Korona

Na mizi predlog odprave omejitev gibanja med občinami, a datum še ni znan

Ljubljana, 28. 04. 2020 10.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
M.R., U.Z., STA
Komentarji
1367

V zadnjem dnevu so opravili 683 testov na okužbo z novim koronavirusom in potrdili šest okužb. Umrle so tri osebe. Premier Janša je sporočil, da bo vlada jutri obravnavala načrt sproščanja omejitvenih ukrepov za predvidljivo prihodnost, minister Hojs pa je povedal, da bodo predlagali odpravo omejitev gibanja med občinami. O datumu pa se morajo uskladiti z epidemiologi. Odpirajo se knjižnice, galerije in muzeji, s ponedeljkom pa bo dovoljena tudi strežba na terasah in vrtovih gostinskih lokalov.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Od jutri dalje rahljanje ukrepov
    05:16
    Iz 24UR ZVEČER: Od jutri dalje rahljanje ukrepov
  • Iz 24UR ZVEČER: Rahljanje ukrepov omogoča maše, kmalu spet odprti vrtci in šole?
    07:23
    Iz 24UR ZVEČER: Rahljanje ukrepov omogoča maše, kmalu spet odprti vrtci in šole?
  • Iz 24UR: Podatki o koronavirusu Sloveniji
    03:43
    Iz 24UR: Podatki o koronavirusu Sloveniji

Na praznični ponedeljek so v Sloveniji opravili 683 testov na okužbo z novim koronavirusom in potrdili šest okužb, skupaj 1408. V ponedeljek so umrli trije bolniki s covidom-19, skupaj doslej 86. V bolnišnicah je bilo 78 bolnikov, od teh 24 na intenzivni negi, v domačo oskrbo so odpustili dve osebi, je na spletu objavila vlada. Število hospitaliziranih je bilo po vladnih podatkih nižje za dva, število bolnikov na intenzivni negi pa večje za dva.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V UKC Ljubljana je število hospitaliziranih pacientov 31, s čimer številka ostaja ista kot dan prej. Na intenzivnem oddelku pa se zdravi 11 oseb, kar je dva več kot v istem obdobju v ponedeljek do poldneva, so iz največje zdravstvene ustanove v državi sporočili prek Twitterja. V Ljubljani so v kliničnem centru v zadnjih 24 urah intubirali še tri osebe, skupno število je zdaj 10. 

V UKC Maribor so številke podobne. V ponedeljek do polnoči je bilo hospitaliziranih 30 pacientov, kar je eden več kot v nedeljo do polnoči. Na intenzivnem zdravljenju pa je 10 oseb, kar je prav tako eden več kot v nedeljo. Doslej so iz UKC Maribor odpustili 65 pacientov.

Na Kliniki Golnik je bilo po podatkih danes do 14.30 hospitaliziranih osem bolnikov, med njimi eden na oddelku za intenzivno nego.

Do zdaj je bilo v Sloveniji opravljenih 50.290 testiranj na okužbo z novim koronavirusom.
Do zdaj je bilo v Sloveniji opravljenih 50.290 testiranj na okužbo z novim koronavirusom. FOTO: Bobo

Jutri vrata odpirajo knjižnice, galerije in muzeji

Premier Janez Janša je danes na Twitterju zapisal, da bo vlada jutri obravnavala načrt sproščanja omejitvenih ukrepov glede koronavirusa za predvidljivo prihodnost. Aktualni podatki pri zaustavljanju epidemije po njegovih pojasnilih omogočajo trezno presojo odprave nekaterih omejitev gibanja ter postopno oživitev številnih drugih dejavnosti, kjer so lahko zagotovljeni "varna razdalja, razkuževanje rok in stičnih mest ter varna uporaba osebne zaščitne opreme." 

