Korona

ZDA ne bodo sodelovale z WHO pri razvoju cepiva, Avstralija v recesiji po 29 letih

Washington / Canberra / Reykjavik, 02. 09. 2020 08.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Maruša Slana, STA, K.K.
Komentarji
61

Skupno število potrjenih okužb s koronavirusom na svetu se približuje 26 milijonom. V Braziliji, drugi najhuje prizadeti državi, so zabeležili že skoraj štiri milijone primerov, porast okužb opažajo tudi v Indoneziji in Franciji. Večina evropskih učencev se je medtem, z maskami, vrnila v šolske klopi. Američani pa so sporočili, da ne bodo sodelovali s 'pokvarjeno' WHO pri razvoju in pravični distribuciji cepiva, študija, opravljena na Islandiji, pa daje novo upanje.

Na desetine milijonov učencev je poleg slovenskih otrok včeraj znova sedlo v šolske klopi. Z zaščitnimi maskami na obrazu so šolski prag med drugim prestopili učenci v Franciji, Belgiji, Rusiji in na Poljskem. Grčija je medtem prestavila odprtje šole za en teden, in sicer na 14. september. V državi namreč beležijo večjo rast okužb. 

Starši in učitelji po vsej Evropi so izrazili strah, da stroga fizična razdalja in higienski ukrepi ne bodo mogli preprečiti drugega vala covida-19, še posebej zdaj, ko na vrata trka tudi sezonska gripa. 

Večina evropskih vlad je sicer ugotovila, da je večje tveganje izguba normalnega pouka v učilnicah, kar bi močno vplivalo na današnje generacije. Pouk na daljavo tudi za večino zaposlenih staršev ni vzdržen. 

Približno 12 milijonov učencev se je v ponedeljek v šole vrnilo v Franciji. Maske so obvezne tako za učitelje kot učence, starejše od 11 let. Učenci so se prvi dan šole pritoževali, da se jim maske zdijo nekoliko "čudne", učitelji pa so na drugi strani zaskrbljeni, kakšen vpliv bi lahko imelo "skrivanje obraza z maskami" na učence. 

Maske so sicer v Franciji zdaj obvezne tudi na vseh delovnih mestih, vlada pa je ob tem odločena, da kriza ne sme zaustaviti življenj državljanov. 

Prvi šolski dan v Nemčiji
Prvi šolski dan v Nemčiji FOTO: AP

V Avstriji potrdili 327 novih okužb z novim koronavirusom

V Avstriji so v zadnjih 24 urah potrdili 327 novih okužb z novim koronavirusom, sta danes sporočila avstrijsko notranje ministrstvo in ministrstvo za zdravje. Dan prej so v Avstriji potrdili nekaj čez 200 novih okužb. Trenutno se v avstrijskih bolnišnicah zaradi covida-19 zdravi 157 bolnikov, od tega jih je 30 na intenzivni negi.

140 novih okužb so v zadnjih 24 urah potrdili na območju Dunaja, 61 na Tirolskem in 46 v Spodnji Avstriji. Na avstrijskem Štajerskem so potrdili 24 novih okužb, na Gradiščanskem deset in tri na avstrijskem Koroškem, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

V Avstriji je doslej zaradi covida-19 umrlo 734 bolnikov. Skupno so okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 27.969 osebah. Trenutno je v naši severni sosedi aktivno okuženih z novim koronavirusom 3415 ljudi.

Američani ne želijo sodelovati z WHO

ZDA se ne bodo pridružile mednarodni pobudi za skupen razvoj in distribucijo cepiva proti novemu koronavirusu Covax, je v torek sporočila Bela hiša. ZDA ni všeč, ker pobudo, v kateri sodeluje že več kot 150 držav, usklajuje Svetovna zdravstvena organizacija (WHO).

Predstavnik Bele hiše je v izjavi za medije dejal, da so pod vodstvom predsednika Donalda Trumpa raziskave in razvoj cepiva napredovali brez primere, ne želijo pa sodelovati s "pokvarjeno" Svetovno zdravstveno organizacijo in Kitajsko. Odločitev ZDA je razburila številne vodilne strokovnjake, razočarala pa tudi WHO, ki opozarja, da bi lahko tovrstne odločitve onemogočile zdravljenje mnogim ljudem po svetu. 

