ki delajo od doma? Odgovore smo zbrali na enem mestu.

Zaradi številnih vprašanj glede varstva otrok v času, ko so šole in vrtci zaprti, je vlada pripravila kratke, poenostavljene odgovore za starše, ki morajo kljub razmeram opravljati delo. "Poudarjamo in pozivamo k medsebojni komunikaciji med delavci in delodajalci," so ob tem zapisali.

Ali so počitnice v času pandemije višja sila in lahko starši za ta čas uveljavljajo nadomestilo?

Ne. V času šolskih počitnic (zaradi varstva šoloobveznih otrok) niso podane vse okoliščine, iz katerih bi izhajala upravičena odsotnost staršev zaradi varstva otroka, saj kljub epidemiji ne gre za nepričakovan dogodek. Šolske počitnice so bile vnaprej načrtovane v šolskem koledarju za leto 2019/20 in niso izpolnjeni vsi kriteriji višje sile (zunanjost vzroka, neizogibnost, nujnost in neodvrnljivost).

Ali lahko zaprtje šol in vrtcev (izven šolskih počitnic) za starše otrok do 5. razreda osnovne šole predstavlja višjo silo?

Da. Kljub temu da se zaprtje šol imenuje podaljšane počitnice, je za starše otrok, za katere je treba zagotavljati varstvo, to višja sila.

V katerih primerih lahko starši ostanejo doma zaradi varstva svojih otrok?

To je mogoče v primerih, ko so vrtci in šole zaprti oziroma nedostopni za vse otroke, in sicer za otroke do vključno 5. razreda osnovne šole, za katere starši ne morejo zagotoviti drugačnega varstva.

Ali so starši upravičeni do nadomestila za čas, ko doma varujejo otroke?

Da. Zakon o začasnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic covid-19 zagotavlja pravico do nadomestila plače v višini 80 % osnove.

Ali država delodajalcu povrne ta sredstva?

Da. Država delodajalcu pokrije celoten znesek, do katerega je upravičen delavec (t. i. bruto I.).

Kaj je v primeru, da je vrtec odprt za izredne primere?

Vrtci so odprti na način in za izjeme, ki izhajajo iz vladnega odloka in sklepov županov. Za ostale starše se šteje, kot da vrtci niso odprti in dostopni, zato zanje veljata sistem višje sile ter pravica do odsotnosti in nadomestila.

Kakšne pravice imajo starši za otroke do vključno 5. razreda osnovne šole oziroma tiste, za katere je treba zagotavljati varstvo, če se tudi za te otroke izvaja pouk na daljavo?

Za otroke do vključno 5. razreda osnovne šole, otroke v prilagojenih in posebnih programih v osnovnih šolah s prilagojenim programom in v zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok s posebnimi potrebami ter otroke, ki imajo v odločbi o usmeritvi določeno pomoč spremljevalca, se šteje, da nastane obveznost varstva tudi pri šolanju na daljavo.

Ali lahko delodajalec od delavca zahteva, da za ta čas koristi letni dopust?

Delodajalec in delavec se lahko tudi v tem primeru dogovorita za izrabo letnega dopusta, enostransko odrejanje dopusta delavcu v ta namen pa ni dopustno.

Ali mora delavec delodajalca vnaprej obvestiti, da bo zaradi varstva otrok odsoten?

Da. Delavec mora v primeru odsotnosti z dela zaradi višje sile zaradi obveznosti varstva najpozneje v treh delovnih dneh od nastanka tega razloga o vseh okoliščinah, ki vplivajo na nastanek višje sile, obvestiti delodajalca.

Ali lahko delavec v času, ko zaradi višje sile varuje otroke, opravlja tudi delo od doma?

Delo na domu ni združljivo z obveznostjo varstva otroka. Delavec, ki opravlja delo na domu, v tem času še vedno izpolnjuje svoje obveznosti iz delovnega razmerja (takrat dela), le kraj opravljanja dela je drug (delo opravlja doma). Delavec takrat dela, kar pomeni, da je na razpolago delodajalcu in izpolnjuje svoje delovne obveznosti iz pogodbe o zaposlitvi.

Ali si lahko starša varstvo otrok delita (tudi po dnevih)?

Da, lahko, primerno je, da v dogovoru z delodajalcem. Oba starša naenkrat ne moreta koristiti pravice do varstva otrok zaradi višje sile.

Kje delodajalec uveljavlja pravico?

Delodajalec povračilo uveljavlja na Zavodu RS za zaposlovanje, in sicer najkasneje v 8 dneh od začetka odsotnosti zaposlenega. Obrazci so dostopni TUKAJ in TUKAJ.

Delo od doma
Delo od doma FOTO: Dreamstime

Kot še dodaja vlada, je "v skladu z ureditvijo v Zakonu o delovnih razmerjih temeljna obveznost delavca, da opravlja delo na delovnem mestu oziroma v okviru vrste dela, za katerega je sklenil pogodbo o zaposlitvi". Iz razlogov, ki so zakonsko določeni oz. dogovorjeni na podlagi sporazuma socialnih partnerjev, pa ima delavec pravico do odsotnosti z dela in posledično do nadomestila plače.

