Korona

Množično testiranje v več slovenskih mestih

Ljubljana, 21. 12. 2020 06.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, N.P., Ti.Š., M.S.
Komentarji
633

V Ljubljani bi morali z današnjim dnem začeti poskusno množično testiranje na okužbo z novim koronavirusom, vendar je ministrstvo za zdravje začetek zaradi zapletov zamaknilo na torek. Bodo pa dodatne lokacije poskusnega testiranja od jutri naprej vzpostavljene tudi v drugih mestnih občinah. Rezultat hitrega testa se od zdaj naprej šteje za enakovrednega PCR testu, objavljali pa bodo tudi statistiko tako potrjenih primerov.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Na odvzem brisa tudi ljudje iz manjših občin
    03:38
    Iz 24UR: Na odvzem brisa tudi ljudje iz manjših občin
  • Borut Štrukelj o cepivih in novem sevu v Angliji
    25:30
    Borut Štrukelj o cepivih in novem sevu v Angliji
  • Marija Magajne o množičnem testiranju
    04:20
    Marija Magajne o množičnem testiranju

Hitro testiranje bo od torka na voljo v Ljubljani, Celju, Mariboru, Novem mestu, Novi Gorici, Murski Soboti, Slovenj Gradcu, Kopru, Kranju, Velenju in na Ptuju. V ogroženih krajih bo od jutri dalje poleg Ptuja, še testiranje v Lenartu in Sevnici. O točni lokaciji in pričetku bodo prebivalci obveščeni preko lokalnih skupnosti, je sporočilo ministrstvo za zdravje. 

Seznam lokacij po Sloveniji za množično testiranje
Seznam lokacij po Sloveniji za množično testiranje FOTO: Vlada RS

Testiranje je prostovoljno in brezplačno, naročiti se ni treba. S seboj morate imeti zdravstveno in osebno izkaznico o rezultatu pa boste po 15 minutah obveščeni s SMS-sporočilom. 

V Ljubljani bo testiranje potekalo na Kongresnem trgu. Na velenjski občini so pojasnili, da so predlagali Titov trg, v Novi Gorici pa je najverjetnejša lokacija testiranja ploščad med občinsko stavbo in stavbo SNG Nova Gorica. V Celju bo testiranje potekalo v torek od 10. do 17. ure, v sredo od 9.00 do 17. ure in četrtek 9.00 do 15.00 v Hali A na Celjskem sejmišču. V Novem mestu pa se boste lahko testirali v avli Kulturnega centra Janeza Trdine v torek med 12. in 17. uro, v sredo med 9. in 17. uro in v četrtek med 9. in 15. uro. 

Medtem so na ravenski območni enoti Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) pojasnili, da v Slovenj Gradcu v torek ni predvidenega množičnega testiranj. "To je še v fazi dogovarjanja med mestno občino in ministrstvom za zdravje," je sporočila predstojnica ravenske enote NIJZ Neda Hudopisk. Na Mestni občini Slovenj Gradec pa so pojasnili, da se bo množično testiranje v Slovenj Gradcu predvidoma začelo v soboto.

Informacije o lokacijah in terminih testiranja bodo med drugim na voljo na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Po besedah državne sekretarke z ministrstva za zdravje Marije Magajne bo testiranje za prebivalce brezplačno in prostovoljno. S sabo morajo prinesti osebni dokument in kartico zdravstvenega zavarovanja, med čakanjem pa morajo ohranjati medsebojno razdaljo in nositi masko. Na testiranje se zaenkrat ni treba naročiti, a je možno, da bodo ob večjem zanimanju režim spremenili.

Mobilna enota v Ljubljani stoji na Kongresnem trgu. Testiranje se prične v torek ob 8. uri.
Mobilna enota v Ljubljani stoji na Kongresnem trgu. Testiranje se prične v torek ob 8. uri. FOTO: POP TV

Informacije o lokacijah in terminih testiranja bodo med drugim na voljo na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), je napovedala. V Ljubljani pa so že napovedali, da bodo testiranja potekala na Kongresnem trgu.