Vlada Donalda Trumpa ne želi sodelovati z WHO pri razvoju in distribuciji cepiva.
Vlada Donalda Trumpa ne želi sodelovati z WHO pri razvoju in distribuciji cepiva. FOTO: AP

Demokratski kongresnik iz Kalifornije Ami Bera je menil, da gre za še eno kratkovidno politično odločitev Bele hiše, ki bo oslabila prizadevanja za razvoj cepiva proti koronavirusu. "Pridružitev Covaxu bi le zagotovila, da imajo ZDA dostop do cepiv, ki jih bodo razvile druge države. Soliranje bo povečalo tveganje, da ZDA cepiva ne bodo dobile dovolj hitro," je dejal kongresnik. V ZDA sicer cepivo razvija več podjetij.

Grške oblasti so danes sporočile, da so v največjem centru za migrante Moria na otoku Lezbos potrdili prvo okužbo z novim koronavirusom. V prenapolnjenem centru v slabih higienskih in siceršnjih pogojih trenutno biva okoli 12.700 ljudi, kar za več kot štirikrat presega dejanske kapacitete.

V delih Škotske zaradi koronavirusa omejili stike

delih Škotske so zaradi pandemije koronavirusne bolezni 19 danes poostrili pravila glede stikov. V Glasgowu in na nekaterih drugih območjih na zahodu Škotske se tako prebivalci na svojem domu ne smejo srečevati s člani drugih gospodinjstev. 

"Kaže, da se virus bolj prenaša v stanovanjih in gospodinjstvih kot v restavracijah in barih," je odločitev za poostritev ukrepov utemeljila škotska premierka Nicola Sturgeon. Novi ukrepi veljajo za okoli 800.000 ljudi. Šole in vrtci medtem ostajajo odprti. Na območju Glasgowa so v torek potrdili 66 novih okužb z novim koronavirusom.

"Vem, da bo težko. Tudi sama imam prebivališče v Glasgowu, torej ta pravila veljajo tudi zame," je v sporočilu na družbenem omrežju Twitter izpostavila Sturgeonova. Ob tem je izrazila prepričanje, da so tovrstni ukrepi nujni, da bi se izognili še strožjim omejitvam.

Študija: Protitelesa pri pacientih s covidom-19 prisotna še štiri mesece

Študija na Islandiji je medtem pokazala, da protitelesa proti covidu-19 pri pacientih ostanejo prisotna do štiri mesece po diagnozi. V svojo raziskavo so vključili 30.000 ljudi. Pri 90 odstotkih sodelujočih so po štirih mesecih odkrili protitelesa. 

Delo raziskovalcev s Harvarda in ameriškega nacionalnega zdravstvenega inštituta je do zdaj najobsežnejše delo o odzivu imunskega sistema na virus in je dobra novica za prizadevanja za razvoj cepiv, poroča Associated Press.

V komentarju, objavljenem ob študiji v New England Journal of Medicine, so znanstveniki zapisali: "Če lahko cepivo spodbudi nastajanje dolgotrajnih protiteles, kot se zdi, da to počne naravna okužba, daje upanje, da imunost na ta nepredvidljiv in zelo kužen virus morda ni minljiva."

Nekatere manjše študije so prej nakazovale, da lahko protitelesa hitro izginejo in da nekateri ljudje z malo ali nič simptomov sploh ne ustvarijo protiteles. 

Študijo je opravilo podjetje DeCODE Genetics iz Reykjavika, hčerinsko podjetje ameriškega biotehnološkega podjetja Amgen, z več bolnišnicami, univerzami in zdravstvenimi uslužbenci na Islandiji. Država je od konca februarja, ko so odkrili prve primere covida-19, testirala 15 % prebivalstva, kar daje trdno podlago za primerjave.

Raziskovalci so v sklopu študije pri 90 odstotkih sodelujočih odkrili protitelesa proti covidu še štiri mesece po okužbi.
Raziskovalci so v sklopu študije pri 90 odstotkih sodelujočih odkrili protitelesa proti covidu še štiri mesece po okužbi. FOTO: Shutterstock

Avstralija je prvič po 29 letih uradno v recesiji

Avstralsko gospodarstvo se je v drugem četrtletju skrčilo za sedem odstotkov. To je največje krčenje BDP do zdaj in je večje od prvotnih napovedi. Največji padec do zdaj, 2 %, so Avstralci zabeležili junija 1974. 

Avstralija je tako zaradi pandemije koronavirusa prvič v recesiji po 29 letih, poroča Guardian. 

