Korona

Umrlo 29 bolnikov s covidom-19, vlada o sproščanju ukrepov še ne razmišlja

Ljubljana, 04. 11. 2020 09.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 12 min
Avtor
STA, Tina Švajger
Komentarji
874

V Sloveniji smo v torek opravili 6311 testiranj na okužbo z novim koronavirusom, pri čemer je bilo pozitivnih 2027 oseb - torej več kot 32 odstotkov vseh testiranih. Umrlo je 29 bolnikov s covidom-19. Ali to pomeni, da je drugi val širjenja okužb s tem dosegel vrh? Se morda kmalu obeta sprostitev ukrepov za zajezitev širjenja okužb? "Vlada ne bo tvegala nobene sprostitve, ki bi nas znova zdrsnila v vode, od koder smo prišli," odgovarja vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Do kdaj podaljšanje ukrepov?
    07:08
    Iz 24UR ZVEČER: Do kdaj podaljšanje ukrepov?
  • Iz SVETA: Izredno stanje v zavodu Hrastovec
    02:57
    Iz SVETA: Izredno stanje v zavodu Hrastovec
  • Iz SVETA: Kaj bo s poukom?
    03:59
    Iz SVETA: Kaj bo s poukom?
V torek smo potrdili več kot 2000 novookuženih z novim koronavirusom.
V torek smo potrdili več kot 2000 novookuženih z novim koronavirusom. FOTO: Dreamstime

Včeraj smo v Sloveniji na okužbo z novim koronavirusom testirali 6311 oseb in jo potrdili pri 2027. Delež pozitivnih testov je tako 32,09-odstoten. Umrlo je še 29 bolnikov s covidom-19, je sporočila Vlada RS. (Covid-19 Sledilnik sicer poroča o 24 umrlih.)

V bolnišnicah se zdravi 979 oseb, na intenzivni negi je 158 bolnikov, na respirator pa jih je priključenih 94. 63 so jih v preteklem dnevu odpustili v domačo oskrbo. Največ bolnikov s covidom-19 se zdravi v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana (238), 140 jih zdravijo v UKC Maribor, 124 pa v Splošni bolnišnici (SB) Murska Sobota. Ostali so hospitalizirani v 12 drugih bolnišnicah po državi, 74 oseb pa zdravijo tudi v tako imenovanih negovalnih bolnišnicah.

Doslej smo v Sloveniji testirali 380.558 oseb, okužbo smo potrdili pri 39.410, umrlo je 441 oseb.

Trenutno število aktivnih primerov okužbe znaša 23.417, 14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev pa je 1117, še kažejo podatki Covid-19 Sledilnika.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Vlada bo o tem, ali bo ukrepe podaljšala, odločala v četrtek. Po besedah zdravstvenega ministra Tomaža Gantarja pa bi bilo sproščanje ukrepov "zagotovo preuranjeno". Kot je še dejal za oddajo 24UR ZVEČER, sicer razume "šolnike in otroke", ampak je "zdaj najprej treba obraniti preobremenjeni zdravstveni sistem".

Da je bilo včeraj znova opravljenih več testov, je vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin sicer poudaril tudi na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19.

Znižuje pa se reprodukcijsko število 'R'. "Navkljub višjemu številu novih okužb na dnevni ravni in tudi večjemu deležu pozitivnih testov, pa nam reprodukcijsko število R še naprej pada, kar je dragocen, spodbuden in poveden podatek," je dejal.

Ti podatki kažejo, da je 1. novembra en okužen prebivalec okužil 1,21 prebivalca, 2. novembra 1,17, medtem ko je bilo 3. novembra reprodukcijsko število 1,14. Ta prikaz se relativno hitro spušča proti mejniku, ko nekdo okuži enega prebivalca. To bomo po Kacinovih ocenah dosegli v treh ali štirih dneh. Tudi število novih primerov na 100.000 prebivalcev se niža.

"Ta teden imamo dokaz, da so ukrepi, ki jih je sprejela vlada, in ki jih uveljavljajo občanke in občani, obrodili sadove. Na dolgi rok se nam zadeve popravljajo," optimistično ugotavlja Kacin.

