Korona

Zaskrbljeni starši: Epidemija je do Zasavja neizprosna

Ljubljana, 31. 01. 2021 21.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Starši vrtčevskih, osnovnošolskih in srednješolskih otrok iz zasavskih občin so z javnim pismom opozorili, da so zaskrbljeni in ostro nasprotujejo ponovnemu zapiranju šol in vrtcev. Od predsednika vlade zahtevajo, da nemudoma "stopi na stran šolstva, otrok, učiteljic in učiteljev, ter da njihovo pravico do dostojnega, dostopnega šolanja in dela ubrani pred težo strankarskih interesov in političnih odločitev".

V Civilni iniciativi Zasavski starši, ki se je izoblikovala v zahtevah po odpiranju šol, so z javnim pismom vlado pozvali k takojšnjemu in varnem odprtju zasavskih šol in vrtcev. Opozorili so, da so slovenske šole od vseh v Evropi zaprte najdlje. "Dlje ko so zaprte, dlje se bodo celile rane, ki jih tak ukrep odpira na izobraževalnem procesu. Razumimo tudi, da šola ni samo izobraževalna ustanova. Šola je prostor, ki ponuja socialni razvoj, je prevečkrat tudi priložnost za edini dnevni obrok, varno zavetje pred revščino ali psihičnim, fizični in spolnim nasiljem," so zapisali. 

Nestanovitnost v odpiranju in zapiranju šol in vrtcev ruši priložnosti za otrokov normalen psiho-fizični razvoj ter v njihove vrste vnaša stisko, so opozorili. Šolanje od doma je tudi nadvse stresno in neizvedljivo v večini družin, saj so starši poleg rednih gospodinjskih in službenih obveznosti zdaj primorani biti tudi učiteljice in učitelji; enemu, dvema ali več otrokom. Marsikatera družina si zaradi svojega materialnega in finančnega stanja osnovnih tehničnih pogojev za izpeljavo pouka niti ne more privoščiti. 

Na nevzdržnost trenutnega stanja opozarjajo tudi pedagoški delavci. Izpostavljajo prekomerne obremenitve, nezadostne pogoje za tovrstno delo, posledično kršenje delovno-pravne zakonodaje, izčrpanost in težave v duševnem zdravju. Navkljub javno zdravstvenim izzivom je zaprtje šol torej radikalen in zadnji ukrep, saj pod vprašaj postavlja psihofizično zdravje in razvoj celotne generacije in vzdržnost javnega izobraževalnega sistema.  

Da je zaprtje v času epidemije nepotrebno tudi v očeh epidemiološke stroke – da torej ne prinaša večjih negativnih učinkov na širjenje epidemije – po besedah iniciative pričajo tudi njene analize in pozivi (nazadnje je NIJZ priporočil, naj otroci, ki so se vrnili v šole, tam ostanejo, tudi če se je regija vmes spremenila v črno, saj da bodo tako lažje naredili analizo, koliko se virus dejansko širi v šolah). 

"Širjenje virusa med šolarji lahko razumemo, zanemarljivo, splošno in nepremišljeno zapiranje šol pa nesorazmeren ukrep v obvladovanju epidemije. Šole torej morajo ostati odprte. Nedavno sporočilo, da se njihova vrata postopno odpirajo in vaše zagotovilo, da bodo ostala odprta, nas je vse – zasavske starše, otroke in pedagoške delavce – nadvse razveselilo, a toliko bolj razočaralo nesmiselno in neutemeljeno ponovno zaprtje, brez strokovne utemeljitve," še pravijo. 

Opozarjajo tudi, da zasavska regija tu zaseda posebno mesto, saj tradicionalno izstopa po negativnih statistikah – v številu brezposelnih, okoljski dotrajanosti, življenjem pod pragom revščine, duševnem zdravju, samomorih ... "Epidemija je do Zasavja neizprosna, saj neljube statistike in stiske merljivo poglablja. Neutemeljeni ukrepi dolgotrajnega zaprtja šol ter nejasna vladna komunikacija, njeno izključevanje strokovnih institucij in neupoštevanje njihovih smernic so za nas toliko bolj nesprejemljivi." 

Že v soboto je okoli 200 Zasavcev na stopnicah v Trbovljah pripravilo miren protest, danes pa so shode pripravili še v številnih drugih krajih po Sloveniji. Po protestu v Trbovljah pa so nekatere protestnike na domovih obiskali policisti in jih oglobili zaradi kršenja vladnih ukrepov, večinoma nenošenja mask.