V primerih, ko je institucionalno varstvo otroka onemogočeno, zaradi česar nastopi obveznost zagotavljanja varstva otroka na način, da delavec ne more opravljati dela v skladu s sklenjeno pogodbo o zaposlitvi, se takšna nezmožnost opravljanja dela oz. odsotnost z dela delavca v skladu z veljavno delovnopravno ureditvijo presoja v okviru instituta višje sile, in sicer je pravni standard višje sile v obligacijskih razmerjih opredeljen z naslednjimi elementi: prisotnost zunanjega vzroka, nepričakovanost dogodka ter neizogibnost in neodvrnljivost dogodka. Pri presoji podanosti višje sile pa je treba v vsaki posamični konkretni situaciji presojati prisotnost vseh elementov višje sile, ki so opredeljeni v obligacijskih razmerjih.

"V nadaljevanju pojasnjujemo, da se je s PKP5 posebej uredila podlaga odsotnosti z dela v primerih, ko delavec, eden od staršev ali oseba, ki otroka neguje in varuje na podlagi veljavnega izvršilnega naslova v skladu s predpisi, ki urejajo družinska razmerja, ali skrbnik, ki svojega varovanca dejansko neguje in varuje, dela ne more opravljati zaradi višje sile, ki je posledica obveznosti varstva otroka zaradi odrejene karantene ali druge zunanje objektivne okoliščine nemožnosti obiskovanja vrtca, šole ali socialno varstvene storitve vodenja in varstva ter zaposlitve pod pogoji, ki niso določeni v institucionalnem varstvu. Hkrati pa se je uredila tudi možnost delodajalcev, da uveljavljajo povračila izplačanih nadomestil plače delavca, ki dela ne more opravljati zaradi višje sile zaradi obveznosti varstva," so še zapisali na vladi.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (28)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik1940659
07. 11. 2020 17.46
Končno se je naša oblast spomnila, da obstajajo tudi otroci s posebnimi potrebami! Ti se na daljavo ne morejo samostojno izobraževati in potrebujejo pomoč starša. To je malo drugače, kot pri zdravih otrocih, ki so, vsaj tam od petega razreda dalje, relativno samostojni. Seveda pa tudi potrebujejo pomoč, zato bi bilo mogoče treba vključiti še kakšno izjemo.
shonchek
06. 11. 2020 21.29
-1
vrtci zaprti, babice pa varujejo otroke iz dveh družin, to je pa dobro
Vse strokovnjak
06. 11. 2020 20.01
+2
Šole naj iz učnega načrta raje odstranijo vso nepotrebno balast, pa šlo precej lažje.
Cicamica
06. 11. 2020 17.47
-13
Če ste jih naštepal jih tud vahtite..
RamzesII
06. 11. 2020 19.12
-11
RamzesII
06. 11. 2020 16.15
-12
Nadomestilo, ko doma varujejo LASTNE otroke, ja kam pa smo prišli. To ni več starševstvo, to je ... lahko vam strokovna delavka CSD-ja pove.
RamzesII
07. 11. 2020 16.59
-2
Očitno vam ni jasno kaj mislim, pa saj že imajo otroški dodatek.
dadinho10
06. 11. 2020 13.33
+12
vse to je lepo in prav, vprasanja in odgovori. vendar je v realnosti seveda dosti drugace. namrec, kot za vse, obstaja teorija in praksa. praksa pomeni, da ima delodajalec (privatniki predvsem) delavce naspanane dokaj na velike obrate, torej ni dosti maneverskega prostora za pokrivanja. da grem jaz, zaradi zaprtega vrtca ali sedaj sole na daljavo, koristiti varstvo otroka, pomeni, da bo moje delo tacas moral opravljati nekdo drugi. in temu drugemu, zal, ne dajo dodatka, vecjo placo, razliko od moje itd, ampak ga dodatno obremenijo. dela se dvojna slaba volja, po eni strani, je delodajalec slabe volje, ker si doma, po drugi strani so ze sodelavci jezni na tebe, ces, kako nimas neke druge resitve, zakaj ravno ti, zakaj ne zena/moz, zakaj ne peljes otroka babici/stricu/sosedu, zakaj se ne uci sam.... v sluzbi si potem zapisan kot nekdo, ki hitro ostaja doma, ki ni ravno privrzen firmi itd.... sebe postavljas v slabsi polozaj pri napredovanju, vecji placi, celo mogoce obdrzitvi sluzbe itd. gre za zacaran krog, kjer sam nisi cisto nic kriv, vendar drugi, ki teh problemov nimajo, na to ne gledajo tako. saj veste kaj pravijo, sit lacnega ne razume.
Think with your own head
06. 11. 2020 14.35
-1
