Korona

Gantar: Trenutno imamo v državi dovolj ventilatorjev

Ljubljana, 03. 05. 2020 14.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Na ponudbo podjetja Geneplanet, ki je predlagalo preklic še neizpolnjene naročene dobave, odkup že dobavljenih ventilatorjev in povrnitev celotnega avansa, se je odzal tudi Zavod za blagovne rezerve. Ta bo o ponudbi odločal na podlagi odgovora pristojnih institucij. "Dokler s strani pristojnih institucij ne prejmemo strokovne odločitve, pa smo dolžni ravnati skladno z veljavnimi pogodbami in predpisi," so pojasnili. Odzval pa se je tudi minister za zdravje Tomaž Gantar, ki odločitev obljublja do ponedeljka. Ob tem je dodal, da imamo trenutno v Sloveniji 423 ventilatorjev, kar je povsem dovolj.

"Na zavodu za blagovne rezerve obžalujemo, da se je podjetje Geneplanet zaradi medijskega linča odločilo za odkup dobavljenih ventilatorjev in preklic preostalega naročila," je v. d. direktorja zavoda Tomi Rumpf zapisal v sporočilu za javnost. Kot je pojasnil, jih je vodstvo podjetja v soboto obvestilo, da predlagajo odstop od že sklenjenih dogovorov, odgovorili pa so jim, da bodo "ta predlog obravnavali z vso resnostjo in odgovornostjo".

Kot je navedel Rumpf, zavod za blagovne rezerve ni pristojen za sprejemanje "tako zahtevnih, strokovno kompleksnih in za položaj širše družbe pomembnih odločitev", zato so se za mnenje in strokovno odločitev takoj obrnili na tiste, ki so pristojni za položaj zdravstva in opremljenosti zdravstvenih ustanov.

"Naša dokončna odločitev glede sporazumne razveljavitve sklenjenih pogodb oziroma morebitne prekinitve poslovnega razmerja zavoda s podjetjem Geneplanet bo temeljila na odgovoru pristojnih institucij," je napovedal Rumpf in dodal, da so do prejema strokovne odločitve dolžni ravnati skladno z veljavnimi pogodbami in predpisi.

"Osebno sem sicer prepričan, da so ventilatorji, ki jih je Geneplanet dobavil v najbolj ključnih trenutkih, že olajšali delo marsikatere zdravstvene ustanove in tako pomagali bolnikom, okuženim s sars-cov-2," je še dodal v. d. direktorja zavoda za blagovne rezerve.

Tomi Rumpf je novi v.d. direktor Zavoda za blagovne rezerve, nasledil pa je Antona Zakrajška.
Tomi Rumpf je novi v.d. direktor Zavoda za blagovne rezerve, nasledil pa je Antona Zakrajška. FOTO: POP TV

Podjetje Geneplanet se je v sporočilu za javnost odzvalo na razkritja, da je strokovna skupina strokovnjakov, ki je ocenjevala ponudbe ventilatorjev, njihov ventilator Sirius R30 ocenila kot manj primernega oziroma da ni primeren za predihavanje bolnikov s covid-19. Kljub temu je zavod za blagovne rezerve naročil prav te ventilatorje, minister Počivalšek pa naj bi posredoval pri zavodu za 100-odstotno predplačilo. Geneplanet je bil tudi edini, ki je imel za osem milijonov predplačila le 50-odstotno bančno garancijo. 

Poleg tega je bila ponudba Geneplaneta najdražja izmed vseh. Prav tako niso dostavili ventilatorjev do predvidenega roka 15. aprila, zato je bila pogodba podaljšana do 15. maja. Do sedaj je podjetje dostavilo 110 ventilatorjev, do 15. maja jih mora skupaj 220, so navedli v oddaji.

Geneplanet se bo na vprašanje ustreznosti in uporabnosti ventilatorjev Sirius R3 celovito odzval v ponedeljek, ko naj bi predstavili "dokumente in argumente ter odgovorili na vsa odprta vprašanja o kakovosti in uporabnosti ventilatorjev ter postopkov nabav", so zapisali v sporočilu za javnost. 

