Korona

Zaradi epidemije ogroženo cepljenje 117 milijonov otrok proti ošpicam

Ženeva, 14. 04. 2020 12.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.P., STA
Komentarji
3

Zaradi širjenja koronavirusa po vsem svetu je kar 117 milijonov otrok v 37 državah v nevarnosti, da ne bodo prejeli življenjsko pomembnega cepiva proti ošpicam. Številne države namreč zaradi epidemije koronavirusa prelagajo cepljenje, med njimi tudi nekatere, ki se borijo z velikimi izbruhi, recimo DR Kongo, Južni Sudan, Nigerija, Brazilija, Ukrajina in Kazahstan.

V 24 državah so kampanje cepljenja proti ošpicam zaustavili ali preložili, da bi preprečili nadaljnje širjenje koronavirusa. Kampanje cepljenja, ki so bile načrtovane za kasnejše mesece v letošnjem letu v 13 drugih državah, pa morda sploh ne bodo izvedene, so pojasnili v Unicefu in partnerskih organizacijah v okviru Pobude za izkoreninjenje ošpic in rdečk.

Prekinitve bi lahko ogrozile cepljenje 117 milijonov otrok, med katerimi mnogi živijo na območjih s ponavljajočimi se izbruhi ošpic. To zaskrbljujoče visoko število otrok ne vključuje dojenčkov, ki jih zaradi vpliva koronavirusa na rutinske programe cepljenja morda sploh ne bodo cepili. Otroci, mlajši od 12 mesecev, pogosteje umirajo zaradi ošpic, in če širjenje virusa ošpic ne bo zaustavljeno, bo tveganje za dojenčke vsak dan večje, so poudarili.

Med 24 državami, kjer so cepljenje zaustavili ali preložili, so tudi DR Kongo, Južni Sudan, Nigerija, Brazilija, Ukrajina in Kazahstan, kjer se borijo proti velikim izbruhom ošpic.

Pandemija koronavirusa vpliva tudi na izvajanje rutinskih programov cepljenja.
Pandemija koronavirusa vpliva tudi na izvajanje rutinskih programov cepljenja. FOTO: AP

V pobudi, katere del je tudi Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), so ob tem pojasnili, da je WHO izdala nove smernice za pomoč državam pri izvajanju programov cepljenja med pandemijo covida-19. Smernice priporočajo, da vlade začasno zaustavijo kampanje preventivnega cepljenja proti boleznim, če v državi ni s temi povezanih izbruhov. Organizacije podpirajo omenjena priporočila, hkrati pa pozivajo države, naj nadaljujejo z izvajanjem nacionalnih programov cepljenja in zagotavljajo varnost skupnosti ter zdravstvenih delavcev.

Voditelje držav so pozvali, naj ob začasni prekinitvi programov cepljenja okrepijo prizadevanja za identifikacijo necepljenih otrok, da bodo lahko najranljivejši prejeli cepivo proti ošpicam takoj, ko bo to mogoče, so sporočili iz Unicefa Slovenija. Izvajanje programov cepljenja je ključnega pomena za preprečevanje dodatnih smrti zaradi bolezni, ki jih je mogoče preprečiti s cepljenjem, so poudarili

Kljub temu da je varno in učinkovito cepivo proti ošpicam na voljo že več kot 50 let, je število primerov ošpic v zadnjih letih naraščalo. V letu 2018 je za ošpicami umrlo 140.000 ljudi, večinoma otrok in dojenčkov, kar bi lahko preprečili, še poudarjajo.

Nova pasica

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dej???
14. 04. 2020 19.45
+0
Hahah, nehajte nabijat no, ti otroci , ki ne bodo cepljeni so blagoslovljeni!
sandi420
14. 04. 2020 13.35
+2
Vsako živjenje ,ki ga vzeme korona je preveč. Za ošpice pa nima veze.
ata_jez
14. 04. 2020 13.20
+8
Dejstvo 2020: Lažje narest novega otroka kot upokojenca.