Iz bolnišnic je bilo včeraj odpuščenih kar 63 oseb. Bolnišnično oskrbo od včeraj potrebuje že 979 oseb obolelih za covidom-19, intenzivno nego pa 158 oziroma še 12 več kot včeraj. Včeraj je zaradi covid-19 žal umrlo 29 oseb. Jelko Kacin, vladni govorec za covid-19

Po njegovih navedbah pa današnjih podatkov nikakor ne gre razumeti kot olajšanje, da bi si oddahnili in prenehali upoštevati navodila in priporočila strokovnjakov, ampak nasprotno. 

"Glede na razvoj epidemije pri nas in po Evropi je zdaj že jasno, da bodo morali nekateri ukrepi trajati dlje časa," opozarja. Če bomo v naslednjih tednih uspešni, bomo lahko božične in novoletne praznike preživeli v krogu družine, a do takrat nas loči še nekaj negotovih tednov, je povedal Kacin. Spomnil je, da je to v torkovem nagovoru poudaril tudi premier Janez Janša.

Vsaj še mesec dni bodo po Kacinovih besedah razmere ostale zelo resne, po tem pa nas najverjetneje čaka obdobje, ko bomo morali ostati zelo previdni, maksimalno odgovorni in ravnati preventivno.

"Tako kot smo zmogli v prvem valu, bomo zmogli tudi v drugem valu premagati epidemijo. Omejevanje stikov, držanje medsebojne razdalje, nošnja maska še vedno ostajajo najbolj učinkovit način za preprečevanje širjenja virusa. Dosledno upoštevajte samozaščitne ukrepe," je pozval. 

Še vedno imamo po državi namreč kar nekaj precej močnih lokalnih žarišč. "Beltinci kar 30 novih okužb, Murska Sobota 38, pa Velenje 49, Celje 48, Slovenska Bistrica 29, Brežice 23. Več žarišč ostaja tudi v Gorenjski regiji, Škofja Loka 49, Kranj pa kar 75 novih okužb," je navedel vladni govorec.

Bolnišnično oskrbo od torka potrebuje že 979 oseb, obolelih za covidom-19. Po podatkih vlade smo v Sloveniji doslej sicer opravili že 380.559 testov, potrdili smo 39.340 okužb, umrlo pa je 441 bolnikov s covidom-19. Kacin je na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 še spomnil, da je NIJZ v torek vzpostavil telefon za psihološko podporo prebivalcem v epidemiji.

Opozoril je, da se znova pojavlja vnos virusa iz tujine, v torek je bilo sedem takih primerov.

Tudi razmere v bolnišnicah še naprej ostajajo zelo resne. Od konca septembra se število novo sprejetih bolnikov še vedno povečuje. Kacin je opozoril na dejanski porast števila novo sprejetih bolnikov s covidom-19 ob upoštevanju odpustov iz bolnišnic in preminulih bolnikov. 3. novembra je bilo 57 takih sprejemov na milijon prebivalcev.

Ob tem je še navedel novost Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), ki je nedavno je vzpostavil telefon za psihološko podporo prebivalcem ob epidemiji. Na brezplačni telefonski številki 080 51 00 bodo 24 ur na dan, vse dni v tednu strokovno pomoč nudili izkušeni psihologi, psihoterapevti in drugi strokovnjaki s področja duševnega zdravja.

Smo dosegli 'vrh'? Se obeta prvo sproščanje ukrepov?

Prav visoko število bolnikov, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo, in tistih, ki morajo na intenzivno nego, pa je po besedah Kacina ključno pri vprašanju sproščanja ali podaljšanja ukrepov. Kacin opozarja na razvoj bolezni v 14 dneh od okužbe, zaradi česar je v naslednjih desetih dneh še vedno pričakovati več priliva novih bolnikov kot odpuščenih iz bolnišnice. "Dokler bo temu tako, bo vlada na predlog svetovalne skupine izredno konzervativna in ne bo tvegala nobene sprostitve, ki bi nas morda ponovno zdrsnila v vode, iz katerih smo pravkar prišli," je pojasnil.

