Korona

Začetek šole tik pred vrati, kako bo šolanje potekalo, še ni znano

Ljubljana, 17. 08. 2020 10.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Novo šolsko leto se nezadržno približuje, kako bo potekalo, pa še zdaj ni jasno. Na mizi so štirje modeli, kateri bo stopil v veljavo, bo odvisno od epidemiološke slike. Ni pa skrivnost, da si tako starši kot strokovni delavci želijo, da bi se pouk 1. septembra začel kot vsako leto doslej, v šolskih klopeh.

Kako se bo odločilo ministrstvo, bo znano po srečanju ravnateljev osnovnih in srednjih šol ter vrtcev z ministrico za izobraževanje, znanost in šport Simono Kustec.

Na ministrstvu so pripravili štiri modele možnega poteka pouka v jeseni. Skrajna sta, da vsi šolarji pridejo v šolo brez omejitev oz. da so vse šole zaradi izjemno slabe epidemiološke slike popolnoma zaprte. Predvidena pa sta še dva vmesna modela, in sicer kombinacija pouka v razredu in na daljavo, kot smo ji bili priča maja in junija. Po enem modelu bi imeli učenci od 1. do 5. razreda pouk v šoli, preostali na daljavo. Drugi model pa predvideva, da je lahko nekaj učencev tudi predmetne stopnje v šoli, drugi pa na daljavo.

Predsednik Združenja ravnateljic in ravnateljev osnovnega in glasbenega šolstva Slovenije Gregor Pečan je za STA pojasnil, da si ravnatelji in starši ne želijo, da bi se pouk začel z zamikom, ampak 1. septembra, in da bi ga vsi obiskovali v šolah. Ob tem je dejal, da evropska priporočila mladih ne opredeljujejo kot rizično skupino in ugotavljajo, da v šolah in vrtcih ni bilo nobenih žarišč epidemije novega koronavirusa.

Ob tem je opozoril še na – po mnenju ravnateljev – neživljenjske omejevalne ukrepe, ki jih je že preteklo šolsko leto oblikoval NIJZ. "Če ne bodo priporočila NIJZ temeljito spremenjena, bodo ukrepi popolnoma neuporabni, saj je težko vzdrževati določeno razdaljo med učenci, prepoloviti oddelke in drugo," je izpostavil.

Tudi v Zvezi aktivov svetov staršev Slovenije upajo, da bo zdravstvena slika taka, da bo v šolo lahko šli vsi otroci brez omejitev. "Pričakujemo, da bosta zdravstvena in pedagoška stroka skupaj našli primerne ukrepe, ki bodo zagotovili čim bolj nemoten pouk vsem učencem ob sprejemljivem tveganju okužbe oziroma možnosti nadzorovanja širjenja epidemije," je za STA povedal predsednik zveze Anton Meden.

V zvezi prav tako pričakujejo, da bodo pristojni stanje tudi skrbno spremljali in pravočasno zamejili okužbo z začasnim izoliranjem posameznih skupin, da najbolj drastični ukrepi ne bodo potrebni. "Če bi se zgodilo, da nekateri učenci, ki so premajhni, da bi bili lahko sami doma, zaradi preprečevanja okužbe ne bi smeli iti v šolo, je treba, ne glede na število takih učencev, najti sistemsko rešitev za njihovo varstvo in tudi pouk," poudarja Meden. Ob tem je opozoril, da pouk na daljavo za starše ni vzdržen, predvsem za starše manjših otrok. Zato v zvezi opozarjajo, da se bremena varstva otrok in njihovega pouka ne sme samoumevno preložiti na starše, je še pripomnil Meden.

Kako se bo začelo šolsko leto še ni znano.
Kako se bo začelo šolsko leto še ni znano. FOTO: Dreamstime

Če bo Slovenija sledila evropskim strokovnim smernicam, potem je mogoče pričakovati, da bodo šole odprte. Po poletnih počitnicah se je v šole namreč v druge evropske države že vrnilo več sto tisoč šolarjev.

V začetku avgusta so se tako v razrede že vrnili šolarji v Nemčiji, čeprav pouk zaradi pandemije poteka po spremenjenih pravilih. Razrede so tako razdelili v več skupin, ki se med sabo ne smejo družiti. Znotraj posameznih skupin sicer ne bodo veljala pravila socialnega distanciranja. Če se bo okužil kateri od učencev, bo njegova skupina morala v karanteno, ne bodo pa zaprli celotne šole. Na hodnikih nemških šol so prav tako odslej obvezne maske, razrede morajo redno prezračevati, učenci pa se ne smejo objemati in morajo redno umivati roke.

V šole pa so se postopoma začeli vračati tudi šolarji na Škotskem, kjer v splošnem pravila socialnega distanciranja za učence niso obvezna, so pa uvedli stroge higienske in nekatere druge ukrepe za preprečevanje širjenja okužb. Čeprav med učenci ni obvezno ohranjanje razdalje, pa naj bi učitelji ostajali dva metra od učencev in drugih odraslih. K distanciranju od drugih pozivajo tudi starejše učence, če to ne ovira učnega procesa. Prav tako ni zahteve po nošenju zaščite za predel nosu in ust, lahko pa se učenci in zaposleni za to odločijo sami.