To kar sem prebrala, vidim da postavljaš kariero pred otroka. Otrok si bo to zapomnil, ko bo zrasel ti bo to zameril. Časa več ne boš morala zavrteti nazaj. Na prvem mestu ti je otrok. In ne jamranje, ker bo nekdo drug obremenjen, ker ne boš napredovala. Prava mati se žrtvuje za svojega otroka ne glede na posledice. Kaj bo rekel delodajalec in kaj bodo rekli prijatelji. Tebe skrbi kaj bodo drugi rekli. Torej daješ prednost mnenju drugih pred skrbjo svojega otroka. Zavoljo svoje kariere bo imel otrok mater, ki si komaj kdaj najde čas za otroka. Če boš izgubila službo zaradi ne razumnega delodajalca, ki ne zastopi, da moraš biti doma zaradi otroka. Boš našla drugo službo.
Gargamel35
06. 11. 2020 15.23
+8
Ko bo otrok lačen in strgan spraševal zakaj starši nimajo služb, si bo tudi zapomnil veš. Služb je polno kajne in brez težav jih menjaš kot gate kajne? Daj malo razmišljaj preden uporabiš tipkovnico.
Think with your own head
06. 11. 2020 16.35
-4
Kot mama dam prednost otroku in kdo si ti da boš meni govoril, da razmišljam preden uporabim tipkovnico. Iz prve roke govorim kot mama! Naloga očeta je tudi, da odigra svojo vlogo kot finančni provider. Mama v tem komentarju pa navaja, da ne bo mogla napredovati. Vloga ženske je biti prvo mati in šele nato karieristka! To ti pravi ženska, ki sem mati in podjetnica. In sem se velikokrat znašla v taki situaciji. Vendar sem prvo mati in potem vse ostalo.
Gargamel35
06. 11. 2020 16.53
+8
Bilo je dobronamerno, da se nehaš smešit tukaj, ampak sedaj je prepozno. Seveda, ti si svetnica, pa podjetnica, pa mamica, ni da ni. Seveda....
Uomo 46
06. 11. 2020 13.27
+4
Sistem kot ga poznamo razpada ...
Geres
06. 11. 2020 13.03
+3
Dajte prosim objavit statistiko sprejetih zaradi / z covidom v bolnico. Po starostnih skupinah. In potem bomo prišli do tega, da se morajo starejši sami nekoliko izolirati, ne pa da se vse zapira. S tem se dela škodo vsem, še najbolj pa otrokom.
Gargamel35
06. 11. 2020 11.59
+14
Delodajalec bo starše, ki bodo ždeli doma, da varujejo otroke in jih šolajo povprašal po zdravju in odpustil. Ali pa ne bodo nikoli prilezli nikamor v firmi, ker na njih ni mogoče računat. Kaj naj zdaj delodajalci ostanejo brez ljudi za 1, 2, 3, koliko tednov?
Think with your own head
06. 11. 2020 14.38
-3
Ta čas bo minil. Delodajalec ne bo odpustil človeka, ki dela dobro in mora biti v izredni situaciji doma in čuvati otroke.
Gargamel35
06. 11. 2020 15.25
+4
A bejž, še en fikus javne uprave vidim. Je tebi jasno, da to samo kak eden na leto, da so to meseci na leto? In delodajalci res komaj čakajo na starše, da čepijo doma, namesto, da delajo za kar jih tudi ima. Uporabi svoj naziv zase in raje nehaj pisat te litanije "popolnega sveta".
Think with your own head
06. 11. 2020 16.38
+1
Dej gargamel. Dober delavec je zlata vreden. Če delodajalec tega ne ceni in ne upošteva, potem na dolgi rok ne bo uspešen.
Gargamel35
06. 11. 2020 16.54
+3
Čas bi bil, da pristaneš na planetu zemlja, ker tam kjer ti letaš, stika z realnostjo ni, gospa podjetnica.
shonchek
06. 11. 2020 21.33
+1
pri nas delamo na tri izmene in tisti, ki uveljavljajo višjo silo pač morajo delat popoldne, nič frej pa nadomestilo, tako je v kapitalizmu
zz32
06. 11. 2020 11.57
+8
No prosim še odgovor kako je z samozaposlenimi ki že tako delajo od doma drug starš pa dela v zdravstvu kam pa naj mi damo otroke oz. kako naj delamo in varujemo ter poučujemo otroke.
Uporabnik1940659
07. 11. 2020 17.47
Ban Jela?i?
06. 11. 2020 11.52
-8
Slovencem pomembnejsi denar.
Brihtol123
06. 11. 2020 11.44
+4
Zakaj samo 90%??ali smo mi krivi da je tako?ali smo mi zaprli vrtce in sole????
Brihtol123
06. 11. 2020 11.45
+2
kekec1222
06. 11. 2020 11.49
+0
dadinho10
06. 11. 2020 13.24
-2
ker ni logicno, da ti izplacajo celotno placo, ne delas pa dejansko niti minute. ze 80% je, dokaj v redu, ce smo cisto posteni.
Gargamel35
06. 11. 2020 15.31
-1
Seveda, ker si čisto po svoji krivdi doma, kajne? Bolje bi bilo, da še malo doplačaš, bi bilo bolj pravično.