Ob vprašanju morebitnega sproščanja nekaterih storitvenih dejavnosti pa je spomnil še na vprašanje pouka prihodnji teden. V drugi polovici današnjega dne se bodo po njegovih navedbah s pristojno ministrico Simono Kustec in nekaterimi drugimi ministri pogovarjali, če bi morda morali kakšen ukrep vsaj delno sprostiti. A ne zato, ker so se razmere toliko popravile, ampak morda zato, ker je kaj nujno potrebnega, je poudaril vladni govorec za covid-19.

Ob koncu se je vnovič zahvalil tudi medicinskemu osebju. "Zdravstvo in zdravstveni delavci že več tednov delajo na meji svoji zmogljivosti, a ne obupajo. Ne obupajo zato, ker verjamejo v nas, verjamejo, da se držimo priporočil in ukrepov ter se zavedamo resnosti trenutnih razmer." "Pomagajmo našim zdravstvenim delavcem, epidemiologom, civilni zaščiti, zaposlenih v domovih za starejše, policistom, trgovkam, vzgojiteljicam ... Podprimo jim, pokažimo jim, da smo jim hvaležni in da se zavedamo, da brez njih ne bi zmogli. Skupaj smo močnejši. Skupaj zmoremo," je še prepričan Kacin.

Na novinarski konferenci je sodeloval tudi Robert Carotta, koordinator za covidne bolniške postelje pri ministrstvu za zdravje. Kot je povedal, imamo postelj in opreme dovolj, soočamo pa se s problemom kadra, predvsem za nivo intenzivne terapije. "Vse bolnišnice dvigujejo navadne in intenzivne posteljne kapacitete. Menim, da lahko s takim pristopom, kot smo ga Slovenci pokazali, zdržimo to epidemijo. Spisali bomo zgodbo o uspehu," je poudaril.

V primerjavi z ostalimi državami v Evropi se Slovenija po njegovem odlično spopada z epidemijo. "Ne glede na to, da smo imeli eno najhitrejših rasti okužb, slovensko zdravstvo deluje in vsi, ki oskrbo potrebujejo, jo dobijo," še zagotavlja.

Podobno meni tudi minister za zdravje Tomaž Gantar, ki pa dodaja, da dokler je število potreb po novih posteljah večje od števila odpuščenih bolnikov, je preuranjeno govoriti o sproščanju ukrepov. "Prejšnji teden smo sprostili v uporabo 64 ventilatorjev, za katere je bila potrebna dodatna oprema. 46 jih bo z dodatno opremo nadgrajenih prihodnji teden. V mehanizmu skupne EU nabave imamo na voljo dodatnih 100 ventilatorjev," je naštel. "Ob prvem valu smo tudi zaradi težav z zaščitno opremo imeli 16 vstopnih točk za testiranje. Danes jih imamo že 50 in jih še dodatno povečujemo. /.../ Zagotavljam, da kdor potrebuje bolnišnično zdravljenje ga bo deležen."

Vesel sem, da je vsak, ki potrebuje zdravljenje v bolnišnici, tega zdravljena tudi deležen. Zdravstveni sistem se je neverjetno prilagodil novim razmeram. Redni programi se zmanjšujejo na račun obravnave covid bolnikov. Minister za zdravje Tomaž Gantar

Spoštovanje sprejetih ukrepov je - tako zdravstveni minister - ključno, da bomo tudi v zdravstvenem sistemu prišli do številk, kjer se bo znova lahko začelo obravnavati bolnike, ki niso napoteni samo s stopnjo zelo hitro ali nujno.

"16. oktobra smo imeli 227 navadnih in 54 intenzivnih postelj namenjenih za covid bolnike. Danes imamo 821 navadnih postelj in 150 postelj v intenzivni terapiji. V prihodnjih tednih pričakujemo rast števila hospitaliziranih bolnikov," je dejal.

Navezal pa se je tudi na množično testiranje prebivalstva po vzoru Slovaške in o katerem je pred časom govoril predsednik vlade Janša. To bi bilo po njegovih besedah dobro predvsem za zaposlene v 'kritični infrastrukturi', je pa treba doreči, kakšne teste uporabiti in podobno.

