Korona

Zaupanje v strokovnjake, a cepiti se je pripravljena le polovica vprašanih

Ljubljana, 29. 12. 2020 07.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Mirko Vorkapić, STA, Ti.Š.
Komentarji
136

Skupina študentov Univerze v Mariboru pod vodstvom profesorja Matjaža Zwittra je v sodelovanju s ekipo Covid-19 Sledilnika in družbo Valicon izvedla raziskavo o odnosu do cepljenja proti covidu-19. Čeprav je večina prebivalstva v splošnem naklonjena cepivom in zaupa mnenju strokovnjakov ter rezultatom raziskav, se jih je le polovica pripravljena cepiti.

Polovica Slovencev se je pripravljena proti covidu-19 cepiti takoj, ko bo mogoče, je pokazala raziskava študentov Univerze v Mariboru, Sledilnika za Covid-19 in Valicona. 55 odstotkov jih meni, da bi moralo biti cepljenje obvezno za zdravstvene delavce in zaposlene v domovih starejših občanov. 10 odstotkov sodelujočih v anketi pa je že bilo okuženih.

V Sloveniji smo, enako kot v drugih članicah EU, s cepljenjem pričeli v nedeljo.
V Sloveniji smo, enako kot v drugih članicah EU, s cepljenjem pričeli v nedeljo. FOTO: Tamino Petelinšek za STA

V anketi so respondente najprej vprašali o dosedanjih izkušnjah z epidemijo. Skoraj desetina vzorca je bila letos okužena z virusom SARS-CoV-2. 82 odstotkov jih osebno pozna nekoga, ki se je okužil z virusom, 36 odstotkov tudi osebo, ki je zaradi okužbe potrebovala zdravljenje v bolnišnici, in slaba četrtina (23 odstotkov) nekoga, ki je zaradi okužbe umrl.

Skoraj 10 odstotkov sodelujočih je že bilo okuženih z novim koronavirusom, 82 odstotkov jih tudi osebno pozna nekoga, ki je bil okužen. 36 odstotkov pozna osebo, ki je zaradi okužbe potrebovala zdravljenje v bolnišnici, 23 odstotkov pa tudi nekoga, ki je zaradi okužbe umrl.

39 odstotkov vprašanih je medtem potrdilo, da jih je zelo strah okužbe z virusom Sars-CoV-2, 33 odstotkov pa jih meni, da je virus enako nevaren kot virus gripe.

Zaupanje strokovnjakom, visok pa delež nezaupanja v vlado

Pri podajanju informacij o cepljenju je največ vprašanih anketirancev (61 odstotkov) povedalo, da najbolj zaupajo mnenju strokovnjakov, 54 odstotkov jih zaupa strokovnim člankom in rezultatom raziskav (drugim strokovnim virom), 46 odstotkov pa Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Najmanj pa jih zaupa alternativnim razlagam na družabnih omrežjih (osem odstotkov) in znancem, ki niso zaposleni v zdravstvu (10 odstotkov). Vladi pri tem zaupa ali popolnoma zaupa 21 odstotkov vprašanih, kar pomeni, da ji več kot polovica anketiranih ne zaupa. Dnevnim časopisom zaupa 26 odstotkov, poročilom na radiu ali televiziji pa 33 odstotkov vprašanih.

Anketirance so tudi prosili, da ocenijo, kako moteči so bili posamezni ukrepi za zajezitev epidemije covida-19. Med ukrepi je največ vprašanih kot zelo oziroma najbolj moteč ocenilo ukrep o omejitvi gibanja na občino prebivališča (56 odstotkov) ter zaprtje vrtcev in šol (47 odstotkov), najmanj pa jih moti ukrep spoštovanja razdalje med ljudmi (osem odstotkov).

Pa cepljenje?

