Korona

V Ljubljani in še po nekaterih mestih že začeli s cepljenjem tudi izven DSO-jev

Ljubljana, 12. 01. 2021 06.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
STA, Maja Račič
Komentarji
103

Po Sloveniji se ob prejemu nove pošiljke cepiva proti covidu-19 skladno z nacionalno strategijo začenja cepljenje starejših zunaj domov za starejše. Ministrstvo za zdravje je izvajalce zdravstvene dejavnosti sicer že pred časom pozvalo, da k cepljenju povabijo svoje bolnike, starejše od 80 let, in pripravijo sezname za cepljenje v zdravstvenih domovih.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: K cepljenju pozivajo tudi škofje
    02:08
    Iz 24UR: K cepljenju pozivajo tudi škofje
  • Iz 24UR: Kljub cepljenju pozivajo k preventivi
    03:40
    Iz 24UR: Kljub cepljenju pozivajo k preventivi
  • Iz SVETA: Cepljenje na severovzhodu države
    02:50
    Iz SVETA: Cepljenje na severovzhodu države
  • Iz SVETA: Čredna imunost
    02:05
    Iz SVETA: Čredna imunost
  • Iz SVETA: Cepljenje starejših zunaj domov
    02:58
    Iz SVETA: Cepljenje starejših zunaj domov
  • Iz SVETA: Kdaj začne cepivo učinkovati?
    02:25
    Iz SVETA: Kdaj začne cepivo učinkovati?

 

V Sloveniji so danes  prve odmerka cepiva proti covid-19 že prejeli prvi starostniki izven DSO. 

Janez Janša in prvi mož NIJZ Milan Krek bosta  predstavila natančen logistični načrt cepljenja za državo v prvi polovici 2021. 

Začetek cepljenja na Gospodarskem razstavišču

Ministrstvo za zdravje je izvajalce zdravstvene dejavnosti sicer že pred časom pozvalo, da k cepljenju povabijo svoje bolnike, starejše od 80 let, in pripravijo sezname za cepljenje v zdravstvenih domovih.

Danes ob 13. uri se je tako začelo cepljenje v Ljubljani na Gospodarskem razstavišču. Najprej bodo cepili izključno tiste, ki sodijo v prednostno skupino in so se prijavili pri osebnem zdravniku, slednji pa jih je tudi pozval na cepljenje, so sporočili iz Zdravstvenega doma Ljubljana.

Po zadnjih napovedih ministrstva za zdravje naj bi bilo za cepljenje najstarejših zunaj domov za starejše v tem tednu namenjenih od 10.000 do 12.000 odmerkov cepiva, podrobnejše informacije o tem pa je pričakovati popoldne.

Sicer pa je v Slovenijo danes prispela prva pošiljka cepiva podjetja Moderna, ki je kot drugo dobilo dovoljenje v EU. Danes  smo bi dobili 1200 odmerkov. 

Po ocenah pristojnih cepljenje po državi sicer poteka uspešno. Do vključno nedelje so v elektronskem registru cepljenja zabeležili 20.546 oseb, ki so bile cepljene s prvim odmerkom Pfizerjevega cepiva.

Moderna ima težave z zagotavljanjem vseh obljubljenih odmerkov 

Medtem se pripravljajo tudi že na cepljenje z drugim odmerkom, ki bo po napovedih ministra za delo Janeza Ciglerja Kralja v domovih za starejše po načrtih NIJZ sledilo v 21-dnevnem roku od prvega cepljenja oz. se bo začelo 18. januarja.

Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin je na današnji novinarski konferenci povedal: "Če bo februarja izdana registracija za vektorsko cepivo AstraZenece, bo to tretje cepivo, ki bo na voljo."  Vlada RS pa se po njegovih besedah dogovarja tudi za dobavo dodatnih odmerkov cepiva naveze Pfizer-BioNTech, s katerimi bi tako lahko nadomestili izpadle odmerke Moderne.

