Korona

Beovićeva o poživitvenem odmerku, Fafangel: Zdaj ni čas za nove cepilne sheme

Ljubljana, 23. 11. 2021 13.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
U.Z., STA, M.S.
Komentarji
3663

Vodja posvetovalne skupine za cepljenje pri NIJZ Bojana Beović je povedala, da bo zaradi ugotovitev raziskav treba spremeniti shemo cepljenja proti covidu-19. Učinkovitost bazičnega cepljenja namreč traja določen čas, zato bo predvidoma potreben poživitveni odmerek. Kot je poudarila, s časom upada tudi zaščita po preboleli bolezni, zato je možen peti val epidemije. A po besedah epidemiologa Maria Fafangla zdaj ni čas za nove cepilne sheme. Kot poudarja, se moramo vrniti k osnovah in rešiti trenutno situacijo, v kateri smo se znašli.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Tretji odmerek za veljavno potrdilo?
    02:51
    Iz 24UR: Tretji odmerek za veljavno potrdilo?
  • Iz SVETA: Tretji odmerek za polno cepljenost?
    02:52
    Iz SVETA: Tretji odmerek za polno cepljenost?
Bojana Beović na izjavi za javnost.
Bojana Beović na izjavi za javnost. FOTO: POP TV

Vodja posvetovalna skupina za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) Bojana Beović je na izjavi za javnost potrdila, da so se člani skupine sestali, a za zdaj niso sprejeli kakšnih večjih sprememb.

Kot je dejala, opazujejo situacijo v državi, čas pa je pokazal, da učinkovitost bazičnega cepljenja traja določen čas, zato je potreben poživitveni odmerek. Tako obstaja verjetnost, da se bo cepilna shema s časom spremenila, oseba pa bo polno cepljena, če bo prejela tri odmerke oziroma poleg osnovnega cepljenja še poživitveni odmerek. 

Glede na slabo epidemiološko situacijo v državi bo Slovenija verjetno med državami, ki se bodo hitreje odločile za tak korak, je še povedala Beovićeva. 

Na izjave Beovićeve se je odzval epidemiolog Mario Fafangel. Kot je zapisal na Twitterju, zdaj ni čas "za nove cepilne sheme, peti ali šesti val in vse ostalo, kar krade fokus". Po njegovih besedah se moramo vrniti k osnovam in k cepljenju prepričati tiste, ki niso prejeli niti prvega odmerka. Upoštevati moramo tudi nekaj ukrepov, da lahko "preživimo sedaj". Kot je še zapisal, "strašenje o X. valu" zdaj ni primerno. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Da je poživitveni odmerek potreben, je po besedah Beovićeve pokazalo več študij. Učinkovitost cepljenja je od poletja upadla, najbolj se to kaže pri prenosu okužbe. Več kot je okuženih v državi, večja je možnost prenosa okužbe, posledično pa se pogosteje okužijo tudi cepljeni. Prebolevniki poživitvenega odmerka ne potrebujejo, če so bili po okužbi dvakrat cepljeni, je pojasnila. 

Posvetovalna skupina za cepljenje sicer poživitveni odmerek trenutno še posebej priporoča starim 50 let ali več, posebej ranljivim kroničnim bolnikom ne glede na starost, stanovalcem domov za starejše in drugih socialnovarstvenih zavodov, družinskim članom imunsko oslabelih oseb in posebej ranljivih kroničnih bolnikov ter osebam z večjo poklicno izpostavljenostjo.

Digitalno covidno potrdilo
Digitalno covidno potrdilo FOTO: Dreamstime

S poživitvenim odmerkom je bilo sicer doslej po navedbah vlade proti covidu-19 cepljenih 242.219 ljudi.

Vprašanje je, ali bomo uspeli epidemijo popolnoma zaustaviti, je poudarila Beovićeva. Imeti bi morali namreč cepivo, ki bi bilo tako učinkovito, kot so bila mRNA-cepiva pred pojavom bolj nalezljivih sevov, kot je delta, ob tem pa tudi visok delež precepljenosti. To je trenutno neizvedljivo, je ocenila. Lahko pa z velikim deležem cepljenega prebivalstva zmanjšamo problem, ki ga predstavlja covid-19. Zmanjšamo lahko število sprejemov v bolnišnice in bistveno normaliziramo življenje v državi, je dodala. 

Komentirala je tudi izjavo nemškega ministra za zdravje, ki je včeraj dejal, da bo do konca zime večina Nemcev "cepljenih, ozdravljenih ali mrtvih". Kot je dejala, je izjava sicer groba, a blizu resnice. Povsem verjetno je, da se bomo z virusom srečali vsi, vsak posameznik pa ima možnost, da se zaščiti. 