Na vprašanje, ali se bodo lahko prebivalci manjših občin, kjer testiranje ne bo potekalo, na testiranje odpravili v bližnjo občino, pa je Magajnejeva odgovorila: "Za posameznike, ki bi se želeli testirati, se bo zagotovilo možnost za testiranje, tako kot za obisk zdravnika."

Rezultat hitrega testa se od zdaj naprej šteje za enakovrednega PCR testu.
Rezultat hitrega testa se od zdaj naprej šteje za enakovrednega PCR testu. FOTO: Dreamstime

Rezultat testa bo znan v približno 15 minutah in bo poslan v nacionalni register pacientov. Če ste na testu pozitivni, pojdite domov in se nemudoma izolirajte. Doma kontaktirajte svojega izbranega zdravnika. Negativni rezultat testa naj vam ne da občutka lažne varnosti, saj ste čez dve uri že lahko pozitivni.

Z današnjim dnem se namreč spreminja definicija pozitivnega testa in bodo torej kot pozitivne na novi koronavirus obravnavali tudi tiste, ki jim bodo okužbo potrdili z antigenskim testom. Do sedaj so morali zdravstveni delavci in zaposleni v domovih za starejše, ki so bili pozitivni na antigenskem testu, okužbo potrditi tudi s PCR testom.

Ob tem pa se bo spremenilo tudi dnevno prikazovanje potrjenih okužb. Poleg števila opravljenih PCR testov in potrjenih okužb na teh testih bo sedaj objavljeno tudi število opravljenih hitrih testov ter število pozitivnih oseb. Statistiki se bosta vodili ločeno. Če se bo oseba testirala na obeh testih, pa bo po besedah Magajnejeve prikazan le en rezultat.

Testiranje bo potekalo do 24. decembra. Po praznikih pa nameravajo hitra testiranja nameniti predvsem določenim skupinam prebivalcev, med njimi je Magajnejeva izpostavila zaposlene v vzgoji in izobraževanju.

Zagotovila je, da je na voljo dovolj antigenskih testov. V Slovenijo prihajajo postopoma, skladiščijo pa se pri dobaviteljih. Ekipa, ki bo testirala v Ljubljani na Kongresnem trgu, je že prevzela prvih 1000 testov. Sicer lahko ekipa na uro opravi med 30 in 40 testov. Ostale teste bodo ekipe prevzele naknadno. Do konca tega tedna ali v začetku prihodnjega tedna pa pričakujejo, da bo v Sloveniji na voljo dodatnih 100.000 testov.

Povedala je še, da se je na javni poziv ministrstva za zdravje prijavilo 52 izvajalcev, ki so ponudili 130 mobilnih ekip. Ocenila je, da je tako na voljo dovolj ekip.

V Sloveniji je od danes sicer pet regij z boljšo epidemiološko sliko in posledično tudi blažjimi ukrepi za zajezitev širjenja okužb z novim koronavirusom. Osrednjeslovenski, gorenjski, obalno-kraški in goriški se je pridružila tudi primorsko-notranjska regija.

Od torka je za prebivalce prvih štirih statističnih regij, od danes pa tako tudi za prebivalce Primorsko-notranjske, kjer je epidemiološka slika boljša, z naloženo aplikacijo gibanje omejeno na območje celotne regije. V ostalih regijah pa še vedno velja prepoved prehajanja med občinami, ki je v veljavi od 27. oktobra. Ob tem veljajo siceršnje izjeme, določene v odloku.

V petih regijah je od torka dovoljeno tudi obratovanje prodajaln, ki v pretežni meri prodajajo oblačila in obutev, dovoljena je prodaja oblačil in obutve v prodajalnah z živili, vključno s prodajo kmetijskih izdelkov. Pomerjanje oblačil in obutve ni dovoljeno. Poslujejo lahko tudi knjigarne, papirnice, fotokopirnice, prodajalne z drobno galanterijo in darilnim programom ter specializirane prodajalne z otroškim programom. V teh regijah so lahko odprte še prodajalne s pretežno športno opremo in prodajalne z motornimi vozili. Omogočeno je tudi opravljanje storitev nepremičninskega posredovanja.

