Korona

Zmeda tudi pri podaljševanju avtomobilskih zavarovanj

Ljubljana, 22. 04. 2020 15.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Nina Šašek
Komentarji
118

Ob ponovni vzpostavitvi registracije vozil so nekateri vozniki opozorili, da jim je ena od zavarovalnic pri podaljšanju zavarovanja zaračunala 'dodatek', pa čeprav je država sprejela odlok, da so vsa avtomobilska zavarovanja podaljšana do 17. junija. Ogorčeni se sprašujejo, kako je to možno, zavarovalnica, ki jim je to zaračunala, pa pojasnjuje, da v resnici ne gre za dodatek, pač pa za plačilo začasnega podaljšanja kritja po prejšnjem zavarovanju.

20. aprila so svoja vrata znova odprli centri za tehnične preglede in registracijo vozil. Številni lastniki vozil, ki na osnovi vladnega odloka o začasni prepovedi izvajanja tehničnih pregledov od 17. marca do ponedeljka niso mogli registrirati svojega vozila, so tako izkoristili že prvi dan, da uredijo vse potrebno, a so nekateri ostali razočarani, saj so med urejanjem zavarovanja ugotovili, da jim je zavarovalnica zaračunala dodatek za tiste dni, ko je zavarovanje poteklo, pa čeprav se je to zgodilo v času, ko centri za registracijo vozil niso delovali in so bila zavarovanja podaljšana z vladnim odlokom.

Kot pravi jezni bralec, ki je dobil za obdobje od 2. 4. do 20. 4. 2020 zaračunanih kar 17 evrov dodatka, gre za nedopustno dejanje, saj so bila z vladnim odlokom poleg veljavnosti prometnih dovoljenj podaljšane tudi veljavnosti zavarovanj motornih vozil. Nepodaljšanja zavarovanja tako zavarovalnica ne bi smela obračunati kot običajno nepodaljšanje v normalnih razmerah, ko npr. zavarovanec zamudi rok. Kot pravi, gre za izredne razmere, ki jih je razglasila država oziroma vlada in nanje sam nima vpliva.

Zavarovalnica Triglav vztraja, da nihče od njihovih zavarovancev ni bil finančno oškodovan.
Zavarovalnica Triglav vztraja, da nihče od njihovih zavarovancev ni bil finančno oškodovan. FOTO: POP TV

Drugi bralec, ki je v ponedeljek urejal registracijo in zavarovanje za vozilo svojega očeta, je prav tako razočarano ugotovil, da mu je zavarovalnica zaračunala pribitek v višini 1,71 evra. "To je nedopustno," pravi. "Kot da smo zamudili zavarovanje." Kot pravi, nekdo spet služi na račun krize. Prepričan je, da so sprejeti vladni odloki "nedomišljeni in šlampasto pripravljeni," s čimer omogočajo nekaterim, da se okoristijo na račun navadnih ljudi. "Tako ne gre. Kriza ni izgovor. Ali delaš to namensko ali pa si nesposoben," opozarja in dodaja, da v času krize državljani sploh nimamo možnosti, da bi to učinkovito uredili po sodni poti, saj sodišča ne delajo.

Kaj pravi vladni odlok?

Prvega je ob razglasitvi epidemije z namenom zajezitve in obvladovanja epidemije covida-19 vlada sprejela 16. marca. Odlok o začasni prepovedi izvajanja tehničnih pregledov in drugih postopkov se navezuje na registracijo motornih vozil, v veljavo pa je stopil naslednji dan, 17. marca. Odlok, ki se je nanašal tudi na zavarovanje motornih vozil, je veljal do 16. aprila, vlada pa je 15. aprila podaljšala ta odlok do 17. junija 2020. To pomeni, da so vsa zavarovanja, ki potečejo v obdobju od 17. marca do 19. aprila podaljšana do 17. junija 2020. Pozor! Samo v tem času, ko niso delovali centri za registracijo vozil! 

