Korona

Začelo se je preventivno testiranje učiteljev otrok s posebnimi potrebami

Ljubljana, 04. 01. 2021 08.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Kaya Kamenarič, STA
Komentarji
34

V šole se v torek, po skoraj treh mesecih učenja na daljavo, vračajo učenci s posebnimi potrebami. Pred vrnitvijo na delovna mesta zato danes poteka preventivno testiranje njihovih učiteljev in zaposlenih, za kar so kljub drugačni okrožnici morali poskrbeti sami. Odziv je sicer povsod dober, že prvi dan pa v šolah pričakujejo večino otrok. Ob ugodni epidemiološki sliki bi vrtce in OŠ za učence prve triade lahko odprli že 11. januarja, pred vrnitvijo v razrede pa naj bi testirali tudi preostale učitelje in vzgojitelje.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Znova v šolske klopi
    02:59
    Iz 24UR: Znova v šolske klopi
  • Iz SVETA: Ministrica o vračanju otrok v šole
    06:32
    Iz SVETA: Ministrica o vračanju otrok v šole
  • Iz SVETA: V šolo po dveh mesecih in pol
    03:11
    Iz SVETA: V šolo po dveh mesecih in pol

 

Testiranje za zaposlene v vzgoji in izobraževanju poteka v zdravstvenih domovih po državi, kjer se danes začenja tudi široko prostovoljno splošno testiranje na novi  koronavirus s hitrimi testi. Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne je v nedeljo pojasnila, da "ko bo padla odločitev, da se odprejo tudi ostale šole, bodo taka testiranja v zdravstvenih domovih izvajali tudi za ostale zaposlene v vzgoji in izobraževanju".

Kot je pojasnila ravnateljica Centra Iris Katjuša Koprivnikar, testiranje sicer ni obvezno, a je v isti sapi zaposlene opozorila, da je priporočljivo. "Prav prvi dnevi so tisti, ki so najbolj kritični, da že s prvim dnem ne vnesemo potencialnih okužb v naše zavode," je dejala.  Stroka opozarja, da bo s hitrimi testi vrnitev te ranljive skupine otrok varnejša.

Otroci s posebnimi potrebami
Otroci s posebnimi potrebami FOTO: Shutterstock

Za približno 5000 šolarjev bo prvih nekaj dni potrebno ponovno uvajanje, ki pri otrocih s posebnimi potrebami traja nekoliko dlje kot pri ostalih. Kljub temu starši verjamejo, da bo šolsko okolje za te otroke prineslo samo dobre stvari. Prav tako je, ker gre majhno skupino otrok, po ocenah stroke njihova vrnitev v razrede manj tvegana za morebitno širitev okužb, po drugi strani pa ti šolarji tudi najbolj potrebujejo strokovno pomoč. 

Programi za otroke s posebnimi potrebami se morajo začeti izvajati v skladu z odločbo ustavnega sodišča, ki je kot skrajni rok za to določilo 4. januar.

Hitre teste naj bi organiziralo ministrstvo za zdravje, a so se morali znajti sami

Kot je povedala Anja Ferlin, od novega leta v. d. ravnateljice Doma Antona Skale Maribor, kjer skrbijo za domsko varstvo ter vzgojo in izobraževanje oseb s posebnimi potrebami, so nekaj dni pred koncem leta prejeli okrožnico šolskega ministrstva, da naj bi hitre teste organiziralo ministrstvo za zdravje.

Ker od tam niso prejeli nobenih informacij glede tega, so se znašli sami in bodo zaposlene testirali preko zdravstvenega doma, ki danes izvaja tudi testiranje na sosednji Osnovni šoli Gustava Šiliha, kjer izvajajo učni program za njihove otroke. Vsem zaposlenim so testiranje priporočali, Ferlinova pa verjame, da se je zanj odločila večina od skupaj 23. V torek se v njihov dom sicer vračajo zgolj osnovnošolci, srednješolci pa zaenkrat še ostajajo doma.

Na ptujski Osnovni šoli Ljudevita Pivka, kjer izvajajo vzgojno-izobraževalni proces za otroke s posebnimi potrebami z območja celotnega Spodnjega Podravja, danes prav tako potekajo testiranja strokovnega in ostalega osebja, hkrati pa se pripravljajo na torkov prihod učencev. Kot je povedala ravnateljica Lidija Marin, se bodo zaposleni testirali v zdravstvenem domu, ki je v neposredni bližini šole. Pričakuje, da se bo večina zaposlenih odzvala, organizacije dela pa se bodo lahko lotili šele, ko bodo znani rezultati testiranj. Marinova pričakuje, da se bo že v torek vrnila večina od 115 otrok.