Skupina je rezultate spletne ankete predstavila na nacionalno reprezentativnem vzorcu 516 članov spletnega panela JazVem. Podatke so zbirali v ponedeljek in torek, 21. in 22. decembra. Zasnova raziskave in vprašalnika je delo študentov Medicinske fakultete Univerze v Mariboru: Luke Petravića, Tine Gabrovec, Lee Zorman, Lucije Jazbec, Nike Rupčić, Nine Starešinič, Roka Arha in profesorja Matjaža Zwittra.

V anketi je le 20 odstotkov vprašanih odgovorilo, da se namerava zagotovo cepiti. Da se bo verjetno cepilo, jih je odgovorilo 29,5 odstotka. 31 odstotkov se jih verjetno ne namerava cepiti, 19 odstotkov pa sploh ne.

Nekaj več kot polovica anketirancev (55 odstotkov vprašanih) meni, da bi moralo biti cepljenje proti Sars-CoV-2 obvezno za zdravstvene delavce in zaposlene v domovih starejših občanov (z izjemo tistih, ki ne smejo biti cepljeni iz zdravstvenih razlogov). Proti temu je 31 odstotkov vprašanih, 14 odstotkov pa jih je izbralo odgovor ne vem.

Zaupanje v cepljenje: Le 20 odstotkov vprašanih se bo zagotovo cepilo in 29 odstotkov verjetno, medtem ko se jih 31 odstotkov verjetno ne bo cepilo, petina (19 odstotkov) pa zagotovo ne.
Zaupanje v cepljenje: Le 20 odstotkov vprašanih se bo zagotovo cepilo in 29 odstotkov verjetno, medtem ko se jih 31 odstotkov verjetno ne bo cepilo, petina (19 odstotkov) pa zagotovo ne. FOTO: Covid-19 Sledilnik

"Čeprav je večina prebivalstva v splošnem naklonjena cepivom in zaupa mnenju strokovnjakov ter rezultatom raziskav, se jih je le polovica pripravljena cepiti proti virusu Sars-CoV-2 oziroma se cepljenja udeležiti takoj, ko bo mogoče," ugotavljajo na podlagi raziskave pri Covid-19 Sledilniku.

Dve tretjini bi želeli počakati, da bo na voljo več informacij o varnosti cepiva. V varnost cepiva trenutno zaupa manj kot tretjina vprašanih. Kar četrtina jih misli, da cepljenje predstavlja poskus nadzora nad populacijo, petina pa jih ima slabe izkušnje s preteklimi cepljenji.

Spletno anketo so izvedli na vzorcu 516 članov panela JazVem. Zbiranje podatkov je potekalo 21. in 22. decembra.
Spletno anketo so izvedli na vzorcu 516 članov panela JazVem. Zbiranje podatkov je potekalo 21. in 22. decembra. FOTO: Sašo Adamič

Anketa Mediane za časopis Delo pa je pokazala, da se namerava tretjina vprašanih cepiti takoj, ko bo na voljo cepivo s potrdilom zdravstvene stroke, nekaj manj kot četrtina tega še ne ve, medtem ko se jih nekaj več kot 42 odstotkov ne namerava cepiti. Velika večina se strinja, naj imajo po cepljenju zdravstvenih delavcev prednost starejši.

82,6 odstotka vprašanih se strinja, naj imajo po cepljenju zdravstvenih delavcev prednost starejši, 10,7 odstotka jih je odgovorilo z ne vem, 6,6 odstotka pa se s tem ne strinja. Inštitut za raziskovanje trga in medijev Mediana je anketo izvedel 21. in 22. decembra, v njej pa so sodelovali 504 vprašani.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (136)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