"Skupni učinek pandemije ter odzivov lokalnih skupnosti in vlade nanjo so privedli do razvoja dogodkov brez primere," so pojasnili v državnem uradu za statistiko ABS in dodali, da je padec gospodarske aktivnosti v drugem četrtletju najgloblji po letu 1959, ko so začeli izračunavati to statistiko.

Papež Frančišek je po prekinitvi zaradi pandemije koronavirusne bolezni 19 danes prvič znova sprejel vernike na splošni avdienci v Vatikanu. Z njimi se je srečal na dvorišču sv. Damaza Apostolske palače. Na srečanju je papež izpostavil solidarnost v svetu v času pandemije ter molil za Libanon, ki ga je 4. avgusta prizadela eksplozija.

V obdobju od aprila do junija se je močno zmanjšala potrošnja gospodinjstev za storitve, saj so potrošniki zaradi pandemije spremenili navade, veljati pa so začeli tudi ukrepi za zajezitev novega koronavirusa. Izdatki gospodinjstev za storitve so upadli za 17,6 odstotka, najbolj so bili prizadeti storitve prevoza in upravljanja vozil ter hotelirstvo in gostinstvo. Zaposleni so opravili za skoraj 10 odstotkov manj delovnih ur, izplačila socialnih pomoči so se povečala za več kot 40 odstotkov, upadla sta tudi izvoz in uvoz.

Pandemija je sicer pomenila le dodaten udarec za avstralsko gospodarstvo, saj se je država že pred njenim pojavom spopadala z dolgotrajno sušo in obsežnimi gozdnimi požari.

Na verski šoli v Indoneziji s koronavirusom okuženih več kot 600 učencev

V Indoneziji so okužbo z novim koronavirusom potrdili pri več kot 600 učencih neke verske šole. Gre za najnovejši izbruh virusa, potem ko so indonezijske šole po več mesecih znova odprle svoja vrata. Virus je tokrat udaril med učenci internatske šole Darussalam Blokagung v provinci Vzhodna Java. Po odkritju okužbe pri kar 664 otrocih so nemudoma odredili dvotedensko karanteno za vseh 6000 učencev. Množično testiranje so na šoli izvajali od sredine avgusta, potem ko so nekateri učenci tožili, da se slabo počutijo.

Lokalna policija in vojska sta blokirali vse dostope do šole. Na sami šoli so ustavili vse dejavnosti, tudi skupne molitve, in učencem naročili, da morajo ostati v svojih sobah. Večina okuženih kaže zelo blage ali nobenih simptomov.

V Indoneziji, največji večinsko muslimanski državi na svetu, je na tisoče podobnih verskih šol in internatov. Julija so novi koronavirus potrdili pri skoraj 1300 ljudeh na tamkajšnji vojaški akademiji. Manjša žarišča okužb se po odločitvi oblasti, da po večmesečnem zaprtju znova odprejo šole, sicer kar vrstijo. V zadnjih 24 urah so z Indonezije poročali o več kot 3000 novih okužbah, s čimer je njihovo skupno število naraslo na več kot 180.000. Smrti zaradi covida-19 so doslej našteli dobrih 7600. A Indonezija je država z eno najnižjih stopenj testiranj, tako da so dejanske razsežnosti epidemije verjetno veliko hujše.

V Franciji več kot 7000 novih okužb s koronavirusom

V Franciji so v preteklih 24 urah potrdili 7017 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, so sporočile pristojne oblasti. Dan pred tem so jih potrdili okoli 5000. Delež pozitivnih testov je bil oba dneva enak, in sicer 4,3 odstotka. Za covidom-19 je v preteklih 24 urah umrlo še 25 bolnikov, od začetka epidemije pa skupaj 30.686.

Na oddelkih za intenzivno nego so sprejeli še 22 bolnikov, skupno jih je zdaj 446. V Franciji so v preteklih sedmih dneh opravili več kot milijon testov za novi koronavirus, s čimer vlada izpolnjuje svoj cilj. Pristojni ob tem opozarjajo, da se virus še naprej širi po vsej državi.

