27°C
Podatki za dan: 14. 9. do 24.00
Oboleli
279,217
+1364
+0.5%

V Franciji za zaposlene v zdravstvu odslej obvezno cepljenje

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
AVTOR
STA / M.S. /
KOMENTARJI
6
V Franciji bodo morali biti od srede vsi zaposleni v zdravstvu in negi cepljeni proti covidu-19. Ukrep zadeva približno 2,7 milijona ljudi, do 8. septembra pa jih je bilo cepljenih nekaj več kot 88 odstotkov.

Cepljeni bodo morali biti zaposleni v bolnišnicah, domovih za ostarele, tisti, ki nudijo pomoč na domu, gasilci in reševalci.

Francoska vlada je odločitev sprejela pred dvema mesecema, v veljavo pa stopi 15. septembra. Pred ministrstvom za zdravje v Parizu je danes na poziv sindikata CGT protestiralo nekaj sto ljudi, ki so opozarjali na "katastrofo", ki se bo zgodila, če necepljeni ne bodo več smeli opravljati svojega dela.

Sindikat FO pa je od vlade zahteval, naj rok za cepljenje podaljša, saj v nekaterih bolnišnicah napovedujejo, da bodo morali zmanjšati število postelj, ker ne bodo imeli dovolj negovalnega osebja.

Francoska vlada po drugi strani vztraja pri določenem roku, minister za zdravje Olivier Veran je napovedal sistematičen nadzor. Direktorica pariške regionalne agencije za zdravje Amelie Verdier pa je dejala, da ne bodo odlašali pri ukrepanju proti necepljenim.