Korona

Spodbudne novice iz Italije: najmanj žrtev v treh tednih

New York, 12. 04. 2020 08.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Natalija Švab, STA, Maruša Slana
Komentarji
237

Iz Italije prihajajo dobre novice. Zabeležili so namreč najmanj smrtnih žrtev po 19. marcu, in sicer 431. Upada tudi število hospitaliziranih in bolnikov na intenzivni negi. Po podatkih ameriške univerze Johns Hopkins so na svetu potrdili skupno 1,8 milijona primerov okužbe z novim koronavirusom, umrlo je več kot 110.000 ljudi, največ v ZDA.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: S humorjem nad virus
    05:42
    Iz 24UR ZVEČER: S humorjem nad virus
  • Iz 24UR ZVEČER: Največ okuženih v New Yorku
    05:41
    Iz 24UR ZVEČER: Največ okuženih v New Yorku
  • Iz 24UR: Johnson v domači oskrbi
    02:30
    Iz 24UR: Johnson v domači oskrbi
  • Iz 24UR: 'Ni čas za ločevanje'
    02:25
    Iz 24UR: 'Ni čas za ločevanje'
  • Iz 24UR POPOLDNE: Poroka med epidemijo
    01:31
    Iz 24UR POPOLDNE: Poroka med epidemijo
  • Iz 24UR POPOLDNE: ZDA po okužbah na vrhu lestvice
    02:56
    Iz 24UR POPOLDNE: ZDA po okužbah na vrhu lestvice
  • Iz 24UR POPOLDNE: Kraljičin nagovor
    02:40
    Iz 24UR POPOLDNE: Kraljičin nagovor

 

Italijanska civilna zaščita je sporočila, da je število novih okužb znova malo naraslo, dobra novica pa je, da so zabeležili najmanj žrtev po 19. Marcu - 431. Na intenzivnem oddelku se zdravi 3343 bolnikov, 38 manj kot včeraj. Hospitaliziranih s simptomi je 27.847, kar je 297 manj kot včeraj. Ozdravelo je 34.211 pacientov, poroča La Repubblica. 

Število žrtev novega koronavirusa je v Italiji je upadlo.
Število žrtev novega koronavirusa je v Italiji je upadlo. FOTO: AP

Po podatkih ameriške univerze pa je v ZDA umrlo že več kot 21.000 ljudi, okužbo z novim koronavirusom so potrdili pri več kot 550.000 ljudeh. ZDA so tako država z največ primeri covida-19 in največ smrtnimi žrtvami na svetu. 

Wyoming je edina ameriška zvezna država, kjer še niso potrdili smrti zaradi covid-19, vendar je ameriški predsednik Donald Trump tudi za to državo v soboto zaradi koronavirusa razglasil izredne razmere, tako da so zdaj razglašene v vseh 50 zveznih državah.

Najhuje je prizadeta zvezna država New York, kjer je covid-19 zahteval 9385 življenj, okuženih je več kot 180.000.

Pandemija je od izbruha na Kitajskem decembra lani na svetu zahtevala več kot 110.000 življenj, okužb so potrdili več kot 1,8 milijona.

 

Množično grobišče za žrtve covid-19 v New Yorku
Množično grobišče za žrtve covid-19 v New Yorku FOTO: AP

V Evropi pozivi k spoštovanju ukrepov, na vidiku pa tudi nekatere omilitve

Ob velikonočnih praznikih je več evropskih držav pozvalo svoje državljane, naj spoštujejo ukrepe glede omejevanja gibanja, ki so jih sprejeli za zajezitev okužb z novim koronavirusom. S pozivi k upoštevanju ukrepov želijo preprečiti morebiten nov val širjenja okužb, potem ko iz več držav že poročajo o umiritvi stanja.

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je sodržavljane ponovno pozval, naj za veliko noč in prihodnje dni upoštevajo omejitve gibanja. Kršenje tega bi namreč vodilo v širjenje novega koronavirusa. Avstrija z novim tednom odpira nekatere trgovine, kot so tiste z gradbenim materialom, znova bodo mogoče tudi nekatere storitve.  

