Korona

Zajc: Nove bone bo mogoče koristiti od sredine julija naprej

Ljubljana, 18. 06. 2021 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
24 UR ZVEČER
Komentarji
91

100 evrov za polnoletne, za mlajše pa 50 evrov. Toliko bo vsak izmed nas na račun države v obliki bonov lahko unovčil na področju turizma, športa in kulture, boni pa bodo veljali do konca tega leta. Vlada je namreč sprejela 240 milijonov evrov vreden interventni zakon, ki je namenjen izboljšanju gospodarskega položaja gostinstva, turizma, športa in kulture. V zakonu razen bonov ni ničesar, kar bi rešilo turistično panogo in turizmu ne pomaga, imel bo katastrofalne posledice, morali bomo odpuščati, vladni strani odgovarjajo turistični delavci.

Kdaj bodo začeli veljati novi boni, kako jih bomo lahko koristili in kako odgovarja na očitke turizma in gostinstva je v oddaji 24 UR ZVEČER razložil državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Simon Zajc, zakaj so ogorčeni nad vsebino najnovejšega interventnega zakona pa generalni sekretar Združenja turističnih agencij Slovenije Mišo Mrvaljević. Na vprašanje, kdaj bomo lahko začeli uporabljati nove bone, je Zajc odgovoril, da zakon, ki je bil včeraj potrjen na vladi, čaka še sprejem v državnem zboru, "ko ga državni zbor potrdi, pa je določeno, da začne v osmih dneh veljati tudi uredba, ki podrobneje določa način in postopek uporabe bonov". "Če smo optimistični, po najboljšem scenariju, bo nekje v sredini julija možno koristiti nove bone," je dejal Zajc.

Kako pa bo z drobljenjem bonov? Ali obstaja najnižja vrednost in ali gremo lahko z njim samo na kavo? Ali je to stvar presoje posameznika? Za razliko od bonov, ki jih že poznamo in ki jih lahko koristimo samo za nastanitvene obrate za nočitve z zajtrkom je nove možno koristiti za celo vrsto storitev, je pojasnil Zajc. "Kar 26 različnih dejavnosti smo navedli v zakonu. S tem bonom je možno iti tudi v restavracijo. Dopustili smo možnost vsakemu ponudniku, da določi najnižjo vrednost, za katero se lahko pri njem bon koristi," je dejal sekretar. Restavracija lahko tak na primer reče, da pri njih osebe lahko koristijo bone, vendar pa ne za manj kot 30 evrov.

Nadaljeval je, da so želeli pomagati turizmu in gostinstvu, pa tudi industriji srečanj in športu. "Torej s temi boni lahko greste tako v fitnes kot na koncert, v restavracijo in tudi v nastanitvene obrate."

Kako bo s prenosljivostjo bona? Jih bo treba porabiti do konca leta?

"Veljavni so do konca leta, s tem da smo v zakon vnesli varovalko, v primeru da se ponovi lanskoletni scenarij, ko smo morali jeseni znova zapirati, lahko vlada podaljša veljavnost bonov. Prenašajo se pa lahko enako, kot so se dosedanji. Torej na primer z babice na vnuke." Novost je tudi ta, da se jih lahko koristi tudi pri tistih, ki so letos odprli nastanitveni obrat. 

Mrvaljević je odgovarjal, da so v združenju turističnih agencij ogorčeni nad zakonom, ki ga je sprejela vlada. "Predvsem nam številke govorijo, da to, kar mora ministrstvo za gospodarstvo prezentirati javnosti kot ugodno, žal ni res. Številke kažejo, da 60 odstotkov lanskoletnih bonov ni izkoriščenih." Opozoril je tudi na to, da od 200 evrov, kolikor je bil vreden posamezni bon, nastanitvenemu obratu ostalo le od 10 do 15 odstotkov, saj gre ostalo za obratovalne stroške. Pa tudi "turistične agencije so za razliko od gostinskih dejavnosti in hotelirjev konec koncev že 15 mesecev zaprte. Večina naših članov že več kot 15 mesecev ne more delati"

"V originalni različici zakona je bil zapisan 65-odstotni prag za interventno pomoč, kar smo pozdravljali in se nam zdi pošteno. Potem pa so z nekolegialnimi manevri nekateri to minirali." Mrvaljević je opozoril tudi na to, da jih vlada ni povabila na razpravo o interventnem zakonu. 

Na očitke je Zajc odgovoril, da na dotični sestanek niso vabili oni, ampak kabinet predsednika vlade. "Glede bonov je treba povedati, da resda niso bili koriščeni v takšnem obsegu, kot smo pričakovali, saj smo jeseni znova zaprli vse dejavnosti. Zato je bila veljavnost podaljšana tudi na letošnje leto."

