Korona

'Zdelo se je, da je opremo kupoval zavod, čeprav je bila zadaj v resnici država'

Ljubljana, 01. 05. 2020 07.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
STA, M.R., U.V.
Komentarji
2254

Vlada je sporočila, da poročila o stanju in dobavah zaščitnih sredstev še ni zaključila, saj "pripravlja in usklajuje posamezne elemente med resorji". Pravnik Rajko Pirnat pa je o načinu naročanja zaščitne opreme dejal, da je ta omogočil "sistem, ki je obremenjen s številnimi korupcijskimi tveganji".

Vlada obravnave poročila o stanju in dobavah zaščitnih sredstev še ni zaključila. Kot so sporočili z urada vlade za komuniciranje, vlada zaradi obsežnosti gradiva poročilo še pripravlja in usklajuje posamezne elemente med resorji. Ko bo dokončno pripravljeno, ga bo vlada potrdila in v celoti tudi javno objavila. Kdaj bo to, še ni znano, so pojasnili v uradu.

Vlada je obravnavo poročila začela že na sredini seji, po njej so v sporočilu za javnost spomnili, da jim je uspelo zagotoviti zadostno količino opreme, potrebne v epidemiji covida-19, kljub dejstvu, da so na globalnem trgu vladale izredne razmere.

Na način naročanja zaščitne opreme se je v oddaji 24UR ZVEČER odzval pravnik Rajko Pirnat.  Ta je dejal, da je bil sistem naročanja vzpostavljen izrazito netransparentno: "Na način, da se ni vedelo, kdo kaj dela, kdo podpisuje pogodbe, kdo so bile te osebe, ki najbrž ne bodo sprejele odgovornosti za svoje odločitve." 

Poleg tega je bila sprejeta nerazumljiva odločitev, da se zaščitno opremo kupuje preko slovenskih posrednikov, je poudaril Pirnat:"Ta je omogočila sistem, ki je obremenjen s številnimi korupcijskimi tveganji, videti je, da smo precej preplačali to opremo. V velikem delu, ker so se z njo okoristili proizvajalci v tujini, ampak bojim se, da tudi kdo pri nas." 

Prepričan je, da bi se dalo vzpostaviti sistem, v katerem bi država direktno kupovala zaščitno opremo kot država in ne preko posrednikov. To je denimo uspelo Hrvaški: "Gotovo bi se dalo poslovati direktno. To je le del v tej zgodbi vzpostavitve nepreglednega sistema. Zdelo se je, da je to kupoval zavod za blagovne rezerve, čeprav je bila zadaj v resnici država, saj zavod nima ne človeških ne drugih virov, da bi to zares delal sam."

"To je odgovornost cele vlade in ne enega ministra, saj bi ta morala, ker je to tako pomembna naloga, vzpostaviti ustrezen sistem že na začetku. Vlada ima dovolj strokovnjakov, ki bi lahko izvajali te nabave," je prepričan. 

Zakaj so naročili Geneplanetove ventilatorje in zakaj nekaterih ponudb niso odprli?

V oddaji Tarča pa so sinoči nadaljevali z razčiščevanjem očitkov o domnevnih nepravilnostih pri nabavah zaščitne in druge opreme, potrebne v epidemiji covida-19. Večinoma se je pogovor vrtel okoli dobave medicinskih ventilatorjev, svojo vlogo pa sta pojasnila tudi državna sekretarka Jelka Godec in prvi mož policije Anton Travner.

Ključno vprašanje, ki so ga izpostavili, je bila ustreznost ventilatorjev za umetno predihavanje Siriusmed R30, ki jih je zavod za blagovne rezerve naročil pri podjetju Geneplanet.

V elektronskem sporočilu, naslovljenem na tedaj še poslanko SDS Jelko Godec, državnega sekretarja na ministrstvu za gospodarstvo Aleša Cantaruttija, desno roko gospodarskega ministra Andrejo Potočnik in ministra Zdravka Počivalška 17. marca, je namreč zapisano, da je bil celoten vrh ministrstva seznanjen z mnenjem zdravnikov, da je ventilator, ki ga ponuja podjetje Geneplanet, neprimeren.

Eden izmed treh članov neformalne strokovne skupine strokovnjakov, ki je bila izbrana za ocenjevanje ponudb, Rihard Knafelj, je v oddaji ponovil, da ta ventilator ni primeren za predihavanje bolnikov, ki potrebujejo nadzorovano predihavanje zaradi covida-19. "Jaz sem to povedal, napisal in za tem stojim," je dejal.