Možno je tudi, da se bomo v začetku prihodnjega leta srečali s 5. valom epidemije, saj tudi zaščita po preboleli bolezni počasi ugaša, je dejala. Navedla je raziskavo iz Izraela, ki je pokazala, da so osebe, ki so se okužile lani, pogosteje zbolevale za covidom-19 kot tiste, ki so se okužile letos. "Prebolevnost ne da trajne imunosti, nudi pa nekaj zaščite." 

Poklukar: Hrbtenica slovenskega zdravstva je napeta do skrajnih meja

Minister za zdravje Janez Poklukar je ob današnjem obisku vlade v Pomurju v soboški bolnišnici opozoril, da je hrbtenica slovenskega zdravstva napeta do skrajnih meja, da se ne zlomi, pa lahko dosežemo le skupaj z izvajanjem ukrepov v podporo zdravstvu. Zato od vsakega Slovenca pričakuje, da spoštuje ukrepe za omejitev širjenja epidemije covida-19.

Krivulje dnevno okuženih moramo obrniti še bolj navzdol, je poudaril minister. Spomnil je na torkovih več kot 3000 potrjenih okužb z novim koronavirusom, hkrati pa je bilo v bolnišnicah več kot 1100 bolnikov, od tega 285 na intenzivni terapiji. Opozoril je, da je obenem na intenzivnem zdravljenju še 300 bolnikov, ki zbolevajo za srčno in možgansko kapjo ter drugimi boleznimi, kar terja od zdravstvenih delavcev skrajne napore.

"Ko govorimo o obremenitvah v teh dneh v zdravstvu, ne vem, kaj naj še dodam, posnetki Iz enot intenzivnih terapij so, mislim da, zgovorni, zdravstveni delavci so tudi že večkrat povedali, v kakšnih razmerah delajo," je dejal minister.

Po ogledu soboške enote intenzivne terapije v soboški bolnišnici je dodal, da se maksimalno angažirano, pa vendar vidno izčrpano osebje vsak dan bori za življenja vseh obolelih s covidom-19. "Izpostaviti je treba, da je v Splošni bolnišnici Murska Sobota zasedenih 22 postelj za intenzivno nego, ki jih imajo sicer v mirnodobnem času 14, zato so že pregradili prebujevalnico, v kateri so dodatni prostori za intenzivno zdravljenje covidnih bolnikov," je povedal Poklukar.

O stanju v državi pa je dejal, da je bil danes na koordinaciji covidnih bolnišnic na dogovorih, kako naprej s premeščanjem kadra in postavljenimi enot za intenzivno terapijo. Zmogli bomo, če bomo vsi skupaj izvajali ukrepe, kajti v sosednjih državah ni nič bistveno boljše. O pomoči iz sosednjih držav se sicer še pogovarjajo, a konkretnih dogovorov še ni. Ta trenutek v slovenskem zdravstvu z vsemi napori skrbimo, da povečujemo dnevno število postelj za intenzivno nego, da poskrbimo za slehernega Slovenca, ne bo nam pa lahko, že ta trenutek nam ni lahko, opozarja minister in dodaja, da je izhod v cepljenju, tudi že tretjem odmerku, sicer bomo imeli februarja nov val.

Na vprašanje, ali lahko pričakujemo nove ukrepe po zgledu Avstrije, je Poklukar odgovoril, da smo dosegli pomemben napredek pri kontroli pogoja PCT v javnem prometu, žal pa ni uresničen ukrep dela od doma, s čimer bi zmanjšati število stikov in dosegli padec epidemije. Stroka proučuje druge ukrepe, tudi v šolstvu, da bi zamejili epidemijo med mladimi.