Mrvaljević je zaključil, da "se je težko veseliti golobu na strehi". "Beležimo osemodstotni padec gdp-ja v turizmu, predvsem padec tujskega turizma. Potrebujemo ukrep enkratne pomoči, ki mora biti hiter. Nujno potrebujemo ukrep čakanja na delu do konca leta in zahtevamo, da se enoosebnim družbam in s. p.-jem s področja turizma do konca leta zagotovi univerzalni temeljni dohodek."

Koronavirus pasica nova

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (91)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Periot222
18. 06. 2021 17.15
+0
Pogoji nisovza vse enaki speljite se lopovi z boni vred!
jbtjbt
18. 06. 2021 15.37
+5
Vse bomo 3x vrnili,niso tako radodarni
sinhron
18. 06. 2021 14.29
+4
Kako revni so v tej vladi v zagovorih svoje nesposobnosti in nemoči nad prevlado enega se dnevno izkazuje , v pogovorih s posameznimi člani te vladne klientele ! Ljudje čedalje manj verjamejo v pozitivno in dobronamernost te Janševe vlade in posledično v vse ,kar ta vlada počne , s kom se dogovarja ! Ta vlada je zamočila največ s klientelističnimi KORUPTIVNIMI povezavami in nastavami svojih ljudi v vse pore javnega življenja kot vohune in kot promotorje stranke SDS ! Temu primerno se tudi odzivajo na vse pozive te vlade , ki z zahtevo po cepljenju dokazujejo , da z represijo želijo doseči precepljenost ( če se ne boste cepili , ne boste mogli iti na dopust , ne obiskati športnih in kulturnih dogodkov itd .) namesto , da bi s pošteno razlago neodvisne stroke ( ne vladnih trobilcev ) razložili potrebo po precepljenosti in tudi organizacijsko bi morali te stvari znati organizirati in ne prepuščati vse kaosu in iznajdljivosti posameznikov . Veliko je , veliko preveč je storjenih napak , ki jih je naredila ta vlada ( SDS , NSI ,SMC , DESUS , SNS ), da bi ji kdo še sploh lahko zaupal !
evanderkane
18. 06. 2021 13.35
+5
To je totalen nateg s temi boni, saj se bodo istočasno podražile vse storitve. Poleg tega ti boni ponekod pokrijejo celo samo tretjino stroškov. Vseeno bi bilo bolje, da bi nam vlada dala gotovino na roke.
flojdi
18. 06. 2021 12.17
+2
….dol padam od neizmerne sreče . in hvaležnosti . /// to bo torej že druga obDaritev mene . točno mene. lepo da podarjeno"" le lahko Podarim . ker jaz tega ne potrebujem . turizem , šport , .., je že po putrčkovi ( Masslow) lojtrci Potreb nekje Višje . ( tuluvadim"" lohk doma , pa na vrtičku , knjige berem k pr norcih , filme mi v škatlo nalagajo otročki , opere loh poslušam na tubi , .. ) - skratka : bolj bi mi bil všeč bon za položnice in štacuno
flojdi
18. 06. 2021 12.23
+2
.in spet gruntam. če bo bon dobil čisto vsak... kaj se zgodi z boni oseb , ki so ( zeloznabiti) v domu na dementnem oddelku , in brez sorodnikov, pravzaprav pa sploh neZmožni bon podarit. in kam gredo neuporabljeni , me zanima
flojdi
18. 06. 2021 12.28
+2
… pa še nekineki se mi zdi hecno ...bone so dali , kajne , tudi odločujoči , dobro plačani , sami sebi ..
sinhron
18. 06. 2021 14.37
+4
Ti boni so za otroke , oni jih bodo pokoristili ! Ti boni so kar nekaj , samo , da je , da se ne more reči , da niso dali ničesar za poživitev turizma , športa in kulture ! In prav s temi boni se bo ta vlada najbolj kitila , poleg tiste miloščine , ki so jo talali študentom in podjetjem , ki jih morajo sedaj vračati , ko bo čas volitev . Skrbno pa bodo zamolčali vsa koruptivna dejanja in koruptivne klientelistične naveze , kamor so poniknile lepe vsote !
Gemma 1961
18. 06. 2021 11.55
+5
Na ocitke je Zajc odgovoril , da niso vabili oni ampak puklasti , vprasanje zakaj ste tam g. Zajc
