Korona

Zaprli petmilijonski Melbourne: 'Svoje domove lahko zapustite le, ko je nujno'

Melbourne, New York, 07. 07. 2020 08.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Maja Račič, STA
Komentarji
61

V Avstraliji zaradi porasta okužb s koronavirusom sprejemajo stroge ukrepe: premier zvezne države Viktorija je sporočil, da zapira njihovo glavno mesto Melbourne. Nekaj več kot pet milijonov prebivalcev svoje domove po novem lahko zapusti le še za najbolj nujne opravke. V Avstraliji so doslej skupno potrdili nekaj več kot 8500 primerov okužb, od tega je umrlo 106 ljudi. Medtem je število mrtvih zaradi covida-19 v ZDA preseglo 130.000.

"Preprosto ni druge alternative," je na novinarski konferenci dejal premier zvezne države Viktorija Daniel Andrews.
"Preprosto ni druge alternative," je na novinarski konferenci dejal premier zvezne države Viktorija Daniel Andrews. FOTO: AP

Avstralski politiki sprejemajo drastične odločitve. Že včeraj je z dežele tam spodaj odjeknila novica, da zaradi izbruha novega koronavirusa zapirajo mejo med zveznima državama Viktorija in Novi Južni Wales, danes pa že nove omejitve: zvezna država Viktorija je odločila, da zapre njihovo glavno mesto Melbourne, kar pomeni, da je približno pet milijonov tamkajšnjih prebivalcev v izolaciji.

Kot je na novinarski konferenci pravkar povedal premier Viktorije Daniel Andrews, bodo prebivalci drugega največjega avstralskega mesta od srede od polnoči svoje domove lahko zapustili le še za najbolj nujne opravke. Torej, če bodo morali po nakupih, k zdravniku, na delo ali oskrbeti nekoga drugega. Poleg tega ne bodo smeli sprejemati obiskov, pouk pa bo znova potekal na daljavo. Prav tako ne bodo smeli zapustiti mesta. "V službo pojdite le, če res morate," je še dejal Andrews. Za uvedbo karantene, ki bo trajala najmanj šest tednov, so se odločili, potem ko so v mestu v zadnjem dnevu zabeležili 191 primerov okužbe z novim koronavirusom.

"Nihče ne želi biti v tem položaju. Vem, da bo zaradi tega nastala ogromna škoda. To bo zelo velik izziv," je dodal. 

"Preprosto ni druge alternative," je zagovarjal stroge ukrepe vlade. Po njegovem mnenju so se prebivalci namreč preveč "sprostili" in zato se virus tam zelo hitro širi: "Mislim, da prav vsak od nas pozna nekoga, ki se ni držal priporočil stroke," je dodal.

V Viktoriji v zadnjih dneh beležijo po več deset novih primerov okužbe, medtem ko v drugih delih Avstralije v povprečju na dan potrdijo le po nekaj primerov. 

V Avstraliji so doslej skupno potrdili nekaj manj kot 9000 primerov okužb, od tega je umrlo 106 ljudi.

Avstralija je danes svoje državljane opozorila na nevarnost "arbitrarnega pridržanja" med potovanji na Kitajskem, pa poroča francoska tiskovna agencija AFP. Gre za nov znak naraščanja napetosti v odnosih med državama.

"Kitajske oblasti so že pridržale tujce zaradi 'ogrožanja nacionalne varnosti'. Tudi za Avstralce obstaja tveganje, da bi bili lahko arbitrarno pridržani," je v posodobljenem opozorilu pred potovanji na Kitajsko zapisalo avstralsko zunanje ministrstvo.

Avstralske oblasti so sicer pred tem svojim državljanom odsvetovale potovanja v tujino zaradi pandemije covida-19.

Opozorilo so posodobili nekaj dni po tistem, ko je avstralsko zunanje ministrstvo Avstralce posvarilo, da bi se lahko zaradi novega zakona o nacionalni varnosti, ki ga je v Hongkongu uvedel Peking, znašli v težavah.

