Korona

Začeli veljati novi seznami držav, na zelenem ni nobene države EU

Ljubljana, 12. 10. 2020 10.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Veljati je začel odlok, po katerem na zelenem seznamu držav oziroma regij glede na epidemiološko tveganje ni več nobene države EU oz. schengenskega območja, na njem so le Avstralija, Nova Zelandija, Srbija in Urugvaj.

Na rdečem seznamu je manj hrvaških in avstrijskih administrativnih enot, Italija pa v celoti ostaja na oranžnem seznamu.

Za Avstrijo rdeči seznam velja za prihod iz administrativne enote Dunaj. Iz Hrvaške so na rdečem seznamu enote Brodsko-posavska, Dubrovniško-neretvanska, Liško-senjska, Požeško-slavonska, Splitsko-dalmatinska in Virovitiško-podravska, na Madžarskem pa enote mesto Budimpešta, Csongrad-Csanad, Gyor-Moson-Sopron, Pest in Vas.

Omejitev velja za po eno administrativno enoto v Bolgariji, na Danskem, Portugalskem, v Estoniji in Litvi ter za več enot iz Francije, Irske, Nizozemske in Švice ter za številne iz Romunije in Združenega kraljestva.

Vlada je z današnjim dnem na rdeči seznam držav, za katere za ljudi ob vstopu v Slovenijo velja karantena, razen z negativnim testom ali izjemami, uvrstila Belgijo, Češko, Islandijo, Luksemburg in Španijo.

Po rekordnih 411 dnevno potrjenih okužbah z novim koronavirusom v soboto in rekordnih 158 hospitaliziranih bolnikih s covidom-19 je minister za zdravje Tomaž Gantar napovedal, da "le malo manjka do sprejema omejitev, s katerimi smo spomladi izboljšali razmere". Svetovalna skupina za covid-19 pri ministrstvu za zdravje je tudi ta konec tedna snovala predloge ukrepov.

EU se trudi uskladiti omejitve zaradi covida-19, a vprašanj še veliko

Članice EU naj bi v torek potrdile priporočilo o usklajevanju ukrepov za omejitev potovanj zaradi covida-19, ki je razvodenela različica predloga Evropske komisije in pušča še veliko odprtih vprašanj. Predsednica komisije Ursula von der Leyen kljub temu poudarja, da bo novo priporočilo ljudem zagotovilo enoten zemljevid tveganih območij.

Evropska komisija je v začetku septembra predlagala, kako naj se članice EU izognejo "kalejdoskopu" ukrepov za omejitev potovanj zaradi covida-19, ki povzročajo kaos in nezadovoljstvo med ljudmi. Predlog je predstavila v senci kritik, zakaj ukrepa šele po poletnih počitnicah.

Članice so nato potrebovale še več kot mesec dni, da so se dogovorile o priporočilu, ki zanje niti ni zavezujoče. Po težavnih usklajevanjih so v petek na veleposlaniški ravni dosegle dogovor, ki ga bodo po pričakovanjih v torek potrdili ministri, pristojni za evropske zadeve.

Kompromis članic o priporočilu je močno razvodenil ambicijo komisije, a predsednica komisije je kljub temu danes v video nagovoru izpostavila, da prinaša novo priporočilo ljudem jasnost glede semaforja tveganih območij. "Rdeča, oranžna, zelena - te barve se bodo zrcalile na enotnem zemljevidu za celotno EU," je zatrdila.

Za zelena območja omejitev ne bo. Ob potovanjih z oranžnih ali rdečih območij bodo države lahko zahtevale test ali karanteno. Potnikom z bistvenimi razlogi za potovanje, na primer v primeru potovanj iz pomembnih družinskih razlogov, ne bo treba v karanteno, je navedla predsednica. Ob tem je izpostavila prepričanje, da bo nov sistem olajšal življenje državljanov.