Podatke glede bolnišničnega zdravljenja pacientov s covidom-19 so medtem posredovali iz UKC Maribor. Včeraj, 3. novembra, je bilo v naši drugi največji bolnišnici hospitaliziranih 140 'covid' bolnikov, od tega jih je bilo 30 na intenzivnem zdravljenju, kar v primerjavi z dnevom prej predstavlja tri intenzivne bolnike več. "Prav tako smo zabeležili povečanje števila smrti za šest, zdaj število vseh umrlih znaša 33. Skupno število vseh do sedaj odpuščenih covid bolnikov je na omenjeni dan znašalo 175," so sporočili.

Stanje covid-19 - UKC Maribor - tedensko za obdobje od 10. julija do  30. oktobra
Stanje covid-19 - UKC Maribor - tedensko za obdobje od 10. julija do 30. oktobra FOTO: UKC Maribor
Grafični prikaz stanje bolnikov s covidom-19 v UKC Maribor - 1. 10. - 3. 11. 2020
Grafični prikaz stanje bolnikov s covidom-19 v UKC Maribor - 1. 10. - 3. 11. 2020 FOTO: UKC Maribor

Ob tem so še navedli tako imenovano 'covid odsotnost' (karantena, morebitni stik, okužbe ...) zaposlenih v UKC Maribor. 3. novembra so tako beležili odsotnost 132 zaposlenih, od tega 25 zdravnikov in 58 delavcev zdravstvene nege.

Z današnjim dnem (pa do nadaljnjega) pa je zaprta Ambulanta za zdravljenje bolečin. Za vse informacije se pacienti lahko obrnejo na pisarno Oddelka za anestezijo, intenzivno terapijo in terapijo bolečin, na telefonsko številko 02 / 321 15 68, so še sporočili iz UKC Maribor.

V zavodu Hrastovec zaradi širjenja okužb premeščajo zdrave stanovalce v športno dvorano

Zaradi naraščanja števila okuženih z novim koronavirusom v Socialnovarstvenem zavodu Hrastovec bodo del zdravih stanovalcev preselili v športno dvorano Voličina. Virus se je namreč v dobrem tednu dni razširil po vseh enotah zavoda, trenutno pa je okuženih 41 stanovalcev in 20 zaposlenih. Razmere so resne tudi drugod v občini Lenart.

V zavodu Hrastovec zaradi širjenja okužb premeščajo zdrave stanovalce v športno dvorano v Voličini.
V zavodu Hrastovec zaradi širjenja okužb premeščajo zdrave stanovalce v športno dvorano v Voličini. FOTO: Jani Dolinšek

"Situacija v Lenartu je še naprej zaskrbljujoča. Po podatkih, ki so mi na voljo, je polovica testov, ki jih opravijo v našem zdravstvenem domu, pozitivnih. Ekipe v zdravstvenem domu še obvladujejo situacijo, bolj zaskrbljujoče pa je v zavodu Hrastovec, kjer se okužbe širijo," je sporočil župan Janez Kramberger.

V torek se je sestal občinski štab civilne zaščite skupaj z vodstvom zavoda Hrastovec in epidemiologom ter zdravniki, ki izvajajo zdravstveno varstvo v tem zavodu. Ocenili so, da je treba zaradi širjenja okužb ločiti zdrave osebe od bolnih ter zagotoviti dodatne zmogljivosti v zavodu Hrastovec za rdečo cono.

"V naši občini smo v skladu z načrtom za take potrebe namenili športno dvorano v Voličini in športno dvorano v Lenartu. Po tej odločitvi se je štab civilne zaščite sestal z vodstvom osnovne šole v Voličini in dogovorili smo se, da se začne priprava za preselitev več kot 50 zdravih oseb z lokacije v Hrastovcu v športno dvorano v Voličini," je pojasnil župan.

S selitvijo stanovalcev bodo začeli predvidoma danes popoldne. "Seveda vse s ciljem, da bi se število okužb zmanjšalo in širjenje zaustavilo. Težko si predstavljamo, da bi v zavodu Hrastovec, na lokaciji, kjer je okrog 350 varovancev, prišlo do večjega izbruha bolezni covid-19, saj bo to težko obvladljivo," je še dodal župan.

Direktorica zavoda Andreja Raduha je pojasnila, da bodo okužene stanovalce selili v depandanso C, kjer je pripravljenih 53 postelj. "Vsi stanovalci so trenutno pod rednim zdravstvenim nadzorom, trije potrebujejo bolnišnično oskrbo. Kadrovski primanjkljaj je že velik, saj je kar nekaj zaposlenih okuženih, spet drugi so v samoizolaciji. Trenutno je stanje še obvladljivo in zmoremo opraviti vse delo," je povedala.