Odnosi med Canberro in Pekingom se zaostrujejo že več mesecev. Avstralija je namreč med vodilnimi pri pozivih k preiskavi izvora novega koronavirusa, ki se je prvič pojavil decembra lani na Kitajskem. Peking je v odgovor uvedel carine na avstralsko blago in posvaril kitajske turiste in študente pred potovanji v Avstralijo zaradi domnevnega rasnega nadlegovanja Azijcev.

Avstralske oblasti so poleg tega kritične do zakona o nacionalni varnosti v Hongkongu. Preučujejo možnost, da bi prebivalcem Hongkonga ponudili varno pribežališče.

V ZDA na dan potrdijo več kot 50.000 okužb

V ZDA so po podatkih univerze Johnsa Hopkinsa do ponedeljka našteli že najmanj 130.208 smrtnih žrtev covida-19, število okuženih s koronavirusom se bliža trem milijonom, Bela hiša pa vztraja, da so ZDA vodilna država na svetu glede boja proti pandemiji.

Okužbe v ZDA naraščajo v 41 zveznih državah, Florida ima po okrog 10.000 novih okužb na dan, kar je več, kot so poročale evropske države v najhujših časih pandemije. Župan Miamija Carlos Gimenez je ponovno zaprl restavracije, telovadnice in plesne dvorane. Plaže, ki so bile čez praznike zaprte, pa se danes ponovno odpirajo. Vendar le začasno, saj je župan svojim 2,8 milijona prebivalcem zagrozil, da jih bo spet zaprl, če se ne bodo držali medsebojne razdalje in ne bodo nosili mask.

Florida ima povprečno na dan po 18 odstotkov pozitivnih testov, v sedmih dneh pa so v bolnišnice sprejeli 1700 ljudi. V Teksasu imajo sedaj po bolnišnicah 8000 ljudi, v Arizoni, kjer je število okuženih v ponedeljek preseglo 100.000, pa 3200 in bolnišnice so 90-odstotno zapolnjene. Kar 62.000 okuženih v Arizoni je mlajših od 44 let.

Po ZDA zdaj na dan potrdijo več kot 50.000 okužb, vendar pa je povprečje smrti na dan v zadnjih dveh tednih upadlo s 600 na 510. Več okužb je pri mladih, zdravstveni delavci pa imajo več izkušenj pri spopadanju z boleznijo. Guvernerji zveznih držav svojim državljanom ukazujejo nošenje mask in uvajajo ukrepe proti širjenju pandemije, Bela hiša pa vztraja, da uvedba mask na zvezni ravni ni potrebna. Verjetno zato, ker jih predsednik ZDA Donald Trump noče nositi.

Trump je v soboto trdil, da je 99 odstotkov primerov potrjenih okužb v ZDA povsem nenevarnih, njegov šef kabineta Mark Meadows pa je v ponedeljek vztrajal, da predsednik ne zmanjšuje nevarnosti koronavirusa. Zaročenka predsednikovega sina Donalda mlajšega Kimberly Guilfoyle je bila na testu pozitivna, v petek se je objemala z guvernerko Južne Dakote Kristi Noem, ki je Trumpu organizirala ognjemet pri gori Rushmore in ga pospremila v letalo Air Force One.

Vse brez maske kot tudi udeleženci zabave pretekli teden v newyorškem premožnem naselju Hamptons, kjer je bila tudi Guilfoylova. Hamptons je sedaj poln milijarderjev in milijonarjev, ki trepetajo za svoje zdravje. Tiskovna predstavnica Bele hiše Kayleigh McEnany je v ponedeljek zagotovila, da s Trumpom in guvernerko Noemovo ni težav, ker se je v petek testirala, pa tudi Trump se redno testira in je vedno negativen.

