Korona

Odpirajo se avtopralnice, omejitve gibanja ostajajo v veljavi

Ljubljana, 24. 04. 2020 09.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
STA, M.R., Ti.Š.
Komentarji
554

Tudi med prvomajskimi prazniki bo treba spoštovati ukrepe za zajezitev epidemije. Še vedno namreč velja prepoved gibanja izven občin in zbiranja na javnih krajih, kar bo policija tudi preverjala. Gospodarski minister Počivalšek je medtem dejal, da bi se meje lahko odprle v maju, napovedal je tudi sestanek s hrvaškim ministrom za turizem, s katerim bosta konkretneje dorekla, kako bi lahko bila videti letošnja poletna sezona. Se pa kmalu spet odpirajo avtopralnice, znova bodo na delu tudi zavarovalniški posredniki.

V četrtek je bilo ob 1315 testiranjih potrjenih sedem okužb z novim koronavirusom, zabeležili pa so tudi eno novo smrtno žrtev, kažejo vladni podatki. Hospitaliziranih je bilo 78 oseb, od teh jih je 24 potrebovalo zdravljenje na intenzivni negi.

Skupno so v Sloveniji do zdaj našteli 1373 potrjenih okužb, umrlo pa je 80 bolnikov s covidom-19.

V četrtek so iz slovenskih bolnišnic skupno odpustili štiri bolnike, doslej pa so v Sloveniji opravili 47.018 testov. Med 1373 okuženimi je 609 moških in 764 žensk.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana je hospitaliziranih 30 bolnikov s covidom-19, od tega jih je devet potrebuje intenzivno zdravljenje, so iz osrednje slovenske bolnišnice danes sporočili prek Twitterja.

Iz mariborskega UKC pa poročajo o 29 bolnikih s covidom-19, ki so se tam zdravili v četrtek. Na intenzivni negi jih je bilo devet.

V Splošni bolnišnici Celje je bilo zjutraj 10 bolnikov s covidom-19, od tega štirje v enoti intenzivne terapije.

Na Kliniki Golnik se jih zdravi devet, od tega dva na intenzivnem oddelku.

V četrtek so potrdili sedem okužb z novim koronavirusom in eno novo smrt zaradi covida-19.
V četrtek so potrdili sedem okužb z novim koronavirusom in eno novo smrt zaradi covida-19. FOTO: Matej Povše / UKCLJ

Medtem so v vseslovenski nacionalni raziskavi o razširjenosti novega koronavirusa v Sloveniji do zdaj odvzeli 681 vzorcev, je razvidno s spletne strani inštituta za mikrobiologijo in imunologijo. Od 3000 povabljenih je vabilo do zdaj sprejelo 1256 oseb. Okužbo z virusom pa so doslej potrdili pri eni osebi, ki je bila predhodno že diagnosticirana pred enim mesecem, je ob tem sporočil predstojnik inštituta Miroslav Petrovec. Na terenu pa so danes prvič ekipe, usposobljene za delo z otroki.

Tudi pred in med prvomajskimi prazniki bo treba spoštovati ukrepe za zajezitev epidemije

Zaradi ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusne bolezni bomo morali nekoliko prilagoditi tudi preživljanje prvomajskih praznikov. Še vedno namreč velja prepoved gibanja izven občin in zbiranja na javnih krajih, kar bo policija tudi preverjala.

Zaradi ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa bomo morali nekoliko prilagoditi tudi preživljanje prvomajskih praznikov.
Zaradi ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa bomo morali nekoliko prilagoditi tudi preživljanje prvomajskih praznikov. FOTO: Damjan Žibert

Preverjali bodo tako, ali med občinami res potujejo samo tisti, ki spadajo v izjeme. Tiste, ki bodo zaradi malomarnosti ali ignorance kršili odlok oziroma zakon o nalezljivih boleznih, bodo vrnili nazaj ali jih prijavili zdravstvenem inšpektoratu, če bodo ocenili, da to ne zadostuje, so sporočili.