V obalnem Centru za usposabljanje Elvira Vatovec v Strunjanu in njihovi dislocirani enoti v Divači se tudi pripravljajo na vnovičen začetek dela. Po besedah ravnatelja Korada Lešnika učitelji po razredih pripravljajo vse potrebno za prilagojen način dela, ob tem pa bodo danes izvedli hitro testiranje. "Pred novim letom smo sicer dobili okrožnico, da nas bo obiskala mobilna enota, ki je ni bilo, zato smo za zaposlene organizirali testiranje v zdravstvenem domu v Luciji. Mislim, da se je odzvalo okoli 70 odstotkov vseh strokovnih in tehničnih sodelavcev, tako da bomo v torek lahko relativno varno po dveh mesecih začeli pouk," je dejal ravnatelj centra z 59 zaposlenimi.

Skupaj skrbijo za 79 otrok iz celotne Obale in dela kraških občin, po zbranih informacijah naj bi se že prvi dan vrnilo 80 odstotkov otrok, medtem ko nekateri, ki imajo pridružene bolezni, zaradi večje previdnosti staršev ostajajo doma. "Že do konca tedna bi morda le lahko prišli skoraj vsi, saj tudi starši že komaj čakajo, da zaživi pouk v živo," je še dodal Lešnik.

Tudi v Osnovni šoli Minke Namestnik-Sonje v Slovenski Bistrici so se morali glede izvedbe hitrih testov organizirati sami, tako da so se za to za vse zaposlene, ki še niso preboleli covida-19 dogovorili s tamkajšnjim zdravstvenim domom. Kot je povedala ravnateljica Klavdija Fridrih Gošnjak, urejajo prostore, organizacijsko pa so že dokončno pripravljeni na vrnitev otrok, enako velja tudi za prevoze. Skupaj je pri njih 46 zaposlenih, na testiranja pa danes odhaja 32, ki se v torek vračajo v šolo. Skrbijo za 56 otrok s širšega bistriškega in okoliškega območja, po zbranih podatkih pa se bodo v šolo vrnili skoraj vsi.

Hitri covid test
Hitri covid test FOTO: Dreamstime

V Centru za vzgojo, izobraževanje in usposabljanje Velenje so po zagotovilih ravnatelja Aleksandra Vališerja pripravljeni na vnovičen začetek učnega procesa. Tudi pri njih še na silvestrski dan niso vedeli, kako bo potekalo hitro testiranje zaposlenih, saj je po njegovih besedah očitno prišlo do šuma v komunikaciji med obema pristojnima ministrstvoma.

"Ravnatelji smo se morali znajti vsak po svoje. Iz nekaterih zdravstvenih domov so šole klicali, v našem o tem niso vedeli ničesar, zato smo se organizirali sami. Ker to sovpada z današnjim mobilnim testiranjem v Velenju, se ga bodo udeležili tudi naši zaposleni," je dejal Velišar. Po njegovih besedah se je za zdaj odzvala več kot polovica od 72 zaposlenih, a pričakuje, da bo odstotek še višji. Skrbijo za 121 otrok z območja šaleške in zgornje savinjske doline, večina pa jih vrnitev že komaj čaka.

Vrnitev v vrtce in šole za ostale otroke morda že 11. januarja

Kot je na četrtkovi novinarski konferenci povedala ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec, pa je 11. januar eden od mogočih datumov za vrnitev otrok v vrtce ter učencev prvega triletja osnovne šole v šolske klopi. Vračanje drugih učencev bo potekalo glede na epidemiološko sliko, pri čemer bo pomembna informacija o poteku in posledicah vračanja učencev s posebnimi potrebami.

Že v drugi polovici prihodnjega tedna bi lahko prvi triadi sledili tudi četrti in peti razredi. Med prvimi pa naj bi se v šolske klopi vrnili tudi dijaki zaključnih letnikov srednjih šol.

Ob morebitni vrnitvi prihodnji ponedeljek pa tudi ostale učitelje čaka enak protokol. "Pričakuje se, da se učitelji testirajo tik pred samo vrnitvijo v prostore šol. In seveda tudi vzgojitelji vrtcev," je še dodala Kustečeva. Glede testiranja bo pripravljen tudi protokol.

"MIZŠ smo prav danes opozorili, da bi moral biti načrt o testiranju zaposlenih pred obnovitvijo vrnitve otrok iz prve triade v šole pripravljen najkasneje do srede, da bi se lahko vodstva šol in zaposleni še pravočasno pripravili na izvedbo, saj bo to bistveno zahtevnejši zalogaj kot testiranja zaposlenih v šolah za otroke s posebnimi potrebami. V SVIZ zagovarjamo stališče, da bi se morala testiranja izvajati na šolah in med delovnim časom, podobno kot to teče v zdravstvu in v domovih za starejše občane," pa so nam sporočili iz Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije. 