Newyorški guverner Andrew Cuomo, ki je državo povedel skozi najhujši udarec pandemije v aprilu, ko je na dan umiralo skoraj 800 ljudi, sedaj že nekaj tednov ponosno poroča o vztrajnem padanju števila okužb, hospitalizacij in smrti. V newyorških bolnišnicah se zaradi covida-19 zdravi le še 817 ljudi, v nedeljo se je vrnilo le 0,95 odstotka pozitivnih testov od skupaj 55.000, umrlo pa je le devet ljudi.

Cuomo je novinarsko konferenco izkoristil za kritiko Trumpa in ga obtožil, da je pomagal virusu, ker je in še vedno zmanjšuje nevarnost. "Daj že enkrat priznaj Američanom, da covid obstaja in je velik problem. Dokler si tega ne priznamo in ne opravimo vsak svojega dela, bo temu še naprej tako," je dejal Cuomo.

V Dubaju turisti spet dobrodošli

"Dobrodošli v vašem drugem domu," navaja nalepka, ki jo ob vstopu tujca v potni list nalepijo dubajske oblasti. Pri tem prišleke prosijo še za negativen test na novi koronavirus, ki ne sme biti starejši od štirih dni. Če potnik takega potrdila nima, lahko test opravi ob prihodu, a mora na njegove rezultate čakati v samoizolaciji.

V Združenih arabskih emiratih so doslej zabeležili več kot 52.000 primerov okužb z novim koronavirusom ter 324 smrti. Še posebej so prizadeti milijoni tujih delavcev, ki pogosto živijo v majhnih namestitvah in slabih sanitarnih pogojih.

V Dubaju se sicer glavna turistična sezona začenja oktobra, ko popusti glavna poletna vročina. Lani je emirat sprejel več kot 16,7 milijona obiskovalcev, letos je ciljal na 20 milijonov.

Dubaj se je v zadnjih letih razvil v finančno, trgovinsko in turistično središče. Znan je po mega luksuznih nakupovalnih središčih, dragih restavracijah ter petzvezdičnih hotelih.

A to so dejavnosti, ki jih je globalna pandemija novega koronavirusa močno prizadela. V prvem letošnjem četrtletju je tako dubajski bruto domači proizvod na letni ravni upadel za 3,5 odstotka, še slabši pa naj bi bili rezultati v nadaljevanju leta.

Dubajska letalska družba Emirates, največja na Bližnjem vzhodu, je bila prisiljena ukiniti vrsto letalskih povezav in naj bi odpustila na tisoče zaposlenih. Pred ponovnim odprtjem meja za turiste so dubajske oblasti vodile intenzivno kampanjo na družbenih omrežjih, v okviru katere je tudi več sto spletnih vplivnežev delilo podobe največjih atrakcij.

Vseeno velikega mednarodnega navala zaenkrat ne gre pričakovati. Številni dubajski hoteli tako poskušajo pritegniti domačine, ki jim ponujajo kratke počitnice z razvajanjem kar doma.

Dubaj je zaradi pandemije covida-19 tudi prestavil za letos načrtovano svetovno razstavo Expo. Namesto med 20. oktobrom letos in 10. aprilom 2021 bo tako Expo potekal od 1. oktobra 2021 do 31. marca 2022.

V Pekingu prvič po junijskem izbruhu brez novih okužb z novim koronavirusom

V kitajski prestolnici Peking prvič po izbruhu okužb z novim koronavirusom na tržnici v začetku junija niso zabeležili novih okužb, so danes sporočile pristojne mestne oblasti. Mestna tržnica Xinfadi je bila sicer grozd skupno 335 okužb z novim koronavirusom.

Novico so objavili prav na dan, ko več milijonov kitajskih dijakov v prestolnici opravlja sprejemne izpite za študij. Pred začetkom izpitov so več dni skrbno spremljali njihovo zdravstveno stanje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pekinška zdravstvena komisija je sicer danes sporočila, da so minuli dan odkrili asimptomatski primer okužbe z novim koronavirusom, vendar Kitajska tovrstnih primerov ne vključuje v statistiko potrjenih okužb z virusom sars-cov-2.

