Korona

Bojazen, da bi lahko karantene zaradi omikrona paralizirale državo

Peking / Washington / Pariz, 27. 12. 2021 08.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Maruša Slana, STA, Tina Hacler
Komentarji
207

Po statistiki francoske tiskovne agencije AFP je Evropa v preteklem tednu dni zabeležila največ novih okužb in tudi največ smrti zaradi covida-19 doslej. Evropa je tako z omikronom znova postala epicenter pandemije. Z Danske, Islandije in Grčije poročajo o rekordnih dnevnih porastih novih okužb z novim koronavirusom. V Italiji se je obenem odprla razprava, ki verjetno čaka še kar nekaj držav. Tamkajšnji zdravstveni strokovnjaki so namreč pristojne opozorili, da bodo obstoječa pravila, ki zahtevajo najmanj sedemdnevno karanteno za tiste, ki so bili v tesnem stiku z okuženim, kmalu postala neizvedljiva oziroma bodo paralizirala državo. Že zdaj je v karanteni približno dva milijona Italijanov. V Franciji smejo v restavracije le še polno cepljenji in prebolevniki.

Številne države dodatno zaostrujejo ukrepe.
Številne države dodatno zaostrujejo ukrepe. FOTO: AP

Tako na Danskem kot na Islandiji so pred prihodom različice omikron beležili ene najnižjih incidenc v Evropi, zdaj pa so se razmere povsem spremenile. Na Danskem s 5,8 milijona prebivalcev imajo trenutno najvišjo sedemdnevno incidenco na svetu, ki znaša 1612 na 100.000 prebivalcev. V minulih 24 urah so v državi potrdili 16.164 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največ doslej, saj pred tem še nikoli niso presegli številke 15.000. Na Islandiji, kjer do sredine decembra niso potrdili niti več kot 200 okužb dnevno, so jih v preteklem dnevu potrdili 672.

V Grčiji je medtem število na novo potrjenih okužb v 24 urah z nedelje na ponedeljek naraslo na 9284, kar je za to državo rekord. Oblasti so zato že napovedale zaostritev nekaterih zajezitvenih ukrepov, a šele s 3. januarjem. O rekordnih dnevnih porastih okužb sicer te dni poročajo iz vrste držav, med drugim iz Francije in Italije, pa tudi iz Norveške, kjer je omikron ponekod že prevladujoča različica.

Evropa je spet postala žarišče pandemije.
Evropa je spet postala žarišče pandemije. FOTO: AP

Zaostritev covidnega potrdila v Franciji

Francoska vlada bo podjetjem naročila, naj za zaposlene uvedejo vsaj tri dni dela od doma, kadarkoli je to le mogoče. Prav tako bodo številne dejavnosti poslej dostopne samo cepljenim proti covidu-19. Na tak način naj bi v državi zajezili peti val okužb z novim koronavirusom, je sporočil francoski premier Jean Castex.

Omenjeni ukrep je eden od številnih, ki jih je uradni Pariz napovedal po krizni seji vlade o virusni različici omikron, zaradi katere francoskim bolnišnicam ponovno grozi velika obremenjenost. Covidno potrdilo za dostop do restavracij, kinematografov in več drugih prostorov bo zdaj na voljo samo polno cepljenim proti covidu-19, nedavni negativni test na okužbo za necepljene tega ne bo več omogočal.

Sporočil je tudi, da bo prihodnje tri tedne v kavarnah in barih gostom dovoljeno le sedenje za mizo, ni pa napovedal policijske ure na silvestrovo. Več francoskih medijev je predhodno poročalo, da naj bi vlada razmišljala o tej potezi.

Francoski premier je poleg tega napovedal, da bi lahko zaščitne maske, ki so že obvezne v večini zaprtih javnih prostorov, kmalu postale obvezne tudi na prostem. Ponovno bodo uvedli tudi omejitve glede zasedenosti kapacitet za koncerte, športne tekme in druge dogodke, in sicer za zaprte prostore z več kot 2000 in zunanje prostore z več kot 5000 obiskovalci.