Na vprašanje, ali bo Slovenija od podjetja Moderna dobila toliko odmerkov cepiva, kot ji pripada, ali smo naročili manj, Kacin pojasnjuje, da Slovenija ni zmanjšala svojega naročila, je pa Moderna države seznanila, da imajo težave in ne morejo dobaviti vseh odmerkov. "Ne sme biti to podlaga za kakršne koli špekulacije, da se je Vlada RS čemur koli odrekla," je jasen.

Cepljenje po zdravstvenih domovih

Po Sloveniji se ob prejemu nove pošiljke cepiva proti covidu-19 skladno z nacionalno strategijo začenja cepljenje starejših zunaj domov za starejše. V zdravstvenih domovih Novo mesto in Maribor bodo cepljenje začeli že danes, v Slovenj Gradcu predvidoma v sredo, v Novi Gorici v četrtek. Interesa je več, kot pričakujejo odmerkov cepiva, opozarjajo.

ZD Nova Gorica
ZD Nova Gorica FOTO: Aljoša Kravanja

Najprej so na vrsti za cepljenje proti covidu-19 osebe, starejše od 80 let, ki so pri svojih osebnih zdravnikih izrazile interes za cepljenje. Nekateri zdravstveni domovi tiste, ki ustrezajo kriterijem za cepljenje, kličejo tudi sami, da jih opozorijo na možnost cepljenja.

V Zdravstvenem domu Novo mesto so starejše od 80 let prav tako začeli cepiti danes. V današnji pošiljki cepiva pričakujejo od 300 do 400 odmerkov, direktorica Alenka Simonič pa je zanimanje starejših za cepljenje ocenila kot dobro.

Cepili bodo po seznamih, sestavljenih po podatkih, ki so jih posredovali osebni zdravniki. Vse starejše, ki so se prijavili za cepljenje, o tem obveščajo telefonsko. Cepili jih bodo na skupni točki v prostorih Zdravstvenega doma Novo mesto, ločeno od drugih oddelkov oz. v tamkajšnji telovadnici fizioterapije. Cepili bosta dve zdravstveni ekipi.

Cepljenje in testiranje na  Gospodarskem razstavišču.
Cepljenje in testiranje na Gospodarskem razstavišču. FOTO: Miro Majcen

Če bo zanimanje za cepljenje preseglo razpoložljive odmerke cepiva, bo treba počakati na nove odmerke oz. da jih bo zagotovila država, je še dejala Simoničeva.

Tudi v Zdravstvenem domu Adolfa Drolca Maribor bodo starejše začeli cepiti danes. Pomočnik direktorja za zdravstveno nego Aleksander Jus je povedal, da imajo na seznamu za cepljenje okoli 15.000 občanov, od tega se jih je prek spletne aplikacije do ponedeljka prijavilo še 3952. Največ prijavljenih pa je starejših od 60 let.

Prve s seznama bodo začeli cepiti danes ob 17. uri, prejeli pa so 895 odmerkov cepiva. Na vrsti bodo najprej starejši od 80 let. Za cepljenje zdravstvenih delavcev pa imajo v mariborskem zdravstvenem domu na voljo 300 odmerkov, je še dejal Jus.

V Zdravstvenem domu Slovenj Gradec medtem danes pričakujejo 160 odmerkov cepiva, ki bo prav tako večinoma namenjeno cepljenju starejših od 80 let. Te bodo začeli cepiti predvidoma v sredo dopoldne.

"Interes za cepljenje je zelo velik, ne le med starejšimi in bolniki s kroničnimi boleznimi, ampak tudi med mlajšimi odraslimi," je povedala direktorica Zdravstvenega doma Slovenj Gradec Marjeta Vaupot. So pa predvidene količine dobavljenega cepiva precej nižje od izraženega interesa, je dodala.

Za zbiranje interesa za cepljenje so objavili posebno telefonsko številko in elektronski naslov, tako da imajo vse prijave na enem zbirnem mestu. Cepljenje bo potekalo v zabojnikih pred zdravstvenim domom, ekipe so že določene. Za sredino cepljenje bodo interesente po napovedih klicali danes popoldne, potem ko bodo dobili cepivo.