Mestne oblasti so od 11. junija na okužbo z novim koronvirusom testirale več kot 11 milijonov ljudi, kar je skoraj polovica vseh prebivalcev kitajske prestolnice. Prav tako so morali številni v karanteno. Prvi skupini ljudi, več kot 5000 oseb, naj bi se karantena iztekla v torek. Ob tem so mestne oblasti že posvarile pred samozadovoljnostjo. Več tisoč ljudi, med njimi tudi 31 bolnikov z asimptomatskimi znaki, ostaja v karanteni.

"Nič okužb še ne pomeni tudi ničelno tveganje," je dejala namestnica mestnega centra za nadzor bolezni Pang Xinghuo. Dodala je, da oblasti ne morejo izključiti, da v prihodnjem tednu ne bo prišlo do novega primera domačih okužb.

Kitajski, kjer se je konec lanskega leta prvič pojavil novi koronvirus, je s strogimi ukrepi sicer uspelo po več mesecih zajeziti okužbe, preden se je nato v Pekingu pojavil nov grozd okužb.

Na Kitajskem so doslej po podatkih univerze Johnsa Hopkinsa potrdili 84.889 okužb z novim koronavirusom, zaradi covida-19 je umrlo 4641 bolnikov.

V Indiji samo v zadnjih 24 urah potrdili več kot 22.000 primerov okužb

V Indiji so po zadnjih podatkih tamkajšnjih zdravstvenih oblasti potrdili že skoraj 720.000 okužb z novim koronavirusom, za covidom-19 pa je umrlo več kot 20.000 ljudi.

V zadnjih 24 urah so zabeležili 22.452 novih primerov okužbe s koronavirusom, s čimer se je skupno število okužb povečalo na 719.665. Umrlo pa je še 467 ljudi, ki so bili okuženi s koronavirusom, s čimer je skupno število smrtnih žrtev naraslo na 20.160, je po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočilo indijsko ministrstvo za zdravje.

Število okužb in smrtnih primerov narašča najhitreje, odkar so začeli sredi maja v državi rahljati ukrepe za zajezitev virusa. Podatki oblasti kažejo, da so prvih 100.000 okužb zabeležili v 110 dneh do 19. maja, zadnjih 100.000 pa so potrdili v samo šestih dneh od 2. julija.

Indija je v ponedeljek po številu okužb prehitela Rusijo in je zdaj na tretjem mestu za ZDA in Brazilijo. Po številu smrtnih žrtev pa je šele na osmem mestu na svetu. Predstavniki zdravstvenih oblasti ob tem opozarjajo, da bi se lahko v prihodnjih tednih število smrtnih žrtev ob rekordnem naraščanju števila okužb bistveno povečalo.

V indijski finančni prestolnici Mumbai so ob tem danes odprli štiri nove poljske bolnišnice, eno kar na hipodromu. Vse skupaj bo v teh bolnišnicah na voljo dodatnih 3500 postelj.