Zadnje dni je veliko zmede, ker poslušamo izjave različnih ministrov in ministric, ki nedosledno in zavajajoče navajajo, da so vsa zavarovanja podaljšana do 17. junija. Če vam je poteklo zavarovanje po 19. aprilu, ga morate urediti pravočasno.

Zavarovalnica Triglav: Nihče ni bil oškodovan

Oba bralca, ki sta želela opozoriti na dodatne stroške predvsem tiste zavarovance, ki bi v dobri veri, da je njihovo zavarovanje podaljšano do 17. junija, morda čakali do takrat in si s tem nakopali precejšnje stroške, sta zavarovanca Zavarovalnice Triglav. Tam so nam pojasnili, da nikakor ni bilo zaračunano doplačilo, čeprav je bil na končnem računu znesek naveden kot "doplačilo po nadomeščeni stari polici". 

Na zavarovalnici pojasnjujejo: "Zavarovanje se torej obnovi z datumom poteka prejšnjega zavarovanja. V vmesnem času, ki je namenjen za obnovo zavarovanja, pa je bilo zagotovljeno tudi začasno podaljšanje kritja po prejšnjem zavarovanju. Strankam torej ničesar ne zaračunavamo dodatno, ampak gre le za to, da je bila za ves čas obračunana premija in s tem tudi registrirano vozilo."

Gre za tako imenovana permanentna zavarovanja (zavarovalno kritje velja toliko časa, dokler katera od pogodbenih strani ne izrazi želje po prekinitvi zavarovanja). "V primeru, da do poteka datuma zapadlosti premije avtomobilskega zavarovanja ni bila izstavljena nova polica z letno obračunano premijo, pa velja še naprej 'stara' zavarovalna polica. Za obdobje podaljšane veljave 'stare' police je zavarovalnica dolžna nuditi zavarovalno jamstvo, zavarovalec pa plačati premijo," še navajajo.

Ali to drži, smo preverili tudi pri zavarovalniškem agentu, kjer je na osnovi nekega povprečnega zavarovalniškega primera izračunal, da sta zneska skoraj identična, kar pomeni, da zavarovanec res ne nosi dodatnih stroškov.

Ker pojasnilo zavarovalnice ni zadovoljilo jeznega bralca, ki je prepričan, da so ga doleteli dodatni stroški in da zavarovalnica ne upošteva odloka vlade o podaljšanju zavarovanj, smo preverili še enkrat na zavarovalnici, ali je zavarovanec res plačal enako, kot bi plačal, če bi polico plačal na dan zapadlosti premije? In zakaj se mu potem ne upošteva nov datum na polici, torej 20. 4., ko je poravnal premijo?

"Datum zapadlosti premije (v tem primeru 3. 4.) je v večini primerov tudi datum tehničnega pregleda in podaljšanja veljavnosti prometnega dovoljenja ter se ga ob obnovi zavarovanja ne spreminja," navajajo na Triglavu in dodajajo: "Če torej stranki ne uspe premije plačati pravočasno (in pridobiti nove police), mu je do pridobitve nove police zagotovljeno zavarovalno jamstvo (v tem primeru do 20. 4). To se potem upošteva pri obračunu premije na novi polici, kar se je zgodilo tudi v primeru, ki ga omenjate."

Zavarovalnice za letna avtomobilska zavarovanja zavarovancem, ki jim je zavarovanje poteklo v času, ko registracija vozil ni bila mogoča, ne zaračunavajo dodatnih stroškov.
Zavarovalnice za letna avtomobilska zavarovanja zavarovancem, ki jim je zavarovanje poteklo v času, ko registracija vozil ni bila mogoča, ne zaračunavajo dodatnih stroškov. FOTO: Dreamstime

Zavarovalnice dodatnih stroškov ne računajo

V Grawe zavarovalnici dodatka ne zaračunavajo. "V teh časih si želimo, da imajo zavarovanci čim manj preglavic in nepotrebnih stroškov, zato jim ponujamo še naprej kakovostno in ugodno zavarovanje. Sklepanje pa poteka na daljavo," so odgovorili na naše vprašanje. Prav tako ne v Zavarovalnici Sava in Zavarovalnici Generali. 