V Zdravstvenem domu Nova Gorica bodo izbrane starejše občane cepili v četrtek v telovadnici Osnovne šole Ledine v Novi Gorici. Dobili bodo 315 odmerkov cepiva, ki so jih porazdelili po približno deset na vsako ambulanto družinske medicine oziroma družinskega zdravnika.

Cepljenje proti covid-19 na Gospodarskem razstavišču
Cepljenje proti covid-19 na Gospodarskem razstavišču FOTO: Miro Majcen

Kot je povedala strokovna vodja Zdravstvenega doma Nova Gorica Polona Campolunghi Pegan, je zanimanje za cepljenje veliko. Vsaki ambulanti so naročili, naj pripravi seznam 15 oseb, ki ustrezajo kriterijem za cepljenje, danes jih bodo vse poklicali in jih povabili k cepljenju ter jim tudi dali točen termin. Interesa je precej več, kot pa je na voljo cepiva, je dodala.

Podobno je povedal direktor Zdravstvenega doma Ajdovščina Egon Stopar. Ajdovski zdravstveni dom bo prejel 135 odmerkov cepiv. Za cepljenje so se zainteresirani lahko prijavili prek elektronske pošte ali po telefonu. Izbrane starejše bodo cepili v petek v prostorih zdravstvenega doma, vsi pa so danes že dobili sporočilo SMS z vsemi natančnimi podatki in terminom cepljenja.

Stopar je povedal še, da bodo cepiva najprej namenili starejšim od 85 let. Ker pa so slednji različno opredeljeni k družinskim zdravnikom - nekateri zdravniki imajo predvsem starejše paciente, drugi skoraj nobenega -, so cepiva razdelili na starejše v celotnem zdravstvenem domu in ne enakih količin cepiva po vseh ambulantah.

Tudi v Zdravstvenem domu Koper je interesa za cepljenje veliko oz. dosti več kot za cepljenje proti sezonski gripi, je ocenila strokovna direktorica Ljubica Kolander Bizjak.

Že decembra so ambulante družinske medicine v ZD Koper začele pripravljati sezname oseb, ki so izrazile interes za cepljenje. Te so svoj interes lahko sporočile po telefonu ali prek posebnega spletnega obrazca, na tej podlagi pa so oblikovali sezname po padajoči starosti, tako da bodo najprej prišli na vrsto najstarejši.

V vsaki ambulanti po deset doz cepiva

V vsaki ambulanti družinske medicine bodo prejeli po 10 oziroma 11 doz cepiva, a je po besedah Kolander Bizjakove že zdaj jasno, da vsi ne bodo prišli takoj na vrsto. Sama ima v svoji ordinaciji na primer na seznamu že 20 oseb, ki se želijo cepiti proti covidu-19. Cepivo so sicer prejeli v ponedeljek in bodo s cepljenjem začeli že danes popoldne, prvo fazo cepljenja pa bodo predvidoma sklenili v četrtek.

V Zdravstvenem domu Murska Sobota pričakujejo 306 odmerkov cepiva, to je po 11 odmerkov na zdravnika oziroma zdravstveno skupino. Po besedah direktorice doma Edith Žižek Sapač, ki pokriva območje upravne enote Murska Sobota, imajo prijavljenih za cepljenje 4600 ljudi, od tega nekaj čez 600 v starostni skupini nad 80 let.

"Ker nam je nekaj cepiva ostalo, smo okoli 50 starejših že cepili, zato mislim, da bo večina slednjih cepljena v prvem krogu, sicer pa bomo šli po vrsti," je povedala direktorica. Prijave za cepljenje zbirajo od začetka januarja, seznami po kategorijah so pri zdravnikih. Ko dobijo cepivo, bodo začeli klicati prijavljene. Cepiti bodo predvidoma začeli v sredo.

"Postopoma bodo na vrsti vsi, tako kot je bilo pri naših zdravstvenih delavcih, 118 od 380 se jih je že cepilo, zdaj pa pridejo na vrsto tudi tisti, ki so že zboleli in bodo minili trije meseci od okužbe," je še povedala Žižek Sapačeva.