Tudi v Italiji se vrstijo pozivi k upoštevanju ukrepov, narašča pa zaskrbljenost pred drugim valom okužb. Da bi se državljani ukrepov držali, so okrepili nadzor. Italijanska policija nadzoruje z droni, helikopterji, zaporami cest in kontrolami. 

Tudi španske oblasti pozivajo k upoštevanju ukrepov. Čeprav oblasti domnevajo, da je vrhunec mimo, so pozvali državljane, naj se držijo karantenskih omejitev, ter dodali,  da bodo nekatera sproščanja, ki prihajajo z novim tednom, namenjena zgolj lažjemu delu, ne pa prostočasnim dejavnostim. 

Da niso dosegli vrhunca, pa je prepričan britanski minister za zdravje Matt Hancock. Glede na nove številke ocenjuje, da postaja krivulja sprejetih bolnikov z novim koronavirusom bolj sploščena. To pa še ni zadosten razlog za rahljanje ukrepov, je dodal.

Razmere se slabšajo v Skandinaviji, kjer so na Švedskem presegli 10.000 okužb. Zaradi koronavirusne bolezni 19 je v državi, ki ni uvajala strogih ukrepov za zajezitev širitve, do zdaj umrlo 887 ljudi, so danes sporočile pristojne švedske oblasti.

Na Danskem so do danes potrdili približno 6000 okužb z novim koronavirusom in 260 smrtnih primerov. Na Norveškem so do zdaj okužbo potrdili pri 6300 ljudeh. Zaradi covid-19 je umrlo 42 ljudi. Na Finskem so potrdili 2600 okužb in 42 smrtnih primerov. Na Islandiji so potrdili 1700 okužb in sedem smrtnih primerov.

Na preizkušnji je naša človečnost

Enega najbolj odmevnih prazničnih nagovorov je medtem imel nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier, ki je sodržavljane v televizijskem nagovoru pozval k potrpljenju, disciplini in solidarnosti: "Pandemija ni vojna. Tukaj si nasproti ne stojijo narodi ali vojaki. To je test naše človečnosti." Dodal je, da kriza, ki jo je povzročila koronavirusna bolezen 19, v ljudeh prebuja tako najboljše kot najslabše. Covid-19 je v Nemčiji zahteval več kot 2700 smrtnih žrtev.

Da gre za vprašanje človečnosti, pa vse bolj svarijo v Latinski Ameriki, kjer se razmere hitro slabšajo. Bolezen je na pragu najrevnejših območij in grozi milijonom. V Braziliji so se prebivalci favel sami lotili razkuževanja površin. Kot pravijo, bi vdor bolezni tja pomenil tragedijo, saj hiše stojijo veliko preblizu skupaj, v enem gospodinjstvu pa je preveč ljudi.  Brazilija je kot prva država Latinske Amerike potrdila že več kot tisoč žrtev koronavirusne bolezni 19. Umrlo je 1056 ljudi. Hkrati so potrdili skoraj 20.000 primerov okužb z virusom. Brazilija je tako postala tudi prva država Latinske Amerike z več kot tisoč smrtnimi žrtvami covid-19.

 

Virus se ob tem širi tudi v državah čez Atlantski ocean. Argentinska vlada je v prizadevanjih za zajezitev okužb z novim koronavirusom do najmanj 26. aprila podaljšala omejitve gibanja. V Argentini so potrdili 1975 okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 82 ljudi.

Države Latinske Amerike pa že skrbijo tudi gospodarske posledice – za boj z njimi nimajo denarja. "V Salvadorju imajo dve milijardi dolarjev težak krizni paket, in ta je največji na območju. Honduras tega nima, Gvatemala še manj, ekonomija Nikaragve pa je praktično v bankrotu," pravi analitik Manuel Orozco. Države zdaj računajo na tujo pomoč, a številni opozarjajo, da bodo težave tudi s tem – saj tukaj pomoč prepogosto konča v žepih peščice. 

 

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

22.05

V pariški cerkvi kljub prepovedi organizirali velikonočno slovesnost

V eni od cerkev v Parizu se niso zmenili za stroge ukrepe socialnega distanciranja, ki veljajo v Franciji in tudi drugod po svetu. V njej je namreč potekala tradicionalna velikonočna slovesnost z več deset verniki. Vsi verski obredi so v Franciji prepovedani, a tega cerkev v središču Pariza ni upoštevala. Policijo so o poteku maše obvestili lokalni prebivalci, potem ko so slišali glasbo iz cerkve.