Notranji minister Aleš Hojs je v oddaji 24UR ZVEČER povedal, da bodo imeli jutri na seji vlade ob 18. uri na mizi precejšnji nabor ukrepov. Med drugim bodo predlagali odpravo omejitev gibanja med občinami, a Hojs pravi, da še ne vedo, kdaj bi se ta sprostitev lahko zgodila. "Glede na to, da je Slovenija v samem vrhu evropskih držav po številu z najmanj mrtvimi na milijon prebivalcev, lahko optimistično napovem, da verjamem, da bodo epidemiologi enakega mnenja in bo to sproščanje kar intenzivno. Naš predlog bo, da se ta omejitev - glede na odlične rezultate - odpravi, datum pa bomo določili v dogovoru z epidemiologi," je dejal. Je pa nakazal, da bi to lahko bilo najpozneje po prvomajskih praznikih.

Sicer pa je vlada že danes določila odpravo nekaterih omejitev. Od jutri bodo tako mogoče storitve na področju kulturne dejavnosti, kjer je mogoče kljub zaprtemu prostoru zagotoviti, da ni stika med obiskovalci oz. da je ta minimalen. Vlada kot primere navaja knjižnice, galerije in muzeje. Jutri bodo tudi že mogoče bodo storitve nepremičninskega posredovanja. Zaradi povečanega tveganja zaradi neoskrbovanih naprav se je vlada odločila tudi za sprostitev dimnikarske dejavnosti. V vseh slovenskih porodnišnicah pa bo ob določenih pogojih znova dovoljena tudi prisotnost spremljevalca pri porodih. 

V ponedeljek se bodo lahko odprle terase in vrtovi gostinskih lokalov.
V ponedeljek se bodo lahko odprle terase in vrtovi gostinskih lokalov. FOTO: Bobo

S ponedeljkom lahko začnejo obratovati terase gostinskih lokalov

V ponedeljek bodo sproščene tudi strežba na zunanjih površinah gostinskih lokalov, storitve izdelave in popravil na področju tekstilne, obutvene in usnjarske dejavnosti, izdelava ključev, storitve fotografov in fotokopirnic ter urarjev in zlatarjev. 

Predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri Obrtni zbornici Blaž Cvar je v oddaji 24UR ZVEČER povedal, da pozdravljajo odločitev odpiranja teras gostinskih lokalov, zavedajo pa se, da je varnost tako zaposlenih kot strank na prvem mestu. "Zato upamo, da bodo zaščitni ukrepi življenjski in bodo gostinci svojo dejavnost lahko opravljali smotrno, ne pa, da bodo, tako kot v nekaterih drugih državah, ugotovili, da se jim odprtje lokalov ne izplača," je dejal. Minister Hojs je odvrnil, da stremijo k temu, da bodo ukrepi čim bolj življenjski in jih bo mogoče uresničiti. "Ne smemo pa si zatiskati oči, nekateri zaščitni ukrepi bodo potrebni še dolgo časa," je dodal. 

Poleg frizerskih in kozmetičnih salonov so po novem v naboru dejavnosti, kjer se s ponedeljkom omejitve odpravljajo, tudi druge storitve na področju dejavnosti higienske nege, kot sta masaža in pedikura. Druge dejavnosti, kot so savne, kopeli, wellness, piercing, tetoviranje in drugi podobni postopki pa zaradi večje možnosti okužbe niso vključeni. Znova se bodo odprla vrata slovenskih cerkva za udeležbo vernikov pri svetih mašah in drugih bogoslužjih.

Vlada je spremenila tudi omejitve glede nakupovanja v trgovinah. Starejši od 65 let lahko enako kot druge ranljive skupine nakup opravijo tudi zunaj priporočenega termina med 8. in 10. uro, odpravljena je tudi določba o izkazovanju starosti. Poleg tega bodo lahko trgovine in kmetije, ki v pretežni meri prodajajo živila, z namenom preprečevanja gneče v času pred in po prvomajskih praznikih odprte tudi v nedeljo, 3. maja, med 8. in 13. uro. 

