Korona

'Grozi nam generacijska katastrofa, ki bi lahko spodkopala desetletja napredka'

New York, 04. 08. 2020 12.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Da svetu grozi "generacijska katastrofa", je posvaril generalni sekretar ZN, Antonio Guterres. Zaradi pandemije koronavirusa je namreč 160 držav sveta začasno zaprlo šole, kar je prizadelo več kot milijardo otrok. Pozval je k ponovnem odprtju šol, ko je izbuh na lokalni ravni pod nadzorom. Poletne počitnice se medtem bližajo koncu, številne države tako pretresajo številne scenarije, kako na varen način znova odpreti šole. V šolske klopi pa so že sedli otroci v Nemčiji, pouk pa poteka po nekoliko spremenjenih pravilih.

Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je posvaril pred dolgoročnimi posledicami zaprtja šol v času pandemije covida-19. Med drugim je pozval k ponovnemu odprtju šol, ko so razmere glede koronavirusa pod nadzorom, in obsežnejšemu financiranju izobraževanja.

Z namenom zajezitve novega koronavirusa so številne države, tudi Slovenija, začasno zaprle šole. To so storili v 160 državah, kar je prizadelo več kot milijardo otrok, kažejo podatki ZN. Poleg tega najmanj 40 milijonov otrok ni dobilo izobraževanja v ključnem predšolskem letu, je povedal Guterres.

Več kot milijarda otrok je zaradi pandemije ostala doma.
Več kot milijarda otrok je zaradi pandemije ostala doma. FOTO: AP

Kriza izobraževanja je bila po njegovih besedah že pred koronakrizo, saj 250 milijonov otrok ni hodilo v šolo, so sporočili iz Združenih narodov. "Zdaj nam grozi generacijska katastrofa, ki bi lahko zapravila neizmeren človeški potencial, spodkopala desetletja napredka in okrepila neenakosti," je izpostavil Guterres ob začetku kampanje ZN z naslovom Rešimo našo prihodnost.

"Smo v ključnem trenutku za otroke in mlade po svetu," je dejal. Odločitve, ki jih bodo zdaj sprejele vlade, bodo trajno vplivale na stotine milijonov mladih in na razvoj držav v več desetletjih, je povedal.

Zato je pozval k ukrepanju na štirih področjih. Prvo je ponovno odprtje šol. "Ko je lokalni prenos covida-19 pod nadzorom, mora biti vrnitev otrok v šole in izobraževalne ustanove najpomembnejša prioriteta," je poudaril. "Posvetovanje s starši, skrbniki, učitelji in mladimi je ključno," je dejal.

Zavzel se je tudi za to, da bi izobraževanju dali prednost pri finančnih odločitvah. "Proračune za izobraževanje je treba zaščititi in povečati," je dejal.

Tretje področje je, da morajo biti izobraževalne pobude usmerjene k najbolj ranljivim. To so pripadniki manjšin, ljudje na kriznih območjih, razseljeni in invalidi.

Zadnje področje pa je razvijanje izobraževalnih sistemov, usmerjenih v prihodnost, ki bodo zagotovili kakovostno izobraževanje za vse. Da bi to dosegli, je treba vlagati v digitalno pismenost in infrastrukturo. Posodobiti je treba vseživljenjsko učenje in okrepiti povezave med formalnim in neformalnim izobraževanjem, je še povedal Guterres, so zapisali ZN.

V Avstriji razmišljajo o uvedbi sistema semaforja za tveganje okužbe v šolah

V Avstriji za zdaj načrtujejo, da bodo šolsko leto začeli septembra, preučujejo pa, kako kljub pandemiji covida-19 čim dlje zagotavljati običajen pouk. Med drugim razmišljajo tudi o uvedbi t. i. sistema semaforja za tveganje okužbe z novim koronavirusom v šolah, so pojasnili na ministrstvu za šolstvo na Dunaju.

Minister za šolstvo Heinz Fassmann se v novem šolskem letu želi izogniti ponovnemu splošnemu zaprtju šol po vsej Avstriji zaradi pandemije, pa tudi zaprtju v več okrožjih. Kot je pojasnila njegova tiskovna predstavnica, bi tudi v primeru, če bi bila Avstrija "rdeča", torej med državami z največjim tveganjem za okužbo, zaprli šole samo v posameznih regijah, kjer bi prešli na šolanje od doma. Omenila je tudi možnost, da bi zaprli le posamezne šole ali razrede ali da bi odredili karanteno le za posamezne učence.

Zelena barva pa bi pomenila povsem običajen začetek šolskega leta ob upoštevanju higienskih ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa.

Stanju na "semaforju" bi v avstrijskih šolah prilagajali tudi pravila glede nošenja mask, športnih aktivnosti in petja pri pouku glasbe. Natančnejše kriterije naj bi sicer določili pred začetkom šolskega leta. To naj bi se v nekaterih deželah začelo 6. septembra, v drugih, tudi na avstrijskem Koroškem in Štajerskem pa 13. septembra.