Starši vrtčevskih, osnovnošolskih in srednješolskih otrok iz zasavskih občin so zaskrbljeni in izrekajo ostro nasprotovanje tovrstnim neutemeljenim ukrepom in nestanovitnemu postopanju. Od premierja Janeza Janše zahtevajo, da nemudoma "stopi na stran šolstva, otrok, učiteljic in učiteljev, da njihovo pravico do dostojnega in dostopnega šolanja in dela ubrani pred težo strankarskih interesov in političnih odločitev". 

Pozvali so ga, da v imenu Vlade Republike Slovenije nemudoma zagotovi naslednje: 

1. poskrbi za takojšnje varno in trajno odprtje šol in vrtcev v Zasavju (in drugih regijah, ne glede na stopnjo ogroženosti),

2. v proces sprejemanja odločitev o ukrepih za zajezitev širjenja okužb z novim koronavirusom vključi predstavnike epidemiološke stroke in - v delu, ki se neposredno nanaša na šolski sistem – tudi predstavnike staršev in pedagoških delavcev, 

3. izobraževalnim ustanovam prioritetno ponudi vso potrebno strokovno, finančno, kadrovsko ter infrastrukturno podporo in okrepitev za premagovanje posledic njihovega dolgotrajnega zaprtja. 

Kot so še zapisali, se državljanke in državljani, starši, učitelji in otroci iz Zasavja zavedajo skupne odgovornosti, ki jo kot družba nosijo v premagovanju izzivov epidemije novega koronavirusa. "Enako mero odgovornosti in požrtvovalnosti v naporih za javno dobro pričakujemo tudi od vas, vaših sodelavcev ter ministrskih kolegic in kolegov. Zavedamo se, da upoštevanje zahtev zasavskih staršev ni celovita rešitev, je pa nujen prvi korak v vzpostavljanju vzdržnega stanja v našem šolskem sistemu, državi in družbi."