KOMENTARJI (61)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kollerik
02. 09. 2020 17.08
+2
Trumpy je sramota za Zahodni svet.
Face
02. 09. 2020 18.03
+2
Ti si sramota ne on . Edino ve da Who stoji za tem in Bill . Nas je lahko sram da lahko podpisujemo pakt z hudičom
ivan res grozni
02. 09. 2020 15.54
+4
Avstralija ni v recesiji zaradi covida ampak zaradi gospodarske blokade s strani Kitajske. Razlog: avstralska podpora demonstrantom v Hong Kongu.
Kollerik
02. 09. 2020 17.08
dante
02. 09. 2020 15.10
+3
Jaz imam cepivo za virus to je slivovka
nikhrast
02. 09. 2020 15.25
-3
DaVinci
02. 09. 2020 13.45
Dolar zelo lepo raste v Avstraliji...kaksna recesija?
ivan res grozni
02. 09. 2020 15.56
Recesija je nova; pred gospodarskimi sankcijami s strani Kitjaske je Avstralija cvetela.
Millady
02. 09. 2020 13.38
+14
To WHO je čas povozil, sedaj se je lepo pokazalo, da so čist neuporabni. Trump je popolnoma v pravu 👍
nikhrast
02. 09. 2020 15.26
+1
To je zdaj v modi v Ameriki, sebičnost, America First, potem pa narcisizem.
ivan res grozni
02. 09. 2020 15.57
+2
Trump je bedak, ki bi zdravil s pitjem razkužil. Ljudje, ki so mu v ZDA verjeli, so umrli.
Benjamin Jernej?i?
02. 09. 2020 13.24
+19
WHO....največja mafija,vključno z vsemi farmacevskimi firmami,podkuplenimi dohtarji in politiki.....
ivan res grozni
02. 09. 2020 15.57
-2
Ka pa mislis
02. 09. 2020 11.53
-2
Ma kdo vas pa zeli teroriste
kure bedne
02. 09. 2020 11.23
+35
Bravo Donald tako se dela. WHO, Rockefeller fundacija, Sorros, Gates. To so največji podporniki virusa kovid. Da o farmaciji sploh ne govorimo.
Ka pa mislis
02. 09. 2020 11.53
+4
nikhrast
02. 09. 2020 15.30
-4
Poglej kako je Gates fundacija v Afriki s cepljenjem izkoreninila polio. Ljuba teta, kakšne zarote bereš, folk res naiven.
ivan res grozni
02. 09. 2020 16.00
-4
Verjamete tudi v ploščato Zemljo? Gates in Soroš sta več napravila za zdravje ljudje kot lahko butasti Trump uniči. Gates je rešil na desetisoče ljudi; multinacionalkam s podporo Trumpa to seveda ni všeč. Služijo z mrtvimi.
Face
02. 09. 2020 18.04
+1
InterReflectlons
02. 09. 2020 10.48
+19
Bill Gates je zelo hitro ugotovil, da če financiraš izdelavo računalniških virusov, da potem lahko služiš na izdelavi antivirusov. Sedaj je ta računalniški svet prenesel v realnost. In kaj jaz naredim, ko mi nekdo predlaga, da kupim računalniški protivirus? Zavrnem iz dveh razlogov. a) da prišparam denar b) da mi ne upočasni računalnika. In enako bom naredil glede antivirusa. Zavrnil da a) farmacija ne bo mogla služiti b) da mi ne zastrupijo telesa bodisi s strupom, bodisi z nano chipom. In kdo se bo cepil? Ti isti ki kupujejo antiviruse tudi v računalniškem svetu!
InterReflectlons
02. 09. 2020 10.50
+11
*In enako bom naredil glede antivirusa za Covid-19
Mirko Tipka
02. 09. 2020 11.29
+7
malo si to posplošil... to se je vse vedelo že pred Billom... bistvo je, da želijo vso populacij osveta nadzorovati... da bodo lahko oni ostali na stolčkih
smiblik
02. 09. 2020 11.57
-4
nikhrast
02. 09. 2020 15.32
-2
ivan res grozni
02. 09. 2020 16.01
+1
Glede Billa Gatesa gre za lažne novice, ki jih razširja skrajna desnica.
Fluxx
02. 09. 2020 10.43
-7
Resnicnoljubni človek Trump, ki se v življenju ni nikoli zlagal je proti cepivom saj edino on pozna pravo resnico. To pa je, da cepiva rešujejo tudi revne ter stare.
ivan res grozni
02. 09. 2020 16.02
+3
In je kriv za številne smrti v ZDA tudi s priporočilom zdravljenja s pitjem razkužil.
Al83
02. 09. 2020 10.43
+28