Nadzirali bodo tudi spoštovanje odloka o prepovedi zbiranja na javnih krajih in površinah. Zato pred prihajajočimi prazniki posebej opozarjajo, da prirejanje piknikov v naravi ne sodi med izjeme, ki bi jih določal odlok o omejitvi združevanja in zbiranja ljudi na javnih krajih. Tudi plaža ni javni park ali sprehajalna površina, kjer bi bilo prirejanje piknikov dovoljeno. Sprehajanje posameznikov po sprehajalnih poteh pa je, ob upoštevanju varne razdalje, dovoljeno, so zapisali v nasvetih državljanom.

Meje bi se lahko odprle maja

Na izjavi glede aktualnega stanja v zvezi z epidemijo bolezni covid-19 pa je gospodarski minister Zdravko Počivalšek dejal, da bi se meje lahko odprle v maju, napovedal je tudi sestanek s hrvaškim ministrom za turizem Garijem Cappellijem, s katerim bosta bolj konkretno dorekla, kako bi lahko izgledala letošnja poletna turistična sezona.

O zagonu turistične dejavnosti je dajal, da bo ta "potekala drugače, kot smo bili doslej vajeni". Opisal je, da s predstavniki gospodarstva in Nacionalnega instituta za javno zdravje (NIJZ) oblikujejo protokole za posamezne vrste turizma. "Oblikovali bomo koronski standard, da se bomo tako gostje kot delavci počutili varno," je orisal na današnji novinarski konferenci.

Ker v Slovenijo prek 70 odstotkov gostov pride iz tujine, se osredotočajo tudi na to, kako jih bo država prepričala, da je na področju turizma organizirana varno. "To je tudi pogoj za razmišljanje o odpiranju mej. Računam, da bo do prvih korakov na tem področju prišlo v maju," je ocenil.

Meje bi se lahko odprle v maju, a bo turistična dejavnost bo po besedah Počivalška potekala drugače, kot smo bili vajeni.
Meje bi se lahko odprle v maju, a bo turistična dejavnost bo po besedah Počivalška potekala drugače, kot smo bili vajeni. FOTO: Dreamstime

Na temo turizma bodo v ponedeljek razpravljali ministri evropskih držav, nato bodo o tem stališča in mnenja izmenjali ministri srednjeevropskih držav, ki so turistom dosegljive z avtomobili. V sredo ali četrtek se bo Počivalšek srečal s hrvaškim kolegom in razpravljal o možnosti prehajanja meje. Načrtuje tudi srečanje z avstrijsko stranjo, da bi v Slovenijo privabili čim več gostov iz te države.

Odbor DZ za finance bo za potrditev na plenarni seji pripravil drugi paket ukrepov za blažitev posledic epidemije novega koronavirusa. Med drugim bo država jamčila za posojila, ki jih bodo podjetja potrebovala za oživitev proizvodnje. Na dnevnem redu seje pa je tudi predlog popravkov prvega paketa ukrepov, ki že velja. Gospodarski minister Počivalšek je glede dilem v likvidnostnem paketu pomoči gospodarstvu dejal, da bodo nekaj dilem razrešili med potrjevanjem zakona v DZ. Povzel je napore, ki jih za zagon turizma opravljajo vse evropske države, in ocenil, da bi do prvih korakov na področju odpiranja meja v luči turističnih prehodov lahko prišlo v maju.

Glede likvidnostnega paketa pomoči gospodarstvu, ki ga je potrdila vlada, DZ pa bo o njem odločal prihodnji teden, je dejal, da je "zadovoljen, da je sprejeta garancijska shema za bančna posojila podjetjem". Pri posojilih mikro, majhnih in srednjih podjetij bo država jamčila do višine 80 odstotkov glavnice, pri velikih podjetjih pa do 70 odstotkov glavnice.