Koronavirus pasica november

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (24)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cakra
01. 02. 2021 14.54
+2
Je hudo da otroci in dijaki ne obiskujejo šol po drugi strani pa lahko mladina tudi kaj nauči da ni zmeraj vse okej da so tudi težave v življenju. Nap... moja generacija ko je šla služit JLA leta 1975 za 15 mesece pa smo znali ta izgubljeni čas vseeno nadoknadit. Vse veš se govori da je pomembna tudi šola življena pa naj bo ta covit to.
kristinahopsasa
01. 02. 2021 14.22
+1
Na bruhanje mi gre kako nizkoizobraženi ali nič izobraženi starši s področja medicine, izsiljujejo državo in njen ustanove, namesto, da bi pri sebi začeli. Kako otrok dojema situacijo je odvisno samo in izključno od staršev. Če ima za starša takega be...aka, ja ni čudno, da se doma počutijo ne-varno! Kar slabo mi je ob misli, da tem staršem se vedno ji jasno, da covid pušča posledice tudi pri otrocih in da nikakor ne mkrejo dojeti, da z neupoštevanje m ukrepov sami sebi pljuvajo v skledo. Za ta domet je očitno potreben več kot povprečni IQ Slovenca (96).
zibertmi
01. 02. 2021 13.15
+0
janez politično protesti so se pred 90 letom začeli zate, sedaj je prišel čas ,da so se začeli proti tebi.nauk te zgodbe.bolje bi bilo če se takrat nebi zgodili
zibertmi
01. 02. 2021 13.14
+2
sds zagreteži na tem portalu sigurno niste starejši kot tale zavožena država,zato ne tratite časa s zgodovino ,ki je ne poznate.se pa lahko zahvalite svojim staršem,ki so vas zaradi prejšnjega režima lahko omogočilo vse kar imate.vi sebi in svojim otrokom ne boste nič mogli omogočit.še penzije ,če jih boste dočakali bodo ogromne.60% in to vam je omogočil vaš jajo,v prejšnjem režimu je bil odmerek 80% od ulačanega in to več uplačanega kot je sedaj v sloveniji uredil vaš jajo
jodr
01. 02. 2021 11.08
-1
Proteste v Zagorju je organizirala vidna članica LMŠ, ki je l.2018 kandidirala na komedijantovi listi na državnozborskih volitvah. je tudi predsednica odbora staršev na osnovni šoli.
zibertmi
01. 02. 2021 13.14
+3
sds nestrpneži vedno najdete neko slamco.dajte še kaj napisat za ljudi iz vaših vrst.posebej glede privilegijev ,prisvajanja gospodarskih objektov in zemljišč ,ki so bila v lasti rth,o človeku ,ki je bil do včeraj šef tega koncerna.za kake denarje so te priviligirani ljudje dobili premoženje.da o okoliških počitniških domovih ,ki so bila last podjetij ne govorimo.
anonymous82
01. 02. 2021 13.36
+0
Dej ne bluzi zasavci do edini v sloveniji ki so dejansko naredili tisto kar so mislili. Nekateri pa smo pistete(jo) na portalu kaj bi vse naredili u resnici pa nimate j.... lep dan se naprej
Salomon
01. 02. 2021 10.15
-1
Ljudje bomo počasi dojeli vso to hinavsko delovanje opozicije, pa še pomoč medijev imajo.. A ne bi morala biti državna TV nevtralna...? Še iz časa komunizma je rdeča, ko smo morali poslušati avstrijska poročila, da smo imeli realno sliko dogajanja v svetu... takrat so bili teroristi borci za svobodo.....eh..neverjetno žalostno, res....
NA LEVO ni OK
01. 02. 2021 09.51
+1
Otroci ne jočejo, jočejo Štrukljevi starši, ki nagovarjajo svoje otroke z informacijami ki prikazujejo katastrofo. Otroci ne čutijo nobenih stisk, starši jim stiske polagajo v možgane. Tako majhni otroci v prvi triadi nimajo pojma, kaj se dogaja. Propaganda iz leve je problem in nič drugega. Če bi bila trenutno na oblasti leva politika, bi morali bit ukrepi enaki , kot so povsod po Evropi in bi Štrukljevi starši bili popolnoma tiho in njihovi otroci ne bi čutili nobenih psihičnih težav. Problem je le opozicije, ki bi bila rada v vladi, in ker ni, za kar je s svojim nesposobnim medsebojnim sodelovanjem, sama kriva. To je to-pika.
zibertmi
01. 02. 2021 09.41
+0
v zasavju nismo bili nikoli črna temveč rdeči.taki smo jajotu trn v peti in to ni nič novega.on je bil krvnik zasavskega gospodarstva in tako je tudi seda.prvi protest,štrajk.po domače je bil tu.prvi smo se zoprstavili orjuni,vemo kak statut je imela ta organizacija.
zibertmi
01. 02. 2021 11.06
+2
sds zagreteži na tem portalu sigurno niste starejši kot tale zavožena država,zato ne tratite časa s zgodovino ,ki je ne poznate.se pa lahko zahvalite svojim staršem,ki so vas zaradi prejšnjega režima lahko omogočilo vse kar imate.vi sebi in svojim otrokom ne boste nič mogli omogočit.še penzije ,če jih boste dočakali bodo ogromne.60% in to vam je omogočil vaš jajo,v prejšnjem režimu je bil odmerek 80% od ulačanega in to več uplačanega kot je sedaj v sloveniji uredil vaš jajo
ale999
01. 02. 2021 09.32
+5
To je popolnoma jasno, grdo levičarjevo spodbujanje tako kot POP, RTV..
mali.mato
01. 02. 2021 08.24
+3
Prozoren poskus rušenja vlade. Bolano, da se izkorišča otroke v politične namene!
anatomija
31. 01. 2021 21.58
+0
Prenehajmo hoditi na HAT teste in naslednji teden bo vsa slovenija v oranžnem
wolfterier
01. 02. 2021 10.03
+1
medus
31. 01. 2021 21.52
+4
za začetek bi se morali ljudje nehat hodit testirat, vsakega pozitivnega se izkoristi za podaljšanje ukrepov
NA LEVO ni OK
01. 02. 2021 09.54
+2
Ja normalno, zakaj pa odkrivanje pozitivnih. Zato da se ugotovi okuženost prebivalstva. Če ne bi testirali, po tvojem, ne bi sploh bilo korone. Ti si ce-pec s takimi izjavami.
wolfterier
01. 02. 2021 10.05
+2
Eni mislijo,da problem izgine,če gledaš stran.
borec91
31. 01. 2021 21.49
+3
najhujsi virus je jansizem zlo slovenije
metronom
31. 01. 2021 21.56
+5
valovanje
31. 01. 2021 21.46
+2
Podpiram. Brez dvoma. Povsem razumem...
wolfterier
01. 02. 2021 10.07
+2
Mojškra bo prišla v parlament,ker je umrl poslanec Kramar.Bo že Vućko zrihtal. Na volitvah ji nikoli ne bi uspelo !!!
borjac
01. 02. 2021 10.26
-1
Mama je včasih rekla takim kot si ti wolf naj si operejo usta z milom.
jodr
01. 02. 2021 11.09
+1