Korona

Zdravljenje hospitaliziranega bolnika je v povprečju stalo 14 tisoč evrov

Ljubljana, 11. 03. 2021 20.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Tadej Grešovnik
Komentarji
7

Da so bolnišnice dobile več denarja, kot so ga dejansko potrebovale za oskrbo pacientov, priznavajo celo v zdravstvenih zavodih. Večina jih je, za razliko od preteklih let, lani poslovala z zelenimi številkami. "Pavšal za hospitalizacijo pacienta brez zapletov, v vrednosti 8.000 evrov, je previsok in za našo blagajno nevzdržen znesek," ugotavljajo v zdravstveni zavarovalnici. Ministrstvo naj bi zato kmalu pripravilo nov "cenik".

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Koliko denarja so dobile bolnišnice?
    03:08
    Iz 24UR: Koliko denarja so dobile bolnišnice?
  • Iz SVETA: Gost Cveto Uršič
    04:11
    Iz SVETA: Gost Cveto Uršič
  • Iz SVETA: Ministrstvo domu zavrnilo račune
    03:37
    Iz SVETA: Ministrstvo domu zavrnilo račune

Cenik zdravljenja hospitaliziranih, ne glede na število dni, kaže, da je zdravljenje za tiste brez zapletov stalo 8.000 tisoč evrov. Dvakrat toliko za tiste z zapleti, 46 tisoč evrov pa je bilo vredno zdravljenje na intenzivni negi. "Po naši oceni in tudi na ta val bolnikov, ki smo ga imeli, ocenjujemo, da je vsaj v tej zagonski fazi ta cena bila potrebna," pojasnjuje Daniel Grabar, strokovni direktor SB Murska Sobota. Cene so namreč zavodi skupaj z ministrstvom oblikovali pomladi, ko je bilo pacientov malo, zahteve pa velike. Tako kadrovske kot materialne. 

Kako je uspelo del bremena bolnišnic prevzeti domovom za starejše, ki so na drugi strani dobili za okuženega varovanca le nekaj deset evrov dodatka na dan? Bistveno premalo so dobili domovi in bistveno preveč bolnišnice za to konkretno storitev. Res pa je, da so bolnišnice na ta način navzkrižno subvencionirali podplačane programe. Tako, da oni so ta denar premestili na druge storitve na nek način, ampak to je netransparentno delovanje," navzkrižja pri financiranju pojasnjuje zdravnik Igor Muževič.

Bolnišnicam težko zamerimo, dodaja Muževič, saj so na ta način polnile primanjkljaje iz preteklih let. Veliki zavodi z izjemo ljubljanskega UKC so preteklo leto zaključili v zelenih številkah. A na tak način ne bo šlo v nedogled, odgovarjajo v zdravstveni zavarovalnici. "Zdaj se je pokazalo, da so obstoječe cene predvsem tega bolnišničnega zdravljenja covidnih bolnikov previsoke, zdaj je čas, da se seveda lotimo preračuna," pravi Marjan Šušelj, generalni direktor ZZZS.

Zavarovalnica skupaj z Združenjem zavodov in ministrstvom pripravlja nov cenik, ki naj bi ga predstavili v naslednjih dneh. "Ocenjujemo, da bo dejansko prišlo do pomembnega znižanja cene," pravi Šušelj. Grabar še dodaja: "Zadnjih dogovorov ne poznam, vem da je bilo več izhodišč. Tako da naj bi se cena znižala za okoli 30 odstotkov."

Za zdravljenje covidnih bolnikov 128 milijonov evrov

V lanskem letu so v bolnišnicah hospitalizirali več kot 9.000 bolnikov s covidom. Iz blagajne je šlo za zdravljenje več kot 128 milijonov, kar pomeni, da je v povprečju zdravljenje enega hospitaliziranega bolnika stalo dobrih 14 tisoč evrov. "Takšnega obsega odhodkov zavoda," pravi Šušelj, "si preprosto ne moremo privoščiti, ker bi seveda na ta način ogrozili financiranje tudi drugih izdatkov za zdravstvene storitve."  Razmišljati moramo še o drugih programih. Zavarovalnica bo zagotovila dodatna sredstva za zdravljenje drugih, s covidom nepovezanih zdravstvenih stanj. Na ta način želimo, dodaja Šušelj,  spodbuditi zavode, da povečajo obseg dela in tako omejijo že tako dolge čakalne vrste.  

Koronavirus pasica november


  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

marko1310
11. 03. 2021 21.59
+2
Mafija v belom, plače pa po 20.000 evrov, povprečni delavec v Sloveniji (in to za pošteno delo) zasluži za dve leti alo.....??? Takšne plače nemajo zdravniki nikjer na sveti, čakalne dobe pa brez konca?????
grozjak
11. 03. 2021 21.40
-2
Zdravljenje stane in nič ni zastonj. Največ bomo za zmanjšanje stroškov storili ljudje z odgovornim vedenjem. Zame naprimer, s tega naslova ni šlo še niti centa, žena pa je dobila cepivo, ki ga zaenkrat še časti država. Dela namreč v zdravstvu.
Periot222
11. 03. 2021 21.36
+1
Grobarji povejte koliko jih je umrlo zaradi vas!!!!!!!!
felix59 drugič
11. 03. 2021 21.18
+3
Sama lopovščina !!
grozjak
11. 03. 2021 21.36
+1
Kako to misliš?? Bi morali zastonj delati???
Sajeta5
11. 03. 2021 21.00
+2
Določiti novo, realno ceno, ki bo seveda bistveno nižja in zahtevat razliko nazaj.... naj se nameni za skrajševanje enormnih čakalnih vrst, ki so jih sproducirali na račun Corone in vojnega dobičkarstva iz tega naslova
grozjak
11. 03. 2021 21.45
+1
Res je, da je korona vsaj za nekaj dobra, a je neumno misliti, da se situacija ne bo izkoriščala za povsem legalno služenje. Zaenkrat imamo sistem, ki to tolerira in nič ne kaže, da bi bila katera politična struja zainteresirana za reorganizacijo v primeru, da pride na oblast. Kdorkoli se je do sedaj vtikal v zdravstvo in zavarovalnice, je iz spora prišel z razbitim nosom 😋😉.