Castex je sodržavljane znova pozval k cepljenju s poživitvenim odmerkom in pohvalil 78-odstotno stopnjo precepljenosti v državi, kar je po navedbah francoske vlade 90 odstotkov vseh, ki so upravičeni do cepljenja proti covidu-19, to pa so trenutno vsi, starejši od petih let.

V Franciji so v soboto potrdili več kot 100.000 novih primerov okužb z novim koronavirusom, kar je največ od izbruha pandemije covida-19 pred skoraj dvema letoma. Številni strokovnjaki ob tem opozorjajo, da bi se lahko število novih okužb v prihodnjih tednih še povečalo.

Naraščanje okužb v Španiji

Tudi v Španiji, kjer je polno cepljenih okoli 80 odstotkov prebivalstva, število novih okužb hitro narašča. Sedemdnevna incidenca na 100.000 prebivalcev tako v državi že znaša 563, medtem ko je bila na primer v sredini oktobra le 18.

Pozitivna na testu za novi koronavirus je bila tudi 48-letna predsednica španskega parlamenta Meritxell Batet, poročajo španski mediji in dodajajo, da je v samoizolaciji na svojem domu in da se dobro počuti, a vseeno od torka začasno ne bo vodila sej parlamenta.

Če bi zbolelo milijon ljudi, bi jih še pet milijonov moralo v karanteno 

V Italiji se je obenem odprla razprava, ki verjetno čaka še kar nekaj držav. Tamkajšnji zdravstveni strokovnjaki so namreč pristojne opozorili, da bodo obstoječa pravila, ki zahtevajo najmanj sedemdnevno karanteno za tiste, ki so bili v tesnem stiku z okuženim, kmalu postala neizvedljiva oziroma bodo paralizirala državo.

"Omikron se namreč širi tako hitro, da bi lahko za covidom-19 v Italiji v roku dveh tednov zbolelo milijon ljudi, to pa bi posledično pomenilo karanteno za pet do deset milijonov ljudi. Že sedaj jih je v karanteni približno dva milijona. Jasno je, da moramo v tej fazi (...) razmisliti o spremembah načina, na katerega interveniramo, sicer gremo v popolno karanteno," je bil jasen virolog Fabrizio Pregliasco. Vlada v Rimu že razmišlja o spremembah pravil, a bo na končno odločitev treba še počakati.

Italija je konec preteklega tedna zabeležila več zaporednih rekordnih dnevnih porastov okužb z novim koronavirusom. S sedanjih okoli 55.000 naj bi sicer dnevno število novih okužb po napovedih državnega sekretarja na italijanskem ministrstvu za zdravje Pierpaola Silerija že v kratkem naraslo na kar 100.000.

Za vstop na Češko potreben test PCR, razen za cepljene s poživitvenim odmerkom

Na Češkem so medtem danes zaostrili pravila za vstop v državo. Državljani članic EU, tudi cepljeni in prebolevniki, za vstop potrebujejo test PCR. Tega ne potrebujejo le tisti, ki so že prejeli poživitveni odmerek cepiva proti covidu-19, ter osebe, mlajše od 12 let.

Za osebe, mlajše od 18 let, pa zadostujeta dva odmerka cepiva. Testirati se ni treba tudi češkim državljanom oziroma tistim z začasnim bivališčem na Češkem.

Na Češkem so sicer v noči s sobote na nedeljo ukinili izredne razmere zaradi koronavirusa, češki predsednik Miloš Zeman pa se je v novoletnem nagovoru zavzel za to, da bi bilo cepljenje proti covidu-19 v državi obvezno.

Zaradi omikrona odpovedanih več kot 10.000 letov

Zaradi širjenja nove različice omikron se tudi letalske družbe soočajo s hudim pomanjkanjem osebja. Med božičnim večerom in nedeljo je bilo po vsem svetu odpovedanih okoli 8000 letov, do ponedeljka pa že preko 10.000. Največ odpovedanih letov so zabeležili v ZDA in na Kitajskem.