Tako je bil presenečen, da so te ventilatorje naročili, saj je njihova skupina od 90 ventilatorjev kar 13 drugih ocenila za zelo primerne. V strokovni skupini sta bila še zdravnika Marko Noč in Primož Gradišek.

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je zatrjeval, da so ventilatorje tega podjetja že pred tem kupili tako v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana kot v celjski bolnišnici. Na Knafljeve ugotovitve pa minister odgovarja, da "stroka ni en zdravnik". Tudi državna sekretarka v kabinetu predsednika vlade Jelka Godec je pojasnila, da iz vladnega poročila o nabavi opreme izhaja, da je "imel ta ventilator še eno drugo strokovno mnenje".

Kot je poudaril minister, so te ventilatorje kupili, ker so bili v tistem trenutku na voljo, tudi če niso bili mercedesi, ampak golfi.

Po besedah Knaflja pa so enega izmed naročenih ventilatorjev v UKC Ljubljana prejeli in preizkusili na samo enem neproblematičnem bolniku, nato pa ga spravili v skladišče.

Direktor Geneplaneta Marko Bitenc vztraja, da so njihovi ventilatorji ustrezni, kar da potrjujejo številna naročila iz drugih držav. V podjetju povezave s politiko zavračajo in trdijo, da so zaradi medijskega pojavljanja utrpeli gospodarsko škodo.

Počivalšek je sicer pri zavodu za Geneplanet posredoval za 100-odstotno predplačilo, še preden je bila izdana bančna garancija. Geneplanet je bil, kot je razvidno iz ponudbe, edini, ki je imel za osem milijonov predplačila le 50-odstotno bančno garancijo. Drugi dve podjetji – RAM2 in Gorenje – sta imeli bančno garancijo v 100-odstotnem znesku avansa. Četrto podjetje Interpart pa avansa sploh ni prejelo, je še poročala Tarča.

Poleg tega je bila ponudba Geneplaneta najdražja od vseh. Prav tako niso dostavili ventilatorjev do predvidenega roka, 15. aprila, zato je bila pogodba podaljšana do 15. maja. Do sedaj je podjetje dostavilo 110 ventilatorjev, do 15. maja jih mora skupaj 220, so navedli v oddaji.

V njej je gostoval tudi v. d. direktorja policije Anton Travner, ki je pojasnil svoj klic na zavod za blagovne rezerve. Dejal je, da je dobil obvestilo, da se dogaja nekaj, kar bi lahko povzročilo nepopravljivo škodo za Slovenijo, zato je to preveril. Uslužbenec zavoda Ivan Gale mu je poslal celo vrsto elektronskih sporočil, ki jih je posredoval kriminalistični policiji. "Preverila je okoliščine in ugotovila, da v tistem konkretnem primeru ni znakov kaznivih dejanj. Ravnal sem popolnoma po svoji vesti in takoj, nobenih navodil in obvestil od politike nisem dobil," je dejal prvi mož policije.

V zvezi s sklepanjem poslov s posredniki je Godčeva danes pojasnila, da neposredno sklepanje poslov v času izbruha pandemije ni bilo možno, saj se je trg zaprl. Med drugim je Kitajska s 16. marcem centralizirala nabave in kot je dejala državna sekretarka v kabinetu predsednika vlade, ni bilo ministra, ki bi lahko v tistem času s klicem neposredno uredil nakup zaščitnih mask. Godčeva je bila sicer v zgodbo z nabavami vpeta še kot poslanka – kot je pojasnila danes, jo je minister za zdravje "prosil za pomoč kot bodočo državno sekretarko".

V oddaji so poročali tudi, da se je nanje obrnilo več dobaviteljev, ki so ponudili zaščitne maske po nižji ceni od tistih, s katerimi so bili nazadnje sklenjeni posli, in da nekateri od teh niso niti dobili odgovorov na ponudbe. Obrambni minister Matej Tonin je ob tem pojasnil, da se je vladna delovna skupina pri presoji ponudb ravnala po času prejema in po resnosti ponudbe, pri čemer pa so imele prednost tiste s krajšimi dobavnimi roki. Skupina je pregledala tudi po 80 ponudb na dan, več pa fizično ni mogoče, je dejal.