Direktor bolnišnice Daniel Grabar je ob tem dodal, da s skrajnimi napori zagotavljajo zdravljenje in se ves čas pogovarjajo, kako poskrbeti za vsakega, ki ga bo potreboval.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3663)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Face
29. 01. 2022 15.26
Kmalu bo leto dni od moje kobija okužbe z virusom pa še takrat je bil samo prehlad zaprt nos ter utrejenost . To je to . In ta prodana duša bo men prodajal da prebolevnost je enko cepivo . Nikdar in nikoli bilo in nikoli bo
borec91
24. 11. 2021 14.06
+5
ne ne nasa druzina se ne bo cepila mogocr bi razmislili ce bi meli na voljo kitajsko cepivo z trenutnimi stupi ne
štrekeljc
24. 11. 2021 13.32
+8
za akam, ki trdi, da trikrat cepljeni ne zbolijo, bom na kratko opisal stanje v družini mojega (odraslega) otroka. Oba starša sta cepljena 3 (tri) krat, pred dobrim mesecem sta nekaj ur čakala v vrsti, bebota. No, pa ni pomagalo prav nič, mama se je okužila in zbolela in pri tem okužila še moža in mlajšo hči (mojo vnukinjo). Zdrav je ostal le starejši mulec, ki je covid prebolel lansko jesen. Čeprav lani jeseni ni bil cepljen nihče, se razen mulca ni okužil ali zbolel noben drug. In kaj je pri vsej stvari najbolj smešno? Da obadva še vedno trdita, da je cepljenje edina rešitev! Še mene terata po tretjo dozo! Kakšne otroke sem naredil, zakaj me bog kaznuje?
borec91
24. 11. 2021 14.04
+7
podobno v sodelavcevi druuzini vsi cepljeni ta stari 3xpa vsi zboleli on kr fajn
štrekeljc
24. 11. 2021 14.09
+2
Pri nas zaenkrat ni nobenemu hudega. Vročina, slabo počutje, brez teka. Mama itak lahko malo shujša...
tata_mata
24. 11. 2021 15.38
-2
Verjetno te kaznuje, ker ga omenjaš z malo začetnico. Sicer pa vedi, da je na intenzivi 80% necepljenih. To verjetno nekaj pomeni.
Anthony1337
24. 11. 2021 20.21
+3
Kje piše da se ne moreš okužit če si cepljen? Ne kapiram kako folk še vedno ne razume poante cepiva po vsem tem času...
štrekeljc
25. 11. 2021 10.11
+1
giovanni2
24. 11. 2021 12.19
+8
Fafangel je pameten, in razmišlja s svojo glavo, zato ni primeren, da bi deloval v svetovalni skupini.
Zivetihocemsvoboden
24. 11. 2021 11.49
+12
Ojla..K sreci obstaja internet kje vsakdo lahko prebrska in uvidi da je vse nateg radi denarja ter zatiranja ljudstva...lep dan zelim vsem
tata_mata
24. 11. 2021 15.40
-1
Pieri
24. 11. 2021 11.33
+10
Beovičevi ni jasno da so nove seve povzročila ravno cepiva in vsesplošno, široko cepljenje vsega prebivalstva, naravna imunost pri zdravih ljudeh, ki daje boljšo in dolgotrajnejšo zaščito (zaradi spominskih T celic in B celic, ne samo protiteles, je praktično dozivljenska za vse seve tega virusa) pa več ne omenjajo in za te profesionalno deformirane egotripe ne obstaja! Le zakaj?
Cuti 89
24. 11. 2021 12.13
-3
Za korona viruse telo ne tvori spominskih celic naravno. T celice pa ne pobijajo viruse.
jahta
24. 11. 2021 11.16
+7
Res se ima za nesporno strokovnjakinjo za vse,samo komunicirati ne zna tako,da bi vzbujala zaupanje (to paje izgleda vpliv JJ IN SDS).Govori samo da govori in spotoma še grozi!
oježeš
24. 11. 2021 10.53
+4
A ne bi bilo vseeno, če bi kar razdelili ljudem cepivo in jim dali navodila naj se vsake pol leta sami cepijo. Vmes pa poživitveni odmerek. Saj ne bi bilo treba hoditi v vrste in zapravljati čas cepilcem.
Hanna74
24. 11. 2021 10.46
+9
Beovicka naj si pogleda lastne izjave ,tolk nasprotujučih pa se ne..Kdo ji sploh se verjame..Pazte ta nas bo šutir..a vsake 6 mescev..Naj se malo ozre cez planke in pogleda mnenja druge stroke ampak ne pri nas moramo upostevat le to stroko ,ki cepi..Da leže bogatija na racun..Celo JJ je omilu retoriko ceplenja ,ker ve da,niti v parlament ne pride ce misl gnjavit naroda..Zato je pa ona tista ki je obsedena z pikanjem v nedogled..
Kostorog
24. 11. 2021 10.44
+10