FAUSTOS1
30. 12. 2020 11.53
-1
VSE to nerazumevanje prebivalcev je rezultat slabega delovanja te strahovlade,ki se posveča le kako napolniti žepe janšistov ter kako z tiranijo pokoriti poštene slovence,ki ne želijo mekati kot ovce.
felix59 drugič
29. 12. 2020 20.59
+4
Da je "cepivo" dobro in brez posledic , je ravno tako , kot bi mr. Twitterju verjel , da ne bo več preprodajal orožja.
InterReflectlons
29. 12. 2020 19.50
+3
Sedaj vam bom dal eno teoretično razlago. Bill Gatesu uspe cepiti 50% populacije. V teh cepivih so bodisi strupi za depopulacijo ali pa čipi za nadzor gibanja. Ti ljudje bodo potem predčasno zapustili svet ali pa bi bili nadzirani s strani vlad. Če bodo potem nas ostalih 50%, ki se nočemo cepiti, pustili pri miru, potem lahko Bill Gatesu rečemo samo:"Hvala, Billy." Neumni bodo bodisi zastrupljeni ali čipirani, ostalih 50% pa bo potem imelo dostojno življenje na račun njihove neumnosti. Cilj nam mora biti samo to, da mi ne bomo med temi 50%, ki bodo cepljeni. In če bo tako, da bodo ostale pustili pri miru, lahko rečem samo:"Hvala, Billy!" Ker dejansko je res na tem svetu preveč ljudi. In če jim je cilj zmanjšati populacijo, naj to naredijo samo pri naivnih in neumnih, ne pa celotno populacijo, razen 3%, ki predstavlja elito. To je moje mnenje! Cepite naivne, le ostale pustite pri miru, potem bo volk sit in koza cela!
InterReflectlons
29. 12. 2020 19.13
+6
Če se bo res uresničila najnovejša špekulacija, da bo kazen za necepljenje, da ti v primeru, da zboliš za Covid-19, ne pripada bolniška, bi bila v mojem primeru kazen ta, da bi tisti mesec, ko bi moral biti v karanteni 200-300€ nižja plača. Kazen je torej enaka kot prekoračena hitrost v naselju. Za tako nizko kazen pa si ne bom v rit brizgal dozo formaldehida, živega srebra in nano chip od Bill Gatesa. Ovce pa takoj v vrsto, da vam vlada ne pobere bolniške!
InterReflectlons
29. 12. 2020 19.10
+9
"Zaupanje v strokovnjake, a cepiti se je pripravljena le polovica vprašanih" A ni šala dneva na desnem oknu spodaj? Lahko samo sanjate, da se bo hotelo cepiti 50% populacije.
le?o
29. 12. 2020 15.51
+9
Sklepamo, da strokovnjaki vedo kakšne bodo posledice necepljenja. Kdaj in kako se bodo pa ukvarjali s posledicami cepljenja pa še ne vedo...verjetno takrat, ko bodo cepljeni pozabili zakaj so prejeli cepivo.
StrikeOne
29. 12. 2020 14.21
+8
Zagtovorniki cepljenja so ekstremno naivni ljudje ter druga vrsta ...podleži kateri nagovarjajo druge a sami se ne bodo cepili s tem. Zagovorniki cepljenja so tako hudo naivni da pravijo DA MORAMO zaupati tisočkrat ujetim lažnjivcem, ki nočejo odgovarjati za posledice svojih cepiv...če ne smo MI neodgovorni! Bog vam daj pameti ker je res nimate!
WolfeWoof
29. 12. 2020 13.15
+5
Jst ne rabim cepiva ker tut za gripo ne grem usako leto. Sm šu sam pred 20 leti enkrat in to je blo to. Pa še to zato ker sm jo fasal. Drgač pa ne grem ker ne zaupam dohtarjem sploh. Sosed zdrav ko riba je šou k dohtarju na previjanje noge ki si jo je zlomi in evo takoj je fasal sepso. Sram vas bodi da se derete nad narod ker ste taki packi u bolncah.
