0°C
Podatki za dan: 11. 1. do 24.00
Oboleli
141,078
+1860
+1.3%

V Ljubljani in še po nekaterih mestih že začeli s cepljenjem tudi izven DSO-jev

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
AVTOR
STA /Maja Račič /
KOMENTARJI
103
Po Sloveniji se ob prejemu nove pošiljke cepiva proti covidu-19 skladno z nacionalno strategijo začenja cepljenje starejših zunaj domov za starejše. Ministrstvo za zdravje je izvajalce zdravstvene dejavnosti sicer že pred časom pozvalo, da k cepljenju povabijo svoje bolnike, starejše od 80 let, in pripravijo sezname za cepljenje v zdravstvenih domovih.

VEČ VIDEOVSEBIN

02:08

Iz 24UR: K cepljenju pozivajo tudi škofje

03:40

Iz 24UR: Kljub cepljenju pozivajo k preventivi

 

V Sloveniji so danes  prve odmerka cepiva proti covid-19 že prejeli prvi starostniki izven DSO. 

Janez Janša in prvi mož NIJZMilan Krekbosta  predstavila natančen logistični načrt cepljenja za državo v prvi polovici 2021. 

PREBERI ŠE
Tistih, ki so preboleli covid-19, šest mesecev po bolezni ne bodo cepili

Začetek cepljenja na Gospodarskem razstavišču

Ministrstvo za zdravje je izvajalce zdravstvene dejavnosti sicer že pred časom pozvalo, da k cepljenju povabijo svoje bolnike, starejše od 80 let, in pripravijo sezname za cepljenje v zdravstvenih domovih.

Danes ob 13. uri se je tako začelo cepljenje v Ljubljani na Gospodarskem razstavišču. Najprej bodo cepili izključno tiste, ki sodijo v prednostno skupino in so se prijavili pri osebnem zdravniku, slednji pa jih je tudi pozval na cepljenje, so sporočili iz Zdravstvenega doma Ljubljana.

Po zadnjih napovedih ministrstva za zdravje naj bi bilo za cepljenje najstarejših zunaj domov za starejše v tem tednu namenjenih od 10.000 do 12.000 odmerkov cepiva, podrobnejše informacije o tem pa je pričakovati popoldne.

Sicer pa je v Slovenijo danes prispela prva pošiljka cepiva podjetja Moderna, ki je kot drugo dobilo dovoljenje v EU. Danes  smo bi dobili 1200 odmerkov. 

Po ocenah pristojnih cepljenje po državi sicer poteka uspešno. Do vključno nedelje so v elektronskem registru cepljenja zabeležili 20.546 oseb, ki so bile cepljene s prvim odmerkom Pfizerjevega cepiva.

Moderna ima težave z zagotavljanjem vseh obljubljenih odmerkov 

Medtem se pripravljajo tudi že na cepljenje z drugim odmerkom, ki bo po napovedih ministra za delo Janeza Ciglerja Kralja v domovih za starejše po načrtih NIJZ sledilo v 21-dnevnem roku od prvega cepljenja oz. se bo začelo 18. januarja.

Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin je na današnji novinarski konferenci povedal:"Če bo februarja izdana registracija za vektorsko cepivo AstraZenece, bo to tretje cepivo, ki bo na voljo."  Vlada RS pa se po njegovih besedah dogovarja tudi za dobavo dodatnih odmerkov cepiva naveze Pfizer-BioNTech, s katerimi bi tako lahko nadomestili izpadle odmerke Moderne.

Na vprašanje, ali bo Slovenija od podjetja Moderna dobila toliko odmerkov cepiva, kot ji pripada, ali smo naročili manj, Kacin pojasnjuje, da Slovenija ni zmanjšala svojega naročila, je pa Moderna države seznanila, da imajo težave in ne morejo dobaviti vseh odmerkov."Ne sme biti to podlaga za kakršne koli špekulacije, da se je Vlada RS čemur koli odrekla," je jasen.

PREBERI ŠE
Novih sevov pri nas doslej nismo odkrili, kmalu možnost testiranja z grgranjem?