20.30

V ZDA okuženih že več kot 550.000 ljudi

Po podatkih univerze Johns Hopkins so v nedeljo opoldne po lokalnem času v ZDA potrdili že več kot 550.000 primerov okužbe s koronavirusom. Več kot 21.000 bolnikov je zaradi covida-19 umrlo. ZDA so tako država z največ okužbami in smrtnimi žrtvami na svetu.

20.05

V Franciji že skoraj 100.000 okuženih

V Franciji je število žrtev naraslo na 14.393. Skupno so v državi potrdili 95.403 primerov okužbe, samo v domovih za starejše so jih našteli 37.188.

18.10

V Italiji najmanj žrtev po 19. marcu - 431

Italijanska civilna zaščita je sporočila, da je število novih okužb znova malo naraslo, dobra novica pa je, da so zabeležili najmanj žrtev po 19. Marcu - 431. Na intenzivnem oddelku se zdravi 3343 bolnikov, 38 manj kot včeraj. Hospitaliziranih s simptomi je 27.847, kar je 297 manj kot včeraj. Ozdravelo je 34.211 pacientov.

17.53

Navijači v Italiji in Nemčiji na tribunah šele prihodnje leto?

Vse bolj kaže, da se bo treba navaditi na nogometne tekme, ki bodo zaradi zajezitve širjenja pandemije novega koronavirusa potekale brez gledalcev na tribunah. Razkriti načrti, ki jih objavlja britanski Daily Mail, kažejo, da bodo v italijanski serie A in v nemški bundesligi navijačem dovolili na stadione šele prihodnje leto. V Italiji in Nemčiji, serie A in bundesligi, želijo čim prej nadaljevati zaradi epidemije prekinjeni elitni nogometni ligi. Vsako odlašanje bo namreč imelo velike finančne posledice zaradi televizijskih pravic. In prav zaradi zagotovitve televizijskih prenosov želijo tako v serie A kot v bundesligi tekme odigrati na igriščih, a pred praznimi tribunami. Kljub temu, da načrtujejo vrnitev na igrišča maja, pa razkriti dokumenti kažejo, da bodo v serie A in v bundesligi navijačem dovolili vrnitev nazaj na stadione šele januarja leta 2021. Večina domačih tekmovanj po vsem svetu je bila prestavljena zaradi pandemije koronavirusa. Italija je bila ena prvih evropskih in ena od najbolj prizadetih držav zaradi virusa sars-cov-2. "Zdaj je videti, da v serie A nameravajo slediti zgledu bundeslige in navijačem ne dovoliti vstopa na stadione vse do konca leta 2020," poroča britanski Daily Mail na svojih spletnih straneh.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (237)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