Glede višine likvidnostnega posojila, ki je po predlogu vlade omejena na 10 odstotkov letnih prihodkov podjetja ali celoletnega stroška plač, pa so se pojavili drugačni predlogi. "Dilema ostaja in iskali bomo možne rešitve za to, da ta znesek povečamo. Moramo pa preučiti, v kakšnem smislu je to potrebno na primeru nekaj podjetij iz različnih branž," je dejal.

Počivalšek o najavi odpuščanj v Gorenju: Tudi mene to boli

Ob najavi odpuščanj v Gorenju pa je Počivalšek vse podjetnike lastnike pozval, da pristopijo k pogledu naprej: "Četudi sedaj nimajo dela, jim zagotavljamo, da bodo v dveh mesecih in pol skozi pomoč države lahko ohranili delovna mesta in ponovno zagnali proizvodnjo."

Zato se minister nadeja sestanka z vodstvom Gorenja. "Tudi zato, ker smo z njimi vse od prevzema Gorenja dobro sodelovali in podjetje imeli za primer dobro organizirane proizvodnje, ki jo bi po načrtih nadgradili oziroma prestrukturirali z novo tovarno televizorjev, da do večjih odpuščanj ne bi prišlo," je spomnil in dodal, da zato tudi njega "take najave o velikih odpuščanjih bolijo".

"Z naše strani bomo naredili vse, da se projekt gradnje nove tovarne televizorjev v Velenju realizira in da se problematika glede načrtovanih presežnih delavcev reši v korist delavcev in posledično države," je danes zagotovil.

Kot je poudaril, je bil ključni cilj vseh protikoronskih ukrepov ta, da se ohrani delovna mesta in podjetja, da se omogoči podjetjem, da znova zaženejo proizvodnjo, ter da se naslovi podjetja, ki so zaradi koronavirusa najbolj prizadeta in bodo najtežje izšla iz krize.

Prvi samozaposleni, kmetje, družbeniki in verski uslužbenci, ki so zaradi epidemije novega koronavirusa utrpeli izpad prihodkov, so prejeli mesečni temeljni dohodek za mesec marec. Nakazilo v skupnem znesku 11,2 milijona evrov je prejelo nekaj več kot 32.000 upravičencev. Finančna uprava RS (Furs) je spet omogočila oddajo obrazca davčnega odtegljaja (REK-1), s katerim ji delodajalci poročajo o izplačanih plačah svojim zaposlenim in obračunanih prispevkih. Oddaja je bila začasno onemogočena zaradi prilagoditve obrazca novim vrstam dohodkov, ki jih predvideva interventni zakon za zajezitev epidemije novega koronavirusa in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo. Tistim delodajalcem, ki so svojim zaposlenim medtem plače že izplačali, niso pa predložili REK obrazca, na Fursu svetujejo, naj to storijo do 30. aprila.

Na današnji novinarski konferenci je nastopil tudi minister za javno upravo Boštjan Koritnik, ki je med drugim spregovoril o ukrepih za blažitev posledic epidemije z njegovega področja, ki jih je vlada predlagala tako s spremembami doslej sprejetih interventnih zakonih kot v drugem protikoronskem paketu. 

Tako je med drugim izrazil zadovoljstvo, da jim je uspelo v drugi paket umestiti dvig povprečnin za občine s 589,11 na 623,96 evra. Pri tem je izpostavil, da znesek velja od začetka leta, razlika za nazaj pa bo občinam izplačana v maju.

Vlada v zakonu predlaga tudi možnost delne ali celotne oprostitve najemnin za prostore v državni ali občinski lasti.

Upravne enote bodo lahko vročale odločbe tudi v nenujnih zadevah. A roki v epidemiji ne tečejo, zato naslovnik ne bo dolžan takoj odgovoriti na odločbo, lahko pa.