Da je odprtje vseh šol po počitnicah nacionalna prioriteta, je pred dnevi dejal tudi britanski premier Boris Johnson. Tako v Angliji, Walesu in na Severnem Irskem se bodo učenci v šole vrnili konec avgusta oziroma septembra.

Da se bodo učenci, dijaki in študenti z začetkom novega šolskega leta vrnili v šolske klopi, načrtujejo tudi na Hrvaškem. Pomočnik ministra Momir Karin je potrdil, da zaradi epidemije covida-19 ne bodo znova zaprli vseh šol po državi tako kot spomladi, ampak bodo ukrepali na morebitnih posameznih žariščih. Pouk v hrvaških osnovnih in srednjih šolah se bo začel 7. septembra.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (49)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nimasmisla
18. 08. 2020 09.51
+2
Na daljavo z masko pred računalnikom
Franci Petelinc
18. 08. 2020 08.35
+3
Vsebine se klestiko že 50 let. Znanje ljudi, ki so pred pokojem in imajo dokončan skrajšan program je primerljivo z znanjem današnjega tehnika. Znanje takratnega tehnika pa vsaj z današnjim inženirjem. Vsebine današnjih kurikulumov so takšna, da je čim boljši uspeh, da so ućitelji uspešni in starši zadovoljni. Osipa v ÒŠ praktično ni - razen pri učencih z PPPU in nevzgojenih
Gutenberg
18. 08. 2020 08.50
+2
Meni se pa zdi, da je vsebin in snovi več, samo nivo se je spustil. Zato se absolutno strinjam z vašo navedbo relacije tehnik - inženir.
Gutenberg
18. 08. 2020 08.16
+4
Vsebine naj se oklestijo na bistvene. Obstranski predmeti se zreducirajo na minimum. Šolska ura naj bo intenzivnih 30 minut. Doma naj se naredi kakšna seminarska več. Učitelji naj se med seboj dogovorijo, kako bodo obremenjevali učence - da ne bo na eno popoldne za učence še 4 ure dela doma. Učitelji naj jasno razložijo snov. Ocenjevanje naj ne bo tako togo in formalistično, kot je sedaj. V učencih naj se išče sposobnost, veselje in zanimanje, ne pa neznanje in nesposobnost. Kakšna razredna ura več na teden, da se učenci in razrednik lahko o čem dodatnem pogovorijo, ne samo o neopravičenih izostankih. Več dela in gibanja zunaj.
FIRBCA
17. 08. 2020 20.46
+3
Kaj pisete cela Italija ve kako bo solski plan potekal Anglija je ze Maja javno obvestila tu pa kar nekaj nategu..e to je vse ena farsa celi svet se za nos vlece. Ljudje imajo se prevec denarja pobrati ga je treba rajo na kolena da prosijo miloscino. Zgodovina se ponavlja. Saj sistem je skopiran od 2000 let nazaj ane.
Mi Slovenci 111
17. 08. 2020 14.26
+15
Vse bolj se mi dozdeva, da ni še nobenega scenarija in se nas starše spet pušča v nevednosti do zadnjih minut.
medo90
17. 08. 2020 14.18
+12
Mene osebno zanima ali bomo letos ob vseh stroških s šolo, bili prisiljeni plačati tudi easistenta. Mislim, da je to kar se dogaja pri nas in brezplačno šolo šlo preko vseh meja. Da nekateri bogatijo z aplikacijo na račun otrok pa mislim, da bi temu morali naredit konec. Drugo je kar se tiče srednjih šol.
KavčStrokovnjak
17. 08. 2020 14.00
+14
Torej poleg vseh učbenikov knjig in ostalih potrebščin letos kupujemo še laptop za šolo? Ker se dva tedna pred začetkom šole še vedno ne ve kako bo pouk sploh izgledal... Genialno!
medo90
17. 08. 2020 14.06
+11
Kar naj ga da šola. Jaz ga zagotovo nebom kupil.
DKR
17. 08. 2020 14.28
-7
Jp, kavč strokovnjaki obvladate vse, predvsem pa prazno blebetanje.
KavčStrokovnjak
17. 08. 2020 14.36
+5
DKR Imaš kaj otrok? Si hotel kaj povedat? Ni razvidno iz tvojega komentarja razen blablabla.
DKR
17. 08. 2020 15.13
-1
Imam otroke , pa ne pametujem glede šole kot ti, ki bi želel nek "dokončen odgovor že danes ", ki pa ti ga nihče ne more podati , ker nihče ne ve,kakšne bodo razmere okrog 01.09.20020,ker se zadeva spreminja iz dneva v dan, samo eni tega ne zmorete dojeti.
KavčStrokovnjak
17. 08. 2020 15.40
+6