RamzesII
29. 12. 2020 12.20
+1
Zaupanje strokovnjakom, ki so pod vplivom, nadzorom ipd. uveljavljene doktrine. Vprašljivo.
NakokiranPahor
29. 12. 2020 11.15
+9
100 procentno se ne cepim!!
puspan
29. 12. 2020 11.40
+2
Nič hudega, bomo vsaj tisti, ki verjamemo v cepivo, prej prišli na vrsto.
MladInPerspektiven
29. 12. 2020 11.58
-1
puspan
30. 12. 2020 15.59
Podpiraj ti, katerega koli hočeš. Ko boš fasal covid, kot jaz, boš hitro vedel, kaj je prav. Sorazmerno poceni sem se zmazal, a se stranski učinki nikakor nočejo umakniti. Ni prijetno, a kaj hočemo. Nikomur ne želim okužbe.
cristel
29. 12. 2020 09.51
-6
Vsim tistim, ki se ne želijo cepiti, ker so tako nerazgledani, da še vedno verjamejo, da cepivo ni varno postavim eno vprašanje. Ko zboliste za rakom zaupate vašemu onkologu, da vas zdravi s kemioterapijo? Jaz bi mu, kljub temu, da je to večji strup za telo kot pa tole cepivo. Ko bo kdo od vas imel srčno bolezen boste zaupali kirurgu, da bo dobesedno držal vaše srce na dlani? Jaz bi! Vse ženske, ki si vbrizgajo botulin za razne estetske popravke a po vašem zaupajo kirurgu kljub temu, da je botulin strup? Ja so mu! Včasih se v medicini uporabljajo stvari, ki na prvi pogled delujejo nevarno in nezaupanja vredno a, če so uporabljenje pod strokovnim nadzorom delajo v naše dobro. Jaz zaupam medicini, zaupam napredku na tem področju in zaupam strokovnjakom, ker, če danes je marsikdo od nas še tukaj je prav po zaslugi teh ljudi. Se opravičujem ampak, da mi nekdo reče, da ne zaupa cepivu in, ko ga lepo vprašam naj mi prosim razloži zakaj in je njegov odgovor, ker je to bral na internetu, je žal zame to premalo, da bi tega človeka vzela kot resnega. Življenje, kot ga imamo sedaj ni življenje, končno imamo izhod iz tega, samo malo več poguma in zaupanja potrebujemo.
Dedek Demenko
29. 12. 2020 10.03
-4
Periot222
29. 12. 2020 10.12
+10
cristel vsak se naj sam odloci ali se bo cepil ali ne!
Soul
29. 12. 2020 11.14
+8
cristel.Ljuba duša,cepi se.Kemoterapija,lepotni posegi so tudi prostovoljni.Je pa druga plat,od kemo in lepotnih posegov so umrli že milijoni.Prejšnji teden je bil članek o revici,ki si je šla povečat ritko in je po operaciji umrla....vse za lepoto...Pri vsem znanju in razvoju,človeštvo nazaduje le zakaj?
MladInPerspektiven
29. 12. 2020 11.38
+12
cristel, ne gre se za to, da se nočemo cepiti. Star sem 21 let in mi razum tela 100%. Če se noče cepiti zdravstveno osebje in večina politikov, ja misliš, da smo potem mladi resnično CEPLJENI za bedarije... Naj se prvo oni cepijo in to z pravim CEPIVOM potem pa lahko razpravljamo.. No upam, da vidiš v čem tiči problem
vinchi
29. 12. 2020 19.15
+3