Z novelo prvega protikoronskega zakona so status nevladnikov izenačili z zaposlenimi z gospodarstvom v delu, da so upravičeni do pomoči v obliki mesečnega temeljnega dohodka.

Javnemu uslužbencu, ki bo delal čez reden delovni čas, je treba zagotoviti sorazmeren počitek. Dodaja se omejitev možnega nadurnega dela na letni ravni na 480 ur, je dejal Koritnik, ki je izpostavil, da je to pomembno predvsem za zaposlene v upravi za zaščito in reševanje.

Predvsem za zdravstveno osebje in osebje v domovih za starejše pa je pomembno, da bodo lahko vsi, ki zaradi epidemije ne bodo mogli izkoristiti lanskega dopusta, tega izrabili do konca leta. Ob tem se je vsem zahvalil za požrtvovalno delo.

Pivčeva: Vlada se z vsemi močmi prizadeva za nemoteno oskrbo s hrano

Epidemija novega koronavirusa je znova izpostavila tudi vprašanje oskrbe s hrano. Ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec je na današnji novinarski konferenci znova zagotovila, da si vlada z vsemi močmi prizadeva za nemoteno oskrbo. Pri tem so ključni tudi ukrepi za pomoč kmetijstvu, ki so deloma vključeni v popravke prvega protikoronskega zakona, deloma pa jih bodo vključili v tretji sveženj protikoronske zakonodaje.

V Slovensko-nemški gospodarski zbornici so se zavzeli za odpravo obvezne karantene v nujnih poslovnih primerih. Odlok o karanteni "otežuje prehod izvajalcev nujnih storitev iz Nemčije in ostalih nesosednjih držav ter pomeni za domača podjetja oteženo poslovanje, nemalokrat pa veliko gospodarsko škodo", meni predsednica zbornice Gertrud Rantzen.

Ministrstvo tako trenutno pripravlja izvedbene akte, na podlagi katerih bodo lahko upravičenci koristili vse ukrepe iz prvega protikoronskega zakona, je dejala. Pri finančnem nadomestilu zaradi izpada prihodkov so že pripravljeni vsi predpisi za koriščenje. Upravičenci iz sektorjev prireje govejega mesa in proizvodnje vina bodo obrazce za uveljavljanje nadomestil prejeli na dom, upravičenci iz dopolnilnih dejavnosti na kmetiji in v gozdarstvu pa jih bodo lahko poiskali na spletnih straneh agencije za kmetijskega trge in kmetijskega ministrstva, je pojasnila.

Skupnost socialnih zavodov Slovenije pa je medtem pozvala zaposlene v domovih za starejše in zavodih za odrasle s posebnimi potrebami k tihemu protestu: zaposleni so za 15 minut zapustili prostore domov oz. zavodov in s tem izrazili nestrinjanje s stanjem skrbi za starejše.

Pasica posebne novice POP TV

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

21.45

S kolesarjenjem protestirali proti omejevanju svobode

S kolesarjenjem po središču Ljubljane se je v današnjih večernih urah več deset ljudi pridružilo protestu, organiziranem po družbenih omrežjih, proti omejevanju svobode v času epidemije novega koronavirusa. Nase so udeleženci opozarjali z zvonjenjem, nekateri so na kolesa pritrdili transparente, drugi so žvižgali.

21.35

Omejitve gibanja ostajajo v veljavi, vlada s spremembo odloka v realizacijo ustavne odločbe

Vlada je na današnji dopisni seji spremenila odlok o začasni splošni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih krajih ter prepovedi gibanja izven občin. Vanj je vpisala namero, da upravičenost ukrepov preveri najmanj vsakih sedem dni, kar je od nje zahtevalo ustavno sodišče. Ob današnjem preverjanju je odločila, da omejitve ostajajo v veljavi.

