Korona

Zapiranje družbe: kdaj konkretno in kaj nas čaka že konec jeseni

Ljubljana, 28. 10. 2021 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
24UR ZVEČER, Uroš Ferrari Stojanović
Komentarji
1859

Epidemija se neizprosno zaostruje, število okužb strmo narašča, če bo šlo tako naprej, se nam lahko zgodi Bergamo, je bil neposreden zdravstveni minister Janez Poklukar. In kdaj nas čaka zapiranje družbe? Minister ga bo vladi predlagal v trenutku, ko bo zasedenih od 160 do 180 intenzivnih postelj – v sredo jih je bilo 133. Sledilo bo zapiranje lokalov ob 22. uri, v šolah pa, da bi ostale odprte, obvezno testiranje namesto prostovoljnega. Kaj nas čaka že konec jeseni?

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Mateja Logar in Tomaž Vovko o stanju epidemije
    14:50
    Iz 24UR ZVEČER: Mateja Logar in Tomaž Vovko o stanju epidemije
  • Iz 24UR ZVEČER: Nas čaka zapiranje družbe?
    03:57
    Iz 24UR ZVEČER: Nas čaka zapiranje družbe?

Če smo na začetku epidemije s strahom gledali Italijo, smo zaradi nizke precepljenosti zdaj na točki, ko se nam lahko zgodi scenarij iz Bergama, je na sredini novinarski konferenci dejal minister za zdravje Janez Poklukar. "Ja, prav ste slišali. Situacija je tako resna," je dodal.

In s tem – zlom zdravstvenega sistema. "To pomeni, da bi se zdravstvo usmerilo le še v covidne intenzivne oddelke in v nujna stanja na urgenci," je pojasnil minister.

Ob doslejšnjih 13 je predvideno odprtje še dveh dodatnih covidnih bolnišnic, v Sežani in Topolšici. "Glede na napovedi bomo v petek omejili izvajanje vseh nenujnih programov in povečali kapacitete za vse navadne in intenzivne postelje," je napovedal Poklukar.

In zaostritve ukrepov? "Poveča se pogostost testiranja s testi za samotestiranje, in sicer na 48 ur," je med drugim navedel minister. Prav tako se samotestiranje na 48 ur uvede tudi za učence, dijake in študente. "To priporočilo sedaj velja za vse razrede OŠ – se pravi, od prvega razreda dalje. Ob testiranju dvakrat na teden bodo učenci, dijaki in študenti potrebovali deset testov, ta protokol se v tem trenutku pripravlja," je nadalje pojasnil.

Kdor se je moral za delo doslej testirati enkrat tedensko, pa se bo od ponedeljka moral dvakrat. In tudi za udeležbo na treningih, pri organizirani rekreaciji in v obšolskih dejavnostih bo potrebno samotestiranje.

Kljub izpolnjevanju pogoja PC je uporaba zaščitne maske obvezna, in sicer v dejavnostih zdravstva, izobraževanja in socialnega varstva ter v vseh dejavnostih in pri nudenju vseh storitev, pri katerih prihaja do neposrednega medsebojnega stika.

Zapiranja si nihče ne želi, pa vendar mora skupina tehtati tudi ta ukrep, dodaja minister: "Lahko dvomite, kritizirate, lahko imate pomisleke, toda z nasprotovanjem ukrepom ne pomagate zdravju ljudi in zaposlenim v zdravstvu." Z vsakim covidnim bolnikom zmanjka prostora za necovidne, a prav tako bolne ljudi, opozarja Poklukar: "Zmogli bomo le še reševati življenja."

V bolnišnicah in socialnovarstvenih zavodih pa bodo preventivno testirali oskrbovance. Te inštitucije morajo delovati ne glede na stopnjo epidemije, stanje duha v družbi, politiko ali kar koli drugega. Kajti tam so najranljivejši prebivalci.

Minister pa je ob tem še pozval vse, ki spadajo v rizične skupine, "naj v najkrajšem možnem času opravijo PCR-test in nato, če spadajo v to skupino, nadaljujejo pot v bolnišnico, kjer bodo v dnevni oskrbi prejeli zdravilo regeneron".

Po podatkih ljubljanskega kliničnega centra ga je na zalogi za 1450 bolnikov.