"Kljub trudu zaposlenih, da bi zamejili širjenje okužbe, je bilo širjenje zaradi specifične strukture stanovalcev in njihovega načina vsakdanjega delovanja izredno hitro. Okuženi stanovalci in zaposleni v večini primerov ne kažejo znakov bolezni in se dobro počutijo. O okužbah smo obvestili tudi svojce stanovalcev, ki smo jim omogočili tudi možnost vzpostavitve stika s stanovalci po telefonu in s pomočjo ostalih digitalnih komunikacijskih naprav," je dodala.

V namen lajšanja duševnih tegob v trenutnih razmerah so vzpostavili tudi psihosocialno pomoč za stanovalce, njihove svojce in zaposlene. Ostale potrebne odvzeme in ukrepe bodo izvajali v skladu z navodili pristojnega epidemiologa in infektologinje.

Okužba z novim koronavirusom se je pojavila tudi v dislocirani enoti – Varovanem domu Ščavnica, ki se nahaja v občini Sveta Ana. V tej enoti je trenutno okuženih devet stanovalcev in en zaposleni, ki pa ne kažejo znakov okužbe in se dobro počutijo. Okužene stanovalce so ta teden premestili v rdečo cono v Hrastovcu.

Okužbe tudi v Domu za starejše na Črnem vrhu nad Idrijo

Na Goriškem se z okužbami z novim koronavirusom medtem spopadajo že v petih domovih za starejše - v Domu upokojencev Podbrdo (v enoti Petrovo Brdo), v domu v Novi Gorici, Podsabotinu, Renčah, pa tudi v Domu za starejše na Črnem vrhu nad Idrijo, so sporočili iz regijskega štaba Civilne zaščite (CZ) za severno Primorsko.

V enoti na Petrovem Brdu, kjer je okužena večina (86) stanovalcev, je stanje stabilno in po zadnjih informacijah se tudi zdravstveno stanje pozitivnih bistveno ne slabša. Tudi problematika pomanjkanja kadra (zaradi okužb in tudi že izčrpanosti) se, ob velikih naporih vseh odgovornih, nekako 'krpa'; tudi s prerazporejanjem zaposlenih znotraj vseh enot Doma upokojencev Podbrdo. Je pa vodstvo doma vseskozi v navezi z zdravstvenim domom Tolmin in občinskim štabom CZ ter občinskim vodstvom. "Po zadnjih testiranjih pa ni bilo okužb v glavni enoti Doma upokojencev v Podbrdu, kar je vsekakor zelo pozitivna novica iz občinskega štaba CZ Tolmin," so ob tem v sporočilu za javnost zapisali v CZ za severno Primorsko.  

V novogoriškem domu upokojencev so medtem zadnji testi potrdili okužbo še pri devetih oskrbovancih, tako da je skupna številka 19. Ob tem pa sta okužbi potrjeni tudi pri dveh zaposlenih. V njihovi enoti v Podsabotinu pa je novih primerov 11 in tako je skupno okuženih že 20 starostnikov. Pozitivni so tudi trije zaposleni. 

 V domu v Renčah (Medic hotel - dom - institucionalno varstvo starejših in zdravstvena nega) je okuženih 19 uporabnikov in 11 zaposlenih. Reševanje problematike pomanjkanja kadra poteka, tudi v sodelovanju in ob pomoči občinskega štaba CZ Renče Vogrsko.

S prvimi okužbami z novim koronavirusom pa so se srečali tudi v Socialno varstvenem zavodu Vitadom - enoti Doma za starejše Bor na Črnem vrhu nad Idrijo. 10 oskrbovancev, pri katerih je bil test na koronavirus pozitiven, premeščajo v tako imenovano rdečo cono, urejeno izven doma - in sicer v prostore bližnjega Centra šolskih in obšolskih dejavnosti Medvedje Brdo (pošta Rovte). Okuženih pa je tudi pet zaposlenih, so še sporočili iz občinskega štaba CZ Idrija. Sicer pa v omenjenem domu še čakajo na rezultate vseh včeraj oddanih brisov.