Tonin je sinoči tudi izzval Galeta, naj pove, ali sta on ali njegova mama posredovala pri njem, da bi bilo za nabavo zaščitne opreme izbrano podjetje Acron. V slednjem je namreč zaposlena mama obrambnega ministra. Gale mu je pritrdil, da ne.

Spomnimo

Dobava zaščitnih sredstev je v zadnjem tednu dvignila veliko prahu, opozicija je napovedala interpelacijo najmanj gospodarskega ministra Zdravka Počivalška, če ne cele vlade, kljub prepovedi zbiranja je prišlo do protestov, k čim prejšnji, a verodostojni razjasnitvi okoliščin je pristojne institucije pozval tudi predsednik republike Borut Pahor. Vlada je odgovorila s pripravo poročila, po začetku obravnave na sredini seji vlade pa so nato do včeraj resorji nanj oddali tudi pripombe.

Zavod za blagovne rezerve je od sredine marca do 25. aprila sicer podpisal 59 pogodb za 183,7 milijona evrov, sklenili pa so še 10 aneksov v vrednosti 82,9 milijona evrov. Naročena oprema je tako skupno vredna 266,6 milijona evrov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2254)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

CIGU MIGU
03. 05. 2020 20.51
+2
z novo vlado je prišel virus,z novejšo vlado,pa bo odšel virus
anekdo
02. 05. 2020 16.32
+6
Ali ne veste, da šefi ukazujejo, delavci podpisujejo?
cefre
03. 05. 2020 19.59
+2
Saj sistem ko šef ne sme odgovarjat je povsod takšen. Delavec, ki podpiše naj bo žrtveno jagnje, šef je itak Bog
zdrava.pamet
02. 05. 2020 12.19
-7
Milena Pal Jankovic je ze pozabljen.Tu bodo do eura razclenili nabave mask v skoraj obsednih razmerah,ko so dobavitelhi iz ure v uro spreminjali cene,bilo je kupi ali pusti in bo drugi kupil.To smo obcutili tudi v nabavi za podjetja(razkuzila,maske).Takrat je javnost pricakovala,da rodijo zascitna sredstva.Zdaj pa...levajzarske intrige pac.Ko pa so resnično kradli levicarji pa nobenih tarč in demonstracij....
Kaktus111
02. 05. 2020 10.43
+15
Ko vidim kaj tale Počivalšek dela mi je jasno zakaj je Šarec odstopil .......!!!
snupy1
02. 05. 2020 10.37
+23
Skupina je pregledala tudi po 80 ponudb na dan, več pa fizično ni mogoče, je dejal. Preprosta matematika. Če je bilo v skupini samo 10 ljudi je vsak na dan pregledal samo 8. ponudb. To je ena na uro. Če upoštevamo da so neresne takoj dali na staran hitro ugotovimo, da niso delali nič drugega kot iskali kako svoje dobavitelje postaviti na prvo mesto. Zavod so pa samo namočili kot je povedal Počivalšek nikjer ni podpisal nobene pogodbe. Je pa urgiral in klical kaj naj drugi podpišejo. Samo v razmislek kaj so delali.
majmun11223344
02. 05. 2020 09.42
+27
Redkokdaj se komu pojavi takšna priložnost kot se je sedaj Janši. Svojo priljubljenost bi lahko dvignil na ekstremno visoko raven. Če bi le podprl ljudi ki dejansko delajo, če ne bi bilo takšne komukacije, da bi vsaj mesec zdržal brez zgodovinskih zdrah, ko jih konstantno ponavlja, pol pa še za dodatek to narocevanje opreme.... No pa je šel po svoji ustaljeni poti.
Zmaga Ukrajini ...
01. 05. 2020 21.57
+22
G. Počivališku predlagam, naj toži bivšega ministra, ki mu je pustil prazna skladišča, ker to je pa res nedopustno!!!
Kaktus111
02. 05. 2020 10.50
+4
Misliš da bo ...........................HA HA HA ......
brezvode
01. 05. 2020 19.32
+18
Ta tip si je opral glavo z novim šamponom znamke Janez Janša, opere lase in možgane-te moraš imet