Ob sproščanju vse več omejitev pri gospodarskih dejavnostih pa predvsem starši pričakujejo vnovično odprtje vrtcev in šol. Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je danes povedala, da bi se to "v najboljšem primeru". zgodilo 11. maja.

Nacionalna raziskava: ekipe začele z odvzemom vzorcev pri otrocih

V nacionalni raziskavi o razširjenosti novega koronavirusa pa so posebne terenske ekipe začele z odvzemom vzorcev pri otrocih, prav tako se je danes začel drugi del raziskave z dokazovanjem protiteles v krvi preiskovancev. S tem bomo dobili odgovor, koliko sodelujočih je bilo okuženih, pa tega ni vedelo, je pojasnil vodja raziskave Miroslav Petrovec.

Vabilo k sodelovanju v vseslovenski raziskavi je od 3000 povabljenih po čisto zadnjih podatkih sprejelo 1334 oseb, terenske ekipe pa so odvzele 1237 vzorcev. Kot je vlada sporočila prek Twitterja, so do ponedeljka izvedli skupno 1180 testiranj, samo v ponedeljek 143.

Do zdaj so v okviru raziskave na novo potrdili eno okužbo, pri eni osebi pa je bila okužba diagnosticirana že pred enim mesecem. "Nekateri se čudijo, ali je to premalo ali preveč. To je tisto, kar je realno, kar se na taki populaciji najde," je danes pojasnil predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Petrovec.

V LMŠ pozivajo k sklicu sveta za nacionalno varnost. Šarec je na Twitterju opozoril, da lahko od zadnje seje sveta dogajanje spremljajo samo preko medijev. "Prav bi bilo, da predsednik vlade Janez Janša pojasni, kakšna je izhodna strategija. Časa ni več, kajti ekonomsko in družbeno država stoji."

"Želimo si, da bi bilo število oseb, ki pristanejo na vzorčenje, čim večje. A že ob sedaj zbranih vzorcih imamo štirikrat boljše podatke, kot so jih uspeli zbrati v Avstriji," je dejal na dopoldanski novinarski konferenci. Ob tem je ovrgel navedbe, da raziskovalci naj ne bi bilo zadovoljni z odzivom za sodelovanje v raziskavi.

Napovedal pa je, da bodo do konca aprila omogočili odvzem vzorcev vsem, ki bi si morda v tem času premislili glede svojega sodelovanja. Vsem preiskovancem bodo čez pol leta spet preiskali kri, v tem času pa jim bo na voljo tudi posebna telefonska številka, na katero lahko pokličejo ob morebitnih težavah.

Okoli deset odstotkov tistih, ki so se odzvali vabilu, je sicer otrok, mlajših od 14 let. Odvzem vzorcev pri teh bodo na terenu izvajali posebej usposobljeni zdravstveni delavci, ki z najbolj občutljivimi skupinami delajo tudi v rednem delovnem času in so bili skrbno izbrani za to nalogo, je zagotovil Petrovec. Terenske ekipe niso kužne, imajo vso potrebno zaščito, ob morebitnem odklonu odvzema vzorca pa se umaknejo in testiranja ne opravijo.

Preliminarni rezultati študije bodo po Petrovčevi oceni na voljo do konca tedna, s tem pa bodo strokovni skupini lahko podali ključne informacije o oceni trenutne okuženosti populacije in o tem, kakšen je delež populacije, ki je okužbo s koronavirusom nevede prebolel. Kot je dejal, bodo ti podatki pomembno vplivali na odločitve o sproščanju ukrepov, ni pa želel komentirati, kakšni bi morali biti rezultati raziskave, da bi do tega prišlo.