20.50

Popravki prvega protikoronskega paketa nared za potrditev

Odbor DZ za finance je z manjšimi dopolnili potrdil predlog novele interventnega zakona za pomoč podjetjem in posameznikom zaradi epidemije novega koronavirusa, s katero se med drugim širi nabor upravičencev do pomoči. S tem je zakonsko besedilo pripravljeno za sprejem na plenarni seji, kar naj bi se zgodilo v torek.

20.12

V skupnosti občin za odpravo celovite prepovedi gibanja med občinami

Skupnost občin Slovenije je na državo posredovala poziv k načrtovanemu sproščanju omejitev v epidemiji. Med drugim predlaga, da bi gibanje med občinami pogojno omejili samo tam, kjer je zaradi števila okuženih nujna dodatna previdnost ali tam, kjer si ne želijo "turističnega pritiska". Pozivajo tudi k vzpostavitvi varstva otrok.

20.09

Ministrstvo napovedalo ukrepe za vnovičen zagon športa

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je na podlagi priporočil Nacionalnega instituta za javno zdravje pripravilo predlog novih ukrepov na področju športa, ki bi omogočilo vključevanje v vadbene in trenažne procese vsem registriranim športnikom. Predlog bo vlada najverjetneje obravnavala že ta konec tedna, so sporočili z ministrstva.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (554)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