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

16.25

Okužbe v socialnih zavodih tudi na severnem Primorskem

V Socialno varstvenem zavodu Vitadom, poslovni enoti Domu za starejše Bor na Črnem vrhu nad Idrijo so odkrili deset oskrbovancev, ki so okuženi z novim koronavirusom. Kot so sporočili iz regijskega štaba Civilne zaščite (CZ) za Severno Primorsko, jih bodo premestili v rdečo cono, urejeno izven doma. Zunanja rdeča cona je urejena v prostorih bližnjega Centra šolskih in obšolskih dejavnosti Medvedje Brdo. V tamkajšnjem domu pa je okuženih tudi pet zaposlenih. V črnovrškem domu sicer še čakajo na rezultate brisov, ki so jih oskrbovancem in zaposlenim odvzeli v torek. V domu za institucionalno varstvo starejših in zdravstveno nego Medic hotel v Renčah je okuženih 19 uporabnikov in kar 11 zaposlenih.

16.22

Nove okužbe v domovih starejših na Notranjskem in na Krasu

Okužbe z novim koronavirusom se širijo med oskrbovanci doma starejših Talita Kum v Postojni in v Domu na Krasu v Dutovljah. Zato za okužene v Postojni že pripravljajo rdečo cono, ki bo v prostorih Podjetniškega inkubatorja v Velikem Otoku pri Postojni. V Domu na Krasu odločitve o selitvi v rdečo cono še niso sprejeli.

16.20

OZS dopolnil seznam predlogov za šesti protikoronski paket

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) je vladi danes poslala dodaten nabor ukrepov za pomoč gospodarstvu in jo pozvala, naj jih vključi v šesti protikoronski paket. Kot so pojasnili na zbornici, so predloge ukrepov sicer posredovali že prejšnji mesec, a so zaradi razvoja drugega vala epidemije seznam dopolnili.

15.20

Na severnem Primorskem v torek 78 novookuženih, v šempetrski bolnišnici 29 bolnikov s covidom-19

Na severnem Primorskem je bilo včeraj po podatkih NIJZ potrjenih 78 novih okužb z novim koronavirusom. Skupno število aktivno okuženih je 775 (14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev je 657; za primerjavo na državni ravni je 1114). Skupno število doslej okuženih v 13 občinah je 1242, so sporočili iz regijskega štaba CZ za severno Primorsko. V bolnišnici dr. Franca Derganca v Šempetru je trenutno 29 bolnikov s covidom-19, od tega jih je šest v intenzivni enoti, trije pa potrebujejo pomoč respiratorja.