'Z že obstoječimi ukrepi še lahko spremenimo potek epidemije'

Kaj nas torej čaka v prihajajočih dneh in tednih? O tem sta v oddaji 24UR ZVEČER spregovorila Mateja Logar, vodja strokovne svetovalne skupine za covid-19, in infektolog Tomaž Vovko z ljubljanske infekcijske klinike, ki na intenzivnem oddelku zdravi bolnike z najhujšimi posledicami covida.

Na vprašanje, ali se strinja z na novo predstavljenimi ukrepi, je Logarjeva odgovorila, da so "nujno potrebni". Poudarila je, da se bodo te številke pri hospitalizacijah odrazile v naslednjem tednu, nekaj dni kasneje še na intenzivnih oddelkih.

Strokovna skupina je vladi uvedbo pogostejšega testiranja predlagala že "proti koncu poletja", tudi vsi ostali napovedani ukrepi pa so "v skladu z njihovimi predlogi", je poudarila vodja posvetovalne skupine. "Zavedamo se, da so princip PCT in cepljenje ter ostali splošni ukrepi načini, ki vodijo k odprtju družbe – če jih seveda upoštevamo," je nadaljevala. Če so "samo na papirju, pa seveda ne dosežejo tega, čemur so namenjeni".

Pri nas je situacija takšna, da je nadzor pač potreben, ne razumemo, da gre za našo varnost, je še poudarila Logarjeva, ki poziva k striktnemu izvajanju in nadzoru sistema PCT.

Logarjeva pravi, da z že obstoječimi ukrepi še lahko spremenimo potek epidemije.
Logarjeva pravi, da z že obstoječimi ukrepi še lahko spremenimo potek epidemije. FOTO: Dreamstime

Tomaž Vovko dela na enoti intenzivne terapije na infekcijski kliniki, kjer zdravijo najhuje bolne. Kako konkretno se spopadajo s tem 'cunamijem' okužb? "Stanje se v zadnjih nekaj dneh precej spreminja," je na to odgovoril Vovko. Da beležijo vse več sprejemov, prav tako že dobivajo klice iz drugih delov države, saj v nekaterih bolnišnicah nimajo več prostih postelj na oddelku za intenzivno terapijo.

Kaj bo, ko bodo vse postelje na intenzivnih oddelkih zasedene, Vovko ne ve, se pa boji, da bi se lahko na ta račun povišalo število smrtnih žrtev. "Če ne bo ljudi, če ne bo opreme, bomo tem bolnikom morali reči 'ne'," je izpostavil.

Kako pa je z zdravilom regeneron, ga je dovolj na zalogi? Lahko pride bolnik pravočasno do njega, če upoštevamo, da traja tri dni, da prideš na vrsto za PCR-test, še prej pa čakaš na svojega zdravnika? Da, to je logistični problem, priznava Vovko. Pri zdravilu gre sicer za protitelesa, ki jih ne producira naše telo in so manj varna kot tista, ki jih posameznik razvije sam po cepljenju, je pojasnil.

"Mislim, da moramo ločiti dve skupini ljudi, ki se še niso odločili za cepljenje," meni Vovko. Manjšina je tista, ki se je ne bo dalo prepričati, da bi se cepila, pri večini pa, kot ocenjuje, gre predvsem za to, da se cepiva bojijo. "Ta strah obstaja. Ampak v zadnjih mesecih imamo veliko dokazov, da so ta cepiva varna, sploh v primerjavi s tem, kar se lahko zgodi, če dobiš covid," je poudaril. Po njegovih besedah je še čas, da se cepimo. "Bolje se je srečati z virusom pripravljen," je prepričan Vovko. 

Kaj pa bo posvetovalna skupina vladi predlagala po praznikih, če bo število okužb še naprej tako visoko? Se lahko že pripravimo na skorajšnje zaprtje? Logarjeva odgovarja, da z že obstoječimi ukrepi še lahko spremenimo potek epidemije. "Če pa se bo pritisk na bolnišnice stopnjeval in bo ogrožen zdravstveni sistem, pa bo treba zapirati določene segmente družbe. Upajmo, da bo tega čim manj," je še dejala vodja posvetovalne skupine in vnovič pozvala k doslednemu spoštovanju ukrepov. 