Nemški učenci že začeli novo šolsko leto

Z začetkom tega tedna se je na severu Nemčije v šolske klopi po poletnih počitnicah vrnilo več sto tisoč šolarjev. Kot prva od 16 nemških zveznih dežel je počitnice zaključila Mecklenburg-Predpomorjanska. Pouk zaradi pandemije poteka po spremenjenih pravilih.

Da bi zmanjšali možnost širjenja okužbe z novim koronavirusom, so tako razrede razdelili v več skupin, ki se med sabo ne smejo družiti. Znotraj posameznih skupin sicer ne bodo veljala pravila socialnega distanciranja, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Če se bo okužil kateri od učencev, bo njegova skupina morala v karanteno, ne bodo pa zaprli celotne šole.

Na hodnikih nemških šol so poslej obvezne maske, razrede morajo redno prezračevati, učenci pa se ne smejo objemati in morajo redno umivati roke.

V Nemčiji so učenci znova sedli v šolske klopi.
V Nemčiji so učenci znova sedli v šolske klopi. FOTO: AP

Pouk so začeli tudi na več otokih v deželi Schleswig-Holstein, v pristaniškem mestu Hamburg pa se bodo šole po počitnicah znova odprle v četrtek. Prihodnji teden se bodo v šolske klopi vrnili tudi učenci v prestolnici Berlin in bližnji zvezni deželi Brandenburg, v Severnem Porenju-Vestfaliji in v ostalih delih Schleswig-Holsteina.

Da se bodo nemške šole po poletnih počitnicah odprle za pouk v polnem obsegu, so se dogovorili ministrski predsedniki vseh nemških dežel. Pred počitnicami je pouk ob rahljanju ukrepov potekal v močno okrnjeni obliki.

Ker število novih okužb z novim koronavirusom v Nemčiji spet narašča, mnoge skrbi, da šole ne bodo dolgo ostale odprte. A pristojni opozarjajo, da otroci ne morejo več brez pouka. "Otroci morajo priti v šole, ker ne smemo več izgubljati časa," je poudaril ravnatelj šole Jugenddorf-Christophorus v Rostocku Steffen Kaestner.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (51)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

