Korona

Zdravilo proti malariji: večja verjetnost za smrt in srčno aritmijo bolnikov s covid-19

Washington, 22. 05. 2020 17.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Hudo bolni pacienti s covid-19, ki so jih zdravili z hidroksiklorokinom, so imeli večjo verjetnost za smrt ali da razvijejo srčno aritmijo, so odkrili raziskovalci. Študija, v kateri so analizirali podatke o več kot 96.000 pacientih, je pokazala, da lahko ima takšno zdravljenje hude stranske učinke.

Raziskovalci študije, ki je bila danes objavljena v znanstveni reviji The Lancet,  so analizirali podatke o več kot 96.000 pacientih, ki so imeli potrjeno bolezen covid-19 in ki so se zdravili v 671 bolnišnicah. Vsi so bili hospitalizirani od lanskega decembra do sredine aprila 2020 in so umrli ali so bili iz bolnišnice odpuščeni do 21. aprila.

Hidroksiklorokin
Hidroksiklorokin FOTO: AP

Okoli 15.000 pacientov so zdravili z antimalarikoma hidroksiklorokinom ali klorokinom ali enim izmed teh zdravil v kombinaciji z antibiotikom. Vse različne kombinacije terapij so raziskovalci povezali z višjim tveganjem, da je pacient potem umrl v bolnišnici.

Približno eden od 11 pacientov v kontrolni skupini je umrl v bolnišnici. Približno eden od šestih pacientov, zdravljenih zgolj z enim od teh dveh zdravil, je umrl v bolnišnici. Približno eden od petih, zdravljenih z klorokinom in antibiotikom, je umrl. Umrl je skoraj eden od štirih bolnikov, zdravljenih s hidroksiklorokinom in antibiotikom. 

Kot je povedal soavtor študije Dr. Frank Ruschitzka, lahko iz študije sklepamo, da so možnosti, da ta zdravila izboljšajo rezultate v zdravljenju covid-19, zelo nizke. 

Spomnimo

Zdravstvene oblasti sicer že dlje časa svarijo pred morebitnimi stranskimi učinki tega zdravila proti malariji. Prodaja hidroksiklorokina na recept pa je času pandemije v ZDA skočila za 80 odstotkov. Študija znanstvenikov iz različnih ustanov po ZDA, ki je bila predana reviji National Journal of Medicine s podporo Nacionalnega inštituta za  zdravje iz univerze Virginija, je zajela 386 pacientov s covidom-19. Okrog 28 odstotkov pacientov, ki so vzeli zdravilo proti malariji, je umrlo. Po drugi strani pa je umrlo 11 odstotkov pacientov, ki tega zdravila niso dobili. Raziskovalci niso posebej spremljali stranskih učinkov zdravila, vendar pa menijo, da je hidroksiklorokin najverjetneje poškodoval nekatere organe pri pacientih, ki so ga vzeli.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

setisfekšn
26. 05. 2020 13.32
+0
Imam zlahtnika ki je sicer star 80 let sedaj ga je žal infarkt vendar je preživel in hodi mal bolj počasi ampak gre!!Ampak zdej poslušajte to čudo 30 let je jemal tablete proti sladkorni ali inzulin ne vem točno ampak kosemga po dolgem času po tej zadnji bolezni mi je rekel da ne more verjeti da mu ni treba več jemati zdravil za sladkorno bolezen KER ENOSTAVNO ČEZ NOČ NIMA VEČ PREVEČ CUKRA V KRVI!A si predstavljate to!neverjetna zgodba in resnicna!!!
Walter Pravicek
23. 05. 2020 08.09
-1
Tudi za"DABISTAL"ni aspirin!Kako bi pomagalo,če niti ugotovitve ni kasj povzroča covid 19?In zakaj imamo teste?Pa"zajčke"za preiskuse na njihovih telesih?Za vse bolezni rožica raste!
Satoshi Nakamoto
22. 05. 2020 17.48
+4
Kar Trump počne ni povsem brez veze. Naiven je tisti ki misli da Trump nima prvovrstnih strokovnjakov okoli sebe, ali da je neumen. Če bi se ti ki ga pljuvajo malo poglobili v temo in poiskali relevantne strokovne vire (recimo klinika Mayo), bi se mnogim obzorja razjasnila. Jaz našim zdravnikom ne zaupam, onim zlizanim s politiko tudi ne. Če bom ogrožen zaradi nekega virusa, se bom zdravil po svoji zdravi pameti. Ostali ki zaupate našim zdravnikom, pa se kar njim prepustite.
delta61
22. 05. 2020 18.58
+2
glede na to kar praviš o tvoji "preventivi", tebe sploh ne more "usekat" kakšna bakterija al pa virus, mar ne?