Koronavirus pasica november

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

21.13

Vlada za državno sekretarko na ministrstvu za zdravje ponovno imenovala Marijo Magajne

Vlada je na današnji dopisni seji na predlog predsednika vlade Janeza Janše, ki začasno opravlja tudi funkcijo ministra za zdravje, za državno sekretarko na omenjenem ministrstvu imenovala Marijo Magajne. Vlada je namreč ugotovila, da ji je po zakonu o državni upravi 18. decembra z odstopom Tomaža Gantarja z mesta ministra prenehala funkcija.

20.19

Frizerski in kozmetični saloni, čistilnice in prodajalne z oblačili se zapirajo v četrtek

20.18

Množično testiranje v Slovenj Gradcu še jutri ne bo na voljo

Na ravenski območni enoti Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) so pojasnili, da v Slovenj Gradcu v torek ni predvidenega množičnega testiranj. "To je še v fazi dogovarjanja med mestno občino in ministrstvom za zdravje," je sporočila predstojnica ravenske enote NIJZ Neda Hudopisk. Na Mestni občini Slovenj Gradec pa so pojasnili, da se bo množično testiranje v Slovenj Gradcu predvidoma začelo v soboto.

18.28

Jutri pričetek brezplačnega in prostovoljnega množičnega testiranja s hitrimi testi

Hitro testiranje bo od torka na voljo v Ljubljani, Celju, Mariboru, Novem mestu, Novi Gorici, Murski Soboti, Slovenj Gradcu, Kopru, Kranju, Velenju in na Ptuju. V ogroženih krajih bo od jutri dalje poleg Ptuja, še testiranje v Lenartu in Sevnici.

17.51

Odvetniška zbornica za sprejemanje protikoronskih ukrepov z jasno usmerjenim ciljem