trolololol
04. 08. 2020 21.17
+1
Namerno poneumljanje in ustvarjanje bolezni nima nobenega smisla. Država rabi denar, pobira ga od davkov, zato rabi delovno silo, ter pametne ljudi da kej fajnega nardijo, da se izvaža npr. Met narod debilnih invalidov pa pomeni nič denarja. Nekam čudno razmišlate nekateri. Zato npr. cigareti niso prepovedani - dobre trošarine, drži te odvisnost v slabšem socio-ekonomskem položaju, k bi pa šel nekak v penzijo so pa dobre šanse da te pobere zarad tega. Čista zmaga za državo, lepo filaš blagajno, k bi mogu pa kej vn dobit te pa ni več na sceni. Kdo bo ustvarjal denar, če je namen da smo vsi butasti in bolni, nezmožni za delo? Kdo bo plačeval zdravljenje potem?
crazymoto
04. 08. 2020 16.31
+11
"Grozi nam generacijska katastrofa" ja taka umetno ustvarjena... pa z namenom...!
Jmek
04. 08. 2020 15.53
-1
Naj učenci hodijo v šolo en teden dopoldan in en teden popoldan. Pa ne bo gužve v šolah. Problem je, ker učiteljice ne morejo delati popoldan, so prevelike gospe.
nikhrast
04. 08. 2020 17.33
-2
To je problem v Evropi, v Severni Ameriki so osnovne šole končajo ob polštirih popoldne, začnejo pa ob devetih dopoldne.
optimistikus
04. 08. 2020 15.46
+24
Malo razmislite, zadeva gre v smer da se mladi ljudje ne izobražujejo, da naredijo ljudstvo popolnoma nerazgledano, danes ima povprečni človek preveč znanja in ga je težje obvladovati.
Johnny_boy
04. 08. 2020 15.33
+16
Glavni problem je samo WHO. To je edina institucija ki jo je treba zapreti. Bo naenkrat vse delovalo normalno.
Bistr?an
04. 08. 2020 15.24
+10
ma kaj zej če bo eden v razredu kužen bo cel razred zaprt za 14 dni 🤔. Kaj to pomeni ,da bomo potem tudi starši v karanteni???
reakcionar
04. 08. 2020 15.04
+35
Sami ste si krivi. Najprej sami nepotrebno uničite šolsko leto, potem pa jokate nad tem. Sicer pa ne bo velike škode,saj jaz vidim da mladina iz šole prihaja bolj moralno deformirana ter nesposobna za življenje. Pa imaš situacijo magistra ali inženirja, ki ne ve, kako se zamenja žarnica na avtu.
MojsterSplinter
04. 08. 2020 14.38
+11
Kaj pomeni "povsem običajen začetek šolskega leta ob upoštevanju higienskih ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa"? Ali to pomeni, da otroci v razredih nosijo maske in se ne družijo, ali samo, da si umivajo roke in se razredi prezračujejo?
dejannovak
04. 08. 2020 14.27
+5
Rojaki, vedno je treba gledati s svetle strani (brajd sajd of lajf). Če ne bo šole, bo več neizobraženih in naša država rabi take (pomožne delavce, natakarje, svaštarje vseh vrst), bodo vsaj službe. Diplome pa se da dobiti oziroma kupiti za zmetno ceno npr. tudi v bližnjem Bihaču, le polj te ne smejo dobit.
KOdOvce
04. 08. 2020 14.44
+6
Biznismeni bodo itak lahko odpirali firme v Bosni, tako da ni panike, ce se šola spusti xD
Et54678
04. 08. 2020 14.16
+5
kaj pa Kustečeva pravi na to?
mmickica
04. 08. 2020 14.11
-32
Male otroke do 10 let v sole, tudi vrtce odpret. Vse te pa razporediti po celitni soli na vec manjsih skupin. Druzenje med skupinami omejiti, uciteljice in vzgojiteljice t maskami. Pri delu uporabljeti stare nacine poucevanja, torej kredo in tablo, ucenci zvezke, itd... brez raznih didakticnih pripomockov in igral. Starejse otroke od 11 let naprej solati od doma ,online. Ti so ze lahko sami doma! V nasprotnem bo doma zaradi otrok ostajalo prevec zaposlenih in bo gospodarstvo utrpelo nepopravljivo skodo. Tako naj ostane do takrat, ko bo sirse dostopno cepivo.
KOdOvce
04. 08. 2020 14.46
+17
tako, pa koruzo v kot in šibo, pa bo tvoj kompleks potesen xD
Uporabnik1923750
04. 08. 2020 16.49
+9
imam boljšo idejo. nazaj v jame živet. mlajši do 10 let ostanejo z mamo v jami, starejši odidejo na lov z očeti. ne bo gospodarske skode, okoljevarstvenih tezav, zafrustreranih najstnikov, zatezenih starcev, prometnih zamaskov,... in še in še
Uporabnik1923750
04. 08. 2020 16.51
+6
aja pa moski bodo spet lovci, zenske pa zopet nabiralke.. ko je to tudi popularna tema dandanes...
JJdiktator
04. 08. 2020 14.02
-10
v šoli te ne naucijo nic pametnega.razen da minus in minus data plus. ter o obstoju mavricne druzine..
Mptric
04. 08. 2020 13.55
+51
Jaz ne vem kje ta sekretar zivi in na keterem planetu, sam me res zanima kaj smo napredovali?edino to da bogati so se bolj bogati, mladina brez vrednot, vse za lajk na socialnih omrezij, kam bi mi napredovali???treba je it par stopnic nazaj prvo
pozzo
04. 08. 2020 13.43
+6
Odvisno v kateri gospodarski dejavnosti in na katerem nivoju, pejt v gradbeništvo tega kokr češ.
Generacija56
04. 08. 2020 13.48
+19
V gradbeništvu niti slovensko ne znajo, kaj šele spisati komentar na 24Ur, zato ostanimo pri teh, ki znajo reči vsaj "dober dan"..... Oni niso naš problem...
Zanesenjak
04. 08. 2020 13.41
+18
Jao, vse se da urediti, samo malo je treba migati. Ni varianta samo normalno v šole ali pa delo od doma. Je polno vmesnih variant. Najboljša zame je, da gredo v šole, kjer se ne selijo po šoli in ne malicajo z drugimi razredi. V tem primeru dajo v karanteno samo en razred, ne pa cele šole. Problem je le to, da so otroci skupaj tudi po šoli. No, to so pa tudi sedaj.
mic3
04. 08. 2020 13.39
+3
mic3
04. 08. 2020 13.39
+0
Hidroksiklorokin zagovarja cel kup zdravnikov in Trump... Sam o tem se pa ne poroča..
Et54678
04. 08. 2020 13.39
+38
tako je, septembra nazaj v šole! nehajte se igrat z našimi otroci!
mic3
04. 08. 2020 13.38
+22
Tukaj se spravljate na Trumpa... A o protestu v Berlinu, ko je bilo več kot milijon protestnikov ste kaj pisali... Nisem zasledil.. Protestirali so proti koronskim ukrepom kateri so totalno neutemeljeni... Pa še zdravilo imamo.. Hidroksiklorokin... Samo so farmacevtski giganti proti ker jim dol visi za nas... Njim je pomemben samo denar... Dejte mal svojo glavo vlkopit pa sami mal raziskati ne pa teh tračev brat...
nekaj brezveze
04. 08. 2020 13.37
+27
Zivljenja kot smo ga poznali -ga ne bo vec..Lahko ga pozabite..Korona je samo izgovor za podrejanje ljudi -kar jim je tudi uspelo..Pol leta nam mediji servirajo ene te iste stvari,ampak noben pa se ne upa razpisat o tem kaj nam sledi v prihodnosti!!