Za pojasnila prosili tudi finančno ministrstvo

Z ministrstva za finance so nam odgovorili, da odlok izrecno ničesar ne govori o stroških podaljšanja zavarovanj, po njihovem razumevanju pa ukrep podaljšanja dovoljenj in s tem povezanih zavarovanj ni bil namenjen morebitnim finančnim prihrankom zavarovalcev in kot tak ni ukrep finančne narave, temveč zgolj rešuje situacijo nezmožnosti podaljšanja samih prometnih dovoljenj, vključno z zavarovanji. "Glede na to, da so na podlagi predmetnega odloka v prometu lahko tudi motorna vozila, ki bi jim sicer prometno dovoljenje v tem obdobju poteklo, je nedvomno pomembno, da še naprej zanje velja tudi s tem povezano zavarovanje (obvezno zavarovanje v prometu za škodo povzročeno tretjim osebam). Zavarovanje kot tako je v osnovi plačljivo in tega predmetni odlok tudi za primer njegovega avtomatičnega podaljšanja ne spreminja" Se pa do konkretnih ravnanj posameznih zavarovalnic ministrstvo ne more opredeljevati.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (118)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

oježeš
22. 04. 2020 20.02
+1
Mislim, da zavarovalnice niti svojim lažem noče verjeti. ampak, če napišejo "čeprav je bil na končnem računu znesek naveden kot "doplačilo po nadomeščeni stari polici". Potem to je doplačilo. In to neupravičeno. Kako kdo želi navodila brati in razumeti, je pa tako kot je pri zakonih, katerea si v nasprotju tolmačijo, tožilci, odvetniki in sodniki, kar pomeni, nepopolna navodila. Če je zavarovalnica zaprta in ne moreš podaljšati zavarovanja za avto, ni kriv zavarovanec, ampak zavarovalnica. Če se ta s tem ne strinja, naj zahteva plačilo od tistega, ki je dal nalog, da zavarovalnica ne sme obratovati. Zakaj se za vsako stvar vedno bremeni nič krive državljane?
SEJBOBOL
22. 04. 2020 20.12
+3
Zavarovanje lahko urediš tudi med časom korone, če še ne veš to ti tud gor piše ma očitni čitaš le kar ti pasa. Doplačilo maš, na novi polici pa tolko dni manj kolkor j obračunanga doplacila , celotni znesek za plačilo je 365 nič majn in nič več ... Potrebno je branjeeeeee , vse to piše ....
SEJBOBOL
22. 04. 2020 20.13
+3
365 dni ali letna premija ... nič manj in nič več ....
Benzzz
22. 04. 2020 19.49
+4
Ja te zavarovalnice pa itak največji levatorji na svet. Ej matr sm jezn na njij,ko čakaš od njih 1€ delajo take zdrahe, ko pa ti njim pa po hitrem postopku. Ma srmmm《-kontra beri :)
InterCurvaNord
22. 04. 2020 18.57
+4
klasicno slovensko, klical sem cca 120 strank na dan za sklepanje polic na daljavo in so bili vsi mislec, kaj bom zdaj urejal ce pa drzava "casti" cestnino in zavarovanje =) prau zelel bi si da vidim kdo je ta gospod, ce sem ga bogoce klical =) vsakemu posebaj sem razlozil, da datum registracije in cena ne bosta spremnjena in da je za njih isto, le gneci bi se izognili v primeru da bi, sklenili na daljavo..in nekateri tudi so, in so bili zelo zadovoljni z postopkom. Enostavno, hitro, varno in predvsem brez cakanja v vrsti in sirjenja virusa.. Ostalim pa privoscim, celo tak dodatek kot mislijo da so ga placali bi jim dodal se zraven =)
123soba
22. 04. 2020 19.12
+0
SEJBOBOL
22. 04. 2020 19.19
+3