Po navedbah kranjske občine so v nedeljo dobili potrditev, da je za opredeljene bolnike Zdravstvenega doma Kranj na voljo 335 doz cepiva za prvo cepljenje, katero prispe v Kranj v sredo popoldan. Iz spletnih prijav so povzeli vse osebe, ki so izrazile interes za cepljenje do nedelje zvečer, vseh prijav je bilo 4190. Med prijavljenimi je bilo 681 oseb, ki so starejše od 80 let. Izbrani osebni zdravniki so morali izmed velike množice prijavljenih bolnikov v ponedeljek in danes dopoldne izbrati 335 tistih, ki bodo cepljeni prednostno. Vsi izbrani bolniki pa bodo še danes obveščeni o točnem terminu cepljenja.

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (103)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Curie Skyri
12. 01. 2021 19.25
+1
Dejte še kakšno sliko injekcije. Si zbirko delam. Koliko jih je v tem prispevku? Vsaj 5.
nikhrast
12. 01. 2021 20.18
+1
Ja, kakšno sliko ovce ki se ne bi cepila.
polletje
12. 01. 2021 17.51
Ali je cepljenje tudi ze v Celju?
NIMA VEZE
12. 01. 2021 17.30
+0
Iz sveta na kanalu a posnetek iz gospodrca nagneteni ko sordine dobene varnostne razdalje ne nic💉 tukaj pa narod prcajo pa zapirajo vse dol zaradi prehlada🤦🏻‍♂️ prav norca se delajo iz ljudi
Pia lea
12. 01. 2021 16.39
+5
Hvala Bogu, da moja mama ni v domu
Mother Russia
12. 01. 2021 17.39
-1
Čez pol leta boš pa jamrala, da so predolge čakalne vrste...
Pia lea
12. 01. 2021 16.38
+2
Upam, da ne bodo zboleli
jbtjbt
12. 01. 2021 16.35
+4
In ta kaco se po 10 mescih zavajanja sprašuje,zakaj se folk ne cepi.Ja kaco zato ker nimamo vsi IQ alpskega mleka
Uporabnik437802
12. 01. 2021 16.06
+1
Me fulll vleče, da bi se cepil💉🤔🤔🤔💉, ampak mi stavek. NI 100% UČINKOVITO in NI 100% VARNO, nekak ni všeč🤔😂😂
Uporabnik437802
12. 01. 2021 16.01
-1
Prodam slogan NIJZ-ju (za pravi keš💲💲seveda). "MODERNO se je cepit z MODERNO"
belisekret
12. 01. 2021 15.48
+3
Folk, a ves kako vi pisete? Un se je cepil in je umrl, drugi se je cepil in dva dni po tem umrl. Potem eden izmed vas napise...skrbi me da bodo objektivne novice glede na uvinkovitost cepiva. Se vi zavedate, da tem negativnim novicam o hitri smrtih ljudi po cepljenju verjamete, a ucinkovitosti cepiva o katerem govori stroka pa ne :)) se delate mal norca iz sebe? Zgleda verjamete samo temu, kar sami zelite. Oz ker pc je ena teta iz osme vasi rekla, da je tist umrl vi verjamete. A nekdo, ki je studiral o cepivih pa nima pojma:) Glej, ne bi rekel, da bi nasa vlada mešala sama cepiva, da ne bi verjeli...ne pa..
borec91
12. 01. 2021 15.47
+1
ce bi hoteli bi naredili cepiva se viska a ker vidijo dani velikega interesa raj po kaplicas zraven pa placujejo pozresnezem da ga reklamirajo kot super varno a nimajo pojma od pojma
User768643
12. 01. 2021 15.44
+2
Koliko zdravnikov in specialistov se je pa danes odločilo pisat komentarje tukaj? Sami strokovnjaki. Res ne vem od kod pomanjkanje kadra v zdravstvu. In koliko ljudi pozna posameznike po svetu, ki so umrli od cepiva? Aja, ne poznate jih. Na fb ste prebrali. No, ste vsaj povzeli strokoven vir. (sarkazem)
Leva feltna
12. 01. 2021 15.36
-2