S podatki o tem, koliko učiteljev se je pripravljenih testirati, v SVIZ ne razpolagajo, imajo le informacije s posameznih šol, kjer pa se številke zelo razlikujejo, zato zaključkov iz tega ni mogoče izpeljati. O obveznosti testiranja pa tako: "V SVIZ menimo, da so testiranja koristna, da omogočajo v konkretnem časovnem oknu ugotoviti zdravstveno stanje zaposlenih, hkrati pa omogočajo prepoznati asimptomatsko okužene, kar ob ustreznih ukrepih zmanjšuje možnost prenosa okužb. Ocenjujemo, da je prepričevanje in spodbujanje ter strokovno utemeljevanje učinkovitejše od prisile in ukazovalnosti, ki je bila očitna pri izjavi gospoda Jelka Kacina. Če za testiranja v vzgoji in izobraževanju obstaja zakonska podlaga, bi jo morali nadgraditi s podzakonskim aktom, kot so to naredili na področju zdravstva."

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (34)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nimasmisla
04. 01. 2021 18.19
+0
nič novega od te fantastične vlade
nebanebo
04. 01. 2021 18.06
-1
Mi vsi smo postali otroci s posebnimi potrebami... posebna potreba je postala svoboda dihanja, gibanja, druženja, izražanja mnenja... nič ni več prostovoljnega pri vsej stvari... ukloni se ali pa stradaj
štajerc65
04. 01. 2021 16.07
+3
Kaj iz BiH ne objavite posnetkov. Pri nas maske, zaprtja, testiranja, cepljenja itd. V BiH vse odprto, pojedine, pogrebi z tisoči udelezencu, seveda vsi brez mask. Kaj doli ni Covida ali ukrepi veljajo samo za nas?
zavetnik
04. 01. 2021 15.57
+1
ČČe je pa ta gospa Magajna sposobna za sekretarko oz. vodjo zdravstvenega ministerstva je pa res nekaj hudo narobe, današnja tiskovna konferenca polom stroke in vodenja in odgovorov in se čudijo, da jim ljudje ne verjamejo pa naj si jo ogledajo za nazaj in nikoli več ne bodo prišli pred mikrofon.
ni_mi_vse_eno
04. 01. 2021 15.40
-1
Hitri testi so nezanesljivi, najbolj zanesljivi so RT-qPCR probe base testi. V znanstveni reviji IJID (=International Journal Infectious diseases) so lepo povedali, da je zanesljivost testa tja do 60%. Lažno negativnih je bilo do 40% (=False negatives were in the range of 2–39.8%.) za Covid detekcijo (=Sensitivity of different RT-qPCR solutions for SARS-CoV-2). Pridite na testiranje, da vam določimo, da ste bolni.
Rock8
04. 01. 2021 15.12
+2
enakatalena
04. 01. 2021 13.11
-1
SPET ena PORAZNA poteza vlade in ministrstev za šolstvo in zdravje! Kot ovce so stali pred zdravstvenim domom, organizacija na nuli, ravnatelji so se morali znajti vsak po svoje, PORAZNO!
TAJ2
04. 01. 2021 12.00
-6
Zakaj pa teh učiteljev takoj ne cepijo če je cepivo odlično-ali je treba počakat, koliko bo pomrlo starejših ljudi zaradi cepiva
enakatalena
04. 01. 2021 13.28
-2
Nick.Mason
04. 01. 2021 11.45
-2
testi so zanič,pokažejo pozitivno na marmelado,coca colo,mleko
VirusX
04. 01. 2021 14.12
+1
Pravi pri tebi je pri IQ testu ravno obratno, je pred številko minus.
Jous
04. 01. 2021 09.50
+6
Dijaki srednjih poklicnih in pa srednjih strokovnih šol pa ravno ta teden odhajajo na prakse v firme. To je ravno tja, kjer naj bi se okužbe najbolj širile, tako so rekli. A njih ali pa sodelavcev pa ne bodo testirali?
Et54678
04. 01. 2021 09.39
+7
vpišite v yutube “slovenski zdravniki” oni so absolutno za to, da se otroke vrne v šole!
Mesetar
04. 01. 2021 09.28
+3
..., ko dobiš PO MOŽNOSTI INFICIRANO palčko v sinuse za Novoletno darilo... ! 😤🥵
Moncsa
04. 01. 2021 09.26
+11
"Kot je[...] povedala ministrica [..] Simona Kustec, pa je 11. januar eden od mogočih datumov za vrnitev otrok v vrtce ter učencev prvega triletja" Lažeš nam že več mesecev, nič več ti ne verjamem. Črv, brez hrbtenice.
BeGood
04. 01. 2021 09.43
+0
"Eden od mogočih datumov" je možnost in ne pomeni laži.
Moncsa
04. 01. 2021 09.46
+10
Et54678
04. 01. 2021 10.56