NB777
12. 04. 2020 21.55
+1
Kitajci so lepo spustil to v zahodne države kot test da vidijo kako bo narod odreagiral, panično uničiti gospodarstvo zaradi niti 3% smrtnosti gripe kjer je večina žrtev bila nad 70...
NB777
12. 04. 2020 21.56
+2
To je odgovor zahodnega sveta, sem mislil da smo red Kitajci... Izgleda da niti malo ne
slo_veter
12. 04. 2020 20.50
-5
coolsko .. Italija se mora pocajtat, potem pa bomo tudi mi lažje zadihali . Pa če bi se še Španija, tudi ne bi bilo slabo. Ne bi se bilo slabo malce v morju namočit enkrat avgusta. Pa še ženi sem kupil nove 3 delne kopalke , za čez rit, čez joške, pa za čez usta .
Myway
12. 04. 2020 20.38
+3
Zakaj mediji pišejo o spodbudnih novicah? Dokler je virus prisoten, ne more biti nič spodbudnega. Narod zdej šizi, ker je Šarc rekel, da je sam gipca, zdej pa nič morja. Kdo je tu nor?
pomlad14
12. 04. 2020 20.48
+0
Dokler bo virus prisoten in ne bo izginil, bodo vzpodbudne novice samo v njihovih glavah.
Zmaga Ukrajini ...
12. 04. 2020 21.46
+6
My,... mogoče zato, ker je vse skupaj že precej tečno in se folku počasi že meša. Čim več spodbudnih novic! In seveda čim manj Jajota v medijih, in njegovo kocino, ki samo strašita.
Nosmoke
12. 04. 2020 20.03
-1
Huni pazte se ,Ursula bo ukrepala.....
mpotec86
12. 04. 2020 20.02
+11
ti amerikanci so res oprani, kup nekih bedakov, sploh ne vem kako jim uspe priti tako dalec, skoraj vladati svetu. ti bi morali nazaj v kameno dobo in ponovi vajo od začetka
knivar
12. 04. 2020 19.45
-10
hahahaha sred new yorka mass grobnica, ti ameri pa so svojga denarja vredni, holywood scenarij tle jim ni para, če se tolk let nazaj znali posnet prepričljivo un fejk pristanek na luno, so majstri iluzije
knivar
12. 04. 2020 19.48
-10
posneto nekje na zapuščenem peskokopu 13.igralcev plus bagerist in en dron, niskobuđetn scenarij
CIGU MIGU
12. 04. 2020 19.32
-1
nekaj tle ne drži,ker v bolnicah po fvg komaj odpirajo oddelke za covid pacijente,,,,,,,,,,,,,,,srečno
Alojz69
12. 04. 2020 19.30
+9
Bravo 2000 mrtvih na dan od tega 7000 ali 8000 od korone virusa v italiji je po 400 od 2000 spodbudna novica
nazaj v realnost
12. 04. 2020 19.26
+3
edini smiseln ukrep do cepiva in zdravila bi bil starejše od 65 let v osamitev, jih zaščitit tako, da se ne srečujejo z nami, mi ostali pa delat in otroc v šolo. amen.
boslo
12. 04. 2020 19.29
+5
Animal_Pump
12. 04. 2020 19.30
+32
Kam pa jih boš dal... V Postonjsko jamo, pa taborišča....kadilci so fud rizične osebe. Kam boš njih dal? Pa sistem bo treba malo prevetrit...tisto staro sraje...sam garat pa položnice plačevat ni za nikamor....Najprej skrajšat delovni teden....Pol bomo pa delal.
CIGU MIGU
12. 04. 2020 19.30
-12
tebe pa v postonjsko jamo in pleh muziko do konca
boslo
12. 04. 2020 19.31
+17
Animal,glede sistema se strinjam. To norenje ne vodi nikamor
nazaj v realnost
12. 04. 2020 19.33
+1
kam kam, doma bojo tako kot smo zdaj vsi a ne
Animal_Pump
12. 04. 2020 19.35
+6
Sej tud če ves folk delat naženeš. Kaj pa bo....zdravstveni sistem bo kolapsiral...več jih bo v bolniški kot pa jih bo delalo. Itak je pa cel svet v K....S kom boš posloval?
Animal_Pump
12. 04. 2020 19.37
+6
Sej tlbarne la tudi delajo....Tisti ki pa od doma delajo...naj pa tako delajo še naprej. Zjutraj ni gužve na cestah...okolje se manj onesnažuje...pa še za vožnjo jim ni treba plačevat. Čist super.
Animal_Pump
12. 04. 2020 19.37
+1
KVAJSTABO
12. 04. 2020 19.52
+2
A to misliš skrajšat tako, da bi bila recimo sreda, delovni dan.
Animal_Pump
12. 04. 2020 20.17
+6
Nope...lahko bi bil pa namesto 8...samo 6 urni delovnik ....Čist simpl
Antropozofija
12. 04. 2020 19.24
-11