Okoli 3000 letov je bilo odpovedanih v ZDA, kjer težave povzroča bolj nalezljiva različica koronavirusa omikron. Čas božiča je običajno tudi čas potovanj, a je letos praznik sovpadal s širjenjem omikrona. Letalske družbe so bile zaradi samoizolacij in bolezni med člani posadke primorane odpovedati več letov. 

Dodatne težave v ZDA povzroča vreme. Zaradi snega v zvezni državi Washington nastajajo pri poletih zamude, težave pa so tudi na cestah.

Odpovedani leti
Odpovedani leti FOTO: AP

"Zima in različica omikron sta močno vplivali na Deltin urnik letov za praznični konec tedna," je za SkyNews komentiral predstavnik ameriške letalske družbe Delta. Kot je še pojasnil, so si prizadevali za preusmeritev ter zamenjavo letal in posadk, a so morali nekatere lete kljub temu odpovedati. 

Ameriške oblasti se ob tem soočajo tudi s številnimi izbruhi okužb na ladjah za križarjenje. V družbi Royal Caribbean so potrdili, da se je ena od njihovih ladij v nedeljo vrnila na Florido, potem ko se na krovu odkrili več primerov okužbe. Ladja za križarjenje v lasti podjetja Holland America pa se je v nedeljo vrnila v San Diego, potem ko mehiške oblasti v Puerta Vallarti potnikom niso dovolile izkrcanja zaradi pozitivnega primera na krovu.

29.000 meščanov moralo v hotelsko karanteno

Z odpovedmi letov se soočajo tudi na Kitajskem. Najhuje prizadeti sta letališči v Šanghaju in Pekingu, skupno so v ponedeljek zabeležili 300 odpovedanih letov. V nedeljo so na Kitajskem poročali o 206 zabeleženih okužbah, kar je največ v zadnjih 21 mesecih. 

 Zaradi večjega izbruha novega koronavirusa so medtem v 13-milijonskem mestu Šjan še dodatno zaostrili ukrepe. Tam so do zdaj potrdili več kot 500 okužb, okoli 29.000 ljudi so oblasti napotile v hotelsko karanteno. Prebivalce mesta so večkrat testirali, po napovedih pa se je v nedeljo zvečer začelo "temeljito razkuževanje" mesta. 