Komisija je v začetku septembra predlagala, naj članice opredelijo enotna merila za uvajanje omejitev, enoten semafor tveganih območij in enoten pristop pri obravnavi ljudi, ki prihajajo z najbolj tveganih območij, zlasti glede testiranja in karantene. Predlagala je tudi, naj članice vsak četrtek obvestijo o morebitnih novih omejevalnih ukrepih, ki naj jih nato uvajajo ob ponedeljkih.

Največja razlika med predlogom komisije in priporočilom, ki bo po pričakovanjih potrjeno v torek, je po neuradnih navedbah v tem, da bodo lahko članice v nasprotju s predlogom komisije zavezujoče omejevalne ukrepe sprejemale tudi v primeru prihodov z oranžnih območij, pri čemer pa naj bi poskrbele za to, da bodo ukrepi za oranžna območja drugačni od tistih za rdeča.

Komisija je namreč predlagala, da tako kot za zelena niti za oranžna naj ne bi bilo zavezujočih ukrepov, le priporočeni. Za rdeča ali siva območja pa članice po predlogu komisije lahko omejijo gibanje potnikov s teh območij, pri čemer pa bi morale biti omejitve enake kot za njene državljane na rdečih območjih znotraj države.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Frane Šajn
12. 10. 2020 21.02
Kako pa kaj kaže z "bavčarji " za zimske počitnice bo kaj Janez bo????
Frane Šajn
12. 10. 2020 21.00
Ja od kje pa zelene države v Evropi, saj je vendar oktober! To je sedaj na južni polobli!
mentorhercul
12. 10. 2020 14.34
-1
.....Slovenija še nikoli ni bila zelena......
zinaaziza
12. 10. 2020 13.06
+4
pa Srbija zelena, od kdaj, nedavno še pisali, da je tam situacija kot v Bergamu, koga tle za nos vlečete
Frane Šajn
12. 10. 2020 21.01
Zanesenjak
12. 10. 2020 11.25
-1
Moramo pogledat še malo v našo prelepo naravo, ki trenutno tudi izgublja zeleno barvo listov, pa nam bo lepo in se ne bomo toliko sekirali zaradi tega stanja.
Kimberley Echo
12. 10. 2020 11.20
-1
Avstralija je imela v zadnjih 24h 23 potrjenih primerov, skupaj do zdaj pa malenkost nad 27K, umrlo je 898 ljudi, kar znese 0.000035% vsega prebivalstva. Canberra že 60 dni ni imela niti enega pozitivnega primera, QLD pa v zadnjem mesecu 3. Kljub temu so meje med zveznimi državami zaprte. QLD vlada se je sprla s PM Morrisonom, ker hoče odpreti meje s 1. novembrom, sicer bo gospodarstvo pokleknilo. Po drugi strani pa je WA zaprla meje do junija naslednje leto. V ali iz države se ne da potovati. Drugi val AU še ni dosegel, a morali bodo odpreti meje ali pa bo šlo vse k hudiču.
modelx
12. 10. 2020 11.16
+3
pripravlja se novi več 1000 milijardni paket nedovoljenih državnih pomoči revežem kapitalistom. eu raja pa ga bo odplačala.
Matiias
12. 10. 2020 11.04
+1
Ok super potem smo zopet vsi enaki kot smo
PIERREBRICE
12. 10. 2020 10.59
+4
Ravnokar izvedel od policije v MS, da pojma nimajo, kako naj ukrepajo na slovensko madžarski meji na Hodošu. Tam so prisotni baje samo pol ure dnevno in nič več. Na drugi strani meje je Železna županija, katero je vlada razglasila za rdečo cono in bi morali naši policaji deliti karantenske odločbe vsakemu, kateri pride v Slovenijo, če seveda nimajo negativnega testa. Naših policajev tam ni Hojs bo moral kot kaže sam na Hodoš, da bo delil karantenske odločbe. Skratka, ta vlada nima blage veze, sploh ne ve kako je na ''terenu''. Čas bi bil za odstop, a žal tega ne bo.
castell
12. 10. 2020 10.36
+1
Upam, da so tudi nas ostale države vrgle na rdeči seznam.