Pasica za 24UR

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

22.01

Hojs: Predlagali bomo odpravo prepovedi gibanja med občinami

Minister Hojs je v oddaji 24UR ZVEČER povedal, da se bodo o sproščanju ukrepov obširno pogovarjali jutri, na mizi bo tudi predlog odprave omejitve gibanja med občinami. Ne ve pa še, kdaj bi se ta sprostitev lahko zgodila. "Glede na to, da je Slovenija v samem vrhu evropskih držav po številu z najmanj mrtvimi na milijon prebivalcev, lahko optimistično napovem, da bo sproščanje ukrepov intenzivno. Naš predlog bo, da se ta omejitev odpravi, datum pa bomo določili v dogovoru z epidemiologi," je dejal.

21.26

Gostinci upajo, da bodo zaščitni ukrepi 'življenjski'

Predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri Obrtni zbornici Blaž Cvar je v oddaji 24UR ZVEČER povedal, da pozdravljajo odločitev odpiranja teras gostinskih lokalov, zavedajo pa se, da je varnost tako zaposlenih kot strank na prvem mestu. "Zato upamo, da bodo zaščitni ukrepi življenjski in bodo gostinci svojo dejavnost lahko opravljali smotrno, ne pa, da bodo ugotovili, da se jim odprtje gostinskih lokalov ob vseh pogojih ne izplača," je dejal. Hojs je odvrnil, da stremijo k temu, da bodo ukrepi čim bolj življenjski in jih bo mogoče uresničiti. "Ne smemo pa si zatiskati oči, nekateri zaščitni ukrepi bodo potrebni še dolgo časa," je dodal.

21.25

Spremembe omejitev nakupovanja v trgovinah

Starejši od 65 let lahko enako kot druge ranljive skupine nakup opravijo tudi zunaj priporočenega termina med 8. in 10. uro, odpravljena je tudi določba o izkazovanju starosti. Poleg tega bodo lahko trgovine in kmetije, ki v pretežni meri prodajajo živila, z namenom preprečevanja gneče v času pred in po prvomajskih praznikih odprte tudi v nedeljo, 3. maja, med 8. in 13. uro.

21.24

S ponedeljkom se odpirajo terase in vrtovi gostinskih lokalov

V ponedeljek bodo sproščene tudi strežba na zunanjih površinah gostinskih lokalov, storitve izdelave in popravil na področju tekstilne, obutvene in usnjarske dejavnosti, izdelava ključev, storitve fotografov in fotokopirnic ter urarjev in zlatarjev.