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (61)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dante
07. 07. 2020 15.19
Izpustili jih bodo tik pred volitvami. Ostani doma, ostani zdrav, idi na volitve. To je slogan pastirjev ovsac
pogan
07. 07. 2020 13.59
+12
Levičarji, kaj v Avstraliji ima tudi jj vpliv?
hotchilipoper
07. 07. 2020 13.23
+1
Elita jee navaden narod
pepe007
07. 07. 2020 13.09
+6
A ti avstralci ne vedo, da virusa sploh ni? Lahko pošljemo koga dol, da jim razloži? Aja, ne moremo, ker je zemlja tako ali tako ravna, Avstralija pa v resnici sploh ne obstaja.
kure bedne
07. 07. 2020 13.06
+9
In sedaj bo prištinski imel polno kliniko pacientov v Avstraliji , isto kot jih ima v Sloveniji.
mak0521
07. 07. 2020 21.46
+0
Saj se mi je zdelo, da je tudi v Avstraliji to zaradi njega. Ma kake stresate!!!
Razumnež
07. 07. 2020 13.04
+4
Cene razkužil in mask bodo na svetovnem trgu poskočile... Za krivca v Sloveniji bodo spet razglasili Janša.... pa čeprav ni podpisal ene same pogodbe. : ))))
StrikeOne
07. 07. 2020 13.06
+0
Šef mafije tudi ni ničesar kriv, vedno so manjši krivci za to.
Mptric
07. 07. 2020 12.56
-8
Medtem pa se tile ko delajo kvazi cepiva smejijo bedakom kako mediji delajo paniko med folkom
StrikeOne
07. 07. 2020 12.54
+2
Slepo ubogajo Globaliste in evgenike ne glede na vse nepravilnosti in sume kajti sami so del tega.
prostar
07. 07. 2020 12.29
+13
Slsboumni Levaki bodo rekli da JJ se v avstraliji izvaja diktaturo
jspatipaon
07. 07. 2020 12.07
+4
Lažejo zavajajo, tudi Avstralci, zaradi 8500 okuženih lockdown in 100 mrtvih, pranje možganov.
Stanchy55
07. 07. 2020 13.19
+6
Ne bodi preveč pameten. Seveda, vsi drugi so po tvojem zgrešene mnenju neumni.
elsh
07. 07. 2020 11.33
-9
Desni intelektualci, ki vam tečejo sline ob misli na vašo sektaško vodjo in nabijanjem, da je v Avstraliji še huje kot pri nas, sam močno dvomim, da imajo tam v parlamentu obsojene preprodajalce orožja in psihopate, ki zmerjajo ženske s prostitutkami. Res smo greznica brez dna, da se to še tolerira.
Razumnež
07. 07. 2020 13.02
+3
Za prostitutke je bil kaznovan. Za neko preprodajanje orožja nikoli. V čem je problem?
igy02
07. 07. 2020 11.14
+14
Pa nimajo samo v Sloveniji diktatorja Janeza. Celo v Avstraliji ga imajo. Prvič v 100 letih so zaprli mejo med dvema zveznima državama. Sigurno jim je Janez suflliral.
Carmennula
07. 07. 2020 11.13
+14
Zanimivo Fašizem, poglejte Slovenski kulturniki diktatura, Fašizem in nasilje nad državljani celo v Avstraliji...?? kje so zdej tisti usranogatniki z masko in pecikli..ni jih nikjer ker bi tinto pili če bi začeli z Rdečimi Burleskami..??
Apostol1
07. 07. 2020 11.12
+3
"Preprosto ni druge alternative" Res je in to velja povsod po svetu in kot kaže bo treba tudi pri nas upoštevati to misel če ne prej pa žal potem , ko bo stanje spet tako kot je bilo.
Iztok Po?kaj
07. 07. 2020 11.11
+14
Prava diktatura, kolesarjev pa nikjer.
Iztok Po?kaj
07. 07. 2020 11.09
+34
Kmalu bo tudi pri nas tako. Le tisti z vilami in jahtami na hrvaškem se bodo še sprehajali.
94001
07. 07. 2020 10.56
-3
Sem mislil, da nas samo JJ tako terorizira. Zdaj pa vidim, da je on še najboljši.
Amasakul
07. 07. 2020 11.07
+10
Če bi bil tako dober kot praviš pol ne bi žalil ljudi, kot jih zna ...
mr.poper
07. 07. 2020 11.31
-3
tom74
07. 07. 2020 10.38
+2
no poleti jih sigurno ne bi upali;))
Ljubljanski Snob
07. 07. 2020 10.26
+14
Upam da Janševa klinika v Avstraliji ni zaprta kanede dragi tovariši???
medus
07. 07. 2020 10.19
-15
Upam da se Avstralijci uprejo
Prljavi prasek
07. 07. 2020 10.23
+20
Stanchy55
07. 07. 2020 13.22
+8
Dragi neumnež, Avstralci nimajo tako zblojenega mišljenja kot ti. Tam deluje red malo drugače.
mak0521
07. 07. 2020 21.48
Avstralijci se bodo, ja. Samo, da ne obstajajo! Znanje jezika mnogo pove o piscu.