Kdo odgovarja za stranske ucinke, kdo bo dal odskodnino za trajne poskodbe ce bo ko prislo do njih?
nikhrast
12. 01. 2021 16.12
+4
Cepimo se že desetletja, polio, tetanus, gripa..., kdo pa do zdaj odgovarja za stranske učinke?
Leva feltna
12. 01. 2021 15.35
+0
G........... se nadaljuje...........
jbtjbt
12. 01. 2021 15.25
+5
ČE BI BIL VIRUS TOLK NEVAREN BI SE PRVO CEPILI VLADA IN BOGATUNI POTEM PA RAJA IN DSO-I
Banion
12. 01. 2021 15.23
+0
Kje je našrt cepljenja ki ga obljubljata Janez in Krek. A ja ne vesta koliko cepiva bomo dobili in sedaj imata težavo , ker bi pri sedanji dinamiki dobav moral povedat da bomo ustrezno precepljenost dosegli čez tri leta, če
jbtjbt
12. 01. 2021 15.20
+2
Kdaj se bo kaco cepil?
bundy crocodile
12. 01. 2021 15.17
-4
Še oktobra so stokali kako bo težko prit do cepiva in da pred letom 2021 ne bo nič, danes pa na trgu že več kot 10 podjetij, ki so cepivo razvili in vsak teden se najde še kakšno zraven. To cepivo je bilo razvito v rekordnem času, brez študij, brez nadzora. Na trgu se kar drenjajo, kdo bo več prodal in to vi imenujete rešitev? Vprašajte novinarje, koliko se jih je cepilo? Ko boste cepljeni čez 2 leti bolani kot zombiji se žalite papirjem, ki ste jih podpisali ker stroka za vašo neumnost ne odgovarja.
belisekret
12. 01. 2021 15.50
+3
Zgleda, da nimas osnovnih, zakaj je cepivo hitr nastalo. Si bil poleg, ko so delali cepivo? :))
Tanek_led
12. 01. 2021 15.15
-2
Skrbi me, objektivno poročanje glede cepiva...
indal
12. 01. 2021 14.53
+1
A Pretnar je že piknu kronično utrujenega gospoda Kreka v guzu pred kamerami?
Slava_Rusiji
12. 01. 2021 14.48
+4
O tem da je 41-letnnica na Portugalskem umrla 2 dni po tem, ko se je cepila s cepivom Pfizer pa ne boste poročali?
Curie Skyri
12. 01. 2021 14.49
+4
Pa zdrav zdravnik iz Floride 56 star. Pa še in še. Nista edina
defodil
12. 01. 2021 14.57
+2
Zakaj pa ne napišeš vsega, da je bila narejena obdukcija, kjer je ugotovljen vzrok smrti, ki ni cepivo??? "It is informed, without any reference to the cause of death, which is covered by the secrecy of justice, that the preliminary data resulting from the medical-legal autopsy carried out today [5 January] do not show any link between the death and the vaccine to which it was subjected," states a statement from the Ministry of Justice.
defodil
12. 01. 2021 14.58
+5
tako kot pri nas nista edina 28 letna nosečnica in 37 letni zdravnik, ki sta umrla zaradi okužbe s SARS-CoV2
Curie Skyri
12. 01. 2021 15.03
-1
Popolnoma zdrav človek. 2 dni po cepivu mu popokajo žile v nogah. Potem pa se zdravniki 2 tedna trudijo, da bi pa pozdravili. Pa ga niso mogli. Sumljivo ? Verjetno ne a ne
borec91
12. 01. 2021 15.50
+3
ja saj drugace umirajo zaradi korone ce so pa cepljeni pa od drugih tezav tud nasa nosecnica umrla zaradi corone ce bi bla pa cepljena bi rekli da od sepse
borec91
12. 01. 2021 15.51
+1
belisekret
12. 01. 2021 15.52
+1
Ja, pa Franci iz Dupleka in en John iz Ny, aleksej iz moskve, Ana iz Zagreba. Folk ste cudni. A ste poznali te ljudi? Ste bili poleg, ko so analizirali smrt? :)) A ni zanimivo, kako nasedete takim novicam:) Ce bi rekel, da sem Pahor, bi mi verjeli a ne? :))