marzo
18. 06. 2021 11.46
+9
Lani se je en teden počitnic podražil za 200 EUR, letos se bo še za dodatnih 120 EUR. To bo edini rezultat turističnih bonov oz. SĐS tiskanja denarja.
soseda
18. 06. 2021 11.31
+1
A samo 100 eur na osebo? Zdaj pa cigani ne bodo imeli za Kempinski.
?ebula
18. 06. 2021 11.25
+5
Ne na račun države, ampak na svoj račun. Saj nam bo Jajo zaračunal sleherni cent z obrestmi. Naj farbajo koga drugega ne mene.
zibertmi
18. 06. 2021 11.25
+4
številke padajo,zdaj je 100,če bo jajo slabo spal bo še manj .začetek vnovčenja sredi julija ,mogoče tudi ne takrat,elita bi bila rada sama na dopustu.na 14 miljard minusa bodo še dodali nekaj ,stečejni minister bo ,kot kažejo podatki ,še nekaj na hitro zaposlil,kaj odprodal znanim kupcem,kot je to v navadi.potem pa kakor bo bo .če ne drugega je za janeza material za polena metat
zibertmi
18. 06. 2021 11.21
+6
Partnerica novega ministra do službe v državnem podjetju Ali verjamete Pošti Slovenije, da je partnerica novega ministra za pravosodje Marjana Dikaučiča dobila tam službo po naključju?
Boombaar
18. 06. 2021 11.16
+4
Denar neporabljenih bonov se razdeli v parlament
MUNGATUMBA
18. 06. 2021 11.19
+2
1Drgregoryhouse
18. 06. 2021 11.10
A grem lahko na tekmo
MUNGATUMBA
18. 06. 2021 11.20
+3
Ne, edinole v hladno klet po krompir, spotoma pa še dve hladni Laški prinesi, da ne pohajkuješ praznih rok
IS58
18. 06. 2021 11.01
+1
Ne vem kako razmišljajo. Namesto, da bi bone lahko vnovčili že 1 .7. se sedaj to premika na 15.7. Veliko jih bonov zato ne bo moglo koristiti. Šli bodo na dopust potem pa ne bo denarja za izlete po Sloveniji. Zopet jih bo ogromno ostalo. Noro.
dadinho10
18. 06. 2021 10.48
+3
vse lepo in prav, ampak nikakor ne morem razumeti tega jokanja.... za vsaki izgubljeni dan, bi imeli neko nadomestilo, pomoc, karkoli. kaj dobim jaz, ko pride pozeba, pa mi unici cesnje, marelice, sadje in zelenjavo,. nic-' pac tako je. koliko je marza, dobicek, turisticne agencije od enega aranzmaja? mora biti tako visoka? tudi to, ponudnik bo lahko omejil visino unovcenega bona... upam, da vsaki gostilni, ki omeji visino, pokazete vrata. vsaki. ker je to spet en poskus da cim vec zapravis. kao, zakaj bi sam prisel na pizzo pa pijaco, ce lahko pridete 4 racun bo vsaj 50 eur in pač placa en.
itiswhatitis
18. 06. 2021 10.44
+9
kamorkoli kličem je vse zasedeno pa cene zasoljene v stratosfero! wft!
marzo
18. 06. 2021 11.48
+3
Cene so pač odraz delovanja SĐS tiskarne denarja "alla YU". Hiperinflacija, razen plače ostajajo enake.
Janez Novak 1
18. 06. 2021 10.37
+4
Kaj se bunite? Do lokalnega gostinca stopit in bone prodat, 4 članska družina dobi 320 EUR, ki jih lahko lepo zapravi na dopustu na Hrvaškem. Problem rešen.
MUNGATUMBA
18. 06. 2021 11.20
+1
Janez Novak 1
18. 06. 2021 12.10
+1
Zelo123
18. 06. 2021 10.35
+1
Kaj, a 100 evrov, a ste normalni, samo toliko. Po tolikšnem pompu bi se spodobilo najmanj 1000 ali več. Predlog je na mestu in je v interesu ljudi.
kmkm
18. 06. 2021 10.34
+2
kar imejte jih še prvih nisem porabil pa tudi teh ne rabim vem da bomo vsi zato plačali in to fajn za naslednjih 20 let, nekaj mi nekaj pa naši nasledniki pa tega še zdaleč ni konec ta vlada nas zna pripeljat v čisti bankrot zaradi svojega pohlepa po denarju inj položajih!
Janez Novak 1
18. 06. 2021 10.35
+5
kmkm
18. 06. 2021 10.44
+2
ropi fast
18. 06. 2021 10.23
-1
a so že stopili v veljavo?
MUNGATUMBA
18. 06. 2021 11.22
+2
Če se pomujaš, jih bodeš vohka že 15.7 koristil..