Direktor podjetja Geneplanet Marko Bitenc je zavodu za blagovne rezerve predlagal razvezo pogodb za dobavo ventilatorjev v delu, kjer še ni bila izpolnjena, odkup že dobavljenih ventilatorjev po dobavni ceni in vračilo predplačila ter razvezo pogodb za dobavo zaščitnih mask v delih, kjer te še niso bile izpolnjene. Zatrdil je, da se zaradi poročanja o domnevnih nepravilnostih pri nabavah zaščitne opreme ime družbe pojavlja v negativnem kontekstu brez utemeljenega razloga, kar škoduje njenem ugledu.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je očitke o nepravilnosti zanikal in zatrdil, da to ni edino strokovno mnenje, ki so ga dobili. Pojasnil je, da so te ventilatorje kupili, ker so bili v tistem trenutku na voljo, tudi če niso bili mercedesi, ampak golfi. Zdravstveno ministrstvo bo sicer presojalo, ali Slovenija potrebuje dobavljene ventilatorje. Počivalšku je sicer včeraj podporo izrazil tudi premier Janez Janša. Kot je dejal, je minister Počivalšek skupaj s Toninom v četrkovi oddaji Tarča skušal predstaviti ključne podatke, a mu "bevskajoča voditeljica tega ni dovolila". 

Zdravstveni minister je povedal, da je malce presenečen, da se odogovornost zdaj prenaša na njegovo ministrstvo.
Zdravstveni minister je povedal, da je malce presenečen, da se odogovornost zdaj prenaša na njegovo ministrstvo. FOTO: POP TV

Gantar: Po mnenju strokovne skupine trenutno v državi dovolj ventilatorjev

Na ministrstvu za zdravje bodo v ponedeljek odločili o razvezi pogodbe za dobavo zaščitne opreme, kot to zavodu za blagovne rezerve predlaga Geneplanet. Pred tem želijo podatke o že dobavljenih ventilatorjih in še naročenih. Kot je za STA pojasnil zdravstveni minister Tomaž Gantar, je malo presenečen, da se odgovornost zdaj prenaša na ministrstvo za zdravje, ki doslej ni sodelovalo pri nabavah opreme. Potrdil je, da je od v. d. direktorja zavoda za blagovne rezerve prejel dopis z vprašanjem, ali je smiselno pogodbo z Geneplanetom razdreti ali jo realizirati.

Je pa Gantar že pridobil mnenje strokovne skupine, v kateri je za področje ventilatorjev zadolžen zdravnik Marko Noč. Po njihovih podatkih imamo v državi tudi skupaj s tistimi, ki jih je dobavil Geneplanet, 423 ventilatorjev, kar da je v tem trenutku dovolj, je pojasnil Gantar. Glede njihove uporabnosti pa je minister pojasnil, da je strokovna skupina ocenjevala 92 ponudb in potrdila 13 respiratorjev. Med temi potrjenimi so ventilatorji Siriusmed R30, kakršne je dobavil Geneplanet, "bolj na koncu vrste", pri čemer pa je potrebna njihova dostava skupaj z ustreznimi vlažilci, cevmi in kompresorji, je navedel minister.

"Potrebujem več podatkov, da ne bomo imeli na koncu koncev močno pretiranega števila teh aparatur v Sloveniji, glede na to, da so za delo z njimi potrebne tudi ustrezne ekipe, ki jih tudi nimamo v neomejenem obsegu," je še dodal Gantar in poudaril, da bodo odgovore zavodu za blagovne rezerve poslali v navedenem roku, torej v ponedeljek do 17. ure.

Pasica za 24UR
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1471)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