Kaj pol ne bodo zmanjšal populacije na približno pol mlrd.. Ali se je Bill Gates zmotil, ali pa je 5G prešvoh.. Vsi ste me prepričeval z raznimi študijami o 5G. Še dobro, da vam nisem verjel..
knivar
12. 04. 2020 19.41
+4
Špartanec
12. 04. 2020 20.03
+5
Našvasan_zob
12. 04. 2020 19.15
+25
Čist na blef moja izjava... ampak po moje bo šlo kao mal na bolš... tolk da bodo zrahlal ukrepe in pol bo šlo ornk na slabš... in zgodil se bo market kreš kot si ga zaslužmo.... (again tale izjava je čist na blef, me pa nebi presenetlo, če bo res tko)..
Animal_Pump
12. 04. 2020 19.18
+14
Verjetno imaš kar prav....ampak tudi če bodo zrahljali ukrepe...se bo določen folk še držal nazaj....in od daleč opazoval kaj bo....ostali bodo pa...
MahatmaGandhi
12. 04. 2020 19.14
+8
Slika množičnega grobišča v New Yorku je čisti fake news. A res mislite, da temu verjamemo. Če so že inficirani z Covid bi človek pričakoval, da jih bodo upepelili, tu pa sredi New Yorka kar dajejo ljudi v skupne grobnice. Me zanima, če bodo potem res javili lokacijo, kamor lahko gremo prižgati sveče..... Če bi sliko uporabili za Sirijo bi še verjel, tako pa..... brez sramu lažete....
Našvasan_zob
12. 04. 2020 19.11
+3
Aha.. pa v Italiji včeraj spet porast števila okuženih za 300 več kot predvčerejšnjim.. in teli grejo čez 3 tedne na britf..... no, vi pa kar odpirajte šampanjce ...
bibien
12. 04. 2020 19.06
+17
Spodbudnih novic bo v vsakem primeru vedno več. Če mislite, da v Italiji in na Hrvaškem letos ne bo turizma se motite! Bodo zalaufali kmalu drugače ne morejo preživeti. Nimajo šans. Žal ali na srečo.
Našvasan_zob
12. 04. 2020 19.12
+1
Zarad mene loh že dons vse ukrepe odpravjo.... ko bo julij/avgust masaker po bolncah pa ne mene gledat...
Našvasan_zob
12. 04. 2020 21.15
+1
Ti kr prekužuj folk...ostali bodo pa dobil cepivo...
tiger101
12. 04. 2020 18.58
+16
samo 400 novih , to pa je razlog za veselje,.. nihče ne bi smel umret !
upornik30
12. 04. 2020 18.57
+22
DA PRI 21 STOLETJU PRI VSEJ TEHNOLOGIJI IN VISOKO IZOBRAŽENEM KADRU NIMAMO CEPIVA PROTI EPIDEMJI??????
Našvasan_zob
12. 04. 2020 19.16
+6
Loh ga dobimo to sredo.. ampak bo zarad stranskih učinkov lih en tolk folka kokr jih bo rešu tut na britof spravu..... trega ga je ORNK testirat predno cepiš 7 Milijard folka..
Shesmeteet
12. 04. 2020 18.54
+12
Amerika 65 mrtvih na milijon Švedska 89.
kokicas
12. 04. 2020 18.53
+18
V Italiji se umirja število smrti in število ljudi na intenzivni negi kot pravijo ampak se vedno imajo vsak dan preko 4000 na novo okuženih kljub popolni karanteni vem kako je tam gosto naseljeno in kakšen narod so po karakterju pa vseeno visoke številke. Vprašanje ali se številke višajo v domovih za starejše ali doma ker pač morajo na delo hodit. Sicer pa do kakšnega sproščujočega in mirnega dopusta v Italiji bo še potrebno nekaj časa.
ata_jez
12. 04. 2020 18.57
+10
Popolna karantena? Poglej malo nadzor prometa. Cel kup zastojev že nekaj dni. :-(
kokicas
12. 04. 2020 19.01
+8
Sj vem ja imajo zastoje v Rimu Milanu na obvoznici sj poznam realne razmere ampak mediji o tem nič ne govorijo in kažejo samo posnetke praznih ulic. Ulico stran od koder snemajo pa tržnice nabito polne obvoznice stojijo vozijo s ez vespami pač klasična Italija. Italijani tudi v isti hiši živijo vseh starosti.
nazaj v realnost
12. 04. 2020 19.23
+7
Kaj ste/smo pa pričakovali drugega, ne moremo kar prenehat živet.
štajerc65
12. 04. 2020 18.51
+4
Spodbudne novice pa ja. Mi pa kot papige v kletki.
Supervillain
12. 04. 2020 18.38
+16
To še niso spodbudne novice dragi moji še vedno je lahko več kot 600 ali 700 žrtev v prihodnjih dneh ali celo tednih.