WHO je prekrival in lagal, da ni nobene medčloveška transmisije in s tem kitajski kupoval čas , da so po svetu pobrali vso zaščitno opremo. WHO ni hotel razglasiti COVIDA za pandemijo, če prav je bil prisoten v vseh celinah sveta in se je bolj obremenjeval z imenom virusa in užaljenim čustvi kitajske komunistične partije.
ivan res grozni
02. 09. 2020 16.03
+2
InterReflectlons
02. 09. 2020 10.42
+21
Včeraj sem dobil psa. Cepljen je in čipiran. To mi počnemo, da lahko nadziramo psa, tako njegovo gibanje kot da preprečujemo širjenje njegovih bolezni. Kaj potem predstavlja za elito človek, nad katerim je potem uvedeno obvezno cepljenje in čipiranje? To vprašanje leti predvsem za podpornike tega.
Al83
02. 09. 2020 10.38
+21
Ta Covid je samo krinka, pod katero globalisti ekonomsko uničujejo države in jih prevzemajo. Ker pri okužbah ni eksponentne rasti lahko samo predvidevamo, da je R0 mnogo manjši od tega kar smo pričakovali. In ker pri Covidu ni bili na stotine milijonov primerov, kot so predvidevali modeli, je potrebno modele popraviti in zdraven tudi naše obnašanje. Razen zapiranja in testiranja na mejah, kakršno koli drugo omejevanje ekonomije nima nobenega smisla več.
ivan res grozni
02. 09. 2020 16.04
-1
Prepričajte umrle v Bergamu in v ZDA, da so umrli zaradi krinke.
jured100
02. 09. 2020 10.38
+16
Meni ni jasno, zakaj še mi sodelujemo z WHO?
InterReflectlons
02. 09. 2020 10.43
+5
Komunistične vlade podpirajo komunistične organizacije kot je WHO. A ni to logično!?
ivan res grozni
02. 09. 2020 16.05
+1
GRoman
02. 09. 2020 10.35
+6
Michael Ryan je že pred julijem rekel, ko bodo spucali virus iz ulic, bo potrebno iti v domove in tam poiskati ljudi, ki prenašajo virus, jih odstraniti in dati v izolacijo.
Cicamica
02. 09. 2020 10.24
+5
Saj jih nihče ne prosi..
Janez Novak 13
02. 09. 2020 10.07
-8
"...sodelovati z WHO..." "...sodelovati *S* WHO..."
Voluhar7
02. 09. 2020 09.56
+11
Nepravilen pristop do tega virusa. Izkoriščanje. Hladna vojna.
WEF_DOWN
02. 09. 2020 09.54
+29
Če bo kaj povzročalo avtoimunske bolezni, potem bodo definitivno vsa ta cepiva. In ko bo nekaj šlo narobe, bodo rekli...COVID 19. Na spletni strani združenih narodov pa lahko najdete eno lušno pesmico, kjer pojejo, da se za zaprtimi vrati ustavrja nov svetovni red. In potem smo mi teoretiki zarot, vse je jasno kot dan.
User1063544
02. 09. 2020 10.18
+18
Bravo Marina... +++++ Resnica ti ne bo dala mnogo prijateljev, ampak tisti, ki bodo ostali tvoji prijatelji bodo pa resnični. In tako je z informacijami, s katerimi javni medj noče razpolagati (saj s stem ruši model načrtnega zavajanja in manipulacije javnega mnenja), bolj kot boš glasna, večji boš teoretik, bolj kot boš teoretik bolj boš videla kakšna farsa je ta naš svet, poln morale, etike, pravičnosti, sočutja, razumevanja in zdravorazusmkega razmišljanja.. V resnici živimo v informacijskem mehurčku katerega oblikuje in neguje samo peščica ljudi katerih interes pa je nas držati v mehurčku. In dokler bomo rasno, versko, politično razdeljeni, tako dolgo bo ta mehurček obstajal in mi - kot kolektivna družba nikoli ne bomo svobodni in živeli življenja v miru, zdravju in blaginji kot nam je ob rojstvu nemenjeno..
User1063544
02. 09. 2020 10.21
+15
Pa še ena ob vedenju in zavedanju manipulacij in laži.. Zakaj misliš so vsi vodilni državni mediji po svetu proti Trumpu? Zakaj je recimo bolj kot ne vsa zahodna politika tako ostra proti Trumpu? Ker jih Trump zelo moti, in ovira pri implementaciji načrtov ki so bili za nas spisani stoletja nazaj.
Klemzi28
02. 09. 2020 09.52
+7