Cepljenje po zdravstvenih domovih

Po Sloveniji se ob prejemu nove pošiljke cepiva proti covidu-19 skladno z nacionalno strategijo začenja cepljenje starejših zunaj domov za starejše. V zdravstvenih domovih Novo mesto in Maribor bodo cepljenje začeli že danes, v Slovenj Gradcu predvidoma v sredo, v Novi Gorici v četrtek. Interesa je več, kot pričakujejo odmerkov cepiva, opozarjajo.

ZD Nova Gorica
ZD Nova GoricaFOTO: Aljoša Kravanja

Najprej so na vrsti za cepljenje proti covidu-19 osebe, starejše od 80 let, ki so pri svojih osebnih zdravnikih izrazile interes za cepljenje. Nekateri zdravstveni domovi tiste, ki ustrezajo kriterijem za cepljenje, kličejo tudi sami, da jih opozorijo na možnost cepljenja.

V Zdravstvenem domu Novo mesto so starejše od 80 let prav tako začeli cepiti danes. V današnji pošiljki cepiva pričakujejo od 300 do 400 odmerkov, direktorica Alenka Simonič pa je zanimanje starejših za cepljenje ocenila kot dobro.

Cepili bodo po seznamih, sestavljenih po podatkih, ki so jih posredovali osebni zdravniki. Vse starejše, ki so se prijavili za cepljenje, o tem obveščajo telefonsko. Cepili jih bodo na skupni točki v prostorih Zdravstvenega doma Novo mesto, ločeno od drugih oddelkov oz. v tamkajšnji telovadnici fizioterapije. Cepili bosta dve zdravstveni ekipi.

Cepljenje in testiranje na Gospodarskem razstavišču.
Cepljenje in testiranje na Gospodarskem razstavišču.FOTO: Miro Majcen

Če bo zanimanje za cepljenje preseglo razpoložljive odmerke cepiva, bo treba počakati na nove odmerke oz. da jih bo zagotovila država, je še dejala Simoničeva.

Tudi v Zdravstvenem domu Adolfa Drolca Maribor bodo starejše začeli cepiti danes. Pomočnik direktorja za zdravstveno nego Aleksander Jus je povedal, da imajo na seznamu za cepljenje okoli 15.000 občanov, od tega se jih je prek spletne aplikacije do ponedeljka prijavilo še 3952. Največ prijavljenih pa je starejših od 60 let.

Prve s seznama bodo začeli cepiti danes ob 17. uri, prejeli pa so 895 odmerkov cepiva. Na vrsti bodo najprej starejši od 80 let. Za cepljenje zdravstvenih delavcev pa imajo v mariborskem zdravstvenem domu na voljo 300 odmerkov, je še dejal Jus.

V Zdravstvenem domu Slovenj Gradec medtem danes pričakujejo 160 odmerkov cepiva, ki bo prav tako večinoma namenjeno cepljenju starejših od 80 let. Te bodo začeli cepiti predvidoma v sredo dopoldne.

"Interes za cepljenje je zelo velik, ne le med starejšimi in bolniki s kroničnimi boleznimi, ampak tudi med mlajšimi odraslimi," je povedala direktorica Zdravstvenega doma Slovenj Gradec Marjeta Vaupot. So pa predvidene količine dobavljenega cepiva precej nižje od izraženega interesa, je dodala.

Za zbiranje interesa za cepljenje so objavili posebno telefonsko številko in elektronski naslov, tako da imajo vse prijave na enem zbirnem mestu. Cepljenje bo potekalo v zabojnikih pred zdravstvenim domom, ekipe so že določene. Za sredino cepljenje bodo interesente po napovedih klicali danes popoldne, potem ko bodo dobili cepivo.

V Zdravstvenem domu Nova Gorica bodo izbrane starejše občane cepili v četrtek v telovadnici Osnovne šole Ledine v Novi Gorici. Dobili bodo 315 odmerkov cepiva, ki so jih porazdelili po približno deset na vsako ambulanto družinske medicine oziroma družinskega zdravnika.

Cepljenje proti covid-19 na Gospodarskem razstavišču
Cepljenje proti covid-19 na Gospodarskem razstaviščuFOTO: Miro Majcen

Kot je povedala strokovna vodja Zdravstvenega doma Nova Gorica Polona Campolunghi Pegan, je zanimanje za cepljenje veliko. Vsaki ambulanti so naročili, naj pripravi seznam 15 oseb, ki ustrezajo kriterijem za cepljenje, danes jih bodo vse poklicali in jih povabili k cepljenju ter jim tudi dali točen termin. Interesa je precej več, kot pa je na voljo cepiva, je dodala.