15.18

Soboška bolnišnica na robu zmogljivosti, pozivajo na pomoč

V Splošni bolnišnici Murska Sobota je danes 124 bolnikov s covidom-19, od tega 15 na intenzivni negi. To so njihove skrajne zmogljivosti, zato pričakujejo pomoč drugih bolnišnic. Glede na število prebivalcev imajo namreč največ hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 v državi.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (874)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tir1
05. 11. 2020 09.34
+1
Slabša vlada kot jo imamo, ne obstaja. Poleg epidemije, izgubljamo tudi na medarodnem nivoju. Rušimo zavezništvo z ZDA in matično Evropo hkrati. Ali je Janša res tako zaslepljen in je veroval v to, da bodo s Trumpom in Viktorjem gradili nov svet? Ob takih neuspehih in napakah našega Janeza tudi Viktor ne bo več maral...samoizolacija za nas pa ni ravno uspeh.
jutri_pa_res
05. 11. 2020 09.18
+1
Če bo kampanija proti cepljenju še naprej tako močna, nam ne bo pomagalo niti cepivo. V Rusiji se jih več kot polovica noče cepiti, ker so tudi tam imeli podobno negativno kampanijo proti cepljenju, kot jo imamo tukaj. Res je, da njihovo cepivo po vseh reglcih ni ustrezno preizkušeno, a vendar so morebitni stranski učinki veliko manj hudi, kot zapleti ob okužbi. Ampak zdaj ti to folku razloži...
slo_veter
05. 11. 2020 09.07
+0
številke kažejo izboljšanje (tisti ki gredo na drugo stran je izjemno nizka, večina je pa itaq že bila na avtuobusu tja) in kakšnega problema tukaj ni. Tako da je čas, da se tale panika malce umiri in življenje normalizira.
User768643
05. 11. 2020 09.28
+0
Ti si klasični produkt te družbe. Kdo ti daje pravico, da odločaš kdo je za kam? Komu se lahko konča življenje in komu ne? Ampak tvoj pogled ne seže dalje od tvojega nosu. Tudi ti boš star, tudi ti boš bolan. In upam, da bodo ljudje do tebe, kot si ti sedaj do teh skupin. In ne mi zdaj heroja špilat v stilu "ko bom star, tako bolje, da grem". Ker nimaš ti "premoženja" za kaj takšnega. To lahko sedaj bluziš, ko si verjetno v svojih 30tih.
slo_veter
05. 11. 2020 10.42
+0
odločam?? .. jaz ne zagotove ne .. sam narava pa . Mimogrede sem že star in me ni strah umret. Rad izzivam vsak dan posebej in lahko, da mi je danes moj zadnji dan . Sem bogat in otroci so preskrbljeni . Mi je pa res vseeno če 10 senilnežev krepne danes, ker njihov čas je minil 10 mogoče 20 let nazaj . Da te hranijo s grisom z brizgalko v usta to se opravičujem ni življenje. Dokler fikus v avli doma ostarelih pokaže več življenja, kit cel oddelek starostnikov .. hvala lepa za vsak tak dan.
hotchilipoper
05. 11. 2020 08.25
+0
Veliko jih bo umrlo v tej biološki vojni nad civilnim prebivalstvom,kar je pa bil tudi namen
kaj pa pol
04. 11. 2020 21.50
do silvestrovega nebodo sprostili ukrepov zdej smo lepo zaprti v občine otroci se bodo očitno šolajo od doma kaj čejo boljšega zdaj.
junij66
04. 11. 2020 21.13
+3
Ne smemo popuščat. Lahko se nam vrne kot bumerang. To bo kot kaže tek na dolge proge.
uporabnica portala
04. 11. 2020 21.20
+1
Absolutno se strinjam z vami. Ni drugega izhoda kot previdnost in skrbnost še naprej oz. do nadaljnjega. Hvala.
Huggo
04. 11. 2020 21.07
+3
Veste kva je zanimiv? Zakaj mormo dajat brise,lahko bi nam kri vzeli,ker seveda pr brisu vse pokaze da je pozitivno pr odvzem krvi bi pa mal drugace pokazal
uporabnica portala
04. 11. 2020 21.17
+1
V zgodnji fazi okužbe se virus pokaže najprej npr v nosno-žrelni odprtini, v poznejši oz. kasnejših fazah pa virus preide tudi v kri. Vse dobro! Upam, da sem vam odgovorila.
uporabnica portala
04. 11. 2020 21.25
+1
Faze predstavljajo potek bolezni Covid 19. Torej na začetku okužbe lahko samo z brisom najdemo virus v nosnožrelni odprtini, v krvi pa še ne. Ko je bolezen že napredovala, pa ga lahko odkrijemo tudi v krvi.
uporabnica portala
04. 11. 2020 21.36
+1
