Korona

Kako naročiti pacienta na odvzem brisa, če nihče ne dvigne telefona?

Ljubljana, 10. 09. 2020 06.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Maja Račič
Komentarji
180

V zdravstvenih domovih opozarjajo, da je naval bolnikov, ki jih morajo pred pregledom poslati na testiranje za koronavirus, vse večji. Posledično so vstopne točke, kjer opravljajo testiranja (skupno jih imamo 16), vse bolj obremenjene. Zdravniki, ki želijo tja napotiti svojega pacienta, pa jih pogosto ne morejo niti priklicati, saj so telefonske linije ves čas zasedene. Pristojno ministrstvo smo vprašali, kako nameravajo razbremeniti sistem testiranja, a jasnega načrta, kot kaže, (še) ni.

V torek smo v Sloveniji opravili največ testov na novi koronavirus do zdaj – kar 2.560. To pravzaprav ne preseneča, saj že več dni zaznavamo porast okužb, z odprtjem šol, novimi vpisi v vrtec ter z začetkom jesenskega časa pa se pričakovano širijo tudi druga virusna obolenja, ki so po simptomih lahko zelo podobna bolezni covid-19. Osebni zdravniki morajo vsakega pacienta, ki kaže potencialne znake okužbe s koronavirusom, po smernicah NIJZ pred pregledom najprej poslati na testiranje za covid-19 na eno od 16 vstopnih točk v Sloveniji. In v praksi se kaže, da sistem s trenutno obremenjenostjo na teh točkah ne bo več dolgo vzdržal.

V Sloveniji imamo vzpostavljenih 16 vstopnih točk: v Murski Soboti, Mariboru, Slovenj Gradcu, Kopru oziroma Izoli, Ljubljani, Postojni, Kočevju, Velenju, Trbovljah, Brežicah, Novem mestu, na Jesenicah, v Kranju, Novi Gorici, Tolminu in Celju.
V Sloveniji imamo vzpostavljenih 16 vstopnih točk: v Murski Soboti, Mariboru, Slovenj Gradcu, Kopru oziroma Izoli, Ljubljani, Postojni, Kočevju, Velenju, Trbovljah, Brežicah, Novem mestu, na Jesenicah, v Kranju, Novi Gorici, Tolminu in Celju. FOTO: Bobo

"Telefonske linije, sploh dopoldne, so preobremenjene"

"V zadnjem tednu na covid točko (v Ljubljani je samo ena, in sicer na Metelkovi, op. a.) pošljemo do 400 oseb na dan, včeraj smo jih imeli celo več kot 500," so nam povedali v Zdravstvenem domu Ljubljana. Na odvzem brisa na vstopni točki se pacienti ne naročajo sami, pač pa jih naroči njihov osebni zdravnik. "Naročanje poteka po telefonu. Zgodi se, da so telefonske linije preobremenjene, predvsem v dopoldanskem času," so pojasnjevali.

Najpogosteje na test pošljejo paciente s povišano telesno temperaturo in znaki okužbe dihal (nahod, bolečine v žrelu, kašelj, težko dihanje). Rezultati testa, kot pravijo, so znani najpozneje v 24 urah. A zgodi se, da pacient rezultat izve kasneje, saj na covid točkah zaradi obilice dela ne uspejo vseh pravočasno obvestiti. "Pritisk na vstopno točko za jemanje brisov je čedalje večji. Potrebni bodo okrepitev ekip, podaljšanje delovnega časa, določene informacijske rešitve. Ob omenjenem povečanju kapacitet bo potrebno dofinanciranje države, ministrstva za zdravje, ZZZS …" še menijo v Zdravstvenem domu Ljubljana.

V ZD Kamnik si želijo bolj točnih smernic, koga naj napotijo na testiranje

V Zdravstvenem domu Kamnik na testiranje za koronavirus pošljejo približno 90 pacientov na dan. Enako kot v Ljubljani opažajo, da je naval na vstopne točke vse večji. "V tem tednu imamo izrazit skok okuženih, za dva- do trikrat. Težav ne povzroča zgolj povečano število okužb s covid-19, ampak tudi veliko število drugih okužb dihal, ki jih je brez brisa težko ločiti od covid okužb," je opažal direktor doma dr. Sašo Rebolj.