Podobno je povedal direktor Zdravstvenega doma Ajdovščina Egon Stopar. Ajdovski zdravstveni dom bo prejel 135 odmerkov cepiv. Za cepljenje so se zainteresirani lahko prijavili prek elektronske pošte ali po telefonu. Izbrane starejše bodo cepili v petek v prostorih zdravstvenega doma, vsi pa so danes že dobili sporočilo SMS z vsemi natančnimi podatki in terminom cepljenja.

Stopar je povedal še, da bodo cepiva najprej namenili starejšim od 85 let. Ker pa so slednji različno opredeljeni k družinskim zdravnikom - nekateri zdravniki imajo predvsem starejše paciente, drugi skoraj nobenega -, so cepiva razdelili na starejše v celotnem zdravstvenem domu in ne enakih količin cepiva po vseh ambulantah.

Tudi v Zdravstvenem domu Koper je interesa za cepljenje veliko oz. dosti več kot za cepljenje proti sezonski gripi, je ocenila strokovna direktorica Ljubica Kolander Bizjak.

Že decembra so ambulante družinske medicine v ZD Koper začele pripravljati sezname oseb, ki so izrazile interes za cepljenje. Te so svoj interes lahko sporočile po telefonu ali prek posebnega spletnega obrazca, na tej podlagi pa so oblikovali sezname po padajoči starosti, tako da bodo najprej prišli na vrsto najstarejši.

V vsaki ambulanti po deset doz cepiva

V vsaki ambulanti družinske medicine bodo prejeli po 10 oziroma 11 doz cepiva, a je po besedah Kolander Bizjakove že zdaj jasno, da vsi ne bodo prišli takoj na vrsto. Sama ima v svoji ordinaciji na primer na seznamu že 20 oseb, ki se želijo cepiti proti covidu-19. Cepivo so sicer prejeli v ponedeljek in bodo s cepljenjem začeli že danes popoldne, prvo fazo cepljenja pa bodo predvidoma sklenili v četrtek.

V Zdravstvenem domu Murska Sobota pričakujejo 306 odmerkov cepiva, to je po 11 odmerkov na zdravnika oziroma zdravstveno skupino. Po besedah direktorice doma Edith Žižek Sapač, ki pokriva območje upravne enote Murska Sobota, imajo prijavljenih za cepljenje 4600 ljudi, od tega nekaj čez 600 v starostni skupini nad 80 let.

"Ker nam je nekaj cepiva ostalo, smo okoli 50 starejših že cepili, zato mislim, da bo večina slednjih cepljena v prvem krogu, sicer pa bomo šli po vrsti," je povedala direktorica. Prijave za cepljenje zbirajo od začetka januarja, seznami po kategorijah so pri zdravnikih. Ko dobijo cepivo, bodo začeli klicati prijavljene. Cepiti bodo predvidoma začeli v sredo.

"Postopoma bodo na vrsti vsi, tako kot je bilo pri naših zdravstvenih delavcih, 118 od 380 se jih je že cepilo, zdaj pa pridejo na vrsto tudi tisti, ki so že zboleli in bodo minili trije meseci od okužbe," je še povedala Žižek Sapačeva.

Po navedbah kranjske občine so v nedeljo dobili potrditev, da je za opredeljene bolnike Zdravstvenega doma Kranj na voljo 335 doz cepiva za prvo cepljenje, katero prispe v Kranj v sredo popoldan. Iz spletnih prijav so povzeli vse osebe, ki so izrazile interes za cepljenje do nedelje zvečer, vseh prijav je bilo 4190. Med prijavljenimi je bilo 681 oseb, ki so starejše od 80 let. Izbrani osebni zdravniki so morali izmed velike množice prijavljenih bolnikov v ponedeljek in danes dopoldne izbrati 335 tistih, ki bodo cepljeni prednostno. Vsi izbrani bolniki pa bodo še danes obveščeni o točnem terminu cepljenja.

Koronavirus pasica november