Kaj se spreminja? Stopnja paranoje? Normalno v šolo tako kot vsa pretekla leta. Vse ostalo je nedopustno. Meni se zdi brezveze stran metat denar za stvari katerih ne potrebujemo. Če imaš pa ti toliko denarja da ga doma stran mečete pa tudi vredu. Super!
brezcasni
17. 08. 2020 14.00
+6
če ze doma ,potem enteden šola drug teden doma in tako naprej,otroci pa razporejeni v 2 skupini...ko je ena doma so drugi v šoli,ker če bodo vseskozi doma bo uspeh slabši in otroci večinoma sami -starši moramo pač delat in ne nadomeščat učitelje......
Zentrum
17. 08. 2020 14.41
+8
...ali pa se preprosto nehate it te kovid igrice in preprosto pustite, da gredo vsi otroci v šolo?
mbtukaj
17. 08. 2020 13.43
+17
Vnukinja gre v prvi razred, za rojstni dan je dobla računalnik, pa še maske za vsak slučaj če bo morala v šolo.
JApajaDAja
17. 08. 2020 13.37
+23
kdaj bomo lahko nekomu zopet prisrčno stisnili roko-to komolčkanje mi nekako ne gre :-)
KavčStrokovnjak
17. 08. 2020 13.57
+5
Kdo ti pa preprečuje? Normalno se rokujemo, petke, pestke... In? Kdo te bo pa kaznoval? Roke si pa tudi menda že znamo umivat, ne?
JApajaDAja
17. 08. 2020 14.01
-4
a vi s titovkami se rokujete..ni vaš pozdrav malo drugačen?
KavčStrokovnjak
17. 08. 2020 14.35
+7
Ne vem komu ti "vi s titovkami"... A ti je v OŠ nisi nosil? Pa kurirčkova torbica? NE? Malinovc brezobrazni.
medo90
17. 08. 2020 13.35
+15
Imam dva otroka v šoli, zaradi mene tudi, če se šola ne začne. To kar se je dogajalo na daljavo je bil absurd. Bil sem doma 2,5 meseca in sem nadomeščal učitelje, prenašal njihove frustracije in hvalospeve, kako so oh in sploh,...... reveži garajo po cele dneve,.... Ob pouku se je jasno videlo kako so nekateri otroci priviligirani, tisti bolj divji in iz nepomebnih družin pa totalni reveži. Seveda otroci pomebnežev morjajo biti neopazni in odlični.
hipertrop
17. 08. 2020 13.26
+15
bomo se prilagodili Hrvatom
zigajan11111
17. 08. 2020 13.20
+5
Da imam solo obveznega otroka,ga NIKOLI vec ne dam v taksno ustanovo. TO JE TEROR NAD UBOGIMI OTROCI!!!
DKR
17. 08. 2020 14.29
+6
Hja,......zigajan, bo pa neizobražen kot ti.
Et54678
17. 08. 2020 13.13
+25
a Kustečeva je še vedno na dopustu?
JApajaDAja
17. 08. 2020 13.16
+7
od torka do četrtka posvet vseh ravnateljev kako naprej!
Sosed Sosedov
17. 08. 2020 13.08
+47
Katerkoli že. Samo da se spet starši ne spremenimo v učiteljice. Ker dan ima 24 ur. In tudi če ne športaš in se ne crkljaš z drago je treba ene 8 ur spat, za šefa bit 8 ur v službi, za Kreka in Kacina 14 dni v karanteni in pol še za tamalo 5 ur delat. Kako nej vse to stlačim v en dan???
JApajaDAja
17. 08. 2020 13.05
+32
v avstriji bo pričetek pouka potekal normalno-isto kot pred korono-slo lahko povzame nekaj tudi od njih!
ochi
17. 08. 2020 13.03
+23
cilj tega fiaska ni, da narod strada, ampak da se uvede nov način življenja. bogati se zavedajo, da če se preseže kritična meja revščine, da bodo prvi na kolih.
fairplayy
17. 08. 2020 12.55
+4
Da so lahko eni ga pili po diskotekah bo pac sola na daljavo in spet zaustavitev gospodarstva
Et54678
17. 08. 2020 13.02
+12
PejtGaPogledatBrane
17. 08. 2020 12.40
+77
Mnogi starši sploh ne vedo ali bodo jeseni obdržali svoje službe. Glavo dol in delaj. Pod stresom vsak dan, a gremo na čakanje ali pa na zavod. Šef zatežen, kolektiv obupen, kredit na banki...itd. Čist napsihiran prideš domov, kjer te čaka malček, da skupaj delata nalogo in se učita. Biti starš, učitelj, ter pedagog hkrati v teh razmerah je izjemno težko. Svaka vam čast starši!
Sosed Sosedov
17. 08. 2020 13.09
+15
blazter
17. 08. 2020 12.34
+25
Ne me.... Trgovci delajo ves čas. Pa srečujejo razne prišleke. Po 8h z maskami. Učitelji pa 45 minut z masko ne bi mogli? Prihodi in odhodi od pouka v skupinah, z javnimi prevoznimi sredstvi? Druženje med čakanjem na uro? Zaščita koga?