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1859)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vrtnar01
03. 11. 2021 13.47
+0
absolutni krivci za te sramotne razmere ste krivi anticepilski trdoglavci in osrednji slovenski mediji, RTV in...
Damjan Qwertz
02. 11. 2021 10.06
delo od doma (kjer je mogoče) bi pomagalo, pa ni treba nobenega zapiranja, ampak vizjakove delnice bi zaradi manjše porabe gorvia lahko padle
vinchi
01. 11. 2021 08.39
+2
polovica pocepljenih, PCT pogoj , pa so rezultai slabši kot lani , ko ni bil nihče cepljen. Vsak , ki je vsaj malo pri zdravi pameti vidi , da se ta enačba ne deluje . Ali nam lažejo o številu okuženih , ali pa cepivo in PCT ne delujeta. S PCT itak ni doseženo drugega , kot , da se omejuje necepljene. Pa nič hudega , tako se vsaj vidi , da sedaj večino okužb zakrivijo cepljeni , ker jih nihče ne testira. Dokazano je , da tudi polno cepljeni prenašajo virus, zbolevajo in od korone tudi umrejo . Pred dnevi sem zasledil podatek , da je na Hrvaškem zaradi covid umrlo preko 30 polno cepljenih . Gotovo je tudi pri nas podobno , le da se podatki skrivajo . In zdaj bi nas radi še zaprli. Pa kaj še .
Rokfeler
28. 10. 2021 21.30
-7
Pravilno! Vse zapret čim prej! Testiranje 100€ po glavi! Ko bomo precepljeni 80-90% ne bodo imeli nobenega izgovora dakaj zapirat in podobne fore. Pa vam ne potegne a ne! Samo prilagojen program!
KrEnSlovenc
29. 10. 2021 11.32
+5
A ste kaj pogledali Izrael, Singapur, VB, Sejšele.... in druge visoko precepljene države? Vse imajo največje poraste doslej in vzrok niso necepljeni, ki se nonstop testirajo in imajo kup omejitev, ampak cepljeni, ki se brez testov zavedajoč, da lahko prav tako zbolijo in širijo, nemoteno gibljejo okoli... Če želimo ustavit potem je potrebno nazaj vrnit stroge higienske ukrepe in uvest enako testiranje tudi za cepljene..
vinchi
28. 10. 2021 20.43
+7
banda, kakšen lockdown neki , epidemija je bila pred poletjem preklicana in ni bila ponovno razglašena . najbolj boste pomagali nam , če sebe zaprete...... za vedno !!!!
Jožajoža
28. 10. 2021 18.57
+3
Dvomim,da bodo nas poštenjake lopovi zaprli.
Slovenec007
28. 10. 2021 18.54
+10
Farmacevtske družbe ne delajo dobičkov z zdravimi ljudmi ampak bolnimi, ko vam bo to jasno vam bo jasna tudi ta COVID "KRIZA".
real....
28. 10. 2021 19.19
+4
zgleda da so bolani dobickonosni ja..ker potrebujejo vec zdravil,zdravljenja itd?!
simeoni
28. 10. 2021 18.35
+9
Dne 5.1.2021 je bilo okuženih 3354 okuženih,1177 hospitaliziranih, 182 na intenzivni negi in 31 umrlih pa ni bilo take panike ki jo zganjate sedaj, ko je 131 pacientov na intenzivni. Dejte se malo zamislit nad svojo pametjo in vašo paniko. Kaj boste storili z vašo paniko in vašimi grožnjami o locdownu. Še večjo paniko, ko se bo narodu odtrgalo in samo Bog vam lahko pomaga, če seveda obstaja. Za vašega vem, on bo pobegnil.
TheGreatRusia
28. 10. 2021 17.47
+5
LOPOV POKLUKAR, VSE TO VERJETNO ZA NAŠE ZDRAVJE, MAR NE?
dule100
28. 10. 2021 17.45
-4
Ni potreba ničesar zapirati! Zaprite samo bum bar je, ki protestirajo! Bo čisto dovolj! 🥊🆘🥊💪
SmiselZivljenja
28. 10. 2021 17.45
-5
vsak necepljeni naj plača 10.000 EUR za pomoč gospodarstvu, ker bomo zaradi njih zapirali.
simeoni
28. 10. 2021 18.37
+7