brezvode
05. 05. 2020 11.15
+0
Me zanima kaj bo s temi ventilatorji če se corona ne bo ponovila in bodo nekje v skladišču pozabljeni in zastareli, kdo bo za to odgovarjal. Počivalnika na smetišče zgodovine in vse ostale pritiskače v tej zadevi. Tu vidiš kako je on reševal ljudi z opreme ki ne ustreza, ni popolna, predraga in je nevarna za zdravstveno osebje, in za navadne državljane je naročil servietne maske -jong
lukeeeeeec
25. 05. 2020 19.40
+1
V tovarni imamo montirano šprinkler instalacijo z dvema disel pumpama. Ta sistem do danes NIKOLI še ni rabil. Vprašanje za tebe. Ali ga odmontiramo, da je proizvodnja iz požarnega vidika zelo rizična, lahko vnetljivi material!
vwpasat
04. 05. 2020 21.33
+4
Pred corono je bil rek:kdor ne skače,ni Slovenc.V času korone pa je prišel nov rek:kdor ne laže in ne krade,ni Slovenc!Sramota od sramote,sramota!
iga_biba
04. 05. 2020 18.38
+3
pa ravno sedaj ko je Janša končno našel strokovnjaka v Celju, ki mu pritrjuje da so ventilatorji OK. Samo dodatno opremo je še treba dokupit :)
Amasakul
04. 05. 2020 10.24
+4
Pa ta je naš novi ...
El Diablo 2013
04. 05. 2020 08.12
+21
432 😂😂😂 za tistih 46, ki smo jih imel naenkrat na respiratorjih...... ostali so v kleteh
resslovenka
04. 05. 2020 09.51
+9
Hja je bilo potrebno "posel" izpeljati. Na, večje število je tudi več provizije, ki kapne.... Komu? 😃 Sej vemo ne? 😎
Škrinca
03. 05. 2020 21.59
+39
imam občutek da ta vlada ne bo padla ampak bo bežala.....
resslovenka
04. 05. 2020 09.52
+10
Edino prav bi bilo. Vsaj dostojno bi lahko odstopila. 😎
iga_biba
04. 05. 2020 18.39
+1
Darka Njavra so vključi v akcijo. potem pa je res panika!
KVAJSTABO
03. 05. 2020 21.59
+25
Pozivam vodilne, da na ponudbo podjetja Geneplanet, ki je predlagalo preklic še neizpolnjene naročene dobave, odkup že dobavljenih ventilatorjev in povrnitev celotnega avansa, se hitro odzovete in točno to naredite. Kar vam ponuja, pa je verjetno tak dogovor, da se nebi še globlje "kopalo" ker bo nastalo brezno, ki sega bohvet kam...???
KVAJSTABO
04. 05. 2020 16.30
+2
Haloška ikebana
03. 05. 2020 21.59
+4
Živite v cvetju in lahko noč.
Bolfenk2
03. 05. 2020 21.59
-13
Slovenija je lepa dežela, v kateri v veliki večini živijo prijetni in pametni ljudje. Nekaj odstotkov pa pripada sekti svečkarjev in sekti kolesarjev. Svečkarji že 30 let častijo enega vodjo, kolesarjem pa strici na vsakih nekaj let določijo novega vodjo, katerega potem brezglavo častijo. Obe sekti sta družbeno nevarni, danes protestirajo na ulici, jutri mečejo granitne kocke, v kakšnih hujših družbenih razmerah pa bi za svoje vodje bili pripravljeni začeti novo državljansko vojno. Jaz sem po političnem prepričanju bistveno bolj levi od večine kolesarjev, pa v tem trenutku podpiram Janševo vlado, ker po mojem bolje vodijo državo, kot nekaj prejšnjih od stricev nameščenih vlad. Samo za takšno razmišlanje potrebuješ intelektualno širino, spremljati moraš čim več medijev da izluščiš resnico. In če kritično analiziraš vse informacije hitro ugotoviš, da je zadnja afera konstrukt stricev, ki bi radi rušili Janševo vlado, da bi bili čim prej spet pri koritu. In sekta kolesarjev jim pri tem izdatno pomaga.
Castrum
03. 05. 2020 21.58
+2
Mogoče pa bo jutri interpelacija? Le kdo bi vedel! ? Lahko noč, Slovenija!
Brakedirt
03. 05. 2020 21.57
+25
ce sveckarji nebi kradli, potem novinarji nebi imeli o cem pisati...
Perrun
03. 05. 2020 21.55
+44
Ma če bi Janša res ene 3 ljudi odstavil (Godec, Počivalšek in Zakrajšek) in bi policija resno mislila s preiskavo, bi še rekel, ok .. se zgodi korupcija, lepljivi prsti so povsod, a vlada je mislila resno. Tole skrivanje za nekimi poročili pa blatenje raziskovalnih novinarjev je pa pod vsakim nivojem. Čedalje bolj mi je jasno zakaj mu je tok Orban všeč. Ker ima tam čisti totalitarni sistem, celotne medije pod nadzoro, opozicija ne obstaja več. Vlada kakor želiš, požvižga se na pravno državo in človekove pravice, sam pa je postal milijarder. Tega pa res nočemo. Nekje je treba potegniti mejo. Sreča je Slovenija bolj zrela demokracija, vsaj ljudje tega ne bodo več dali iz rok. En totalitarni režim je bil dovolj.