19.25

Odpirajo se knjižnice, galerije in muzeji

Vlada je določila odpravo nekaterih omejitev. Od jutri bodo mogoče storitve na področju kulturne dejavnosti, kjer se da kljub zaprtemu prostoru zagotoviti, da ni stika med obiskovalci oz. da je ta minimalen. To so knjižnice, galerije in muzeji. Prav tako bodo mogoče storitve nepremičninskega posredovanja in dimnikarska dejavnost.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1367)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Grega Zzlsxy
01. 05. 2020 19.17
To je dejstvo vojne politike
Grega Zzlsxy
01. 05. 2020 19.17
Edina epidemija je politika cloveka ki te spravi v obup na koncu si pa se brez energije ....potem pa te virus dohiti pa si hin
KavčStrokovnjak
29. 04. 2020 14.43
-1
Tisti, ki upošteva to omejitev je zaveden revež. Ni zakona, ki bi ti prepovedoval svobodo gibanja.
komarec
29. 04. 2020 10.27
+4
Tudi kres zakurili na večer pred 1. majem.
Pingo99
29. 04. 2020 09.26
+2
In kdaj se bodo odprle tekstilne trgovine, čevljarske ,otroške v shopping centrih?????
Moncsa
29. 04. 2020 08.38
+7
Tale zapiranje občin je bil od samega začetka neumnost. Bolj bi bilo smiselno omejitev na upravno enoto. Ravno tako sproščanje ukrepov bi lahko prilagodili okuženosti v posamezni upravni enoti. Tam kjer okuženih skorajda ni, bi sprostili prej, bolj v bolj prizadetih enotah pa kasneje. V tem primeru princip "vsem enako" je popolnoma nesmiseln.
Streznitev
29. 04. 2020 10.41
+0
Moncsa
29. 04. 2020 11.18
+3
A to ni diskriminacija, da so neokužene občine in cela območja zaprta zaradi bolj okuženih delov, in čakati da izzveni tudi tam? Nekatera območja bi komot zalaufali v polno že tedna nazaj. Namesto tega smo brezveze zaprti in čakamo. Si mogoče fouš?
Streznitev
29. 04. 2020 12.01
+4
Pred zakonom smo vsi enaki-v dobrem in slabem draga, kot v svetem zakonu, ravno zato se borimo v demokraciji. Ti pa zagovarjaš priviligiranost. Že ukrep obiskovanje vikendov je postavil v priviligiran položaj tiste, ki si vikend lahko privoščijo in imajo po tem odloku večjo svobodo gibanja od navadnega slehrnika.
Moncsa
29. 04. 2020 12.15
+3
Kdo tu govori o vikendih. Jaz govorim o odprtju podjetij, vrtcev, šol, da gremo delat, pognat gospodarstvo in ustaviti naraščaj pufa in brezposelnosti. Ti pa o vikendih. Saj pravim da si fouš... In očitno tudi delati ne lušta. S tvojo logiko bi morali zapreti vsakega posameznika v karanteno, da bognedej diskriminiramo okužene s korono. Zelo demokratično.
Nimasmisla
29. 04. 2020 08.11
+13
jaz imam v občini eno usrano trgovino da tako ali tako vsak drugi dan grem v sosednjo
proofreader
29. 04. 2020 08.18
+0
Saj ste hoteli svojo občino, kaj zdaj jokaš.
Streznitev
29. 04. 2020 12.03
+1
Če ne bi imel nobene, bi se še bolj upravičeno odpravil v sosednjo in s tem bil še bolj svoboden.
Obvezna smer
28. 04. 2020 21.59
-2
In še zakonec levičarji bomo kmalu pri meji in nas je lahko sram če nebomo pomagali prebeznikom, ker oni so vredu in me bo sram če jih ne peljemo domov...
Satoshi Nakamoto
28. 04. 2020 21.58
+10
Ravno gledam na POP TV poročila kjer se mariborski odvetnik na zelo inteligenten način norčuje iz intelektualno inferiornega Hojsa
Streznitev
29. 04. 2020 10.45
-2
To vidi le inferiorni Bildi, skozi popačeno prizmo svojega nizkega intelekta
Miriyam
28. 04. 2020 21.57
-14
Janez Janša, blesti ni da ni in rešuje potopljeno ladjo Komunizma v Velenju, Komunisti posrani delavci izdani..Kitajci pa meljejo ta rdeči ZOS..Samo Janša še lohka reši to potopljeno ladjo Komunizma in trdnjavo KOMUNIZMA.