Si cepljen ? Brigaj se za sebe in ko boš na intenzivni se oglasi, če se boš lahko.
simeoni
28. 10. 2021 18.37
+4
Si cepljen ? Brigaj se za sebe in ko boš v bolnici se oglasi, če se boš lahko.
ElectroVoice
29. 10. 2021 09.49
Le kako ti je uspelo lansirati podvojeni komentar? Si iz SDS..?
KrEnSlovenc
29. 10. 2021 11.41
+3
Problem niso necepljeni, ker so v manjšini. Danes je v sloveniji cca 600.000 prebolelih, ki izjemoma še enkrat zbolijo, okoli 400.000 necepljenih, ki se jih konstatno testira in imajo omejitve pri gbanju ter približno 1.100.000 polno cepljenih, ki so prepričani, da so zaščiteni in varni in, ki kot vemo, po nekaj mesecih nič manj ne zbolevajo kot necepljeni a se neovirano gibajo in širijo virus. Da je temu tako dokazuje ekspanzija okuženih praktično skoraj v vseh visoko precepljenih državah, odvisno je samo koliko časa je minilo od glavnine cepljenja. Pri nas se je glavnina cepila več kot 6 mesecev nazaj, to pa je obdobje, ko Izrael že aplicira tretjo dozo saj so ugotovili da v 6 mesecih od zaščite ostane bore malo... Krivo je torej nekontrolirano okuževanje s strani cepljenih in dokler jih ne bomo testirali enako kot necepljene se to ne bo ustavilo nikoli, ker cepivo ne daje ustrezne zaščite...
28. 10. 2021 17.44
-2
upam,da nikogar ki bluzi in govori nemumnosti ne doleti covid z hujšimi posledicami... in potem bi pa bil jok in stok. še posebej llt ti povejo da moraš na,respirator ker so tvoja pjuča ogrožena...Nrkateri folk se kar norca dela iz virusa...
ElectroVoice
29. 10. 2021 09.51
drago štubljar
28. 10. 2021 17.40
+3
zapret tote lopove na DOB PA BO KONC KOMEDIJE
Fulmmer
28. 10. 2021 17.15
+12
Zapiranje ob 22h? Po mojih izračunih je do 22.05 popolnoma varno.....
Alex123456 1
28. 10. 2021 17.13
+3
k pridem nad politike z breztrzajnimi topovi in havbicami je 200 postelj premalo
dule100
28. 10. 2021 17.46
-3
Nekaj breztrzajnega imaš ti v glavi! 🙉
SmiselZivljenja
28. 10. 2021 17.46
-2
da si ne boš kej naredil. pol pa bo jok in stok kako policija tepe...
Gunnar
28. 10. 2021 17.11
+13
Lahko še tako zapirajo, necepljene testirajo magari vsak dan pa ne bo boljše dokler cepljeni nimajo testiranj in karanten ob pozitivnosti.
Alex123456 1
28. 10. 2021 17.11
+11
bergamo bo v parlamentu
CDROM
28. 10. 2021 17.07
+10
Berem članek, da bomo kupili oklepnike za vojsko, za celotno slovenijo za covid mamo 180 razpoložljivih covidnih postelj! Tud reševalnega helikopterja nimamo, za vojsko se pa vedno dobi denar! Ko se gre za zdravje, ko nas šljivi in bomo že ukrepali, če gori pri riti bistvo, da mamo tope, oklepnike, goseničarje,..... kam smo prišli!
Sveti Peter
28. 10. 2021 17.19
+8
Imas prav, vendar nekaj manjka. Osebja nimamo, ki bi znalo rokovat z napravami na intenzivni negi
SheppardJohn
28. 10. 2021 17.33
+4
ja pa ves da za vojsko je drug resouce ze minister za zdravje ne opravlja svojega dela in raje tala dodatke je tako kot je :)
Kloven
28. 10. 2021 16.17
+13
Ne razumem kako to da ljudem se vedno ni dokončno prekipel
simeoni
28. 10. 2021 18.40
+4
na22mor
28. 10. 2021 15.50
+11
Včeraj je bilo na cesti vsaj 10000 vinjenih voznikov umrl pa je samo eden,se pravi to da alkohol povzroča težave pri vožnji je svetovni nateg
muci007
28. 10. 2021 15.56
-2
Poišči strokovno pomoč, da se odvadiš alkohola.