Ja res je . To bi lahko že novinarji ob poročanju podaljšanje registracij omenili , kako bo in mrbit bi danes ljudje to bol dojemali . Bi se pa še vedno najdu kdo k bi jamrovl zakaj tako zakaj ni zastonj ...
oježeš
22. 04. 2020 20.05
+1
Ne more si novinar kar izmišljevat glede stroškov. Kakršna navodila take objave.
SEJBOBOL
22. 04. 2020 20.06
+2
Pa še ena stvar je tu inter , sva pozabla jim omenit , z vladnim odlokom sploh imajo jamstvo drugač po 30 dneh kar sem seznanjen ima samo TR permanentne police , če se motim me popravi prosim ...
SEJBOBOL
22. 04. 2020 20.15
+2
oježeš že ime ti odgovori na tale tvoj stavek , pa oprosti ker jaz tud tko mislim ...
InterCurvaNord
22. 04. 2020 18.48
+13
gospod ki se mu je nabralo 17 evov za tistih par dni ima najbrz stroj za 50.000 z kasko zavarovankem in si dela sramoto za 17€ ker je pricakoval, da mu bo zavarovalnica v obdobju za katerega mu je mimogrede nudila kritje "častila" teh 20 dni.. zakaj pa se ne pritozuje ker je moral placati csetno takso, prav tako od 3.4.2020 do 3.4.2021 in ne od 20.4.2020 kot je v njegovem primeru.. pac ne razume odloka. Delam zavarovanja in dodatek se racuna za vsako podaljsanje po izteku police ne glede na vlado in korona virus.. 1+1 placas za 365dni, naslednjic prides po 380 dneh in spet placa teh 25 dni za nazaj plus ostalo do istega datuma.. mimogrede, to zaracunajo vse zavarovalnice s katerimi poslujem, edino triglav ima to definirano na racunu, pri ostalih sploh ne ves kaj placas
SEJBOBOL
22. 04. 2020 19.22
+5
17 eur je to pri njemu za 18 dni torej na letni ravni 345 eur , bo bol malo vredno vozilo ali pa kako vozilo v več KW ali slabšim izhodiščnim PR-razredom , no ja vsekakor more bit vsakemu logika da ne bo zastonj, ker drugače bi že vlada napisala do 17.06 se lahko vozite zastonj ...
InterCurvaNord
22. 04. 2020 19.28
+2
SEJBOBOL, imas prau, ne vem zakaj sem videl 3dni 17€.. no kakorkoli, se vseeno strinjava glede postopka
SEJBOBOL
22. 04. 2020 19.46
+3
IS58
22. 04. 2020 18.45
+0
Vsi ki jim je poteklo zavarovanje med 19.3. in 20. 4. 2020 lako uredijo zavarovanje do 16.6. 2020. Police so veljavne za te do 16.6. Tudi datum na polici in prometnem bo isti le, letnica bo 2021
InterCurvaNord
22. 04. 2020 19.11
+3
IS58 mali poravek, vsi ki jim je poteklo zavarovanje od vkljucno 16.2.2020 do vkljucno 19.4.2020 lahko urejajo zavarovanje "nazaj" ampak placali bodo isto kot bi placali na tisti dan ko ji je iztekla polica in niti centa vec. Pika 30 dni polica velja po poteku, reče se mu respiro rok, ne glede na izmisljeni virus in odlok vlade. Ze od nekdaj. Ampak plačaš vedno od datuma registracije za eno leto, edino ce gre za nakup vozila med letom in prenos lastnistva.
METKA102
22. 04. 2020 18.27
+5
Če je treba plačati dodatek, se pa naj spremeni datum novega zavarovanja. Namesto npr. 20. marec, naj zavarovanje ostane do npr. 20. aprila naslednje leto.
InterCurvaNord
22. 04. 2020 19.13
+4
METKA, lahko ampak potem bi moral gospod vozilo 20.04. odjaviti iz prometa ter ga ponovno prijaviti da lahko uskladi veljavnost prometnega dovoljenja z veljavnostjo police.. strosek pa ironično v tem primeru: 17€ kaj bi gospod pridobil? - 17€
mackon08