komarec
29. 04. 2020 10.26
+4
komarec
29. 04. 2020 10.26
+4
Streznitev
29. 04. 2020 10.50
-1
Židan je izčarpal, kar se je počrpati dalo in pustil rajo v nemilosti. Enako opustošenje je bilo v skladiščih zaščitne opreme po odhodu leve sprege. Ko pride ponovno na oblast, bo pa vse poštimal.
Satoshi Nakamoto
28. 04. 2020 21.57
+22
Kako prepoznaš SDSjevca na netu? Tako da na robu živčnega zloma grozi, izsiljuje, žali ...... tiste ki mu ne pritrjujejo ob njegovih psihopatskih izpadih.
_endrug
28. 04. 2020 21.59
+3
Streznitev
29. 04. 2020 11.03
+0
Tisti, ki se z tako provokacijo prvi oglasi ga na ta način kot ga opisuješ klobasi. Le poglej tvoje komentarje in komentarje tvojih volkov, praškov, srebrnih, misasolemnisov,krtač, smrekarjev, iga-bib in podobnih iz njih viri sama strpnost in izrazoslovje na visokem kulturnem nivoju, če bi bile desni troli bi ostali brez objav.
janezccc
28. 04. 2020 21.56
-4
Gostilne bodo prekmalu odprli. To se bo maščevalo. Žal.
Krta?a 21
28. 04. 2020 21.58
+4
Desni cvikate? Ste preškrt da bi dal za rundo?
Streznitev
29. 04. 2020 12.07
+1
Skrbimo za vaše zdravje. Že brez pijače delujete kot totalna koma.
Heineken 1A
28. 04. 2020 21.56
+7
SVETLANA MAKAROVIČ, SAMO SE MAČKE BOŽA...SO SE JI LEVIČARJI ZASRALI DO AMENA. BAJE DA JE POSTALA ČASTNA ČLANICA SDS-a!
Von_Clausewitz
28. 04. 2020 21.56
+5
Gledam prek youtub-a Tajsko, kako so disciplinirani. Ni čudno, da imajo tako nizko okuženost. Disciplina je velika vrlina
Satoshi Nakamoto
28. 04. 2020 21.54
+13
Hojs se je preveč vživel v filme o Mussoliniju, Stalinu itd
Streznitev
29. 04. 2020 11.15
-2
Stalin je vaš stari ata-vi ste skupaj z njim podpisali pakt z Hitlerjem. Obstaja vse trdnejše prepričanje, da … sta se Nemčija in ZSSR dogovorili o delitvi Poljske in da bodo baltske države padle pod sovjetski vpliv,« je pisal The Guardian samo nekaj dni po podpisu pakta. Po drugi strani je Sovjetska zveza zanikala njegov obstoj vse do leta 1989.
sagesse
28. 04. 2020 21.54
-10
Če bi bili ljudje samo malo bolj odgovorni,bi bilo pol manj restriktivnih ukrepov,toda videli smo tisti lep sončen vikend na obali ali kranjski gori.....župani omenjenih občin so bentili in vlada je nekaj morala narediti....podobno je bilo v soboto na shodih,,,100 loozerjev se nagnete pred parlament in demnstrira,saj ne veš ali bi se smejal ali jokal ob takih norcih.... v italiji in španiji imajo 100 x bolj trde ukrepe,pa nihče ne demonstrira.....
_endrug
28. 04. 2020 21.57
+3
Ni bilo tako hudo, sprovocirano z desne in uzakonjeno z desne.
Streznitev
29. 04. 2020 11.16
+0
Von_Clausewitz
28. 04. 2020 21.54
-3
Če se odpirajo šole in vrtci, dajte prosim odpirat občine in posledično trgovine z manj kot 400 m2. Okužene pa v izolacijo v kontejner, da se ne bo sprehajal po občinah. Za tiste, ki se sumi pa predlagam GPS napravo in sledenje prek aplikacije. Hvala
sagesse
28. 04. 2020 21.55
+6
sledenje po telefonu so že zavrnilim ker jim omejuje svobodo....tako da nič ne bo...
Dany75
28. 04. 2020 21.53
+18
kaki loleki... mi pa jim nasedamo in vse verjamemo... to vec ni res kaj se dogaja... napizdancija stoletja... zaj pa nam bodo dali bomboncek (terase) da se bo vse malo umirilo in bodo lahko odrzali stolcke... ribici so 30 m narazen za ribnikom pa jih policija razpodi... pa tega ne vidis niti v filmu...!res smo OVCE.... nimam besed
Krta?a 21
28. 04. 2020 21.53
+8
Se ne bojimo korone, še manj janše.
CRUSADER
28. 04. 2020 21.52
-5
Podpirate “prosteste” levih skrajnežev, ki želijo ostati prisesani na državne jasli ? ja+ Ne - (anketa)