Ne razumem, kaj naj bi pri brisu vse pokazal. PCR test, kot zaenkrat svetovno najbolj priznani test pokaže ali virus je, ali ni. Problem je le, ali gre za staro ali novo okužbo s koronavirusom. Obstaja možnost napake pri negativnem testu, teoretično naj bi bila možnost napake manjši od enega odstotka.
Supervillain
04. 11. 2020 20.53
+4
Kdaj bo Kitajska vsem plačala odškodnino za namerno izpuščen virus po svetu.?????
Uporabnik1833045
04. 11. 2020 20.51
+1
Kaj nam bodo ukrepi, če nočejo testirati? Kar 5 takih poznam, ki so v zadnjih 2 dneh večkrat poskušali in je osebni zdravnik vsem dejal, da ne ustrezajo novim kriterijem NIJZ.
1236
04. 11. 2020 20.42
+0
To je jj virus kosova
Huggo
04. 11. 2020 20.39
+4
Uzivate da nas mate pod nadzoram,zato pa ste tud zaprl obcine,da nas ne bi prevec na protest prslo 😊
spiderx2020
04. 11. 2020 20.43
+5
seveda , to je sadistično izživljanje, vendar tudi njih čaka sodni dan - Judgment Day
User768643
05. 11. 2020 09.31
Seveda. Takšnih kot ste vi, je državo strah. Da jim boste trg zakadili do konca. Miško, takšnih kot ste vi, je lahko 100000. Ste samo škoda za državo.
gripson
04. 11. 2020 20.28
+6
J...ti, vse kar sem kupil iz Kitajske je zdržalo par mesecev, ampak tole, ta virus ste pa Kitajci dobro naredil...
spiderx2020
04. 11. 2020 20.26
+9
banda lažniva kriminalna, vsak mesec bodo podaljševali to prevaro, če ne gremo vsi na ulice, se nas bodo naši otroci sramovali in nas spraševali : "zakaj ste se pustili zasužnjiti?". ponujajo nam psihiatrično pomoč, v resnici jo pa oni najbolj potrebujejo, vladajo nam sadistični psihopati, ki uživajo v tem, kako narod trpi in se nam posmehujejo.
junij66
04. 11. 2020 21.22
-1
Težko tebi. Kaj moraš zapirat trgovske centre ,kafiče.. Če ne moreš te ukrepe zdržat potem ti ni rešitve. Ne vem no ampak to je mala malica.
Škrat na kvadrat
04. 11. 2020 20.17
+2
Poskrbite zase in za tiste, ki jih imate radi. Kape diem ;) Pol leta boste zaprti, dejstvo.
Periot222
04. 11. 2020 20.23
+0
Škrat na kvadrat
04. 11. 2020 20.34
spiderx2020
04. 11. 2020 20.55
+2
dejstvo je, da bo narodu kmalu počil film, potem pa samo še run for your life, samo ne bodo imeli kam zbežati
Maslina
04. 11. 2020 20.15
+5
V laži so kratke noge. Stara sem 30 let. Upam, da bom v življenju izvedela, kdo se skriva za temi lažmi.
Supervillain
04. 11. 2020 20.51
+0
boris odreitz
04. 11. 2020 21.30
Škrat na kvadrat
04. 11. 2020 20.02
+4
In če se pogovarjate, z starejšimi, vsak reče, da je bolje umreti hitro, kot hirati v Dso.
mb1979
04. 11. 2020 19.59
+6
Torej tako teoretično rečeno, da imam covid-19, pa sem doma in se teoretično skotalim po stopnicah in zlomim tilnik, sem umr z covidom-19 in zaradi tega virusa,a me pol prav tako štejejo, v to statistiko žrtev virusa al sem samo neroda ki je imel ta virus, ker za mene je razlika ali umreš "Z covidom" ali "ZA covidom". Pa nisem pripadnik, kluba zarot, ker verjamem,da ta virus obstaja saj poznam par ljudi kateri so ga imeli a so še vsi med živimi.
Škrat na kvadrat
04. 11. 2020 19.58
-9
Res ste negativni. Še v življenju nisem toliko prišparal, v prostem času obnovil stanovanje. Spoznal kateri so pravi prijatelji... itd itd
spiderx2020
04. 11. 2020 20.28
+6
kmalu boš tudi ugotovil, kdo so naši sovražniki
Škrat na kvadrat
04. 11. 2020 20.36
+2
Sovražniki smo sami sebi, vsaj Slovenci, ker neznamo sodelovati. Balkanci nas vlečejo v njihov .....
GAYPROPAGANDA
04. 11. 2020 20.52
+1
Kdo ti pa vse to plača? Brez dela ni jela!
spiderx2020
04. 11. 2020 21.00
+1
rile15
04. 11. 2020 19.57
+6
Kje si vidu da bolnike dajejo po telovadnicah,sramota ... vojasnice prazne obnovljene,nikjer nobenega.. se v cerkve jih dajte lez ..kot med 2 svetovno vojno ..
alkimistos
04. 11. 2020 19.55
-3
po 30 mrtivh na dan.. Alufolijaši in 5g-fobi pa še kar o gripci.... obup
fljfo
04. 11. 2020 19.57
+2
In o satanistih...Človeška naivnost nima meja