hisne
01. 05. 2020 19.24
+26
če pade Počivalšek pade vlada JJ,mislim da nebodo pustili da gre
Karlo
01. 05. 2020 20.35
+20
Se tudi meni zdi, čeprav je moral Janša žrtvovati svojega člana in direktorja Zakrajška. Očitno Poči ni tako neumen kalikor je pokvarjen.
Foxn.ca
01. 05. 2020 19.05
+22
Tat in lažnivec. spelji se
prašek
01. 05. 2020 18.48
+35
A je Počivalnik danes že kaj ukradel ???
zek
01. 05. 2020 21.11
+3
Danes ne je morda kaj ukradel pod Cerarjeva vlado ali Šarčevo???
Ne verjamem politikom
01. 05. 2020 18.40
+6
Zakaj je treba DSOje odpret za obiskovalce? A smo se preveč držali ukrepov?
SVOBODA 2020
01. 05. 2020 18.27
+29
Zdaj na tv SAZU je pridobil v zacetkz marca ponudbo urdno kitajske province Nancimg pp cc 1 tretjina cene po katero so.nasi goljufi kupovali...po.10.dn8 so dobili uradnp od vlade naj joh nehajo nadlegovat RES SMO DRŽAVA V KATERI VLADAJO LAZNIVCI IN PREKUPCEVALCI Z VSEM.OD OROUJA DO MASK FUUUUUUUJJJJJJ
RADO62
01. 05. 2020 18.27
-34
Ce bi ta isti pocivalsek maske nabavljal pod šarićijem bi bilo pa vse OK..... bizarno obnasanje levih kameleontov .... 🤣😂🤣😂🤣
srebrnibreg
01. 05. 2020 18.31
+27
Za tebe je pač bizarno kjer ni provizij. Bil je za to zadolžen pa ni nabavljal mask, ker ni mogel preko posrednikov nabavljati kjer bi lahko dobival provizijo kot jo sedaj on in njegov šef.
anekdo
02. 05. 2020 16.33
+3
Kaj pa je delal takrat kot minister? Samo plačo prjemal....
Domendo
01. 05. 2020 18.26
+16
Novinarka je včeraj naredila edino napasko, ker ni počivalška malo zmedla in mu vmesno postavila vprašanja za adrio airways. Tam kjer je ta debeluh zraven vse propada. Nastavljen da laže narodu, ko njegovi šefi kradejo. Namerno so zamenjali vlado, da so se bratušek, cerar, židan, rjavec in. drugi lopovi malo poskrili. Jasno je, da še malo in bo zmanjkalo ljudi, za laganje narodu. To kar zdaj gledate so zadnji jezdeci apokalipse.
RADO62
01. 05. 2020 18.24
-26
Hahaha.... levosucni protestirajo proti svojemu ministru pocivalsku.... pa sej to je noro... 🤣🤣🤣🤣🤣
VolkBrenin
01. 05. 2020 18.29
+31
rado...brihtn si ravno dovolj za sektaša......janša je predlagal/ izbral počivališka..... ZAKON o Vladi Republike Slovenije (ZVRS) (neuradno prečiščeno besedilo št. 16) I. SPLOŠNE DOLOČBE 11. člen Predsednik vlade mora predlagati imenovanje ministrov v roku petnajst dni po svoji izvolitvi ..... Predsednik vlade je janša...Počivalšek je minister za gospodarstvo jANŠEVE VLADE....
anekdo
02. 05. 2020 16.35
Eni pač tulijo z volkovi. Se ne morejo odreč položaju.
vinogradnik33
01. 05. 2020 18.23
+40
Bade maister Počivalšek je kupil golfa za ceno mercedeza in potem se širokousti in negira mnenje stroke ob tem je pa še aroganten , nesramen in poln samega sebe , je pač človek brez morale !
anekdo
02. 05. 2020 16.36
+4
TitCankar
01. 05. 2020 18.19
+25
Sankcionirati lopove že ampak takoj razdreti oderuške pogodbe ki niso dobavili v roku in jih davkoplačevalci ne bomo plačevali in tiste pogodbe, ki ne izpolnjujejo standarda za zaščitno opremo kot tista baraba pokvarjena ki je državi prodal navadne serviete, koruptivni Počivalšek pa jih je zagovarjal, da so primerne, da ga ni sram!
hotchilipoper
01. 05. 2020 18.19
+21
Nesposobni do amena
kakafonijaprava
01. 05. 2020 18.15
+24
2 procenta proračuna za maske in obleke in neuporabne respirartoeje, a so nori