22. 04. 2020 17.44
+11
Zdaj je samo vpraašnje če bi stranka isto plačala v primeru, da bi plačla zavarovanje na datum zapadlosti. Če bi bil oplačilo isto je brez veze, da so zakomplicirali stvar. Če pa stranka plača zdaj več je pa to navadna kraja.
mackon08
22. 04. 2020 17.54
+2
Tisti , ki mi je minus stisnil poglej spodaj kaj je napisal vipersan.
InterCurvaNord
22. 04. 2020 18.49
+4
za stranko je financno in datumslo ostalo isto, fe stranka tega ne razume, ni problem zavarovalnice in medijev.. je pac zaostala
siam2007
22. 04. 2020 17.41
+15
Vedno nekdo nekaj joka, saj je zavarovanje bilo moč skleniti prej in med, samo tehničnega ali podaljšanja ni bilo mogoče urediti
Aleta
22. 04. 2020 17.35
+15
Jaz sem avto zavarovala še pred potekom, ostalo sem pa opravila včeraj...
Vladimir88
22. 04. 2020 17.31
+6
vse sami goljufivci Zavarovalnica Sava med najhujšimi
Cicamica
22. 04. 2020 17.29
+18
Ma kaj vas boli đoli, pel te se brez registracije... Itak je v tej državi vse skupaj en velik cirkus..
mackon08
22. 04. 2020 17.50
+3
Plastika50 Boš imel cirkus če se boš brez zavarovanja in registracije vozil pa slučajno nabiješ kakega 100000 vrednega konjička. Boš vse življenje plačeval.
Dibala
22. 04. 2020 17.19
-2
ti kekec za nazaj se ne placuje raz k.... ki jo najames pa nemors f...
OlDe
22. 04. 2020 18.52
+4
Sentis
22. 04. 2020 17.16
+31
Avto je bil ves ta čas zavarovan. Če bi se karkoli zgodilo, bi dobil odškodnino. A plačal pa ne bi za ta čas nič? Eni so pa res kekci...
Fery Zaka
22. 04. 2020 17.16
+16
Stvar je kristalno jasna, opisal jo je tudi eden izmed komentatorjev, ampak na pol pismeni slovenčki spet tupijo, da jih nekdo goljufa. Vedno se najde nekdo, ki mu ni uspelo zaključiti šole in sprovocira ostale, da mu verjamejo brez branja in razumevanja. Zavarovalnice delajo prav, kolikšna je cena in kaj za to dobiš, je pa druga stvar.
oježeš
22. 04. 2020 20.53
... je bil na končnem računu znesek naveden kot "doplačilo po nadomeščeni stari polici". Doplačilo. Če bi podaljšal ko mu je poteklo zavarovanje, tega na računu ne bi pisalo. In sam si ni izmislil, da bo plačal zavarovanje toliko pozneje.
jakec1575
22. 04. 2020 17.06
-4
Še enkrat. obvezno zavarovanje fašeš po kw, tako kot strosek za letno cestnino. ko pogledas opis prve postavke pa gre za tvojo odgovornost proti drugi osebi. kako je to lahko vezano na tvoje kw in vrednost vojega vozila? Ta del stroska krije kasko ne tvoje obvezno. torej obracunaj moj luksuz pri kasku. Če se gremo socializacijo, da lahko vsi vozijo potem naj se to pove. Ne razumem dejstva, da sem ob istih kw znotraj istega leta placal 150€ vec obveznega zavarovanja pri isti zavarovalnici. Avto je bil nova vrednost malo drazji, ne pa tudi po dejanski. Nihce ne ve, kako model izracuna deluje, niti zavarovalni agenti ne. Niti jih pa zanima. Ko ga vprasas te glede ko tele v nova vrata. Najvecja državna skrivnost so modeli izracuna, ceprav bi morali biti jasni. Konkurence v državi ni oz. je navidezna. Agencija za zavarovalni nadzor pa se s tem ocitno nima namena ukvarjati. zdaj pa si predstavljate, da vas zavarovalnice nategnejo za 15% pri avtomobilu, za 10% na stanovanju, za 10% pri zdravstvenem, za 15% pri kasku. Slovensko zavarovalnistvo je korporativni kriminal. Ni mi treba verjeti na besedo. podrobno poglejte pogoje in svojo zavarovalno polico. :)