"Prilagajamo se z reorganizacijo dela, nadurnim delom, novo zaposlitvijo. Težko pa na dolgi rok z obstoječimi sredstvi obvladujemo dodatno delo, ki nam je bilo naloženo, posebno zdravniškega kadra ni na voljo neomejeno, izredno so obremenjeni že s svojim običajnim delom. Upoštevati je treba, da vse okužbe, ki vsaj malo vzbujajo sum na okužbo s covid-19, pregledujemo v covid ambulanti, kar je še dodatno naporno in zamudno," je opozoril Rebolj. Dodal je, da se pri tem lahko zanašajo le na lastno znanje in organizacijske sposobnosti, čeprav bi si od pristojnega ministrstva želeli točnejših smernic, koga naj napotijo na testiranje (glede na simptome, bližnje stike ali posebne poklice ...), ki bi hkrati določale "tudi predvidene kadre ter pokritost materialnih stroškov in stroškov dela".

Zdravniki se ob tem pogosto soočajo še z negodovanjem pacientov zaradi jemanja brisa. Kot je zapisala pediatrinja v kamniškem zdravstvenem domu dr. Vlasta Kunaver, bi se ljudje morali bolj zavedati, da "testiramo zato, da bi omejili širjenje okužbe in ne zato, ker bi hoteli koga mučiti ali ker ne bi imeli drugega dela".

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Načrti ministrstva nejasni

"Število testiranj se povečuje in se bo povečevalo, če bo to potrebno," je na včerajšnji novinarski konferenci dejal vladni govorec Jelko Kacin. Pri tem je zagotovil, da se vsi po najboljših močeh trudijo, da teste čimprej obdelajo in testirane obvestijo o stanju. Testirance pa naproša, naj počakajo in naj ne kličejo z vprašanji o posameznih testih, saj s tem le še dodatno obremenjujejo zdravstvene delavce.

Tako na pristojno ministrstvo kot na NIJZ smo naslovili vprašanje, kako nameravajo razbremeniti sistem testiranja na vstopnih točkah. Ali morda načrtujejo razširiti mrežo teh točk ali pa obstoječe okrepiti z dodatnimi kadri? A z ministrstva so nam poslali le skop odgovor: "Organizacijo zdravstva prilagajamo trenutni epidemiološki sliki."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (180)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