Cristel ..... slepo zaupanje vodi v pogubo. Vedeti moraš , da je povprečna doba testiranj za cepivo, da se odobri za uporabo 7 let. Najmanša čas je bil 5 let, nekatere cepiva preizkušajo preko desetletja, za nekatere bolezni ga pa enostavno ne najdejo ( aids, hepatitis b ... ) Tako pravijo strokovnjaki . Zakaj pa se polovica hrvatskih zdravnikov ne želi cepiti, prav tako nekateri srbski in italijanski zdravniki . Pravijo , da zato , ker je cepivo pospešeno . Razgledanost nima veze s tem če se boš cepil ali pa ne . Sam imam 58 let in se nisem cepil od vojaščine pa ne vem kdaj sem bil nazadnje pri zdravniku. Pa še o zaupanju ... če bi naša stroka ljudem pošteno posredovala informacije o koroni bi si zgradila zaupanje m tako pa si ga sama ruši s strašenjem ljudi z lažnimi podatki kolikokrat bolj je korona smrtonosna od gripe in podobno . Zaupanje si je treba prislužiti s poštenostjo in odkritostjo . Dokler pa dohtarji dobivajo provizijo ,če rinejo naprej določeno zdravilo jim ne moreš zaupati . To vem iz prve roke !!!!
Težeklojz
30. 12. 2020 11.16
wandi
29. 12. 2020 09.28
+10
Vprašajte onga ko vas bo cepil če bo prevzel vso odgovornost za posledice v primeru da bo kaj narobe kasneje naj podpiše ni brezveze Pfizer prodal svojih delnic kaj mislite to bo masovna tožba moderna ima pa še bolj umazano cepivo
Dedek Demenko
29. 12. 2020 09.39
-4
Se ti zavedaš, da je taka vrsta prodaje delnic nezkonita. Pozanimaj se na internetu kako potega prodaja delnic in zakaj je Pfizer prodal delnice. Vse informacije imate dostopne.
Astrofix
29. 12. 2020 10.34
+0
Wandi ima preverjene insajderske informacije. Se dobro da te imamo. Ko peljes avto na menjavo gum, vprasas serviserja ce bo prevzel odgovornost? Kaj pa proizvajalca gum? Ko kupis hrano v trgovini, vprasas ce bo trgovka prevzela odgovornost v primeru ce bos mal prevec suhih salamic natepaval in fasal raka?
simeoni
29. 12. 2020 18.34
Albatross
29. 12. 2020 09.27
-3
Slovenci smo pa res en čuden narod...vse stoji zaradi covida, vsi se pritožujemo, potem pride rešitev v obliki cepiva in namesto, da bi bili veseli postanemo skeptični v smislu teorije zarote...
akize
29. 12. 2020 09.23
+7
vi se kar cepite mene ne boste
User768643
29. 12. 2020 10.11
-1
Periot222
29. 12. 2020 10.13
+1
Astrofix
29. 12. 2020 10.35
+1
Bo narava opravila svoje v tvojem primeru.
Nikdar več
29. 12. 2020 09.15
+4
Trend se obrača. Še pred 14 dnevi je bil ta odsotek okrog 40%, če se ne motim. Zdaj je 50%, po novem letu bo 70%.
AlexReal
29. 12. 2020 09.25
+0
In ko bodo necepljene zavračali na letališčih, hotelih, muzejih, šolah....(tudi v tujini, da ne bodo anticeperji pljuvali samo po naših ukrepoh) se bo odstotek krepko povečal !
User768643
29. 12. 2020 10.11
-1
AlexReal. In edino pravilno. Upam, da države, turistični ponudniki, letalski ponudniki... čim prej sprejmejo takšne ukrepe. Potem je na vsakem posamezniku, da se odloči ali bo prispeval k vzpostavitvi normalnega sistema ali bo doma prebil naslednje dve tri leta. Popolnoma svobodna izbira.
MladInPerspektiven
29. 12. 2020 11.42
+3
Skrajno nikjer in AlexReal ali resnično mislite, da bi takšen ukrep veljal za doktorje, politike in vplivneže kateri se ne bodo cepili ...malo eee. Tu je problemček NAŠ VZOR je malce zatajil
Sajeta5
29. 12. 2020 15.13
+4
