Korona

Zapleti po cepljenju? Mlajša ženska v smrtni nevarnosti

Ljubljana, 28. 09. 2021 17.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
0

V urgentni ambulanti Nevrološke klinike ljubljanskega UKC so v ponedeljek v zgodnjih jutranjih urah sprejeli mlajšo bolnico. Njeno zdravstveno stanje je izredno slabo, ker je bila pred tem cepljena, pa so dogodek NIJZ prijavili kot morebiten stranski učinek cepljenja.

Več videovsebin
 • Iz 24UR: Drugi resen zaplet
  01:21
  Iz 24UR: Drugi resen zaplet
 • Iz 24UR: Hospitalizirali 20-letnico
  01:41
  Iz 24UR: Hospitalizirali 20-letnico
 • Iz SVETA: Zapleti po cepljenju?
  01:07
  Iz SVETA: Zapleti po cepljenju?
Klinični center
Klinični center FOTO: Damjan Žibert

Takoj ob sprejemu je osebje ugotovilo, da stanje 20-letne pacientke ogroža njeno življenje. Začelo se je urgentno zdravljenje, vendar pa se njeno stanje ni izboljšalo.

Trenutno je hospitalizirana v enoti intenzivne terapije in je v izjemno slabem zdravstvenem stanju. 

Ker je bila pred tem cepljena z vektorskim cepivom, ki se aplicira z enim odmerkom, so primer prijavili pristojnim kot možen stranski učinek po cepljenju. 

"Čeprav je dokazovanje neposredne povezave stvar nadaljnjih postopkov NIJZ, kar še ni bilo opravljeno, obstaja utemeljen sum, da gre za vzročno povezavo med cepljenjem in zapletom," pravijo v UKC. 

"Zagotovo je potrebno, da tukaj na vprašanja odgovorita NIJZ, ki transparentno spremlja vse zaplete po cepljenju, in JAZMP in verjamem, da bosta skupaj v kolikor menita, da bi bilo lahko tukaj kakorkoli v povezavi s cepljenjem aktivirala ustrezno komisijo pri MZ, ki bo pregledala vso potrebno dokumentacijo, da stvar raziščemo in pridemo stvari do dna. Tako da v tem trenutku je to vse, kar vem, in vse, kar lahko povem. Ključno pa je, da je ta trenutek ne glede na to, iz kakšnega razloga je težak potek bolezni, tragičen in tu potrebuje družina mir, sočutje in pomoč," pa je danes v odzivu dejal zdravstveni minister Janez Poklukar.

(Začasni) umik cepiva Janssen?

Vodja skupine za cepljenje Bojana Beović je za oddajo 24UR dejala, da bo treba sum skrbno preveriti, pregledati dokumentacijo, šele nato bo mogoče podati mnenje. Dejala je, da se skupina za cepljenje še ni sestala, to naj bi storili še danes, da pa je njeno mnenje, da bi bilo dobro cepivo Janssen (J&J) najprej umakniti, analizirati situacijo in s cepljenjem morda nadaljevati v določenih skupinah. 

Po podatkih Nevrološke klinike UKC Ljubljana gre za drug resen zaplet, povezan z aplikacijo cepiva proti covidu-19. Oba sta se pojavila pri ženskah, mlajših od 50 let, cepljenih z vektorskim cepivom. Pri prvi bolnici se je zdravljenje zapleta končalo uspešno.

Je pa julija komisija, ki je preiskovala smrt žene slovenskega diplomata v Bruslju, ki je bila cepljena s cepivom proizvajalca Johnson & Johnson, potrdila gotovo povezavo smrti s cepljenjem. Smrt je nastopila zaradi tromboze v povezavi z nizko ravnijo trombocitov.

Pristojni sicer opozarjajo, da so resni stranski učinki po cepljenju redki in da koristi cepljenja daleč pretehtajo potencialno možnost stranskih učinkov. 

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.