FIGEC
26. 04. 2020 10.26
Posrečeno.., avtopralnice se odpirajo na deževne dni.
zvizi
25. 04. 2020 20.16
Hvala bogu, da se bodo odprle avtopralnice...Nisem mogel spati zaradi tega...
Glotis
25. 04. 2020 08.04
+3
Upam da v Sloveniji ne bo s COVID19 -om tako kot z nogometom. Začeli fanastično, končali zelo klaverno.
periot22
24. 04. 2020 21.59
+6
Sebe zaprite da ne boste kradli nasega denarja!
Myway
24. 04. 2020 21.54
+4
Men je Tito danes v sanjah rekel, da je žalosten, ker v Sloveniji ne bodo počastili njegove smrti 4.maja , ampak odprli frizerske salone, namesto da bi Slovenci šli v Beograd kot vsako leto. Matr, tale virus še spati ne da. Pa sploh nikoli nisem maral Tita.
Dracul Va Domni DinNou
24. 04. 2020 21.53
+2
Kopirali smo ukrepe kot ostale drzave, in to je to. Nekatere drzave so še hujše pri nadzoru ljudi.
Glotis
25. 04. 2020 08.07
+2
Se strinjam. Kaj bi potem rekli na ukrepe, kot jih imajo francozi?
Myway
24. 04. 2020 21.50
+4
Tovariši, po prvomajskih praznikih, se bo verjetno delno sprostila omejitev gibanja za posameznike med občinami tam, kjer ni večjega števila okužb. Protestov pa ne bo še kar nekaj časa. Pa vesel praznih Vseh rdečih v ponedeljek.
Satoshi Nakamoto
24. 04. 2020 21.38
+3
Vse se bo trlo turistov ki komaj čakajo da jih bo na vsakem koraku terorizirala policija kaj smejo in česar ne.
Winston 1984
24. 04. 2020 21.35
+5
Mene zanima kdo je danes zmagal na kolesarski dirki okrog parlamenta?
klokcar
24. 04. 2020 21.33
+21
Prtisjeno so.. Kakšne omejitve občin. Pa kje so še to vidl.. Pravico gibanja ti jemljejo. Okuženih pa nič, prav tako smrti.. Sramota
Brdavssar
24. 04. 2020 21.31
+11
..ne vem o kakem omejevanju gibanja med občinami govorijo....gibljem se tam kjer se pač moram....in mi je popolnoma vseeno kaj so kje zapisali....delo ne pozna meja....
Neznani1
24. 04. 2020 21.23
+30
Odprite občine !! Mislim da še bomo 1 teden poslušali vse to o prepovedi med občinami....potem pa se marsikomu, tudi meni jeb...e za to vašo prepoved....;)
Satoshi Nakamoto
24. 04. 2020 21.24
+16
Meni se že sedaj. V naravi poslej treniram jogo in če me bodo kaznili se bom z njimi tožil do amena.
Satoshi Nakamoto
24. 04. 2020 21.22
+12
Danes mi je policaj pristopil ker kao ne zadržuj se na javnem kraju. Mu povem da treniram jogo v naravi. Je rekel da lahko, le da se ne smem zadrževat v naravi. Ga vprašam kako je možno trenirat jogo v naravi da se tam ne zadržujem. Pa mi je odvrnil naj o tem povprašam Hojsa. Torej sprašujem Hojsa. Kako je možno trenirat v naravi jogi, da se tam ne zadržujem?!?
?ampl
24. 04. 2020 21.49
+2
Treniraj na jogiju doma,jst Tut vaterpola ne smem spilat pa je bajna Tut OK....Hojs to ne šteka,sam nima uzvoda,da bi mi prepreču
deltex
24. 04. 2020 21.20
+15
Evo, celo v združenju občin imajo dovolj in zahtevajo sprostitev....
majmun11223344
24. 04. 2020 21.18
+5
Ne moreš verjet v podalpske gozdove se vrača življenje. Koliko je pri nas vse lažje. Niti tramvaja nimamo😂
Jogurt
24. 04. 2020 21.16
+19
Ne rabite odpirat avtopralnic, saj je ze dost k nam perete glave. Dan za dnem. Zivela OF!
Alojz69
24. 04. 2020 21.14
+9
Ma vsi ven pa da jih vidimo junake pa naj ne pozabijo zelo pomembnih stvari ce mamo mi stalno prebivalisce ga tudi oni imajo
deltex
24. 04. 2020 21.13
+42
A ste opazili, da že par dni niso spustili pred mikrofon nobenega zdravnika? Kje je dr. Beovićeva, vodja vladne strokovne skupine? Kje je kak epidemiolog? Infektolog? Vse so utišali, ker tu zdaj ne gre več za virus , ampak za represivno politiko.
Krta?a 21
24. 04. 2020 21.19
+4
Mogoče pa iščejo trdne dokaze covidu pa jih ni in ni. Sej to ni kar ena veda ali vera kjer se veruje v nekaj. Je veda, ki na podlagi dokazov potem lahko vodi do določenih zaključkov. Če imaš zlagane dokaze, prideš do zlaganih zaključkov, napačnih zdravljenj itd. In ti zdravniki že 200 let furajo napačne zaključke. In še vedno ne pridejo do za ljudi bolj učinkovitih načinov zdravljenja. Kaj pa če bi za spremembo poizkusili kaj drugega, nekaj kar deluje? To pa ne smejo, ker nič ne kasirajo, s tem bi sami sebe vrgli iz finančne enačbe, to je vse.
Satoshi Nakamoto
24. 04. 2020 21.04
+39
Kakšna omejitev zbiranja na javnih krajih? Štirikrat so me že samega popisali na sprehodu in pregnali, ker je KAO prepoved zadrževanja na javnih krajih. A vedno so to storili izven mesta med polji in gozdovi. Sedaj že kao "a vas nismo že opozarjali?!". Tega niso počeli ne nacisti ne komunisti. Kakšna navodila to policija ima????
resnicaboli007
24. 04. 2020 21.27
+8
To je huda represija, teror in izživljanje nad drzavljani in nic drugega kot to.
Myway
24. 04. 2020 21.51
+0
kr-enn
24. 04. 2020 21.02
-10
COVID-19 sploh ni prisoten v SLO!!! Vsi ukrepi, so sprejeti samo zato, da lahko postavijo 5G omrežje! V karanteni bomo še tako dolgo, dokler projekt ne bo izpeljan do konca in da bo stal zadnji oddajnik za 5G! WAKE UP SLO!!!!