InterCurvaNord
22. 04. 2020 18.52
+4
jakec pridi k meni na zavarovanje pa ti bom razlozil, ce imas nepismenega agenta je vse mozno.. za vsak postavko ti lahko do centa razlozim koliko i kaj placas in kaj ti krije in cesa ne
SEJBOBOL
22. 04. 2020 17.05
+9
Pravzaprav novinarji napišejo da je podalšano do xxx datuma , ne napišejo kaj vse je vlada še dopisala kot bi temu rekli drobni tisk , kako in pod kakšnimi pogoji podaljšuje veljavnost ...
SEJBOBOL
22. 04. 2020 17.08
+6
Zato pač nastane zmeda .... Drugač se pa dela točno in po pravilih, kot je obrazloženo v odloku . Plača se vse dajatve za 365 dni od datuma poteka veljavnosti prometnega ... od poteka registracije ...
oježeš
22. 04. 2020 21.03
Glede na to, da lastnik ni kriv, da ni mogel plačati zavarovanja in so bili napotki, da bo plačilo možno na določen datum v prihodnosti, lahko pa se je vmes vozil z avtom in je pretekla polica veljala do nove registracije oziroma plačila zavarovalnine, se mora na novi polici vpisati datum poteka predhodne police in ne datum od plačila zavarovanja po na novo določenem obdobju možnosti plačila. Torej brez kakršnih koli dodatkov v denarju. Pa ne zdaj gledat kakšen avto ima kdo, pomembna sta princip in poštenost zavarovalnice. Lahko bi pa pisalo Plačilo zavarovalne police, ampak papir ni toliko vreden. Ne vem pa ali je to problem le pri eni zavarovalnici ali vseh? In, če je namerno in neupravičeno zakaj človek ne bi smel tega napisati? Moramo res vse sprejeti za normalno, potem bodo tudi v trgovinah začeli zaračunavati uporabo nakupovalnega vozička, saj se ta pri uporabi izrablja. Zakaj pa ne obvestijo plačnika in mu ne razložijo, ampak mora sam ugibati kaj je to, kar nikoli ni bilo zaračunano!
macek_garfield
22. 04. 2020 16.59
+6
vabijo te, da prides k njim, nasmejani, ko jim placas, ko pa morajo povrnit skodo, pa iscejo dlako v pirhu - to so zavarovalnice pa to
motorist_mb
22. 04. 2020 16.52
-3
Moja agentka še ne sme delat zavarovanja po domu tak da čakam ko bo lahko...cena bo isto kot da bi že lahko naredila...Grawe!
Aleta
22. 04. 2020 17.36
+4
Jaz imam tudi pri Grawe, pa smo vse uredili po mailu in pošti...
huperz
22. 04. 2020 17.45
+6
Generali. uredil prek maila, brez panike in dodatnih stroškov ;)
huperz
22. 04. 2020 16.49
+38
Nič ni zastonj. Meni je potekla reg 30.3. in sem lepo naredil novo polico, zdaj bom podaljšal registracijo in bo vse po starem naprej. 14 dni nazajje bila tema na ta problem in sem napisal da AVTO MORA BITI ZAVAROVAN če poteče registracija in minusi so kar deževal. Tipično slovensko, vsi se delajo neumnega, kot da nič ne vedo in zakaj zdaj to. Vozili so se pa vsi s potečeno registracijo, misleč zastonj. Če bi pa kje kaj poknal, bi se pa spet razburjal na zavarovalnico. p,s. nisem zav agent
SEJBOBOL
22. 04. 2020 16.54
+1
Aleta
22. 04. 2020 17.39
+4
Pravilno... Tudi jaz sem naredila isto. Registracijo pa včeraj in to je to...
brezveze13
22. 04. 2020 16.48
+10
zavarovalnica ne šenka ničesar zato pa tudi so v marmorju