+1
pomeni norčevanje iz staršev in otrok. prav dobro vejo, da bojo otroci še tri mesece doma zaprti, samo lažno upanje dajejo z nekimi imaginarnimi datumi, pol bojo pa itak ljudstvo krivil da razmere niso dovolj dobre za odprtje šol, klasika... in bolno.
Et54678
04. 01. 2021 08.40
+16
bo kustec kaj spregovorila? nagovorila ljudi, šolarje, šolnike? al se bo spet potuhnila do marca?
gripson
04. 01. 2021 08.39
+12
A lani januarja in februarja pa niste nič testirali? Priporočilo je bilo, da tisti, ki se počutijo slabše, pač ostanejo doma... In zato nimate nobene primerjave ali pa krvnih oz.drugih izvidov, da bi lahko vedeli kaj je takrat razsajalo.
Et54678
04. 01. 2021 08.48
+16
takrat je bilo pol šolarjev bolnih doma pa noben ni kravala delal
Andree
04. 01. 2021 08.53
+12
111111112
04. 01. 2021 08.34
+1
Super, vsaj njih, aleluja.... potem pa postopoma vrtce in ostale, šola se rabi NAZAJ in probajte še enkrat ZAPRETI pa boste naredili DAR-MAR!
TerminatorX
04. 01. 2021 08.29
-12
Testirati je potrebno tudi otroke ne samo učitelje, ki so na ta način z zlorabo upravnega sistema izpostavljeni tveganju okužb. Le na ta način se lahko prekine okužba. Drugače bo kot prej, ko je osebje po 10 dneh zaradi okužb, ki so se prenašala iz otrok na učitelje rotiralo po šoli, zgodil se je ekpotencionalni bum in smrti. Zaščiit je treba tudi učitelje in njihove svojce.
Evforija
04. 01. 2021 08.37
+0
Glavno, da je ucitelje in njihove svojce treba zascititi, trgovcev in njihovih bliznjih pa ni treba. Po tej isti logiki bi morali testirati kupce, ki vstopajo v trgovino.
Et54678
04. 01. 2021 08.41
+14
Ashleey
04. 01. 2021 09.04
+18
Nehaj s takimi nebulozami.. Ne rabi se testirat ne otrok ne uciteljev.. Za smucanje rabis test za telovadbo v nottanjem prostoru pa ne.. 🙈🙈 In ti bi 6 letnim otrokom palcko v nos tiscal..
mina1980
04. 01. 2021 09.35
+1
Testiraj ti svojega doma koliko hočeš, od mojega boš pa letel daleč vstran! Še enkrat prideš s tako idejo, pa te ruknem s tako tožbo, da še tvoj mali ne bo uspel do smrti odplačat....
melhijad1
04. 01. 2021 09.48
+4
NotMe
04. 01. 2021 10.04
+1
Kaj se užigaš,Mina? Test ni nič posebnega, vsi bi imeli vse odprto, ampak testiral, cepil, nosil maske, razkuževal, pa ne bi nihče, kljub 3000 mrtvim. Kaj je z vami?
maxsel
04. 01. 2021 10.15
+2
nina Saj ni cudno da je danasna mladina taksna kot je ce so njihovi starsi sama si vzgled njim. Sram te je lahko da taksne pises in grozis tule po spletu zamisli se malo.
mina1980
04. 01. 2021 10.55
-5
maxsel....Prisilni poseg (testiranje kateregakoli človeka, brez njegove privolitve) pa niso pretnje? Ni dejanje, ki je v neskladju s svoboščinami posameznika? mater ste eni g..... ti kar klači palčke in pikaj svojga novorojenčka če hočeš...magari nedonošenčka...preostale ljudi (predvsem otroke, ki se sami ne morejo branit) pa pusti pri miru. Napoved tožbe pa ni pretnja, pač pa logična posledica kršenja posameznikovih pravic in svoboščin....
TerminatorX
04. 01. 2021 12.42
+3
Minkica a ti bi s svojim pamžem kar okuževala okoli. No jasno od kot množične okužbe. Eno je takole politično namerno okuževanje oz. opuščanje dolžnega ravanja staršev. če vedo, da so otroci okuženi, drugo pa je nevednost. Za prvo je zapor za drugo pa ostajanje doma v karanteni. Spet ta frdamana babja AFŽ politika. Otroci imajo pravico, da niso okuženi. Še večjo pravico do tega imajo vsi ki po uradni dolžnosti pridejo v stik z okuženimi otroci. Nima te pravice samo tvoj pamž, da mu je po njegovem staršu dovolejno vse.
TerminatorX
04. 01. 2021 12.46
+3
Zagotovo vsakega, ki kaže znake okužbe. Za to bi morali imeti pooblastilo stokovno usposblejni lastniki trgovin, da zahteajo tak test. Tud če pride k teb domov kakšen okužen dribec bi ga na daleč odslovila a ne ?