Pozor velika,, akcija,,, priporočamo jo tistim z višjim iq., ter dvakrat ali trikrat cepljeni. Ker konec leta poteče rok cepivom vam nudimo izjemno,,, XXL,,, akcijo, če se cepite še ta mesec s četrto dozo vam v duhu prihajajočih praznikov omogočamo peto božično dozo, vključno z novoletno,,, coda 1+1=0. Pozor,,, akcije,,, pa s tem še ni konec, pridobili ste posebno ponovoletno osvežilno dozo,, coda 2022-1,,,ta vam prinaša posebne ugodnosti v prihajajočem letu, saj jo lahko uveljavljate za pridobitev,, začasne qr kode,, za obisk frizerja, trgovin, črpalk in seveda morja..... Velja vam tudi kot vstopnica za normalno življenje, seveda pod budnim nadzorom stroke. To pa še ni vse, prvih sto bo dobilo rožo božično zvezdo in podobico svetnika Jj brezmadežnega z svetlečim posipom, več podobic zberete prej vam pripada,, coda 2022-2, če ste še vedno v dilemi in se bojite da bo cepiva zmanjkalo lahko združite,,, codi 2022 - 1 in 2 in zagotavljamo vam posebno,,, nagradno qr kodo,,, ki bo garantirano veljala do 15.9.2022.Vse v skrbi za vaše zdravje,, stroka in vaša BB.
Thor
24. 11. 2021 10.41
+9
ne samo da pct ukrepi ne delujejo (okužbe rastejo) tudi uničujejo malo gospodarstvo , škodijo otrokom v šolah ki so še pod večjim stresom... upam da nebo pustilo posledic pri znanju
tata_mata
24. 11. 2021 15.44
+2
Za otroke gre. Dajmo jih izolirat realnosti. In stresa. Naredimo jih invalide. Potem jih bomo pa lahko redno cepili...
simeoni
24. 11. 2021 10.34
+16
Fafangel ima prav, da je Beovićko malo zabremzal, naj se babnca malo zamisli kaj blebeta.
Mi Slovenci 111
24. 11. 2021 10.29
+16
Samo toliko, počakam le še do naslednje pomladi, potem odvržem masko, prav tako me ne bodo zanimali nobeni ukrepi več! Dovolj je te covid zdraharije!
SnowmanR
24. 11. 2021 10.29
+7
🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑
scipio
24. 11. 2021 10.28
-8
Visok delež necepljenih in glasnost lokalnih proticepilcev izhajata iz stanja splošnega nezaupanja do oblasti, pa tudi znanosti, ki se je v psiho tega ljudstva vcepila po dolgih stoletjih življenja v državi tujih gospodov (K.und.K.), ter po 45 letih življenja v socializmu sovjetskega in kasneje kardelijanskega tipa. Ko je James Watt izumil parni stroj, je Slovenc znal in smel delati le suho robo, vile in kramp. Ko je Fermi v Los Alamosu delal poskuse z atomsko bombo, se je beli slovenc puškaril s svojim rdečim bratom. Vse to je dodalo strupa v psiho naroda in s to razjedo zdaj živimo kot pač živimo. Ne rečem, da jih druga ljudstva nimajo, svojih razjed, a naša bibila lahko manjša kot je. Pa ni. Danes in vsak nov dan, kot kaže še noter v 2022, novih 3000+ okuženih. In kup zapriseženih necepljencev. Kot pravi tisti nemški minister, bodo v pol leta vsi tile postali prebolevniki (na svoj rizik hudega poteka kovidne bolezni), ali cepljeni (kdor od teh čudežno ali po ZKP doživi presvetlitev, dodajam jaz) ali mrtvi.
svobodna misel 13
24. 11. 2021 10.25
+15
konec je spregledali so vas vsi skoraj laž za lažjo samo lažete in obračate besede a se sploh pogledate v tv ko nekaj bleknete pismo
Walter Pravicek
24. 11. 2021 10.19
-10
TRI ODMERKE CEPIVA SEM FASAL.NISEM NE BOLAN,NITI MI NE GRE TAKO SLABO,DA BI KAR UMRO!VSEENO MI JE ZA VSE,KI SE NOČEJO CEPITI.NE JOKCAT,KO BO ZAGUSTILO!
svobodna misel 13
24. 11. 2021 10.25
+10
Glotis
24. 11. 2021 10.17
+4
Kdor se do sedaj ni cepil se tudi ne bo. Razmišljat je potrebno naprej. Pustimo antivakserje, Darwin bo naredil svoje.
nivampomo?i
24. 11. 2021 10.29
+9
borec91
24. 11. 2021 10.13
+10
sam se res norci se gredo cepit z strupom ki dokazano ni to kar propagirajo in je pomoril ogromno ljudi
scipio
24. 11. 2021 10.34
-4
@borec, vsak pijanc se pri sebi in pri družini izgovarja z izjavami, kako da ne pije veliko, da pa ga ljudje sploh ne razumejo, ker so vsi čudni ali nori. To traja vse do ciroze in delirija, potem pa je tudi zanj dvomov o tem, kaj je resnica in kaj zmotno prepričanje, konec.
revolucija_mb
24. 11. 2021 10.04
+11
Včasih si jabolko pojedel na dan, pa je šlo vstran...danes se hodite špikat... Hja, prihodnost gre po planu. "Social distancing"...George Orwell...vse po planu...