Odvetniki si želijo, da bi se ukrepi za zajezitev drugega vala epidemije covida-19 sprejemali z jasno usmerjenim ciljem, pregledno, pretehtano in z upoštevanjem stisk vseh, še posebej ranljivih skupin. Predpisi, ki uvajajo ukrepe, pa naj ustvarjajo predvidljivo pravno okolje, so v izjavi za javnost opozorili v odvetniški zbornici.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (633)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Joža_Gulikoža
22. 12. 2020 15.32
+1
Do kdaj v lj testirajo??
Tik Tak
22. 12. 2020 14.04
Uvesti bi bilo treba teste To go. Vsak dan zjutraj namesto kafeta
Walter Pravicek
22. 12. 2020 11.33
KJE V MARIBORU JE TO MTESTIRANJE???IME ULICE,???
Estoril
22. 12. 2020 17.14
23. in 24.12....od 8 - 17....pred dvorano Tabor
Iztok Sovdat
22. 12. 2020 10.32
Zakaj so pa izpustili Primorsko-notranjsko regijo. 52 000 in še nekaj prebivalcev pa nobenega testiranja. Epidemiološka slika pa tudi ni rožnata. V regijah kjer je slika boljša in so odpravili omejitve pa testirajo ( mislim na te štiri regije).
Walter Pravicek
22. 12. 2020 11.04
Ja so,a imate prosti pretok z vozili v Ljubljano!"
zdrava.pamet
22. 12. 2020 08.59
-1
JA KAJ BI PA RADI, ali cepljenje.....ali ukrepi,karantena......bo se treba odločiti. Če bi pa še gledali kaj drugega kot fuzbal in turške nadaljevanke, bi pa vedeli, da nas samo cepljenje reši! Korono boste itak dobili, ali od soseda ali od cepljenja....v tem primeru je cepivo manj nevarno..
Jožajoža
21. 12. 2020 21.58
s testi bi radi čim več ljudi spravili čez peaznike iz ulic. povem vam, da boste skoraj vsi +?????????
ibro2
21. 12. 2020 21.55
+0
kako nej verjamem testu ko je prikolica zapeta za 20 let star kamion in še to podklocnan halo vsi ki veste, ko mu izpusti zrak bremze avtomatsko primejo tudi na prikolici ha pa smo pri varčevanju in zdravju ljudi
DJ-Pero
21. 12. 2020 21.55
+2
Množično testiranje za gripo... lahko pridete le tisti, ki imate nameščeno aplikacijo.
MucaNeGrize
21. 12. 2020 21.46
Daleč Najboljši naj bi bil zanesljiv PCR test , ki pa SPLOH NI zanesljiv. Tako o tem STROKA .
jožamb
21. 12. 2020 21.45
+3
Kaj te se morem vsaki dve uri testirat?
MucaNeGrize
21. 12. 2020 21.45
+1
Koliko testov pa bodo porabili , koliko to stane in kaj konkretno bodo dosegli z rezultati ??? Kaj se bo po testiranju spremenilo ? !
Walter Pravicek
22. 12. 2020 11.05
NIČ!La Vlada Janše se bo lahko bahala,češ:MI SMO----!"Z 30000 res ni MNOŽIČNO!"
breza182
21. 12. 2020 21.44
+3
jest predlagam rajši množično testiranje članov strank v vladi za droge, ker po vsem tem morajo bit na enih res težkih drogah..
zdrava.pamet
22. 12. 2020 09.01
MucaNeGrize
21. 12. 2020 21.43
-1
Janševa vlada ima v članku plakat - na katerem piše in " nariše" , da je potrebno imeti s seboj osebno izkaznico in zdravstveno . Kje se dobi osebna izkaznica dekletca , ki je na zgornjem plakatu ???
breza182
21. 12. 2020 21.39
-2
sam eno vprašanje: ZAKVAJJ???? Zakvaaaaj bodo delal te hitre teste, če so že PCR testi čist nezanesljivi???
Gsmm
21. 12. 2020 21.31
-1
Ali bo z testiranjem in cepljenjem enako kot z covid vohunsko aplikacijo? Prostovoljni "mus"
Joža_Gulikoža
21. 12. 2020 21.22
+2
Pol pa piše, da ne smemo met občutek negativnega testa, ker čez dve uri se lahko spremeni 😂😂😂😂
morfo
21. 12. 2020 21.15
+3
Zanimivo je da v Ljubljani brez okolice živi 280.000 ljudi in imajo en center za testiranje. Res ne razumem kaj je point in korist tega testiranja. Po drugi strani če bi celotno slovenijo zaprli in testirali da bi izločili okužene, bi lahko v 2 dnevih poslali v karanteno večino okuženih, ter bi se izognili dodatnim večjim okužbam. To je samo metanje denarja nekomu v žepe..
kure bedne
21. 12. 2020 21.11
-1
Pa še nekaj. Vsi ta trenutek govorimo samo o cepljenju in cepivih oni nam pa v tišini (skoraj legalno) postavljajo pet ge antene, in določili so že frekvence, ki so tudi škodljive za zdravje ljudi in se jih lahko kamot zlorabi. Ta pet ge je samo češnja na torti vsega ozadja. Seveda nobeden akter si ne želi, da se o tem kaj piše-govori. Admin ti kar briš saj itak ne boš več dolgo.
anabanana
21. 12. 2020 21.08
+1
Za te teste bo ista afera ko pomladi za maske.........
Fery Zaka
21. 12. 2020 21.13
+1
Fery Zaka
21. 12. 2020 21.14
Ups, napačno prebrano. Bomo videli, koliko jih bodo dostavili za ta denar.
Jajce8
21. 12. 2020 21.08
+2
Boli nas za to. Itak noben vec ne verjame nic itak se bomo vsi zabavali za novo leto. Nic komaj cakam da se ga s kolegi nazremo za novo leto.