Potrdilo o cepljenju bodo zahtevali wn teden, takoj ko pa bodo imeli na pol prazne linije ali pa hotele, bodo pa obrnili plosco.... tudi pri nas so se 2 meseca kregali ali bi zaprli gospodarstvo za 14 dni in ustavili sirjenje virusa in kaj se zgodi, NIC, kapital zmaga
cheshnja
29. 12. 2020 09.06
+12
Pa ves da se ne upam cepit. Ne da nocem. Ne upam!!! Neko cepivo razvito v parih mescih, prvic sploh da uporabljajo tako vrsti cepiva na ljudeh. Hvala lepa. Pocepte se kokr se hocte mene ne bote
Dedek Demenko
29. 12. 2020 09.04
-4
Vsi ''strokovnjaki'' proti cepljenju si poglejte The Dunning-Kruger effect. Samo glede na to kako preučujete dokaze, ne boste.
Millady
29. 12. 2020 09.38
+0
Enako oz.še bolj velja tudi obratno 🤣🤣🤣🤣🤣
Dedek Demenko
29. 12. 2020 09.44
-1
Jaz zaupam strokovnjakom, ker se zavedam svojega neznanja.
User768643
29. 12. 2020 10.13
-3
Dedek. Pa kaj bodo ljudem strokovnjaki, če imajo potrčkota. On ima FB doktorat iz vseh znanosti.
Fluxx
29. 12. 2020 09.04
-9
Cepili se boste vsi. S cepivom ali virusom. Virus ima lahko hude stranske učinke. A izbira je vaša. Nihče ne bo ubežal. Srečno!
Too7
29. 12. 2020 08.58
+15
Cepivo za Hiv iščejo ze dooolgo, cepivo za raka tudi že zelo dolgo razvijajo...cepivo za covid je bilo pa razvito v zelo kratkem času...in jaz takim cepivom ne zaupam....rajši zbolim za covidom...
Fluxx
29. 12. 2020 09.02
-10
Tak zapis je ali odraz slabega šolskega sistema ali pa slabe vzgoje. Nečesa nisi bil deležen, da lahko pišeš take nebuloze.
Kristina1266
29. 12. 2020 09.04
-10
Too, ampak zdravljenje si placaj sam! Ne iz mojega in zepov vseh ljudi, ki jih ogrozas, ampak sam. Samo tako bos car, drgac si pa navadno gobezdalo.
Albatross
29. 12. 2020 09.05
-6
Cepivo za raka...ha,ha,ha...se vidi, da nimaš osnovnega pojma o medicini...Rak je tako kompleksna zadeva, da tako preprosto ne more biti. Če bi spremljal razvoj cepiva, bi ti bilo jasno, zakaj je bilo razvito relativno hitro...ne trosi neumnosti, ker s tem IQ si nevaren samemu sebi.
šmajser1
29. 12. 2020 09.09
+7
Celk zibljenje placujem zdravstvo....ZA KAJ? Za dvs lekadola na leto? 10p× me lahko zdravijo za covidom, pa se mam v dobrem....kristina idi lezat raje...
klukec
29. 12. 2020 09.14
+5
Dedek Demenko
29. 12. 2020 09.16
+1
Rak ti ni virus. Cepivo ne pomaga proti bakterijam. Antibiotiki so za bakterije. Antibiotiki ne pomagajo proti virusom.
Dedek Demenko
29. 12. 2020 09.29
+2
Z najbolj temeljnega stališča je prizadevanja za razvoj cepiva proti virusu HIV ovirana zaradi genske raznolikosti virusa samega. Razmnoževalni cikel virusa HIV ni samo hiter (nekaj več kot 24 ur), temveč je nagnjen k pogostim napakam, pri čemer se mutirajo njegove kopije, ki se med prenosom virusa od človeka do človeka rekombinirajo v nove vrste. Razvoj enega samega cepiva, ki lahko izkorenini več kot 60 dominantnih sevov, pa tudi množico rekombinantnih sevov - in na svetovni ravni - postane še toliko bolj zahteven, ko lahko običajna cepiva ščitijo le pred omejenim številom virusnih sevov.
šmajser1
29. 12. 2020 08.55
+20
Cepilo se ne bo 30% ljudi, kaj sele polovica....