aljoteam
10. 09. 2020 21.31
+2
Ne zaznavo porast okuzb, to je laz od novinarja. Okuzenih je enako, je pa vec testov (delez je enak). Manipulacije.
"brez imena"
10. 09. 2020 19.47
+7
Haha kako razbremeniti sistem testiranja: zelo preprosto: tako da nehajo testirati
Tomy Bananas
10. 09. 2020 19.14
+6
Tale direktor Kamniškega Zd naj raje naredi red v svojem Zd tam že pred korona virusom ni nihče dvigoval telefona kljub temu da imajo zaposleno informatorko.In potem si moral osebno iti tja da si povedal za bolniško v bistvu delat gužvo med ljudi.
Tirea
10. 09. 2020 18.28
+9
Raje poskrbite za ljudi, ki dejansko rabijo zdravnisko pomoc in nehajte strasiti s to korono!
RamzesII
10. 09. 2020 16.10
+6
Premalo vstopnih točko, vsako večje mesto bi moralo imeti eno, ne pa da se ljudje vozijo kilometre in kilometre daleč.
Amasakul
10. 09. 2020 16.08
+10
še hujše bo ... nikoli več se ne bo popravilo, to so samo velike sanje ljudi. Ravno danes sm bil v zdravstvenih centrih, na žalost ujel pogovor med sestrami, ki pa jasno da ni pozitiven... in nič kaj ne bo tudi v prihodnosti. Če imate denar boste plačali zasebnika, če ga nimate trpite v nenormalni čakalni dobi. Zdravstvo v klincu total.
štrekeljc
10. 09. 2020 16.00
+12
Vse to omejevanje dostopa do javnega zdravstva ima en sam namen: popolno demontažo javnega zdravstva! Najbolj očitno je to pri zobozdravnikih. Celo otroški zobar NE ODGOVARJA NA TELEFONE IN ELEKTRONSKA SPOROČILA. Kaj torej naredi starš, če ima njegov otrok akuten problem z zobmi? Pelje ga k privatnemu zobarju! Podobno sem/bom rešil svoj problem s spodaj omenjenim odstranjevanjem šivov. Dogovoril sem se s sosedo, ki je medicinska sestra. Eno kafe me bo sicer stalo vse skupaj, ampak z bedaki iz ZD se mi ne bo več treba ubadati. Minister Gantar, sodeluješ pri demontaži javnega zdravstva hote ali nehote?
User300173
10. 09. 2020 15.59
+5
Če jim je Janša vzor, kot nekdo ki se mu ne da vročiti pisma, potem pošljite na SDS. Noče dvigniti telefona? Telegram kot nekoč...
Bott
10. 09. 2020 15.37
+15
Niso zasedene linije ampak imajo telefon nastavljen na avtomatski odzivnik....
herohero
10. 09. 2020 15.28
+22
Vsak dan poslušam kako doktorji ne dvigujejo telefona, ne sprejemajo bolnikov...., kaj plačo pa še vedno dobivajo?
Curie
16. 05. 2021 10.03
+1
Ne samo, da dobivajo, imajo še corona dodatek (skoraj dupla plača)!
lipov list
10. 09. 2020 15.01
+16
dej nehajte jamrati...imali ste 4 mesece časa za organizacijo točk za testiranja, pa se niste...nesposobneži!
ochi
10. 09. 2020 15.06
-5
kdo je pa tebi podpisal izobraževanje za osnovno komuniciranje v slovenskem jeziku?
Jaka Jack
10. 09. 2020 14.43
+22
V slo ni važno kam pokličeš, na UE, ministerstvo, zdravnika, zobarja, šolo, občino... edini ki se javijo je policija in 112. Očitno jih je v javni upravi premalo. Nihče pa zaradi nedoseglivosti ne odgovarja. Ni normativov in posledično jih ne moreš odpustiti...
tornadotex
10. 09. 2020 14.41
+19
Po ZD ne dvigujejo telefona,pa to je praksa že dolgo časa..pokvarjenci,pa kaj sploh delajo če nimajo pacientov....lenuharijo,samo to mi pride na misel, narod pa umira...
Tomek0
10. 09. 2020 13.54
+9
Belorusi pa Svedi nimajo teh problemov pr njih zdravstvo normalno laufa
Tomek0
10. 09. 2020 13.51
+14
Pa naj pustijo vse omejitve pa ne terorizirat vec naroda. Malo vec medu pa limone pa gibanja v naravi pa bo tud manj prehlajenih
Uporabnik113189
10. 09. 2020 13.39
+9
Svoje čase smo se vsi oglasili na telefon, tudi tistim neznanim.. Potem pa sej ej začel kriminal, lumparije, nadlegovanje s prodajo, oglasi, tudi blokade tujih številke ne delujejo, ker so si kriminalci odprli svoje "poslovalnice" v Sloveniji. Pregon je največkrat neuspešen.. Kaj je edina možna rešitev? Da se na neznane številke ne odzivaš, sploh tiste ki so skrite. Tudi razna sporočila so lažirana in vsa, ki prihajajo iz nepreverjenih številke pametni preprosto brišejo. Skratka, ne čudi me, da mnogi niso dosegljivi. Sami ste to začeli, sedaj imate pa rezultat.. V državi kjer nisi varen, je pač tako..
STOP
10. 09. 2020 13.16
+9
zdaj si pa predstavljajte kakšnega državljanaa slovenije, ki ni veššč v komuniciranju, zna slabo slovenskoo, ima osnovno izobrazboo in tak naj potem spiše maill oz. pokliče in se zmeni?
STOP
10. 09. 2020 13.18
+5
zakaj ima tako veliko besed v mojem stavku podvojene črke? zato ker je bila ena beseda nedoboljena in sem dodajal črke da bi videl katera je problem...ne boste verjetli ampak ta prepovedana beseda je bila >mail<
ochi
10. 09. 2020 15.08
+1
si zelo lep primer lastnega besedila. avtobiografsko ironično?
RamzesII
10. 09. 2020 16.12
+1
detect
10. 09. 2020 12.53
+10
ma vržejo naj že eno atomsko,da bo konec te politične agonije.
Slobodan Cvijetinovic
10. 09. 2020 12.30
+22
Ne moreš! To je slovensko zdravstvo,ki potrebuje spremembe od temelja. Kakšna drzava,takšno zdravstvo
DR.Fejsbuk
10. 09. 2020 12.29
+38
zdravstveni domovi že na vratih obračajo paciente in jih napotijo na urgenco.....zdaj ne vem, ali so zdravniki v karanteni, ali so na dopustu, ali so tam in plačani kljub temu, da se cel dan uspešno izogibajo koroni in delu....ja, cel kup vprašanj je......