Škrinca
03. 05. 2020 21.55
+36
tale mi je ena izmed najljubših hahahaha..........Kljub izključitvi iz zveze komunistov je bil Janša nekaj časa še ponosen na svoje komunistične prijatelje. Ko se je februarja leta 1985 prijavil na mesto odgovornega urednika časopisa Pavliha, se je v življenjepisu pohvalil s številnimi funkcijami. »Opravljal sem vrsto funkcij v ZSMS, ZK (Zveza komunistov, op. a.), SZDL (Socialistična zveza delovnega ljudstva, op. a.) in delegatskih skupščinah ... med drugim sem bil član komisij pri občinskem komiteju ZKS (Zveza komunistov Slovenije, op. a.),« je zapisal leta 1985.
Balki30
03. 05. 2020 21.58
+4
Ja...sistem je najlazje unicit od znotraj....in to.mu je uspelo....pretvarjal se je....bolelo ga je.....po tisocih neprespanih noceh.....polnih bolecine....in sramu....ker je v partiji....mu je uspelo zrusit komunizem....osvobodit slovenijo....neverjetno....hvala janez...radi te imamo...pa to
VolkBrenin
03. 05. 2020 21.58
+13
in 93. je bil na kongresu internacionale v Atenah.....
InterReflectlons
03. 05. 2020 21.54
-6
fljfo, Kučan je šel v ozadje, tako kot Rotschild. IJJ pa še vedno trda roka iz ospredja, tako kot Vladimir Putin ali Viktor Orban. Nekdanji komunisti, ki so dojeli, da komunizem ne deluje, kar se tiče gospodarstva, hočejo pa ohraniti omejevanje svoboščin iz nekdanjega sistema, kot je nasprotovanje migrantom ali kaki LGBT populaciji in tistim, ki sprejemajo socialne transferje.
fljfo
03. 05. 2020 21.57
+8
Razumem....Po tvoji teoriji bomo odslej vsakega, ki bo hvalil Jugo nazivali z desničar...Če se bo kaj protivil mu bomo pač zraven prilepili tvoko teorijo
InterReflectlons
03. 05. 2020 21.59
-7
Tako je! Vsak, ki zagovarja "trdo roko", je zame desničar. Oprosti, tako je! TITO je bil isto kot Hitler ali Mussolini, brez razlik.
vertex
03. 05. 2020 21.53
+12
Bo taliban jajo obiskal njegovega isis mentorja v zaporu v haagu?
Haloška ikebana
03. 05. 2020 21.53
+12
Kakor je rekel profesor Ionnidis, posledice ukrepov proti koroni in korone same ne bodo izgubljena življenja, ampak izgubljena leta...
grumf
03. 05. 2020 21.51
+5
21:52 je ura, počasi je čas za sklepno misel!
VolkBrenin
03. 05. 2020 21.59
+9
sklepna misel je ...da gre za največji kriminal v znani zgodovini Slovenije v največji krizi....
AlexReal
04. 05. 2020 09.12
+1
Ali pa , fašisti, komunisti, kapitalisti, ...... vsi ...... kot je tuli odmev s hribov ..
Škrinca
03. 05. 2020 21.50
+11
je počivalšek že odstopil.......sam vprašam.....
KVAJSTABO
03. 05. 2020 21.50
+23
kopiram... "Osebno sem sicer prepričan, da so ventilatorji, ki jih je Geneplanet dobavil v najbolj ključnih trenutkih, že olajšali delo marsikatere zdravstvene ustanove in tako pomagali bolnikom, okuženim s sars-cov-2," je še dodal v. d. direktorja zavoda za blagovne rezerve. In dodajam.... A ta slabo sliši??? Uporabili so samo EN KOS, ga STESTIRALI IN DALI V SKLADIŠČE. Vsi ventilatorji so v skladiščih. Kako olajšali delo??? O M G... Če bi vi, zboleli in bi vas priklopili na ta respirator-ventilator, bi potem z zagotovostjo lahko zatrdili to, kar trdite sedaj. Če je stroka rekla, da niso primerni za korono, to pomeni, da NISO PRIMERNI. A je težko razumeti? Očitno...
Bojan-F
03. 05. 2020 21.46
+1
Ha, ha, ha, ha, ha, ha ... perjaniki ... ste sli guglati ... OK ... dajte predlog, s katerim izrazom naj oznacim tiste, ki kitijo Njega s tujim perjem ... zacasno bom popravil na "perjeniki" ... mimogrede: "guru komuniciranja" vas ne moti ... to je zraslo na zelniku disfunkcionalne skupine SDS.
fljfo
03. 05. 2020 21.49
-2
Pa ti si obseden z Jajotom..Pač, a je tako težko poznati slovenski jezik?
MeaParvitas
03. 05. 2020 21.54
+8
Bojan, perjanik je nekoliko pozabljen izraz (slovenski), ki pomeni vojaka, ki nosi perjanico. Se pravi, da se kiti s tujim perjem...no, tudi mi imamo takega vojaka...:))
Castrum
03. 05. 2020 21.57
-3
Ja, drži! Tako kot bi googlau recimo Turščino ali Albanščino, sem "poguglao" tudi srbščino/črnogorščino/bosanščino in našel to tebi znano in domačo besedo.
fljfo
03. 05. 2020 21.58
+1
Castrum
03. 05. 2020 21.59
-2