Gibanje prebivalcev je močno omejeno, en član posameznega gospodinjstva pa lahko vsake tri dni zapusti dom za nakup osnovnih potrebščin. V mestu so odprte samo trgovine z živili in lekarne. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (207)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lakala28
27. 12. 2021 21.59
+1
Po uvodniku sodeč se je zgodilo nekaj novega. Obstaja smrt ZARADI Covida-19 ne le S Covid-19. Na podlagi česa je to dognanje? A so začeli delati obdukcije in druge preiskave ali pa je od 120.000 znanih medicinskih diagnoz na voljo zgolj in edino le še ena?
lakala28
27. 12. 2021 21.50
+3
Ko bodo vsi v karanteni se bo mogoče res kdo zresnil in se spomnil na ZKP. Ali pa nas prekuževanje mogoče? Aja, Švedi so butasti, mi pa pametni. Mogoče tako zelo pametni, da nam že škodi. Ob skoraj pol milijona okuženih (prekuženih) imamo 1,2 milijona cepljenih, pa še otroci, in smo že adijo. Številke v bolnici padajo, panika pa raste. Zakaj že? Očitno politika nima interesa po koncu pandemije.
Janko Mesar
27. 12. 2021 21.45
+4
Živela državljanska nepokorščina 🇸🇮🇸🇮🇸🇮
Janko Mesar
27. 12. 2021 21.45
+3
A blokada zaradi prehlada 😆😆😆😆
Drink Beer and Smile
27. 12. 2021 21.36
+2
Bistveno, da se gospodarstvo ne ustavi. Ker to bi bila kapitulacija države, Cash flow se ustavi. Razen...če je to namen
SheppardJohn
27. 12. 2021 21.25
+5
zanimivo v afriki ga pa smatrajo kot blazen prehlad tukaj pa delate paniko spet in jasno mediji xd xd xd
User2120423
27. 12. 2021 21.44
-4
SheppardJohn
27. 12. 2021 21.24
+1
drugo leto bo vse izginilo in boste mediji bli koncno tih okol tega
preprostež
27. 12. 2021 21.33
+3
Lima33
27. 12. 2021 21.20
+6
A je v Bosni še kdo živ? Jaooo, ko bi samo vedeli kakšne žurke so dol... Norooo... Čez vikend pa repriza... Pridite, da se spomnite kako je živeti brez PRCa...
lakala28
27. 12. 2021 21.47
+3
Pa v Makedoniji tudi. Mater je pameten ta virus...
periot22
27. 12. 2021 21.19
+4
Kdor v 2 letih ni spregledal lazi placancev potem mu ni pomoci! Zato pa visje place zdravnikom da ne bodo civkali ampak prepozno spregledali smo vas!
periot22
27. 12. 2021 21.15
+1
Dve leti lazi zaprite sebe za vedno vsi unicevalci Slovenije!
vvvilice
27. 12. 2021 21.13
+6
Ljudje imajo paralizirane možgane že skoraj dve leti.
vvvilice
27. 12. 2021 21.11
+7
Nobenega več ne zanima ta omikron, pa delta, pa psi, pa omega, ... Dajte že spregledati, da je politika plandemije gotova. Vse skupaj nima več smisla, razen za tiste s sposojenim možgani.
vvvilice
27. 12. 2021 21.09
+4
Naslednja dva tedna sta ključna!
vvvilice
27. 12. 2021 21.08
+9
Zdaj vidite, kako je dajati neko državo za zgled, recimo Dansko, ki pa zdaj vodi po okužbah. Imamo spomin.
lakala28
27. 12. 2021 21.54
+1
Vzgled je itak selekcioniran. Za vzgled nam dajo zgolj kar jim paše. Npr. vsepovsod je omikron kot navaden kašelj, pri nas bodo pa ljudje kao padali kot muhe. trampuž je napovedal 60.000 mrtvih, pa nič od tega, kljukec pa je rešil 300 življenj. V enem tednu, čeprav so številke v bolnicah padle na polovico.. Ja, tako to gre.
Bavki
27. 12. 2021 21.07
+9
Žarišče v Evropi zato, ker tako hočejo. Hočejo nadaljevat represijo in prisilo k cepljenju.
User2120423
27. 12. 2021 21.46
-3
Jaz sem poln čipov. Mi potujejo po telesu. Moja duša je izgorela in prekinila stik z zemeljsko sfero.
lakala28
27. 12. 2021 21.55
Glede na zapisano res tako deluje. Bogi, bogi. Ali je plonkceglc s trstenjakove kriv za tako bluzenje?
Pars
27. 12. 2021 21.07
+6
Pri nas vsi božični sejmi zaprti, v Dubaju pa EXPO laufa na polno. Vsi nosijo maske in nobeden ne komplicira. Obiskovalcev več kot ima Slovenija prebivalcev. Na letališču PCR brezplačen v minuti. Kje tava Evropa?
kokicas
27. 12. 2021 21.02
+7
Potem pri nas nebo hujega ker naša država je ze nekaj časa paralizirana ker tole ni normalno vse stoji, samo čakamo in čakamo da kaj odprejo pa je iz dneva v dan hujše. Kažemo pct ki je sam sebi namen, cepljenje na tri mesece, ljudje ne pridejo do osebnega zdravnika pošiljajo mu slike preko maila za vsak korak rabimo pct stanje pa katastrofalno, ne zaupa se ne cepivom, testom, kaos je popoln v gospodarstvu.
Thinkvision
27. 12. 2021 20.57
+10
omicron ima sodeč po Islandiji in Danski rad cepljene
27. 12. 2021 20.53
-1
pripravimo se na Januar dele bo še na off ko so prazniki
Joža_Gulikoža
27. 12. 2021 20.48
+14
Evropa zarisce, pa 70% precepljenost, v Afriki pa virus izginil, cepljenih pa vse skup nič. Kje je tle logika